Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Překližka na žebra
Re: Překližka na žebra
Konečně vážně chystám Doriana Graye a chci si koupit překližku na žebra. Je nutná (nebo lepší) finská březová letecká 4 mm (8 vrstvá) nebo vysekávací CEIBA 4 mm ? Truhlářská březová nebo buková není ve 4 mm u HVP model k dostání (volím tuto firmu, protože je v místě mého bydliště). Bude to asi otázka nejen pevnosti, ale i váhy, protože 8 vrstev musí mít 8 vrstev poměrně těžkého lepidla.
Loď je víc jak metr dlouhá. Ještě mají vysekávací OKOUME ve 4 mm. Truhlářské mají pouze 3 vrstvé a to ve 3 a 5 mm a v bříze nebo v buku. V plánu je tlouštka 4 mm. Žebra jsou poměrně tenounká (pěkná skoro letecká konstrukce - jak píše p. Bořek Dvořák) a tak se trochu bojím to ošidit. Pochopitelně ta letecká je dost drahá, ale je pak v závěru otázka, co je to drahá.
No moc plachetníc som nepostavil, ale perfektné ľahké rebrá podľa návodu z časopisu MRB urobil kolega tak, že balzu (5mm) polepil z obidvoch strán tenkou leteckou preglejkou (0,8 mm).
PeterP
No pevnost i váha musí být vynikájící, zkoušel jsem dělat podobný kousky s balsou a dýhou (mahagon) a bylo to bezva - vznikla vlastně třívrstvá překližka s balzovým jádrem. Asi by tak šli dělat dost extrémně tenká a lehounká žebra. Pro Doriana by pak ale vyšla asi podobně letecká překližka, protože vzhledem ke své nezkušenosti bych nerad měnil rozměry žeber.
Neviem, či som to dobre pochopil, ak ide o cenu materiálu, doštičky balzy 5 + ekvivalentné množstvo preglejky 0,8 - 1 mm nebude myslím o moc drahší, ako 6 - 7 mm kvalitná letecká preglejka. Aspoň u nás je dosť drahá.
Navyše sa dá dosť materiálu ušetriť, ak sa rebrá nerobia ako "uzavreté" ale "horná priečka" sa dáva dodatočne.
Je to asi na dlhšiu debatu.
Navyše sa dá dosť materiálu ušetriť, ak sa rebrá nerobia ako "uzavreté" ale "horná priečka" sa dáva dodatočne.
Je to asi na dlhšiu debatu.
PeterP
když už na to jdete s lepením vrstev co žebra z balzy a z obou stran laminát bude z toho sendvič lehký a pevný
V plánu je překližka 4 mm na žebra. Bohužel u nás je letecká taky dost drahá, ale nerad bych příliš ohrozil pevnost, dovedu si představit, že trup je dost torzně namáhaný. No a i tenká překližka 1 mm je jako letecká dost drahá. Pokud budu sám vymýšlet žebra určitě tvůj nápad ocením, ušetří se asi na váze i na konstrukční tlouštce. Díky moc za odpovědi na moje nejapné dotazy.
new idea, co styro a laminát ?
- Borek Dvorak
Zdravim,
kdyz jsem ten plan kreslil, vychazel jsem z toho, co jsem mel doma resp co bylo nejlevnejsi. Proto jsem zvolil 4 mm preklizku, ktera ma pouze 3 vrstvy (uprostred bila tlustsi vrstva, krajni vrstvy svetle cervenohnede - ?gabon?) a je tudiz velmi lehka. Dodnes nevim, co je to za druh, a uprimne receno mne to ani nijak zvlast nezajima.
Ukolem zeber u modelu tohoto druhu je totiz predevsim zajistit, aby tvar trupu pokud mozno odpovidal planu. Pevnost a tuhost zajisti teprve prelaminovani tenkou (40 az 80 g/m2) skelnou tkaninou a soucasne prosyceni dreva pryskyrici (vznika tim "drevni" laminat, kde funkci skla prevezmou take vlakna dreva, je to prekvapive lehke, pevne a tuhe).
Takze:
Na zebra lze pouzit jakoukoliv preklizku, ktera je lehka, levna a dokaze udrzet sama sebe + tech par list 2x10 mm. Sirku zeber (nikoliv tloustku) jsem volil tak, abych listy obsivky mohl pri lepeni pridrzet na kostre pomoci lehce upravenych drevenych kolicku na pradlo (rozvor kolicku musi byt vetsi nez sirka zebra + tl. obsivky). Listy obsivky jsem lepil pouze na zebra a ne mezi sebou navzajem. Jednak se tim usetri hmotnost, a navic je mozne lepidlem nepotrisnene listy obsivky pohodlneji (=po prilepeni) namorit. K takto zhotovenemu trupu je ale potreba se chovat podobne, jako by se jednalo o (rozpulenou) vajecnou skorapku. Jakmile ale takovy trup zvenci nalakujete a pak zevnitr olaminujete, dodate mu nejen pevnost a tuhost sklem, ale pryskyrice se vsakne i do obsivky, zeber, vazu atd. (viz. vyse). Z puvodni krehke skorapky vznikne pevna, tuha a lehka skorepina (muj exemplar vazil po olaminovani asi 1500 g, z toho temer polovinu tvorily masivni vazy a kyl).
Avsak:
Protoze vedome pouzivame menehodnotny material na zebra, musime tomu prizpusobit technologii plankovani. To znamena, ze je potreba pokladat obsivku symetricky, tedy vzdy prilepit pouze 1 listu napr. na levobok, pak odpovidajici listu na pravobok, atd. Kostra musi byt pre zacatkem pokladani obsivky 100%-ne "vyrovnana" (cesky vyraz neznam, angl. "lofting" nemecky "straken"), protoze trup postaveny touto technologii po oplankovani a pred laminovanim(temer) nelze brousit.
Preji hodne zdaru a zabavy pri stavbe.
Borek Dvorak
kdyz jsem ten plan kreslil, vychazel jsem z toho, co jsem mel doma resp co bylo nejlevnejsi. Proto jsem zvolil 4 mm preklizku, ktera ma pouze 3 vrstvy (uprostred bila tlustsi vrstva, krajni vrstvy svetle cervenohnede - ?gabon?) a je tudiz velmi lehka. Dodnes nevim, co je to za druh, a uprimne receno mne to ani nijak zvlast nezajima.
Ukolem zeber u modelu tohoto druhu je totiz predevsim zajistit, aby tvar trupu pokud mozno odpovidal planu. Pevnost a tuhost zajisti teprve prelaminovani tenkou (40 az 80 g/m2) skelnou tkaninou a soucasne prosyceni dreva pryskyrici (vznika tim "drevni" laminat, kde funkci skla prevezmou take vlakna dreva, je to prekvapive lehke, pevne a tuhe).
Takze:
Na zebra lze pouzit jakoukoliv preklizku, ktera je lehka, levna a dokaze udrzet sama sebe + tech par list 2x10 mm. Sirku zeber (nikoliv tloustku) jsem volil tak, abych listy obsivky mohl pri lepeni pridrzet na kostre pomoci lehce upravenych drevenych kolicku na pradlo (rozvor kolicku musi byt vetsi nez sirka zebra + tl. obsivky). Listy obsivky jsem lepil pouze na zebra a ne mezi sebou navzajem. Jednak se tim usetri hmotnost, a navic je mozne lepidlem nepotrisnene listy obsivky pohodlneji (=po prilepeni) namorit. K takto zhotovenemu trupu je ale potreba se chovat podobne, jako by se jednalo o (rozpulenou) vajecnou skorapku. Jakmile ale takovy trup zvenci nalakujete a pak zevnitr olaminujete, dodate mu nejen pevnost a tuhost sklem, ale pryskyrice se vsakne i do obsivky, zeber, vazu atd. (viz. vyse). Z puvodni krehke skorapky vznikne pevna, tuha a lehka skorepina (muj exemplar vazil po olaminovani asi 1500 g, z toho temer polovinu tvorily masivni vazy a kyl).
Avsak:
Protoze vedome pouzivame menehodnotny material na zebra, musime tomu prizpusobit technologii plankovani. To znamena, ze je potreba pokladat obsivku symetricky, tedy vzdy prilepit pouze 1 listu napr. na levobok, pak odpovidajici listu na pravobok, atd. Kostra musi byt pre zacatkem pokladani obsivky 100%-ne "vyrovnana" (cesky vyraz neznam, angl. "lofting" nemecky "straken"), protoze trup postaveny touto technologii po oplankovani a pred laminovanim(temer) nelze brousit.
Preji hodne zdaru a zabavy pri stavbe.
Borek Dvorak
Ahoj.Michal píše:Konečně vážně chystám Doriana Graye a chci si koupit překližku na žebra. Je nutná (nebo lepší) finská březová letecká 4 mm (8 vrstvá) nebo vysekávací CEIBA 4 mm ? Truhlářská březová nebo buková není ve 4 mm u HVP model k dostání (volím tuto firmu, protože je v místě mého bydliště). Bude to asi otázka nejen pevnosti, ale i váhy, protože 8 vrstev musí mít 8 vrstev poměrně těžkého lepidla.
Taky stavím Doriana Graye. Je to moje první RC plachetnice takže moje rady berte s rezervou. Na žebra jsem použil obyčejnou třívrstvou truhlářskou překližku z borovice tl.4 mm. Tu jsem si zvolil proto, že jsem k ní měl snadný přístup a myslím si že není moc těžká.(Nevážil jsem ji a doufám že jsem se nespletl). Jinak hodně štěstí při stavbě.
Děkuji všem za "morální podporu". Nebudu si s materiálem příliš lámat hlavu a víc se soustředím na pozornější stavbu. Právě jsem si uvědomil, že mám doma v dílně velkou tabuli překližky z nějaké staré skříně a tak až přijedu domů musí změřit tlouštku. Děkuji panu Dvořákovi zvláště za tu poznámku o lepení obšívky, rád bych trup namořil až po nalepení obšívky. Zatím mi dělá potíž němčina a tak si knihu RC-Segelmodelle prohlížim spíš jako obrázkovou.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek