Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Antena a stezen u plachetnice

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
LukasX

Re: Antena a stezen u plachetnice

Příspěvek od LukasX »

Zdravim vsechny ...

mel bych jeden vsetecny dotaz. Jak schovavate antenu od prijmace tak, aby nebyla na prvni pohled viditelna a nekazila celkovy pohled? Jasne je, ze by sla pekna potahnout po stezni. Ale ten chci mit dreveny, budu ho morit budu mu chtit dat pekne kovani - myslim, ze antena jen tak vedena po nem nahoru a prepasana gumickou by nebyla nejlepsim resenim. Jeste si dovedu predstavit, ze jde u maket dat do nejake trubicky a zakitovat, ale nevim u dreva...

Jak to resite, zejmena u historickych plachetnic, kde o vzhled jde urcite nejvice...

diky za rady.

Lukas Budinsky
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Na své první plachetnici jsem žádnou anténu nad palubu vyvedenou neměl a do 250 metrů to bohatě stačilo.

Nyní již anténu nad palubou používám, ale nějakého znatelného zlepšení jsem si nevšiml, resp. dál než 250 m už ani moc nevidím ;).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Ante

Příspěvek od Ante »

napadají mne teď dvě možná provedení
1) anténa ze struny s konektorem, protikus maskován v palubě a nasazuje se jen pro jízdu.
2) tenký měděný drát a táhnout ho po nějakém stěhu třeba.

ještě mne teď napadla jedna možnost, pokud je to loď z období kdy již byli radiostanice udělat to jako byla skutečná anténa.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

přikláním se k možnosti bez antény .Jezdil jsem s dcerami v kategorii "M"tj.rychlostní modely s elektrickým pohonem FSR-Eco a v lodi jsem natáhl anténu vně lodě přilepenou ke stěnám bez smyčkek a uzlů co nejdále do špičky lodě.Pepa Darvaš
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ante píše:napadají mne teď dvě možná provedení
1) anténa ze struny s konektorem, protikus maskován v palubě a nasazuje se jen pro jízdu.
2) tenký měděný drát a táhnout ho po nějakém stěhu třeba.

ještě mne teď napadla jedna možnost, pokud je to loď z období kdy již byli radiostanice udělat to jako byla skutečná anténa.
Velice dobrým řešením u dřevěných stožárů je použít na stěhy kovové lanko(např. od upoutaných modelů letadel) upevněné v očku šroubu na palubě, šroub prochází palubou a v podpalubí se konektorem připojí anténa .
Jízda bez antén ve skupinovém závodě , nebo jízdě na větší vzdálenost
nemusí být bezpečná.
LukasX

Příspěvek od LukasX »

Velice dobrým řešením u dřevěných stožárů je použít na stěhy kovové lanko(např. od upoutaných modelů letadel) upevněné v očku šroubu na palubě, šroub prochází palubou a v podpalubí se konektorem připojí anténa .
hmm to je zajimave ... stehy budu mit z kovovych lanek
a jak je to prosimte s delkou anteny? Nemela by mit nejakou presnou delku pro spravnou praci prijmace? Tim, ze to pridelam k 1.3metru dlouhymu stehu se delka zmeni...
diky za tip
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

Zdravim,

vyuziti stehu jako anteny je udajne nevhodne. Nevim sice proc, fakt ale je, ze rada z tech, kteri to zkusili, meli problemy s rusenim. Mozna to souvisi i s tim, ze puvodni delka anteny je pro provoz optimalni a nema se menit. To se ale u stehu da sotva dodrzet.

Dalsi casto delanou chybou je vedeni izolovane anteny po stehu z oceloveho lanka. Paralelni vedeni anteny podel jakekoliv kovove soucasti rovnez vede k porucham.

U svych modelu jsem resil problem anteny nasledovne:

1)Antenu vedu co nejkratsi cestou od prijimace ke stezni.
2)Tesne pred steznem protahnu antenu trubickou, ktera je epoxydem zalepena do paluby. Trubka je uvnitr lode dle potreby ohnuta, nad palubu vycniva asi o 15 az 20 mm. Vnitrni prumer trubky neni o mnoho vetsi nez prumer anteny, tak akorat, aby bylo mozne antenu protahnout.
3)Do stezne zavrtam zepredu asi tak 3 mosazne srouby s ockem, kterymi antenu vedu vzhuru. Pouzivam minisrouby od firmy aeronaut, prumer dratu asi tak 1,2 mm, vnejsi prumer ocka je asi 3,5 az 4 mm.
4)Posledni (nejvyssi) sroub je umisten tak, aby po protazeni "zbylo" asi tak 25 mm anteny. Tato delka postaci k pojisteni proti vypadeni. Priznam se, ze proste udelam uzel, coz je jiste neni profesionalni, avsak funkcni.
5)Kdo chce, muze antenu pobliz prijimace rozdelit, a na oba dva konce pripajet si navzajem odpovidajici konektory. Drat anteny je pak mozne v lodi ponechat (snad i zalepit do vyse popsane trubky), a prijimac pouzivat ve vice modelech. Ty pak musi mit samozrejme nainstalovane anteny shodnych delek.

Zdravim
Borek Dvorak
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Dalsi casto delanou chybou je vedeni izolovane anteny po stehu z oceloveho lanka. Paralelni vedeni anteny podel jakekoliv kovove soucasti rovnez vede k porucham.
Délku antény není vhodné upravovat. Ještě lze připustit případné prodloužení, ale zkrácení nepřipadá v úhahu bez dalšího zásahu do konstrukce.
U svych modelu jsem resil problem anteny nasledovne:
2)Tesne pred steznem protahnu antenu trubickou, ktera je epoxydem zalepena do paluby. Trubka je uvnitr lode dle potreby ohnuta, nad palubu vycniva asi o 15 az 20 mm. Vnitrni prumer trubky neni o mnoho vetsi nez prumer anteny, tak akorat, aby bylo mozne antenu protahnout.
Trubička, je-li z kovu, by měla být co nejkratší, jelikož též může negativně ovlivnit případné poruchy. Jinak na konektory spojující anténu je třeba dávat velký pozor, protože na jejich 100 % spolehlivém kontaktu během jízdy stojí úspěch celého snažení 8).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

ladous píše:
Borek Dvorak píše:Dalsi casto delanou chybou je vedeni izolovane anteny po stehu z oceloveho lanka. Paralelni vedeni anteny podel jakekoliv kovove soucasti rovnez vede k porucham.
Délku antény není vhodné upravovat. Ještě lze připustit případné prodloužení, ale zkrácení nepřipadá v úhahu bez dalšího zásahu do konstrukce.
Borek Dvorak píše:U svych modelu jsem resil problem anteny nasledovne:
Trubička, je-li z kovu, by měla být co nejkratší, jelikož též může negativně ovlivnit případné poruchy. Jinak na konektory spojující anténu je třeba dávat velký pozor, protože na jejich 100 % spolehlivém kontaktu během jízdy stojí úspěch celého snažení 8).

Již několik let používám na sve plachetnici 165 cm dlouhý duralový stěžeň, který zároveň slouží jako anténa a žádné viditelné rušení jsem nezeznamenal i ve skupině 12 modelů . Anténní drát je propopjen v podpadlubí konektorem 1,2 mm drát vyveden na palubu poblíže stěžně, ke kterému je připojen pomocí pájecího očka a šroubu. Ocelová lanka na stěhy používám 5 let na druhém modelu(dřevěný stěžeň) a jeden z nich je napojen na anténu a též bez závad.
zbuky

Příspěvek od zbuky »

Nevim jestli si to dobře pamatuju, ale ve škole jsme se učili, že délka antény má být poloviční než je vlnová délka signálu. Čili by se její délka neměla měnit.
Co se týká použití stěhu jako antény, tam je tuším problém v tom, že ten stěh je napínaný a ta anténa přijímá signál tak, že ji ty vlny rozkmitají jako strunu. Napínáním se to "rozladí".
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Já mám anténu vyvedenou těsně u stěžně plstikovým brčkem s kolínkem.délku antény zachovávám,pouze používám kablík barvy stěžně.Vedu jí svisle podél stěžně,konec přilepím prúhlednou isolepou.V trupu je u přijímače konektor.Anténa je takto slušně zamaskovaná.
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
SH

Příspěvek od SH »

zbuky píše:Nevim jestli si to dobře pamatuju, ale ve škole jsme se učili, že délka antény má být poloviční než je vlnová délka signálu. Čili by se její délka neměla měnit.
Co se týká použití stěhu jako antény, tam je tuším problém v tom, že ten stěh je napínaný a ta anténa přijímá signál tak, že ji ty vlny rozkmitají jako strunu. Napínáním se to "rozladí".
ad délka - pamatuješ si to jen částečně. Délka antény je sudý násobek/podíl vlnové délky. Takže lambda, lambda/2, lambda/4, lambda/8 (to se používá u model. Rx), L/16,.... Jinak délka není kritická ve smyslu že 80cm je dobrých a 82 už nic nechytne a taky hodně přijímačů má tzv. elektricky zkrácenou anténu, to znamená že anténa zdaleka nemusí dosahovat násobku vlnové délky přesto se chová jako by tu délku měla.

ad kmitání - myslíš, že jsi schopen elmag. polem jaký produkuje vysílač rozkmitat nějaký hmotný objekt s frekvencí 40MHz???? To sis poplet s něčím jiným. Napínáním nic nerozladíš.
watson220

Příspěvek od watson220 »

Zdravím,
zakupil som stavebnicu plachetnice Victoria,teraz úvaha ako dalej?,mám anténu prijímača vytiahnuť po stažni alebo ju nechať roztiahnutú v podpalubí? prijímač mám HFS-05MS 40Mhz.Myslím tiež že dalej ako 250m ju dalej nepustím kvoli očiam :-)
SH

Příspěvek od SH »

Raději vytáhnout.
Pokud je stěžeň kovový, tak raději po nějakém lanku.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

asi by byl nejlepší přední stěh není blízko u navijáku ani serva , a každopádně nahoru ne pod palubou
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
watson220

Příspěvek od watson220 »

Fajn dík za radu vyskúšam, potiahnem po sťažni.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

bacha na ten stěžeň jestli je z kovu mohl by stínit signál, lepší je stěh
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“