Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

TT - Pravidla pro tlačné remorkéry

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Keba

Re: TT - Pravidla pro tlačné remorkéry

Příspěvek od Keba »

Vážení příznivci TT a tlačáků zvlášť.
Robert Jurka připravil návrh pravidel pro tlačné remorkéry na tug towing. Původně jsem to chtěl dát jako článek na MoNaKo, ale zde se mi to zdá lepší. V připomínkách buďte prosím věcní a konstruktivní!
Děkuji, Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Keba

Příspěvek od Keba »

Ahoj kamarádi,
posílám Vám pravidla pro TT-Tlačák. Přes vánoční svátky jsem dal dohromady pravidla a výpočty pro tlačné remorkéry. Byl bych rád, kdyby jste je mohli uveřejnit na MONAKU tak, aby se k nim každý mohl vyjádřit.

Definoval jsem i kategorie, ve kterých by se mohlo závodit.

Na první pohled asi bude složitěší pochopit co tím básník myslel. Doufám, že se vše podaři rozumě objasnit dále. Všechny výpočty vycházejí z rozměrů modelů. Měřítko modelů se zde nikde nevyskytuje. Dále předpokládám, že se připravím jednoduchý formulář pro vyplnění základních informací a navážu na něj příslušné výpočty.

Základem je definice standardního plavidla:
>>>>> Pokud bude délkový koeficient (Koef. Lmax) v rozsahu "<2,5 - 3,0>" bude se jednat o standardní plavidlo.
>>>>> Pokud bude šířkový koeficient (Koef. Smax) v rozsahu "<1,0 - 1,3>" bude se jednat o standardní plavidlo.

Předpokládám, že se soutěže mohou zúčastnit libovolné remorkéry s libovolnými tlačnými čluny (vanou).

Pokud chci jet se standardním plavidlem, tj. to co zajedu na bodech se mi bude počítat do celkového hodnocení.
Musí platit:
>>>>> délka vany = délka tlačného remorkéru * (2,5 až 3,0)
>>>>> šířka vany = šířka tlačného remorkéru * (1,0 až 1,3)

Pokud uvedené rozměry nedodržím bude se jednat o nestandardní plavidlo a výsledné body se budou podle přepočítávat podle tzv. "Obtížnosti". Buď se budou body navyšovat nebo snižovat.

K tomu slouží pojem "Obtížnost". Která se vypočítá dle příslušných vzorců.
>>>>> pro standardní plavidlo je to 100% (pro délkovou i šířkovou).

Obsah vzorců je uveden v přiložené souboru portal/storage/_Pravidla_pro_TT-tlacak.xls.

Rozdíl v bodování oproti TT je v tom, že nejprve definujeme maximální počet bodů za trať
>>>>> počet bodů = počet bójek * 5bodů

Z tohoto max. počtu se bude jen odečítat. Moje výpočty vycházejí z definovaného času pro jedno kolo, který nesmí být překročen. Po jeho uplynutí je účastník povinen vrátit se co nejkratší cestou do kotviště.

Několik příkladů na ulázku:
>>>>> standardní plavidlo (ze 100b / pouze 75b) bude jeho výsledek 75b * 100% * 100% = 75b při času (15:00 / 12:45)
>>>>> nestandardní plavidlo délka vany bude dvojnásobná (soutěžíci přetáhnul časový limit a projel jen 40% času a musel se vrátit)
(ze 100b / pouze 40b) bude jeho výsledek 40b * 200% * 100% = 80b při času (15:00 / 15:00)

Myslím si, že by to mohlo být velmi zajímavé. Obdobné pravidlo by se mohlo vztáhnout i na zatížení vany. Např. vana o rozměrech 284 x 42 cm by mohla mýt výtlak 110kg, při 80kg zátěže.

Díky Robert
Keba - webmaster
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

1. rozumím snaze určit koeficienty obtížnost, na druhou stranu pokud se jede klasicky TT tak se taky jede se stejnou vanou a neurčuje se zda remorkár, který je o 15cm delší než ten druhý neměl výhodu, vanu mají všichni stejnou a pokud se pro 2 jízdu použije jiná vana, bude mít místo prvního soutěžícího výhodu zase ten druhý...

2. osobně si myslím, že se dosáhne stejného pořadí pokud se sčítají trestné body od 0 (i kdyby se poté delily či násobily koeficienty) jako když se ty samé body budou odečítat od nějaké hodnoty - odpadlo by počítání max počtu bodů (pokud by se měla pro tuto kategorii vztáhount pravidla penalizací platná pro TT, tak jsou různé bodovací situace a myslím, že bude velmi obtížné spočítat max. počet možných trestných bodů)

3. nepochopil jsem 2 příklad: >>>>> nestandardní plavidlo délka vany bude dvojnásobná (soutěžíci přetáhnul časový limit a projel jen 40% času a musel se vrátit)
(ze 100b / pouze 40b) bude jeho výsledek 40b * 200% * 100% = 80b při času (15:00 / 15:00)
zvláště čísti označené červeně. Pokud přetáhnul čas tak ho nemohl odjet jen 40%.
Obrázek
NeJaToD team
Ante

Příspěvek od Ante »

ivvo píše:1. rozumím snaze určit koeficienty obtížnost, na druhou stranu pokud se jede klasicky TT tak se taky jede se stejnou vanou a neurčuje se zda remorkár, který je o 15cm delší než ten druhý neměl výhodu, vanu mají všichni stejnou a pokud se pro 2 jízdu použije jiná vana, bude mít místo prvního soutěžícího výhodu zase ten druhý...
U tlačáků to bude přeci jen složitější.
Jednak se poutají napevno k sobě a to znamená, že muže být problém s připoutáním všech remorkéru k jedné vaně obzvlášť když jsou rozměrově jinde.

Druhak tlačák velikosti třeba Robertova s vanou tak nějak odpovídající pojeden normálně, když takovou vanu přiděláš k tlačáku velikosti Springera tak bude rád že se rozjede.

Předpokládá se že ten kdo má tlačák má k němu i odpovídající vanu v měřítku. By mu byl jinak na nic protože bez vany to není komplet.
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

citace :
Druhak tlačák velikosti třeba Robertova s vanou tak nějak odpovídající pojeden normálně, když takovou vanu přiděláš k tlačáku velikosti Springera tak bude rád že se rozjede.

jen nedělejte ze springera outsidera...... bez potíží tahá i 200 kg.. jeho nevýhodu vidím vůči plnokrevným tahačům pouze v jednom motoru (neb to jsou ta omezená pravidla i pro open-třídu... hmm) :)
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Ante

Příspěvek od Ante »

nemyslel jsem tahání to určitě ano, ale tlačení s napevno připoutanou vanou.
kio11

Příspěvek od kio11 »

Ante píše:nemyslel jsem tahání to určitě ano, ale tlačení s napevno připoutanou vanou.
ante ake budu potom obmedzenia na velkosti tlačnych remorkerov? Lebo prepravit mojho tzv. springera aj s vanou to bude dost zaujimave
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
Ante

Příspěvek od Ante »

to je právě k diskusi, při použití koeficientu nemusí být omezení žádné.
TR-Robert

Příspěvek od TR-Robert »

zdravím,

Omlouvám se za překlep:
nestandardní plavidlo délka vany bude dvojnásobná (soutěžíci přetáhnul časový limit a projel jen 40% času a musel se vrátit)
místo času má být samozřejmě 40%trati

Tento odstavec má zdůraznit pravidlo, které říká, čas na kolo uplynul a závodník dojel pouze do 40% trati. Vzhledem k tomu, že jel s dvoujnásobnou vanou a tudíž měl horší manévrovací schopnosti nestačil mu čas. Protože jeho koeficient je 200% násobí se mu body dvakrát a je možně, že je lepší jet z delším soulodím než ze standardním.

Obecné:
Myslím si, že přepočítávání by bylo zajímavé a zatraktivnilo by celou soutěž. To že mám tak velký tlačák je pěkné, ale zatím mám problémy s pohonem a výdrží baterek. Jarda má tlačák poloviční a jedzí mu to asi o 100% lépe. Přepočítávání je vhodné hlavně pro remorkéry v jiném měřítku a se svojí vanou.

Jinak předpokládám, že tlačný remorkérem může být i springer. Koukal jsem na stránky v zahraničí a podobný drobečkové tlačí před sebou ve třech řadách i pět van (celkem 15 van).

Násobení koeficientu:
Pokud se přepočítávání bodů uplatní je nutné odpočítávat body z max. počtu -> zdůvodnění
tlačný remorkér který jede s malou vanou najede 0 bodů výsledek bude 0*50%*100%=0bodů
tlačný remorkér který jede s dvoujnásobnou vanou najede 0 bodů výsledek bude 0*200%*100%=0bodů
Doufám, že tento příklad je dostatečný. Podle zvoleného pravidla by to mělo být následující:
tlačný remorkér který jede s malou vanou najede 100 bodů výsledek bude 100*50%*100%=50bodů
tlačný remorkér který jede s dvoujnásobnou vanou najede 100 bodů výsledek bude 100*200%*100%=200bodů

Velikost soulodí:
Je to velmi těžké. Pro naše drobečky s vanou 2,8m (celkem 3,8m) už bude nereálné trať TT projet. Osobně si myslím, že trať TT bychom mohli využít jen částečně. Některé bóje a překážky bychom využívali pouze jako otočné body v naší plavbě.

K souboru:
Přiložený soubor má dvě záložky. První záložka je určena pro soutěže. Druhá záložka je pouze přehledová, jsou zde uvedeny tabulky a k nim několik příkladů. Je zde také uvedena tabulka skutečných lodí brázdící naše vodní toky. Standardním plavidlem se rozumí tlačný remorkér TR600/TR610 s dlouhou vanou TC1000. Dále je zde tabulka, která zobrazuje koeficienty pro tlačný remorkér třídy TR600 a délku vany od 0cm do 840 cm. Na pravé straně jsou podle koeficientu přepočítány body od 100bodů do 0bodů.
Ante

Příspěvek od Ante »

tady vidím trochu problém a to ten, že podměrečný remorkér nemá v podstatě šanci na dobré umístění.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

TR-Robert píše:zdravím,

Omlouvám se za překlep:
nestandardní plavidlo délka vany bude dvojnásobná (soutěžíci přetáhnul časový limit a projel jen 40% času a musel se vrátit)
místo času má být samozřejmě 40%trati

Tento odstavec má zdůraznit pravidlo, které říká, čas na kolo uplynul a závodník dojel pouze do 40% trati. Vzhledem k tomu, že jel s dvoujnásobnou vanou a tudíž měl horší manévrovací schopnosti nestačil mu čas. Protože jeho koeficient je 200% násobí se mu body dvakrát a je možně, že je lepší jet z delším soulodím než ze standardním.

Obecné:
Myslím si, že přepočítávání by bylo zajímavé a zatraktivnilo by celou soutěž. To že mám tak velký tlačák je pěkné, ale zatím mám problémy s pohonem a výdrží baterek. Jarda má tlačák poloviční a jedzí mu to asi o 100% lépe. Přepočítávání je vhodné hlavně pro remorkéry v jiném měřítku a se svojí vanou.

Jinak předpokládám, že tlačný remorkérem může být i springer. Koukal jsem na stránky v zahraničí a podobný drobečkové tlačí před sebou ve třech řadách i pět van (celkem 15 van).

Násobení koeficientu:
Pokud se přepočítávání bodů uplatní je nutné odpočítávat body z max. počtu -> zdůvodnění
tlačný remorkér který jede s malou vanou najede 0 bodů výsledek bude 0*50%*100%=0bodů
tlačný remorkér který jede s dvoujnásobnou vanou najede 0 bodů výsledek bude 0*200%*100%=0bodů
Doufám, že tento příklad je dostatečný. Podle zvoleného pravidla by to mělo být následující:
tlačný remorkér který jede s malou vanou najede 100 bodů výsledek bude 100*50%*100%=50bodů
tlačný remorkér který jede s dvoujnásobnou vanou najede 100 bodů výsledek bude 100*200%*100%=200bodů

Velikost soulodí:
Je to velmi těžké. Pro naše drobečky s vanou 2,8m (celkem 3,8m) už bude nereálné trať TT projet. Osobně si myslím, že trať TT bychom mohli využít jen částečně. Některé bóje a překážky bychom využívali pouze jako otočné body v naší plavbě.

K souboru:
Přiložený soubor má dvě záložky. První záložka je určena pro soutěže. Druhá záložka je pouze přehledová, jsou zde uvedeny tabulky a k nim několik příkladů. Je zde také uvedena tabulka skutečných lodí brázdící naše vodní toky. Standardním plavidlem se rozumí tlačný remorkér TR600/TR610 s dlouhou vanou TC1000. Dále je zde tabulka, která zobrazuje koeficienty pro tlačný remorkér třídy TR600 a délku vany od 0cm do 840 cm. Na pravé straně jsou podle koeficientu přepočítány body od 100bodů do 0bodů.
Děkuji za výklad, už jsem to pochopil...
Znamenalo by to že pro tlačné remorkéry budou platit jiné tratě než pro klasický TT a tudíž by se to i za určitých okolností dalo spočítat. V tomto případě je asi opravdu nutné počítat body za správně projeté branky (ekv. odečítání špatně projetých od celkového počtu). Prosil bych ale kouficienty uvádět jako jednotková čísla (200% = 2; 50% = 0,5 atd.) je to potom přehlednější při výpočtech...

Jen by to chtělo tento komentář implementovat do pravidel, aby byla srozumitelnější...
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Ante píše:tady vidím trochu problém a to ten, že podměrečný remorkér nemá v podstatě šanci na dobré umístění.
jestli jsem dobře pochopil ty koeficienty, tak pokud bude mít ten "malý" remorkér 2-nasobnou vanu a projede správně více než polovinu trati tak naopak nemá šanci ten standartní remorkér.

1. 100b. x 1 x 1 = 100b. standartní remorkér se svojí vanou po projetí 100% trati
2. 55b. x 2 x 1 = 110b. malý remorkér s 2násobnou vanou po projetí 55% trati

pochopil jsem to správně Roberte?
Obrázek
NeJaToD team
TR-Robert

Příspěvek od TR-Robert »

No to si pochopil naprosto správně. Mě se to také moc nelíbí (protože jsem to v prvním případě jsem to já a v druhém Jarda a ten stejně jezdí jako bůh už teď i bez koeficientů), alespoň se budu muset tumlovat a naučit se jezdit s dvojnásobnou vanou. Pokud bude tlačáků více, mohou se udělat kategorie něco jako F2 A,B,C
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

pokud se správně nastaví koeficienty tak budou mít všichni relativně stejné šance i při různých lodích, ať už půjde o springera nebo o TRxxx
O správnosti volby koeficientů rozhodne až soutěž, stejně jako u TT, kdy jsme v Jinolicích víceméně ladili pravidla. Nějak je nastavte a na konci roku se uvidí jestli se mají měnit nebo mají zůstat. A vemte v úvahu i rozměry Springer Eco class :D těch tu bude jezdit letos taky hodně tak ať se můžou přidat.
Obrázek
NeJaToD team
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

ivvo píše:pokud se správně nastaví koeficienty tak budou mít všichni relativně stejné šance i při různých lodích, ať už půjde o springera nebo o TRxxx
O správnosti volby koeficientů rozhodne až soutěž, stejně jako u TT, kdy jsme v Jinolicích víceméně ladili pravidla. Nějak je nastavte a na konci roku se uvidí jestli se mají měnit nebo mají zůstat. A vemte v úvahu i rozměry Springer Eco class :D těch tu bude jezdit letos taky hodně tak ať se můžou přidat.
Zdravím,jsem v tomto oboru úplný laik a tomu všemu moc nerozumím. Tak se ptám zda jsem dobře pochopil. Když použiji springra tak délka vany bude 1150 mm(2,5x 460) a šířka 200 mm (1x200) mohu s touto soupravou startovat . Zde není určující váha vany? Nebo je to podmíněno předlohou skutečné lodě a vany podle podkladů (plánu) a maketovosti modelů?
Co je míněno pod pojmem předloha?
Pravidla pro TT jsou dobře srozumitelná , ale s tlačením jsem jaksi natvrdlý.
A je To . . . .!
TR-Robert

Příspěvek od TR-Robert »

Springer závodit může. Vanu si postaví kdokoliv, při délce 1150mm nebo 2x600mm to není problém. Navíc se menším lodě mají menší šířku. Šířka vany pro M1:25 je 42cm.

Váha vany zatím v pravidlech není. Může se na ní použít obdobný koeficient. Spíš záleží na tom s čím se remorkéru lépe jezdí. Pokud bude foukat, tak se z prázdnou vanou bude špatně manévrovat. Předlohou jsem měl namysli podobnost se skutečnou lodí nebo vanou (u vany to bude asi jedno - je to stejné jako vlek TT, vypadá to jako loď).

Určitě bych se nepřikláněl k názoru, že se definuje pouze jeden poměr 2,5-3 a 1-1,3. Já osobně bych chtěl vidět i závodit soulodí, které bude mít délku i 6 metrů.
Keba

Příspěvek od Keba »

Jak to tak pročítám, tak mi spíš hlavou vrtají jiné věci. Zkuste se na to podívat jinak - z pohledu pořadatele. Pokud budou tlačáky jezdit jako další kategorie v rámci "kalsického tahacího" TT, tak bude problém s tratí. Postavit trať aby vyhovovala jak klasickým remorkérům, tak i tlačákům bude prakticky nereálné. Byl zde návrh využívat část tratě, to by možná šlo, ale tlačáky budou chtít svoje i svoje "prvky" na trati, třeba jiný přístávací manévr a pod. Doteď se trať vymýšlela s ohledem na použitý vlek(y). Na délku remorkéru se nebral ohled s tím se prostě soutěžící musí nějak popasovat. Zadání je jednoduché mám daný vlek, mám danou trať a jaký mám ke zvládnutí vleku a tratě remorkér je můj problém. Z toho vyplývají i moje šance. Nešlo by to u tlačáků podobně? Na soutěž jedna-dvě vany pro všechny soutěžící? Pak by se to celé zjednodušilo.
Tohle přepočítávání mi přijde docela šílený, protože popravdě řečeno nedokáži vůbec odhadnout jak na soutěži dopadnu. Dokáži si představit, že bude definováno jednotné spojení tlačáku a vany a jaká bude vana bude záležet na pořadatelích. Jaký ke zvládnutí vany a tratě budu mít remorkér je opět můj problém.
Keba - webmaster
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Keba píše:Jak to tak pročítám, tak mi spíš hlavou vrtají jiné věci. Zkuste se na to podívat jinak - z pohledu pořadatele. Pokud budou tlačáky jezdit jako další kategorie v rámci "kalsického tahacího" TT, tak bude problém s tratí. Postavit trať aby vyhovovala jak klasickým remorkérům, tak i tlačákům bude prakticky nereálné. Byl zde návrh využívat část tratě, to by možná šlo, ale tlačáky budou chtít svoje i svoje "prvky" na trati, třeba jiný přístávací manévr a pod. Doteď se trať vymýšlela s ohledem na použitý vlek(y). Na délku remorkéru se nebral ohled s tím se prostě soutěžící musí nějak popasovat. Zadání je jednoduché mám daný vlek, mám danou trať a jaký mám ke zvládnutí vleku a tratě remorkér je můj problém. Z toho vyplývají i moje šance. Nešlo by to u tlačáků podobně? Na soutěž jedna-dvě vany pro všechny soutěžící? Pak by se to celé zjednodušilo.
Tohle přepočítávání mi přijde docela šílený, protože popravdě řečeno nedokáži vůbec odhadnout jak na soutěži dopadnu. Dokáži si představit, že bude definováno jednotné spojení tlačáku a vany a jaká bude vana bude záležet na pořadatelích. Jaký ke zvládnutí vany a tratě budu mít remorkér je opět můj problém.
Souhlas. Psal jsem to už v tématu u Springerů. Také se začala řešit vana, ale nikdo neřekl jaké bude standartní uchycení, aby se mohly remorkéry snadno přidělat.
Co se týká vany, předpokládal jsem, že se vezmou nějaké vany (1-2) a s těmi se pojede. Ne, že každý bude mít svou. Nedovedu si představit, že si budu pro svého Springera i svoji vanu. Takže by měly být nejaké jednotné...
Obrázek
NeJaToD team
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

TR-Robert píše:Springer závodit může. Vanu si postaví kdokoliv, při délce 1150mm nebo 2x600mm to není problém. Navíc se menším lodě mají menší šířku. Šířka vany pro M1:25 je 42cm.
Váha vany zatím v pravidlech není. Může se na ní použít obdobný koeficient. Spíš záleží na tom s čím se remorkéru lépe jezdí. Pokud bude foukat, tak se z prázdnou vanou bude špatně manévrovat. Předlohou jsem měl namysli podobnost se skutečnou lodí nebo vanou (u vany to bude asi jedno - je to stejné jako vlek TT, vypadá to jako loď).
Určitě bych se nepřikláněl k názoru, že se definuje pouze jeden poměr 2,5-3 a 1-1,3. Já osobně bych chtěl vidět i závodit soulodí, které bude mít délku i 6 metrů.
Ne, já jsem uvedené poměry myslel jako minimální(standart). Protože tlačák s vanou délky např. 1:1 bude úplně o něčem jiném.
a ještě jsem někde četl, ale bohužel to nemohu najít, něco jako o standart a nestandart u vany., že u nestandartu by mohl být příčný pohon. Jak by se to potom řešilo při dodávané vaně pořadatelem. (různé zdroje, ovládání a pod.)
A je To . . . .!
ESN

Příspěvek od ESN »

Karolinus I píše:
TR-Robert píše:Springer závodit může. Vanu si postaví kdokoliv, při délce 1150mm nebo 2x600mm to není problém. Navíc se menším lodě mají menší šířku. Šířka vany pro M1:25 je 42cm.
Ne, já jsem uvedené poměry myslel jako minimální(standart). Protože tlačák s vanou délky např. 1:1 bude úplně o něčem jiném.
a ještě jsem někde četl, ale bohužel to nemohu najít, něco jako o standart a nestandart u vany., že u nestandartu by mohl být příčný pohon. Jak by se to potom řešilo při dodávané vaně pořadatelem. (různé zdroje, ovládání a pod.)
udělal by se univerzální typ konektoru k napájení nejspíše
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Nojby píše:
Karolinus I píše:
udělal by se univerzální typ konektoru k napájení nejspíše
to už jste vážně trochu daleko...

Pokud zůstanou pravidla jak navrhuje Robert tak tlačák s vanou 1:1 není v poměru 2,5-3 a tudíž bude mít kouficitent menší než 1, tzn. že bude hodně znevýhodněný a prakticky bez šance na výhru.
Ze začátku bych se přimlouval, aby se na začátku sezony vzali 1-2 vany, udělala se tabulka lodí a jejich koeficientů pro tyto 2 vany a poté by se již nic počítat nemuselo, stačilo by jen výsledek od rozhodčích vynásobit celkovým koeficientem (koef. šířky x koef. délky) a výsledky by byli jasné. Navíc asi bude většina tlačných remorkérů podobných (TR nebo Springer) takže by to nabylo ani tak složité.
Až si tato kategorie "sedne" můžeme se domluvit na dalších vylepšeních remorkérů i van (konektor by musel mít i remorkér ne jen vana a nevím kdo bude chtít dělat velké změny v "hotové lodi"). Jinak mi to připomíná debatu s přístavem, začali se domlouvat konektory pro napájení zařízení na molech, ale spojovací díly stále nejsou definované...
Obrázek
NeJaToD team
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Dovolím si trochu přispět:
Dle mého budou tlačáky typu Springer, a pak pár jiných typů jako má TR-Robert. Když oddělíme unifikované Springery od těch jiných typů, tak nám v té 2. kategorii zůstane max. 5 modelů...

Úvahy navrhovaných pravidel jsem celé nečetl, ale ty koeficienty se mi zdají složité. Nešlo by to odlišit mezní délkou trupu jako je to u TT, kdy malé tlačí společnou malou vanu a velké nějakou větší?
ivvo píše:Jinak mi to připomíná debatu s přístavem, začali se domlouvat konektory pro napájení zařízení na molech, ale spojovací díly stále nejsou definované...
Já mám pocit, že to vření kolem přístavů nějak utichlo. Alespoň nikdo to tu neřeší a fotky z postupujících prací jsem také neviděl.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
jaroslavjungman

Příspěvek od jaroslavjungman »

Já Vás všechny zdravím,přeji krásný den a zároveň bych chtěl přispět do diskuse tlačné remorkéry TT ohledně tabulky,kterou zhotovil a uveřejnil Robert.Tabulka vznikla z mého a Robertova rozhovoru,při kterém se probíraly obvyklé závody lodních modelů F4.Tyto závody se svými modely jezdím už několik let,zpočátku se tu účastnili soutěžící s rozličnými loděmi,ale postupem času se našli "šikulové",kteří postavili
"mini" model ,myslím tím do délky 30cm a tím pádem na trati mezi bojkami nebyl žádný problém se pohybovat a být první.Došlo to tak daleko,že se o první místo rozjíždělo i 11soutěžících,vymýšlely se různá úskalí jak jim to ztížit a čekalo se i tři hodiny ,kdo z nich vyhraje.
Mám zprávy,že mezi tlačné remorkéry přibudou další a tak jsme chtěli s Robertem trochu ztížit jízdu ,teď přeháním "pidi tlačáku s vanou" např: šířka 6cm a délka 25cm.Tato loď by musela vždy být první.
Samozřejmě,že na řekách jsou různé úseky,kde za určitých vodních stavů je povolená určitá šířka a délka tlačného soulodí,tu volí dispečer a dá příkaz kapitánovi TR kolik van si vezme.Pokud tedy bude na soutěžích více TR a van ,bude možné si zvolit,dle postavené tratě, různě široké a dlouhé soulodí a s tím pak závodit.
Myslím,že spouta diskutujících kolegů právě tuto tabulku nepochopila a brala jí jako zbytečnost.
Já s Robertem si myslíme,že by to bylo vůči velkému soulodí spravedlivější.Pravidla se teprve tvoří a tak může kdokoli s nápadem přispět.
Budu se těšit na odpověď

příjemný den všem JARDA JUNGMAN
TR-Robert

Příspěvek od TR-Robert »

Ahoj, ještě bych se rád vrátil k tomu, na čem jsme se dohodli s Kebou v Mostě.

V kategorii tlačných remorkérů budou soutěžit jen tlačné romerkéry.
Vana bude s tlačným remorkérem napevno spojena (gumičkou, lano ani drát se nedoporučuje, lano nebo drát lze použít pouze s pružnou částí, která umožní absorbovat síly mezi tlačným remorkérem a vanou).
S jakou vanou se bude jezdit záleží na pořadateli (jedna vana pro celou soutěž nebo pro jedno kolo).
Bodování bude zatím shodné s bodováním TT. Tlačný remorkér = remorkér, vana = vlek.
Čas projetí tratě je stejný jako pro TT.

Zatím v kategorii tlačných remorkérů jezdím já (TR8 - třída TR600) a Jarda (TR568 - třída TR500).
Oba tlačné remorkéry mají výborné manévrovací schopnosti.
Nezávisle ovládané oba motory a nezávisle ovládané obě kormidla (kormidla se otáčení přes převod s dýzou).

Máme dohodu, že tento rok se uvidí jak se zvolený postup osvědčí a popř. to na příští rok upraví.

Díky Robert
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj prosím o jasnou odpověď:
Mohu se účasnit se springošema soutěže v kategorii TT tlačné nebo pouze v klasice ?Dík. ;)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“