Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stolní kotoučová pila

Nástroje, nářadí, přípravky, přihrádky atd.
kartonist

Re: Stolní kotoučová pila

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
zhruba po dvou letech se vracím zpátky k diskuzi o stolní kotoučové pile.
Hledám modelářské mini řešení na průměr kotouče 50-100mm a stavitelným prořezem od 0 do přibližně 20mm.

Zde je Proxxon:
http://www.naradi-vesely.cz/naradi-pro- ... 0-s2481094
http://www.naradi-vesely.cz/naradi-pro- ... e-s2481136,
první typ nevyhovuje malým prořezem (6mm), u druhého vadí hlavně přemrštěná cena.

O Minicraftu moc nevím, přijde mi dosti titěrná:
http://www.canov.cz/sortiment_detail.php?id=14
a nevím, jestli se nastavuje hloubka prořezu.

Moc by mi pomohlo, kdyby někdo poradil, kde se (na Moravě) tyhle věci dají skouknout "naživo". A samozřejmě další značky, výrobci, jakékoliv komentáře...

Radek

P.S.: Na podzimních Splaviskách jsem viděl nějakou pilku "samodomo" - rám z duralu, modelářský motorek... Pokud se ozve majitel a vyrobil by druhou, za úplatu samozřejmě...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Bořík píše:U té menší Proxxoňácké pilky je výška kotouče nad deskou 8 mm, takže i ten prořez by byl větší, ale spíš je hlavním omezením výkon motoru. V pohodě lze řezat laminát 1.5mm, s omezením 2 mm ( musí být rovná hrana, která se opírá o doraz, aby nebyl kotouč svírán ). Jinak si ji nemůžu vynachválit.
Co se týká pilky samo-domo, kamarád si ji dělal a funguje výborně. Zeptám se ho na foto a parametry.
Čau Boříku,
Pavel mi poslal fotky té samo-domo, ale samozřejmě uvítám jakékoliv další info, hlavně o kritických součástech jako je hřídel, uchycení listu, ozubená kola a řemen.

Radek
Bleder

Příspěvek od Bleder »

Čau,
ja mám doma právě tu od Minicraftu.A stavitelný prořez nemá,nemá ani nějakej převod,nebo tak něco.Je to normálně na přímo na hřídelce motoru.Moc na ní neřežu,ale přijde mi jako hračka.Čekal jsem ,že to bude o něco lepšího,ale neměl jsem tu možnost to před tím vidět na vlastní oči,nebo se někoho na ni zeptat.A to co mě čekalo když jsem ještě k tomu koupil aj el. lupénkovou pilku a zvědavost mi nedala a podíval jsem se ji na střeva,tak jsem málem zaplakal a nestojí málo pěněz.Už bych do toho víckrát nešel.Když máš možnost,tak si to udělej a nebo si to nech udělat přesně na to na co to potřebuješ a jak to opravdu chceš....nebudeš nikdy litovat.Věř mi.
Bleder
karaso

Příspěvek od karaso »

sám o něčem podobném uvažuji... nebylo by možné ty fotky pilky samodomo někde zveřejnit, aby člověk viděl, jak to už vymyslel někdo chytřejší ???
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

karaso píše:sám o něčem podobném uvažuji... nebylo by možné ty fotky pilky samodomo někde zveřejnit, aby člověk viděl, jak to už vymyslel někdo chytřejší ???
Taky se přimlouvám, nechce se mě to vymejšlet od základů. Díky předem
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

karaso píše:sám o něčem podobném uvažuji... nebylo by možné ty fotky pilky samodomo někde zveřejnit, aby člověk viděl, jak to už vymyslel někdo chytřejší ???
taky bych se primlouval... kdysi jsem si neco podobne delal doma ale jako nahon jsem pouzil mikro brusku na ktere byla ohebna hridel s pilovym kotoucem... urcite bych ale neco takoveho potreboval, takze prosim, prosim foto...
Obrázek
NeJaToD team
Bleder

Příspěvek od Bleder »

taky bych se moc rád podíval.........
Bleder
SH

Příspěvek od SH »

Ta menší proxxonka nemá stavitelnou výšku listu
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Postavil jsem si kotoučovou pilku z motoru ze staré pračky a naprosto vyhovuje. Nafotil jsem to, ale nevím kam mám umístit ty fotky. Jsem tu nový a tak mi budete muset poradit.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Fotka pily je v galerii - portal/img/gallery/512_1195919006.jpg
Bleder

Příspěvek od Bleder »

Nějaký nápad je aj tady: je to sice předělaná proxxon

http://pagesperso-orange.fr/gerard.dela ... roxx_1.htm

Ale tady je taky asi dobrá.

http://pagesperso-orange.fr/gerard.dela ... scie_1.htm

Každý nápad je dobrý a rada,někdy nad zlato.
Bleder
Bleder

Příspěvek od Bleder »

Bořík píše:U té menší Proxxoňácké pilky je výška kotouče nad deskou 8 mm, takže i ten prořez by byl větší, ale spíš je hlavním omezením výkon motoru. V pohodě lze řezat laminát 1.5mm, s omezením 2 mm ( musí být rovná hrana, která se opírá o doraz, aby nebyl kotouč svírán ). Jinak si ji nemůžu vynachválit.
Co se týká pilky samo-domo, kamarád si ji dělal a funguje výborně. Zeptám se ho na foto a parametry.
díky za to foto,taky super nápad.....dík.
Bleder
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Bleder píše:Nějaký nápad je aj tady: je to sice předělaná proxxon

http://pagesperso-orange.fr/gerard.dela ... roxx_1.htm

Ale tady je taky asi dobrá.

http://pagesperso-orange.fr/gerard.dela ... scie_1.htm

Každý nápad je dobrý a rada,někdy nad zlato.
Delacroixovu stránku znám, ale i tak díky za připomenutí.

Radek
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

Zdravim,

doporucuji pilu od firmy Böhler (link bohuzel nemam, tak snad pres Google - heslo "Böhler +Tischkreissäge"). Pila Böhler ma z duralu nejen stul, ale i skrin, motor je zprevodovan ozubenym remenem. Vyska prorezu je plynule stavitelna 0 az (asi) 20 mm, kotouc se da sklopit na sikme rezy (asi tak do 45°), stranove je vreteno prodlouzene pro montaz celniho brusneho kotouce (zavit M8x0,75).
Hlavni vyhodou ale je, ze pila je koncipovana na pouziti normovanych prumyslovych pilovych kotoucu na kov (vnejsi prum. 63 mm, otvor 16 mm, tl. od 0,25/0,3/0,4 ... do 6 mm, ruzne tvary a jemnosti zubu). Kotouce jsou z HSS (tzv. Radeco) a jsou k dostani napr. v Brne v prodejne Stimtools na Bratislavske nebo v M&V v Pisarkach. Vyhoda jemne ozubenych kotoucu z HSS spociva v tom, ze pri rezani dreva je plocha rezu preciznejsi a hladsi, nez bych ji kdy dokazal vybrousit. Zatim jsem rezal tvrde drevo (po letech) do 10 mm, mosazny plech do 1 mm (! pri nizkych otackach !), cuprextit do 2 mm (! specialnim pilovym kotoucem z tvrdokovu !).
Dale je mozno bez upravy upinat tvarove kotoucove frezy (napr. vypoukle nebo vydute radiusove), a tim padem vyrabet napr. miniaturni profilove listy.

Zmineny Proxxon (myslim tim tu vetsi pilu, ta mensi je spis hracka) je jednak o neco drazsi, nevyhodne je vsak hlavne to, ze je uzivatel pri vyberu nastroju znacne omezen (specialni pilove kotouce prumeru 50 mm, otvor 10 mm). Majitele tuto nevyhodu odstranuji amatersky zhotovenou redukci 10mm/16mm, aby mohli pouzivat jiz zminene prumyslove pilove kotouce.

Pri samovyrobe je potreba pamatovat na to, ze optimalni rezna rychlost pro drevo je ca. 60 m/s. Pri prumeru kotouce 100 mm tomu odpovidaji otacky ca. 10.000 U/min. Pokud kotouc "toci" mene, dochazi k vytrhavani vlaken dreva, a rez je "chlupaty".

Zdravim
Borek Dvorak
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Děkuju za vyčerpávající odpověď.
A přiznávám, že po zkušenostech s Unimatem (viz jiné vlákno), jsem čekal na váš "nadnárodní pohled".
O nářadí této značky vím, začala ho dovážet Proma, podle čehož jsem usoudil, že asi nic moc, ale rád se nechám překvapit.
Teď jsem ve fázi hledání dovozce, protože tu kotoučovku, na rozdíl od ostatního nařadí u nás nenabízí.

Radek

P.S.: Německy neumím ani slovo, tak prosím o upřesnění, na co je ten talíř na boku: http://www.modulor.de/shop/oxid.php/sid ... /anid/LRAD
Ante

Příspěvek od Ante »

já taky německy neumím ale bude to tohle "stranove je vreteno prodlouzene pro montaz celniho brusneho kotouce (zavit M8x0,75)."
Borek Dvorak

Ante píše:já taky německy neumím ale bude to tohle "stranove je vreteno prodlouzene pro montaz celniho brusneho kotouce (zavit M8x0,75)."
Presne tak, na kotouc (ktery nepatri k zakladnimu vybaveni) se lepi brusny papir pomoci oboustranne lepici pasky. Ja jsem si zhotovil vlastni kotouc z hlinikove desky tl. 3 mm s nabojem z mosazi.

Nasel jsem na nemeckem webu celkem vyhodnou nabidku:
http://gw-werkzeuge.de/boehler.htm?boehler4.htm
budto s trafem za 259,-EUR (to ma rozhodne smysl, provozoval jsem pilu nejdrive s tim velkym trafem od Proxxona, ale kroutici moment nebyl dostatecny) nebo za 209,-EUR bez trafa. V obou pripadech je soucasti dodavky pilovy kotouc s tvrdokovovymi brity. Ten je k nezaplaceni kdyz je potreba rezat cuprextit nebo jiny laminat, HSS-kotouc je jiz po nekolika rezech v tomto materialu citelne otupeny (sklo).
Platit lze kartou, postovne do CR je potreba poptat (informace o postovnem a balnem jsou na hl. strance vpravo uplne dole, CR vsak neni uvedena).

Nabidka plati do 24.12.07, nabizi se tedy napsat dopis Jeziskovi ...

Zdroj pilovych kotoucu:
www.stimtools.cz
www.mav.cz
popr. www.ebay.de

Pilu mohu skutecne bezvyhradne doporucit. Prace s timto strojem je pro mne vzdy cira radost, a to i presto, ze moje naroky na presnost stroju jsou nadprumerne vysoke.

Zdravim
Borek Dvorak
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

jen na okraj : pro čelní brusku se výborně dají použít hliníkové kotouče z vyřazených HARDDISKŮ, jsou dokonale rovné a vyvážené , pro lepení brusného papíru raději používám tavné lepidlo rozlité horkovzduškou po ploše.Při výměně papíru pak stačí položit kotouč na elektrickou plotýnku a výměna je za 2 minuty.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Díky Boříku za odkaz.
Co se týká ceny, je vysoká, ale zase po přepočtu z Euro + EU poštovné...
Popřemýšlím.
Bojím se, že při samo-domo výrobě bude samotný stroj nepřesný a tím pádem i obrobky.

Radek
psisko

Příspěvek od psisko »

Pane Dvoraku,
Dekuji za zajimavou informaci. Nicmene, pokud je link (od kartonist) pravdivy, tak mi nejak nesedi udaj o obvodove rychlosti Vami doporucovany x udavany. Na linku jsou uvadeny max. otacky 6000 ot/min a obv. rychlost 1200m/min (20m/s). Vy doporucejete 10 000 ot/min a obvodovou rychlost 60m/s. Mozna ale je to nedorozumneni zpusobene mou (velmi) spatnou nemcinou. Za pripadne upresneni predem dekuje
psisko

PS. Jinak moc dekuji za (velmi) dobry tip na pilu.
Zdraví psisko (Jan Velich)
Borek Dvorak

psisko píše:Pane Dvoraku,
Dekuji za zajimavou informaci. Nicmene, pokud je link (od kartonist) pravdivy, tak mi nejak nesedi udaj o obvodove rychlosti Vami doporucovany x udavany. Na linku jsou uvadeny max. otacky 6000 ot/min a obv. rychlost 1200m/min (20m/s). Vy doporucejete 10 000 ot/min a obvodovou rychlost 60m/s. Mozna ale je to nedorozumneni zpusobene mou (velmi) spatnou nemcinou. Za pripadne upresneni predem dekuje
psisko

PS. Jinak moc dekuji za (velmi) dobry tip na pilu.
Mate pravdu, Böhler toci max. jenom 6000 U/min, a presto rezy ve dreve "chlupate" nejsou. Vysvetluji si to tim, ze bezne pilove kotouce na drevo maji tzv. srank (zuby jsou vyhnute stranove stridave vpravo a vlevo), takze maji tendenci pri nizkych otackach drevo trhat. Navic jsou velmi hrubozube. Kotouce na kov (pouzivam pouze ty jemnozube) srank nemaji, jsou pouze na obvode o nekolik setin mm tlustsi nez ve stredu. Protoze jsou z HSS, zachovavaji si velmi dlouho puvodni vysokou ostrost. Mozna proto funguje Böhler i s radove tretinovou reznou rychlosti (udaj 60m/s je z tabulek) jeste uspokojive. Jiste to ale nevim.

Prisne vzato jsou HSS-kotouce na rezani dreva zakazany, protoze jsou velmi krehke. Pri rezani volne bez vodiciho dorazu se muze stat, ze rez je veden do oblouku. To HSS-kotouc velmi spatne snasi, muze snadno dojit k jeho roztrzeni. Protoze smysl otaceni kotoucove pily je smerem k obsluze, nechci radeji ani domyslet dal, kolik se toho ve zlomku vteriny muze stat. Proto VZDY pouzivat dorazy!!!

Pokud by nekdo nechtel nebo nemohl provozovat pilu Böhler s kotouci na kov, nabizelo by se zvysit max. napeti z udavanych 12 V napr. na 15 V, a tim i otacky. Motor je odhadem tridy Speed 600, takze je mozne se smirit s jeho predcasnou "smrti", a za relativne levny peniz obcas poridit nahradu. O kolik by se zvysilo opotrebeni motoru, to si netroufam odhadnout - v elektrotechnice se vubec nevyznam.

Zdravim
Borek Dvorak
Morpheus141

petrricek mě poslal fotky své pilky a zdá se mě naprosto dostačující a přitom za ni není nutné dát tisíce, mrkněte na ni. Jednoduchá a naprosto blubuvzdorná konstrukce. A kromě několika detailů které je nutné udělat na soustruhu lze vše vyrobit technologií CDD, a přitom se zdá dostatečně přesná, záleží na pečlivosti práce. :-)
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Morpheus141 píše:mrkněte na ni.
Rád bych mrkl, ale kde?
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Na Monaku old je v sekci ke stažení plánek na lupenkovou pilku,je naskenován z knížky Stroje ze dřeva.Tu knihu jsem prohlížel (bohužel už ale nevím u koho)a byl v ní plánek na malou kotoučovku pro kotouč cca 100mm.Konstrukce velejednoduchá ,dokáže řezat i kov.Jestli někdo tu knihu má,tak
bych byl vděčný za oskenování plánku té kotoučovky.
Jo a ta lupenková pilka chodí skvěle snese i 1300 otáček,: celého Artura jsem s ní vyřezal.:)
Morpheus141

Aleš píše:Na Monaku old je v sekci ke stažení plánek na lupenkovou pilku,je naskenován z knížky Stroje ze dřeva.Tu knihu jsem prohlížel (bohužel už ale nevím u koho)a byl v ní plánek na malou kotoučovku pro kotouč cca 100mm.Konstrukce velejednoduchá ,dokáže řezat i kov.Jestli někdo tu knihu má,tak
bych byl vděčný za oskenování plánku té kotoučovky.
Jo a ta lupenková pilka chodí skvěle snese i 1300 otáček,: celého Artura jsem s ní vyřezal.:)
Pokud někdo tu knihu má, byl bych vděčný za oskenování celé knihy, popř za zapůjčení abych to mohl oskenovat.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vybavení dílny“