Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Zapojení elektriky v lodi Gryf 1,6 m

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Heepee

Re: Zapojení elektriky v lodi Gryf 1,6 m

Příspěvek od Heepee »

Prosím poraď te jak zapojit elektriku.
2x motor speed 400 7,2V , Akumulátor Pb 12 V, Rc souprava Zebra 4 , 2 ks mikroserv.
Jaký použít regulátor a jak to všechno bvlastně zapojit. Na elektriku jsem pěkný dřevo.
Dík
SH

Příspěvek od SH »

Mohl bys dát motory do série, ale to není moc dobré řešení. Pokud nejsou mechanicky spřažené, tak více zatížený motor má tendenci se zastavit a ten druhý se roztočí o to víc.

Nejjednodušší je koupit motory na 12V nebo baterku na 6V. Ten Gryf je dost velký na to, abys tam dal nějaké motorky z auta co seženeš na vrakáči.
Heepee

Příspěvek od Heepee »

Takže by stačil akumulátor 6 V. Zkusím to . A jak s regulátorem.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Regulátor takový, aby vyhovoval pro zvolené provozní napětí a hlavně aby zvládnul proudový odběr motorů. Jestliže ty motory budou ovládány zvlášť, tak by snad stačily 2 regulátory na 10 A, pokud budou ovládány společně tak to bude chtít silnější (20 - 30 A). Ještě k servům, domnívám se že mikroserva nebudou do tak velké lodě adekvátní, raději bych použil serva standartní velikosti, rozměrově ani hmotnostně by to neměl být problém.

Doufám že moc nekecám, v elektronice taky nejsem kdovíjaký odborník.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Heepee píše:Takže by stačil akumulátor 6 V. Zkusím to . A jak s regulátorem.
Šestivoltová gelovka stojí něco okolo 200,-Kč, takže jich můžeš použít několik zapojených paralelně (napětí zůstane 6V, kapacita=doba jízdy se sčítá). Pokud potřebuješ zatížit loď, jsou gelovky ideální. :)

Radek
PetrP

Příspěvek od PetrP »

kartonist píše:Šestivoltová gelovka stojí něco okolo 200,-Kč, takže jich můžeš použít několik zapojených paralelně (napětí zůstane 6V, kapacita=doba jízdy se sčítá). Pokud potřebuješ zatížit loď, jsou gelovky ideální. :)

Radek
Paralelním zapojením se rovněž zvýší proudová zatížitelnost. Jedna z nevýhod gelovek je jejich měkkost, při pouštění se pak stává že kvůli rychlému poklesu napětí regl vypíná přiliš brzy. Když baterka dostane chvíli na oddech, vzpamatuje se a dá se z ní dostat další energie. Problém paralelního zapojení, že by všechny baterky měly být nabity stejně, jinak se budou navzájem vybíjet. Alternativa je střídavé použití více baterek tak, aby vždycky jedna pracovala a ostatní nabíraly síly. Případně použití jedné s větší kapacitou, taková pak zvládá vyšší odběr i vyšší nabíjecí proudy. Jedna velká baterka však může dělat potíže z prostorových důvodů, proto je mnohdy třeba použít předchozí varianty. Pokud jsem napsal něco špatně, tak mně prosím opravte.

Jinak můj názor na gelovky je rovněž pozitivní. Jsou laciné, nevyžadují zvláštní zacházení a údržbu, mají jednoduché nabíjení, velkou kapacitu i když s omezeními viz. výše a díky váze se výborně hodí jako zátěž. Do větších pomalých lodí téměř optimální. Pro některé jiné aplikace jsou ale naprosto nevhodné.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Doplním: Ve springerovi mám dvě gelovky spájené do "packu" - tím je myslím dostatečně vyřešeno stejnoměrné nabíjení.

Radek
Heepee

Příspěvek od Heepee »

Já mám totiž jěště k dispozici Pb akumulátor 6V, 5 Ah , takže bych měl možnost ho použít. Motory bych zapojil paralelně a regulátor požiju těch 20 - 30 A. Motory budu ovládat najednou. Serva si skusím sehnat standartní.
Díky za rady a jestli plácám nesmysly opravte mě a hlavně raďte. Loď Gryf je Polská minonoska a vytáhnul ji můj syn po 10 letech abych ji dodělal. :rolleyes:
SH

Příspěvek od SH »

PetrP píše:
kartonist píše:Šestivoltová gelovka stojí něco okolo 200,-Kč, takže jich můžeš použít několik zapojených paralelně (napětí zůstane 6V, kapacita=doba jízdy se sčítá). Pokud potřebuješ zatížit loď, jsou gelovky ideální. :)

Radek
Paralelním zapojením se rovněž zvýší proudová zatížitelnost. Jedna z nevýhod gelovek je jejich měkkost, při pouštění se pak stává že kvůli rychlému poklesu napětí regl vypíná přiliš brzy. Když baterka dostane chvíli na oddech, vzpamatuje se a dá se z ní dostat další energie. Problém paralelního zapojení, že by všechny baterky měly být nabity stejně, jinak se budou navzájem vybíjet. Alternativa je střídavé použití více baterek tak, aby vždycky jedna pracovala a ostatní nabíraly síly. Případně použití jedné s větší kapacitou, taková pak zvládá vyšší odběr i vyšší nabíjecí proudy. Jedna velká baterka však může dělat potíže z prostorových důvodů, proto je mnohdy třeba použít předchozí varianty. Pokud jsem napsal něco špatně, tak mně prosím opravte.

Jinak můj názor na gelovky je rovněž pozitivní. Jsou laciné, nevyžadují zvláštní zacházení a údržbu, mají jednoduché nabíjení, velkou kapacitu i když s omezeními viz. výše a díky váze se výborně hodí jako zátěž. Do větších pomalých lodí téměř optimální. Pro některé jiné aplikace jsou ale naprosto nevhodné.
- životnost cca 2-3 roky, dlouhé nabíjení, kapacita je udávaná při 1/10C u některých výrobců dokonce při 1/20C, při vybíjení 1C počítej tak s 60% udávané kapacity. Z uvedeného, je výhodnější vybíjet všechny baterie současné (zapojené paralelně nebo seriově s použitím motorů na odpovídající napětí) než je vybíjet jednu po druhé.

faktem je, že nabíječka pro Pb baterky je jednoduchá a levná. Mít ale nabíječku zvládající Nixx v době levných akunářadí v HyperSuper...tak bych se olovem už nezabýval. Ale to je už na vůli toho kterého soudruha...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Ještě jsem si vzpomněl na podstatnou věc. Jak velké jsou šrouby? Na tom závisí, jestli je použité motory zvládnou napřímo, nebo bude třeba použít převodovky.

Jinak pro lepší orientaci v sestavení pohonu a elektrického zapojení modelu doporučuji prostudovat na Old Monaku článek Jak to dát celé dohromady, 1. část vyšla 27.8.2004 a 2. část 17.10.2004
PetrP

Příspěvek od PetrP »

SH píše:- životnost cca 2-3 roky, dlouhé nabíjení, kapacita je udávaná při 1/10C u některých výrobců dokonce při 1/20C, při vybíjení 1C počítej tak s 60% udávané kapacity. Z uvedeného, je výhodnější vybíjet všechny baterie současné (zapojené paralelně nebo seriově s použitím motorů na odpovídající napětí) než je vybíjet jednu po druhé.

faktem je, že nabíječka pro Pb baterky je jednoduchá a levná. Mít ale nabíječku zvládající Nixx v době levných akunářadí v HyperSuper...tak bych se olovem už nezabýval. Ale to je už na vůli toho kterého soudruha...
Tak nevýhody gelovek jsou evidentní, ale mně příliš neomezují a jejich výhody mi zas osobně přijdou jako poměrně zajímavé. Proto píšu jak píšu. Že to ostatní vidí odlišně je zřejmé a není důvod se přít.

Jednoho Panasonica mám už 4. rokem a stále úspěšně slouží, nicméně je znát že už slábne. Dlouhé nabíjení mně tak netrápí, protože nechodím pouštět příliš často a nenabíjím u vody. Pokud se stačí nabít přes noc, je to v klidu a není důvod k spěchu. Ohledně těch akunářadí jsem už taky něco zaslechl, nicméně nemám takový přehled ani potřebné znalosti a chuť do toho vrtat. Baterky beru víceméně jako "palivo" takže s nima chci mít co nejmíň starostí a nějaké zhotovování akusad, formování atd. mně neláká. Pořizování kvalitnější nabíječky mi taky přijde jako zbytečný výdaj, to radši zainvestuju do rádia. Uvidím co v budoucnu, zatím jsem na tom jak jsem popsal.

Ještě ohledně toho paralelního spojování gelovek. Předpokládám že jakékoli spojení je sice teoreticky možné, nicméně nevhodné. Bylo by třeba pořídit baterky stejné kapacity a typu, trvale je spojit a nabíjet/vybíjet společně. Pokud by nebylo toto splněno, budou baterky trpět. Chápu to správně?
Heepee

Příspěvek od Heepee »

šrouby mají průměr 30 mm
SH

Příspěvek od SH »

Heepee píše:šrouby mají průměr 30 mm
No, zkus to. Ale na 160cm loď mi 30mm přijde málo. Zkusil bych 35, to 400ky napřímo ještě zvládnou když je nebudeš přetěžovat napětím. Bude to realisticky a majestátně plující loď, žádné splašené pometlo.
SH

Příspěvek od SH »

PetrP píše:Ohledně těch akunářadí jsem už taky něco zaslechl, nicméně nemám takový přehled ani potřebné znalosti a chuť do toho vrtat. Baterky beru víceméně jako "palivo" takže s nima chci mít co nejmíň starostí a nějaké zhotovování akusad, formování atd. mně neláká. Pořizování kvalitnější nabíječky mi taky přijde jako zbytečný výdaj, to radši zainvestuju do rádia. Uvidím co v budoucnu, zatím jsem na tom jak jsem popsal.

Ještě ohledně toho paralelního spojování gelovek. Předpokládám že jakékoli spojení je sice teoreticky možné, nicméně nevhodné. Bylo by třeba pořídit baterky stejné kapacity a typu, trvale je spojit a nabíjet/vybíjet společně. Pokud by nebylo toto splněno, budou baterky trpět. Chápu to správně?
pokud nemáš pořádnou nabíječku na Nixx tak je to jasné, ty adaptéry u akunářadí stojí za...

Paralelní spojování - nejlépe stejného typu a kapacity. A HLAVNĚ stejně nabité, tj.. nejlépe na max. Pak by spojování baterkám nemělo vadit.
Trpět budou hlavně kdybys spojil nabitou a vybitou dohromady. Kdysi dávno jsem jezdil kat. EX (volné modely do 2.5m délky) a tam jsem měl 6 klasických kyselinových baterek 4.5Ah ve třech větvích paralelně a spínalo se to dohromady až při zapnutí - tři kontakty na relátku. Pod zatížením se ty baterky už nějak srovnají mezi sebou samy.
Heepee

Příspěvek od Heepee »

Takže abych to shrnul:
Gryf je Polská minonoska v délce 1600mm

2x motor speed 400 7,2V , Akumulátor gelový 12 V, Rc souprava Zebra 4 , 2 ks mikroserv,šrouby mají průměr 30 mm

Dle vašich rad mi zatím vychází tato možnost:

1 nebo 2 ks ? - akumulátor gelový 6 V/ 5 Ah nebo 7Ah ? - v případě 2 ks zapojit sétiově?, motory 2x speed 400 7,2 V napřímo - zapojit paralelně , koupit standartní serva a šrouby cca 35 mm, MD30DCRS 30A regulátor pro obousměrné řízení DC motorů.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

SH píše:pokud nemáš pořádnou nabíječku na Nixx tak je to jasné, ty adaptéry u akunářadí stojí za...

Paralelní spojování - nejlépe stejného typu a kapacity. A HLAVNĚ stejně nabité, tj.. nejlépe na max. Pak by spojování baterkám nemělo vadit.
Trpět budou hlavně kdybys spojil nabitou a vybitou dohromady. Kdysi dávno jsem jezdil kat. EX (volné modely do 2.5m délky) a tam jsem měl 6 klasických kyselinových baterek 4.5Ah ve třech větvích paralelně a spínalo se to dohromady až při zapnutí - tři kontakty na relátku. Pod zatížením se ty baterky už nějak srovnají mezi sebou samy.
Hm, takže to znamená je nejlépe společně nabíjet i vybíjet aby byly stále ve stejně nabitém stavu....
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Heepee píše:Takže abych to shrnul:
Gryf je Polská minonoska v délce 1600mm

Dle vašich rad mi zatím vychází tato možnost:

1 nebo 2 ks ? - akumulátor gelový 6 V/ 5 Ah nebo 7Ah ? - v případě 2 ks zapojit sétiově?, motory 2x speed 400 7,2 V napřímo - zapojit paralelně , koupit standartní serva a šrouby cca 35 mm, MD30DCRS 30A regulátor pro obousměrné řízení DC motorů.
Aku určitě 6V (viz. výše), raději větší kapacitu, nebo 2 menší paralelně! (tak zůstane zachováno napětí a zvýší se proudová zatížitelnost a kapacita, při sériovém zapojení by se zvedlo akorát napětí, což je v tomto případě nežádoucí). K motorům, šroubům, servům a reglu nemám další připomínky.
Jinak, musel bych se podívat na parametry předlohy, ale bude to zřejmě bachratější a pomalejší loď, takže ten pohon by ji měl zvládnout a větší baterku nebo více menších byl to snad mělo zvládnout hmotnostně i rozměrově.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

a co takhle poradit něco moderního , třeba lixx akumulátory?
Pořád se tu píše o výhodnosti olova , ale jediná výhoda je snad ta pořizovací cena.
Nabíječky jsou skoro stejně ceněné jak pro pb tak pro nixx, nebo lixx akumulátory a co se týká proudové zatížitelnosti , tam je to zcela ve prospěch LIXX.
Váhu lze vždy dohnat zátěží (a to třeba balastem z vody ) a zbyde pak více místa na všeliaké ,,blbůstky,,.
Nákupní cena aku lixx dnes již docela ůspěšně konkuruje i těm starejm olověnkám, pro pohon se totiž hodí i obyčejné ,,mobilní,, li-on akumulátory a ty začínají (alespoň v kolíně) na 198,- kč za 1000mAh.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

Bořík píše:I když jsem velký zastánce Li-Polek a velký nepřítel olověných akumulátorů, tak přece jenom bych o Li-Polkách do větší a těžší lodě moc neuvažoval. Důvodem je především cena. Li-Polky jsou několikanásobně dražší a jejich obrovská výhoda - nízká hmotnost - se v tak velkých a těžkých lodích vůbec neuplatní. Mají sice plno výhod, které jsou pro jakékoli modelářské aplikace velice žádané, ale ta cena ... Mám na mysli kvalitní Li-polky, především značky Kokam, které jako jedny z mála si udržují vysokou kvalitu a spolehlivost. Ale než dát do lodě čínské Li-polky mizerné kvality ( sice za poloviční cenu, ale stále několikanásobně dražší než olovo ) bych si pořádně rozmyslel. Ta nespolehlivost je tak vysoká, že by mi to nestálo za to. Navíc i ty nejlepší Li-Polky stárnou a jejich vlastnosti se zhoršují bez ohledu na to, zda se používají a nebo ne. Málokterá Li-Polka vydrží déle než 4 roky.
Do rychlých lodí s velkými vybíjecími proudy a s požadavkem na nízkou hmotnost jsou ale Li-Polky ideální.

Do pomalých lodí s nízkým odběrem ( tj. do cca 30A ) bych doporučil např. Sanya KR-5000DEL, které jsou do takových lodí ideální. Stejně tak jejich o něco horší ( míň tvrdé a s pomalejším nabíjením ) sourozence Sanyo KR-DHL 4000, které sice nesnesou tak vysoké vybíjecí proudy, nicméně pro odběry do 15-20A jsou výborné a jejich cena cca 110,-Kč za článek je velmi slušná.
Výhodou těchto NiCd akumulátorů je především možnost sestavit pohonnou sadu tak, aby měla napětí kolem 7-8V, což je pro většinu motorů velmi vhodné napětí. Navíc je možné baterky sestavit do sad tak, aby se vešly do prostor, kam se gelový blok nevejde. Další výhodou je mnohem lepší odolnost proti hlubšímu vybití, což v případě gelových akumulátorů je možně si dovolit jen několikrát a jsou zničené. A v případě KR-5000DEL jde o velmi rychlé nabíjení, kdy v obrovské většině případů stačí mít dvě sady a s nimi jezdit v podstatě nepřetržitě. Životnost NiCd akumulátorů je výborná - zřejmě nejdelší z běžných typů akumulátorů.

Jedinou výhodou gelových akumulátorů je jejich cena, ale je rozumné zvážit, zda se opravdu vyplatí šetřit za každou cenu.
naprostý souhlas. O niklech vím, že když je hodím na podzim do šuplíku, tak když je vytáhnu na jaře za tři roky a dostanou dva tři cykly tak pošlapou jak zamlada. Když bych tam dal olovo nebo nedejbože LiPolky tak vytáhnu jenom těžítko...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

petr hájek píše:a co takhle poradit něco moderního , třeba lixx akumulátory?
Pořád se tu píše o výhodnosti olova , ale jediná výhoda je snad ta pořizovací cena.
Nabíječky jsou skoro stejně ceněné jak pro pb tak pro nixx, nebo lixx akumulátory a co se týká proudové zatížitelnosti , tam je to zcela ve prospěch LIXX.
Váhu lze vždy dohnat zátěží (a to třeba balastem z vody ) a zbyde pak více místa na všeliaké ,,blbůstky,,.
Nákupní cena aku lixx dnes již docela ůspěšně konkuruje i těm starejm olověnkám, pro pohon se totiž hodí i obyčejné ,,mobilní,, li-on akumulátory a ty začínají (alespoň v kolíně) na 198,- kč za 1000mAh.
Já bych byl poněkud střízlivější. Fakt že jejich nabíjení je podobné jako u olova a stačí primitivní laciná nabíječka. Sám mám doma jednoho takového Zajíce (http://www.zajic.cz/nablion/nablion.htm) na lionky a lipolky do letadel. Bohužel pokud si to někdo nedokáže udělat sám nebo nenajde někoho ochotného (jako v mém případě), tak mu zbývá akorát koupit něco drahého, co ovšem paradoxně mnohdy nabíjí hůř než ten jednoduchý Zajíc. S tou proudovou zatížitelností nevím nevím. Sice existují tvrdé LiXX používané elektroletci, co snesou velké proudy, ale jejich cena není vůbec malá. Baterky do mobilů jsou sice už poměrně laciné, ale zato toho moc nesnesou. Příliš nevěřím, že by nějaká lionka z mobilu dlouhodobě vydržela odběry v řádu jednotek ampérů (což odpovídá motorům tříd 280 - 400). Cenově mi to taky nepřijde zatím jako kdovíjak výhodné. Je třeba si uvědomit, že jeden článek má malé napětí, chce to aspoň dva do série. Pokud se pro zvýšení kapacity a proudové zatížitelnosti sáhne k paralelnímu zapojení, cena se opět násobí. S tou vodní zátěží bych taky polemizoval. Tekutina nevydrží v klidu a bude zhoršovat stabilitu, navíc hustota vody je malá a tak dostatečná zátěž zabere moc velký objem, takže o úspoře místa nemůže být příliš řeč. Nejlepší pro zátěž jsou materiály s velkou hustotou jako olovo. Dobré když se výhodně sežene třeba z autoservisu, jinak to taky není zadarmo.

Jinak nechci lithium zatracovat, pokrok je nevyhnutelný, navíc NiCd brzo zakážou z ekologických důvodů a olovo bude taky čekat stejný osud. V současné domě se mi ale jeví výhodnost používání LiXX v lodích jako problematická. Význam to může mít pro letce, kteří nechtějí investovat navíc a starat se o různé typy baterek, a tak s výhodou využijou ty co používají v letadlech. V minilodích kde se počítá každý gram mají LiXX určitě opodstatnění. Jinak je to ale asi pořád ještě zbytečný luxus.
SH

Příspěvek od SH »

PetrP píše:....Hm, takže to znamená je nejlépe společně nabíjet i vybíjet aby byly stále ve stejně nabitém stavu....
u nabíjení to není bezpodmínečně nutné, ba dokonce je možná lepší je nabíjet samostatně. Přijdeš rychleji na to, jestli náhodou některá baterka neodchází kapacitně. Kdyby odešla a Ty si toho nevšim, tak rychle za sebou veme druhou (bude více zatěžována...). Stačí je nabíjet na stejné koncové napětí (7.2 nebo 14.4V - viz popis na baterce) a odpojovat při přibližně stejném zbytkovém proudu.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

PetrP píše:....V současné domě se mi ale jeví výhodnost používání LiXX v lodích jako problematická. Význam to může mít pro letce, kteří nechtějí investovat navíc a starat se o různé typy baterek, a tak s výhodou využijou ty co používají v letadlech. V minilodích kde se počítá každý gram mají LiXX určitě opodstatnění. Jinak je to ale asi pořád ještě zbytečný luxus.
Ještě jsem zapomněl na rychlé lodě, to je poněkud jiná dimenze.

Potom pozor na jednu věc, LiXX jsou dost citlivé na hluboké vybití (ničí je to). Přijejich aplikaci je tedy třeba použít regl co s nima umí pracovat a spolehlivě to ohlídá.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

SH píše:u nabíjení to není bezpodmínečně nutné, ba dokonce je možná lepší je nabíjet samostatně. Přijdeš rychleji na to, jestli náhodou některá baterka neodchází kapacitně. Kdyby odešla a Ty si toho nevšim, tak rychle za sebou veme druhou (bude více zatěžována...). Stačí je nabíjet na stejné koncové napětí (7.2 nebo 14.4V - viz popis na baterce) a odpojovat při přibližně stejném zbytkovém proudu.
Takže stačí akorát naplno dobíjet stejnou nabíječkou aby bylo toto zaručeno, nebo je třeba mít sofistikovanější stroj co změří všechna potřebná data?
SH

Příspěvek od SH »

PetrP píše:
SH píše:u nabíjení to není bezpodmínečně nutné, ba dokonce je možná lepší je nabíjet samostatně. Přijdeš rychleji na to, jestli náhodou některá baterka neodchází kapacitně. Kdyby odešla a Ty si toho nevšim, tak rychle za sebou veme druhou (bude více zatěžována...). Stačí je nabíjet na stejné koncové napětí (7.2 nebo 14.4V - viz popis na baterce) a odpojovat při přibližně stejném zbytkovém proudu.
Takže stačí akorát naplno dobíjet stejnou nabíječkou aby bylo toto zaručeno, nebo je třeba mít sofistikovanější stroj co změří všechna potřebná data?
- olovo taky ničí hluboké vybíjení, myslím že to je pod 1.8V na článek bez zatížení. Pod tuto mez už baterka dostává dost na frak. (nebo je to 1.6V ?, už si nepamatuji, v každém případě to ke konci klesá rychle.)

- ano, stačí stejná nabíječka typu CCCV (ať již zmiňovaný zajíc {zbytečný luxus ; , olova nejsou až tak citlivé na přesnost napětí}, nebo laboratorní zdroj, nebo nejjednodušší nabíječka Pb je LM317 + 2 odpory). Podstata je mít měření nebo indikaci nabíjecího proudu a ukončit nabíjení při stejném proudu ale až v oblasti konstantního napětí, pokles kapacity nebo nárůst vnitřního odporu poznáš z doby nabíjení a z toho, kolik času z celkové doby je nabíjení v oblasti konst. napětí.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Bořík píše:Není mi ale jasné, proč do lodi o délce 1.6m chceš dát motory třídy 400 a navíc na přímo ? Proč chceš jezdit s účinností hluboko pod 50% a zahřívat vnitřek lodi pomocí motorů ?
řekl bych , že při uvažovaných šroubech o průměru 30-40 mm se ty motory moc hřát nebudou....
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“