Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Dlouhověkost
Re: Dlouhověkost
Chci stavět loď. Má být asi 1,15m dlouhá 15cm siroká. Chci se zeptat jaký materiál mám použít aby loď dloho vydržela. Trup bych chtel delat plankováním (jaké drevo na planky, žebra, atd.?), ale nevím zda bystemi doporučili jeste trup olaminovat. Dále bych se chtěl zeptat na lak, jáký byste mi doporučili aby byl kvalitní, záleží taky na cena/výkon.
na plaňky smrkové lišty , cca 2*5 mm ale i větší, podle tvaru lodě, rozhodně ten trup olaminuj protože jinak ta loď dlouho nevydrží ( osobní zkušenost) , a co se týká laku nenapsal si na co ho chceš použít ?Drizz píše:Chci stavět loď. Má být asi 1,15m dlouhá 15cm siroká. Chci se zeptat jaký materiál mám použít aby loď dloho vydržela. Trup bych chtel delat plankováním (jaké drevo na planky, žebra, atd.?), ale nevím zda bystemi doporučili jeste trup olaminovat. Dále bych se chtěl zeptat na lak, jáký byste mi doporučili aby byl kvalitní, záleží taky na cena/výkon.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Pokud má být model lodi trvanlivý, je třeba aby byl zhotoven z materiálu odolného proti vodě, případně byl alespoň patřičně ošetřen olaminováním. Trup tedy nejlépe z laminátu, pokud trváš na dřevěném tak důkladně olaminovat (z obou stran). Jako plaňky smrkové lišty běžně prodávané v modelářských potřebách, žebra z běžné truhlářské překližky. Z laků je údajně velice dobrý polyuretanový, jinak se dá impregnovat epoxydem, nejlepší je však to olaminování. Nástavby nejlépe asi z laminátových desek, jinak plastové desky (nevydrží ale tak dlouho jako laminát), nebo plech (hůře se s ním pracuje).
Ok tak to olaminuju, ale nevim jak tlusta vrstva toho laminatu bude (jeste jsem nelaminoval). Potřebuju to abych to mohl zakomponovat do planu.
1.02386mm + 0.1-5.2 mm tmelu ... :-)Drizz píše:Ok tak to olaminuju, ale nevim jak tlusta vrstva toho laminatu bude (jeste jsem nelaminoval). Potřebuju to abych to mohl zakomponovat do planu.
Při profi laminování se prý přibližně počítí 0.1mm na 1 vrstvu tkaniny o gramáži 100g/m2. Při takovém tom domácím laminování počítej +/-0.2mm na vrstvu 100g tkaniny. A nezapomeň na tmel.
No a samozřejmě když budeš laminovat jako prase např. polyesterem nebo 1200kou tak není problém vyrobit i 2mm vrstvu...
-
Návštěvník
Ten tmel se přidává do laminátu, to je mi novinka, asi to vyzkouším. A prosím Tě jaký tmel je nejlepší? Rozepiš to prosím!SH píše:1.02386mm + 0.1-5.2 mm tmelu ... :-)Drizz píše:Ok tak to olaminuju, ale nevim jak tlusta vrstva toho laminatu bude (jeste jsem nelaminoval). Potřebuju to abych to mohl zakomponovat do planu.
Při profi laminování se prý přibližně počítí 0.1mm na 1 vrstvu tkaniny o gramáži 100g/m2. Při takovém tom domácím laminování počítej +/-0.2mm na vrstvu 100g tkaniny. A nezapomeň na tmel.
Staci citat otazky a odpovede a nie si domyslat to co v odpovedi nie je a potom nie je potrebne nic rozpisovat.
Letos jsem prvně laminoval lodní trup. Použil jsem 3 vrstvy tkaniny 110 g/m2. Dohromady s tmelem to má tak 0,5 mm. Nedávno jsem dělal laminovací pokus - celkem 4 vrstvy, vespod a nahoře tenčí tkanina, uvnitř 2 vrstvy tlustší, přesnou gramáž nevím, byly to nějaké zbytky. Celková tloušťka je cca 1 mm.Drizz píše:Ok tak to olaminuju, ale nevim jak tlusta vrstva toho laminatu bude (jeste jsem nelaminoval). Potřebuju to abych to mohl zakomponovat do planu.
- petr hájek
prostě ,chytého ťukni ,blba nakopni....romank52 píše:Staci citat otazky a odpovede a nie si domyslat to co v odpovedi nie je a potom nie je potrebne nic rozpisovat.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Myslím si, že řešit tl olaminování na 0.01mm případně tmelu je akademické. Pokud milý kolego chceš být Punklich, jak říkají naši němečtí sousedé, Pridej na K tloušťce tak 0,5 až 1mm. Já bych nepřidával NIC. To by jsi musel počítat i s tím co zborousíš. Pokud laminát plní funci pouze utěsňovací a stabilizující je jeho tloušťka podle mne zanedbatelná. Já se snažím použít jednu vrstvu co nejjemnější tkaniny přiměreně velikosti lodě. Základem je co možná nejkvalitnější povrch před laminováním. Ve výsledku pak stačí velmi jemné zatmelení struktury tkaniny a opatrné přebroušení.
Pokud bude laminát nosný prvek pak už mají rady kolegů jak tlusté jsou vrstvy smysl. Technologie stavby je pak ale uplně jiná a takové laminování vyžaduje jisté zkušenosti.
Pokud bude laminát nosný prvek pak už mají rady kolegů jak tlusté jsou vrstvy smysl. Technologie stavby je pak ale uplně jiná a takové laminování vyžaduje jisté zkušenosti.
- Pavel Riedl
Kolegové vyrábějí trupy tak, že žebra jsou z prachobyčejné překližky a obšívka z 3mm balzy. Po olaminování všechny přepážky vylámou (předem s tím počítají, tak je i vhodně naříznou) a mají k dispozici volný trup bez přepážek. Ten pak vylaminují i zevnitř.
takový trup jsem přidal do galerie -rozestavěné modely.Pavel Riedl píše:Kolegové vyrábějí trupy tak, že žebra jsou z prachobyčejné překližky a obšívka z 3mm balzy. Po olaminování všechny přepážky vylámou (předem s tím počítají, tak je i vhodně naříznou) a mají k dispozici volný trup bez přepážek. Ten pak vylaminují i zevnitř.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Pokud se potom takový balzový trup valitně vybroušený, napuštěný lakem a řádně naseparovaný dá použíz jako kopyto a při pečlivém olaminování dvou vrstev tkaniny (tkanina z jednoho kusu omezuje vnější nerovnosti)jde trup krásně vyloupnout (vnější, laminovaný trup musí být bez zadního zrcadla) a po vyloupnutí zesílit příčně třetí vrstvou (pokud je potřeba) , doplnit zrcadlo a boční výztuhy z nosníků a žinvotnost je zaručena. Povrchová úprava je buď klasická (tmlení, broušení, nástřik), nebo dle předlohy se může potáhnout dřevem. Foto trupu je v galerii.Pavel Riedl píše:Kolegové vyrábějí trupy tak, že žebra jsou z prachobyčejné překližky a obšívka z 3mm balzy. Po olaminování všechny přepážky vylámou (předem s tím počítají, tak je i vhodně naříznou) a mají k dispozici volný trup bez přepážek. Ten pak vylaminují i zevnitř.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?