Trocha teorie nikoho nezabije (nebo možná jo, znalí tuto pasáž přeskočí).
Co to jsou tzv. CAD programy (Computer Aided Design – počítačem podporované konstruování). Jsou to programy, které mají nahradit práci konstruktérů u prkna a zefektivnit ji.
Jednotlivé systémy bych rozdělil do tří skupin.
Velké CAD systémy jako např. Catia, Euclid, CADDS5, ProEngineer a zřejmě ještě další.Tyto systémy jsou velké jednak cenou, tak výkonem a komfortem, který nabízí. Jsou plně 3D a umožňují návrhy a vývoj složitých konstrukčních celků, generování výkresové dokumentace atd.. Umožňují výstupy do systémů pro výpočet např. metodou konečných prvků pevnostního nebo teplotního namáhání, proudění atd. (za všechny např. ANSYS). Dále je možné konstrukční návrhy testovat v programech, které simulují odlévání (MoldFlow), tažení plechů (AutoForm), generování programů pro CNC stroje atd. Jak vyplývá ze stručného popisu pro modelařinu dost silný kalibr jak cenou, tak dobou nutnou na zvládnutí a dostupností. Zmiňované programy se hlavně uplatňují ve strojírenství, existují také systémy úzce specializované na nějakou oblast (ELCAD silnoproud, RUPLAN automobilový prům., kabelové svazky).
Do druhé skupiny bych zařadil programy typu AutoCAD. Jsou to programy, které mohou mít i 3D modeláře, ale jsou to víceméně programy na menší práce. Tomu odpovídá cena a schopnosti programu, i když jsem viděl aplikaci v AutoCADu pro dispoziční návrh elektráren.
Tyto programy už jsou relativně přístupné i široké veřejnosti, i když naučit se je není zas až tak triviální.
Jako třetí skupinu bych viděl různé freewarové a sharewarové kreslítka a modeláře. Tyto programy odpovídají své ceně, jak uživatelsky přístupné, tak i schopnostmi.
Tak konec teorie.
Já osobně jsem otestoval tyto programy:
Delftship – plošný modelář pro návrh lodních trupů
ProLines7 Demo – stejný typ jako Delftship
Eagle – návrh plošných spojů
AutoCAD 2005
Všechny tyto softy jsou freeware (případně existuje demo verze), kromě AutoCADu. Pokud porovnám programy pro modelování trupu, tak jednoznačně pro mě byl lepší Delftship. V tomto programu jsem navrhl trup pro současný model co stavím (minonoska NDR typ Krake). Chtěl jsem změnit tvar trupu pod čarou ponoru a zvětšit tím výtlak modelu. Proto jsem volil modelování v tomto programu.

Následně jsem si přenesl žebrorysky, vodorysky a další rysky pomocí souboru ve formátu dxf do AutoCADu.

Kde jsem tyto křivky rozmístil v prostoru tak, aby byly na místech žeber atd. a nakreslil tvar žeber.

Tyto žebra jsem vytiskl na papír nalepil na překližku a vyřízl, potom následovala klasická konstrukce plaňkování kýlem nahoru. Trup bude ještě laminován dvěma vrstvami skelné tkaniny 140 g. Výhodou tohoto způsobu práce je, že se zamezí chybám vzniklým ručním kopírováním žeber. V programu Delftship jsem si odchytil různé nerovnosti atd. Takže jsem se vyvaroval toho, že různé boule a nerovnosti jsem zjistil až při sestavování vyřezaných žeber, jak se mi stávalo v minulosti.

AutoCAD umožňuje i omezené 3D modelování, zde je návrh převodovky pro tento model.

Zhodnocení programů:
Delftship – uživatelsky poměrně slušně přívětivý, je nutné pochopit filosofii modelování, podle mé zkušenosti to není zas až takový problém. Jediná nevýhoda je, že program počítá výtlak v tunách, což u modelu není zas až tak to pravé. Neřešil jsem to a výtlak jsem počítal až z ploch žeber v AutoCADu pomocí Simpsnova pravidla (popis je v Modely Lodí). Podle mého názoru je tento program docela vhodný.
AutoCAD – protože jsem v něm už dělal dříve, tak jsem pouze oprášil znalosti. AutoCAD je na tuto práci prostě vynikající.