Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Tvrdidlo - na Pryskyřici Lamit 109

Nástroje, nářadí, přípravky, přihrádky atd.
Odpovědět
cobra

Re: Tvrdidlo - na Pryskyřici Lamit 109

Příspěvek od cobra »

Zdravím Všechny - poraďte kde sehnat samostatné tvrdidlo k Lamitu 109?
Děkuji.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
duke

Příspěvek od duke »

bývá k sehnání v lepších drogeriích nebo hobbymarketech kde prodávají Lamit. Třebas v Hornbachu ho mívají. Jinak si myslim že by ti ho i uměli přiobjednat.
cobra

Příspěvek od cobra »

duke píše:bývá k sehnání v lepších drogeriích nebo hobbymarketech kde prodávají Lamit. Třebas v Hornbachu ho mívají. Jinak si myslim že by ti ho i uměli přiobjednat.
Vydíš to mě nenapadlo - (ten Hornbach) já ho kupoval ve Zlatnické ul. a tam mi řekly že mám smolíka - DÍKY za tip :D
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

když se dívám na složení ,tak bych řekl že ty peroxidy do polyesterových pryskyřic jsou vesměs stejný,takže bych navrhoval i Havel composit.Do té 109 ky by mělo množství ,které dostaneš s pryskyřicí stačit ,ale také se mi stalo ,že nezbylo,tak jsem do toho nalil trošku jiný peroxid a zatvrdlo to taky.Chce to dávkovat opravdu přesně ,třeba injekční stříkačkou ,na váze může ujet ruka
cobra

Příspěvek od cobra »

Pepa Darvaš píše:když se dívám na složení ,tak bych řekl že ty peroxidy do polyesterových pryskyřic jsou vesměs stejný,takže bych navrhoval i Havel composit.Do té 109 ky by mělo množství ,které dostaneš s pryskyřicí stačit ,ale také se mi stalo ,že nezbylo,tak jsem do toho nalil trošku jiný peroxid a zatvrdlo to taky.Chce to dávkovat opravdu přesně ,třeba injekční stříkačkou ,na váze může ujet ruka
To je pravda - já to vážil na kuchyňské digi váze - a je fakt že to odvažování stojí za prt !!!
TomTom

Příspěvek od TomTom »

Pri zivici lamit 109 pise miesaci pomer 100:2. Je to podla objemu alebo hmotnosti? 500gramov zivice+ 10gramov iniciatoru.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

dle totoho návodu http://www.kittfort.cz/products/pdf_dow ... it_109.pdf se jedná o hmotnostní poměr...
Obrázek
NeJaToD team
Pepa Darvaš

Na 100g pryskyřice - 2 g iniciátoru.
TomTom

Příspěvek od TomTom »

Nemam totizto vahu s takou presnostou. Preto sa chcem opytat ze aky by bol pomer miesania podla objemu?
Pepa Darvaš

V lékárně si kup dvě injekční stříkačky .Já jsem to dělal vždy tak, že do jedné jsem natáhl 100 čárek(kubíků) pryskyřice a do druhé tři čárky iniciátoru.Ta čárka navíc je proto, že ve stříkačce vžycky něco zbylo.
Přema

Příspěvek od Přema »

Poměr jak hmotnostní, tak objemový je snad daný,...jinak se rád vrátím do 5 obecné.....jinak by to bylo o míchání hrušek s jabkama,....admine.zachovej přece jen jistou gramotnost
SH

Příspěvek od SH »

Přema píše:Poměr jak hmotnostní, tak objemový je snad daný,...jinak se rád vrátím do 5 obecné.....jinak by to bylo o míchání hrušek s jabkama,....admine.zachovej přece jen jistou gramotnost
daný je... ale není stejný. Stejný by byl, pokud by obě složky měly stejnou měrnou hmotnost (hustotu nebo jak se tomu teď říká.. prostě ró v kg/m3 ). Pokud nemají, poměr objemový a hmotnostní je číselně jiný.

Ale myslím, že je to v podstatě debata o ničem. U polyesteru se přidává iniciátor, tedy něco, co iniciuje reakci. Když ho dám moc - ztuhne to rychle, když málo tak to tuhne pomalu, když nedám žádný, tak polyester ztuhne do několika let. Ale ztuhne.
Kdežto u epoxydů tvrdidlo se přímo podílí na výsledné sloučenině a jakékoliv množství navíc nebo méně způsobí, že ve výsledku zůstane nějaká složka nenavázána a má to tedy vliv na výslednou pevnost.

Kdysi jsem iniciátor do polyesteru přidával od oka, stačí odhadnout stejnou poměrnou část z lahvičky iniciátoru jako jsem odlil pryskyřice z plechovky, a ztuhlo to vždy... jen někdy rychleji než jsem stihnul cokoliv nalaminovat. To je ale taky závislé od namíchaného množství - čím víc pryskyřice, tím víc se zahřívá a rychleji tuhne. Někdy je ten děj v řádu desítek sekund. Proto je lepší namíchat si víc malých dávek postupně.

PS: Tiše předpokládám, že Lamit 109 je starý dobrý polester ChS109. Ta nová označení už neznám.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

jj- Chs 109 pod jiným názvem - krom ceny a dostupnosti nevidím důvod ho používat- myslím že postup Pepči D se stříkačkama není špatný, osobně míchám od oka - vždy vytvrdl.
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
lacoryb

Příspěvek od lacoryb »

a čo poviete na toto, Epoxidová pryskyřice 1200.
http://pemi.cz/cs/detail-zbozi/laminaty ... 12979.html
Pepa Darvaš

A co chceš slyšet?Tady na fóru už bylo mnohokrát probíráno tohle lepidlo.
SH

Příspěvek od SH »

lacoryb píše:a čo poviete na toto, Epoxidová pryskyřice 1200.
http://pemi.cz/cs/detail-zbozi/laminaty ... 12979.html
přečetl sis popis na Tebou uváděném odkazu? Já tam vidím lepení, lepení, lepení..... o laminování nic...

Na laminování použij PR102M nebo L285. Jsou určitě i jiné laminovací epoxidy, ale tyto dva jsou známé a poměrně dobře dostupné i v malých baleních buď přímo u výrobce či velkoprodejce (5M, HAVEL, SKOLIL,...) nebo v modelářských prodejnách.

Pokud chceš vyšlapávat slepé chodníčky nebo Cimrmanovy zkratky, tak prosím. Ale těžko ma to tu dostaneš radu.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

že se 1200 používalo dřív k laminování je starý známý fakt , tudíž nejde o ,,vyšlapávat slepé chodníčky nebo Cimrmanovy zkratky,, .
1200 je stejná pryskyřice jako řada 1500 což byla dřív laminační pryskyřice jediná dostupná krom polyesteru a rozdíl byl jen v hustotě která se ale dá u 1200 poměrně jednoduše upravit bez následků v hotovém výrobku.
ŽE ALE EXISTUJE DNES VÍCE LEPŠÍCH MOŽNOSTÍ JE TÉŽ FAKT pokud autor chce laborovat s 1200, doporučím spojit se výrobcem 1200 a nechat se přepojit na vývojové oddělení jsou tam ochotní poradit co se čím dá tužit a jaké vlastnosti lze očekávat a dokonce jsou ochotni zaslat i vzorek k otestování.
Tolik vlastní zkušenost stará zhruba 3 roky, žádné všeobecně tradované dohady.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

petr hájek píše:že se 1200 používalo dřív k laminování je starý známý fakt , tudíž nejde o ,,vyšlapávat slepé chodníčky nebo Cimrmanovy zkratky,, .
1200 je stejná pryskyřice jako řada 1500 což byla dřív laminační pryskyřice jediná dostupná krom polyesteru a rozdíl byl jen v hustotě která se ale dá u 1200 poměrně jednoduše upravit bez následků v hotovém výrobku.
ŽE ALE EXISTUJE DNES VÍCE LEPŠÍCH MOŽNOSTÍ JE TÉŽ FAKT pokud autor chce laborovat s 1200, doporučím spojit se výrobcem 1200 a nechat se přepojit na vývojové oddělení jsou tam ochotní poradit co se čím dá tužit a jaké vlastnosti lze očekávat a dokonce jsou ochotni zaslat i vzorek k otestování.
Tolik vlastní zkušenost stará zhruba 3 roky, žádné všeobecně tradované dohady.
U Havla v Olomouci mi kdysi doporučili tužidlo H20, jako náhradu za p11. Výhodou je poměr míchání 100:25 (není tak náchylné ny přesnost) a epox se krásně naředí a výrazně se zkrátí doba vytvrdnutí.
A aby nevznikla opět polemika,toto není obhajoba dvanáctistovky
A je To . . . .!
Ferda

Příspěvek od Ferda »

testovací vstup 120127
FGH_Method
Ferda

Příspěvek od Ferda »

tak jo, na druhý pokus, ale přece už je to skvělejší
FGH_Method
Ferda

Příspěvek od Ferda »

s prominutím třetí pokus jen proto, že nevím, jestli to funguje, nebo ne
v prohlížení Browse- to vidím, aha no, to je jaksi uchem jehly, ale budiž
FGH_Method
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Ferda píše:s prominutím třetí pokus jen proto, že nevím, jestli to funguje, nebo ne
v prohlížení Browse- to vidím, aha no, to je jaksi uchem jehly, ale budiž
Nějak jsem nepochopil, o testování čeho jde? Pokud jde o vkládání příspěvků, tak proběhlo zdárně. Pokud o vložení obrázků do příspěvku, tak se někde stala chyba.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vybavení dílny“