Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Provoz RC souprav v pásmu 2,4GHz pro lodní modely

Můžete zde žádat radu např. v případě reklamací vadného zboží, náhrady škody atd.
Odpovědět
Keba

Re: Provoz RC souprav v pásmu 2,4GHz pro lodní modely

Příspěvek od Keba »

Zajímalo by mě, podle kterého oficiálního dokumentu se povoluje provoz RC souprav v pásmu 2,4GHz a zda je z hlediska pojmů "RC - radio control" to samé jako "dálkové ovládaní".
Dík, Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

cituji ing.Havla Jiřího z RC Revue7/2007:Je používání kmitočtu 2,GHz pro řízení modelů v ČR legální?Ano je,!!!!'Využití tohoto kmitočtu respektive rozprostřeneho spektra je dáno všeobecným oprávněním č.VO-R12/08 2005které vydal Č tel.úřad 9.8. 2005(plné znění na www.ctu.cz
v časopise je o tom dosti obsáhlý článek
Keba

Příspěvek od Keba »

Omlouvám se, ale poslední dva příspěvky od duke a RiMr sem nepatřily a chtěl jsem je přesunout do nově vytvořeného tématu: portal/viewtopic.php?id=1155
Bohužel jsem je asi omylem smáznul. Proto prosím duke a RiMr aby je v případě zájmu opakovali v portal/viewtopic.php?id=1155
Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
SH

Příspěvek od SH »

Pepa Darvaš píše:cituji ing.Havla Jiřího z RC Revue7/2007:Je používání kmitočtu 2,GHz pro řízení modelů v ČR legální?Ano je,!!!!'Využití tohoto kmitočtu respektive rozprostřeneho spektra je dáno všeobecným oprávněním č.VO-R12/08 2005které vydal Č tel.úřad 9.8. 2005(plné znění na www.ctu.cz
To, že Havel něco tvrdí, neznamená, že je to pravda.

Informace ze začátku května od člověka co dělá kolem radiokomunikací a zná se s lidmi z ČTU je taková, že 2.4GHz je povoleno pro DATOVÉ přenosy, nikoliv pro dálkové ovládání. Takže de facto legální není. Na druhou stranu ale se budou povolení harmonizovat se stavem v EU a je tedy vysoce pravděpodobné ža 2.4GHz pro RC povolené BUDE. V současné době ČTU nad provozem RC v pásmu 2.4 přivírá oči.

Přečti si to VO, tam o RC není ani slovo.
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

SH píše:
Pepa Darvaš píše:cituji ing.Havla Jiřího z RC Revue7/2007:Je používání kmitočtu 2,GHz pro řízení modelů v ČR legální?Ano je,!!!!'Využití tohoto kmitočtu respektive rozprostřeneho spektra je dáno všeobecným oprávněním č.VO-R12/08 2005které vydal Č tel.úřad 9.8. 2005(plné znění na www.ctu.cz
To, že Havel něco tvrdí, neznamená, že je to pravda.

Informace ze začátku května od člověka co dělá kolem radiokomunikací a zná se s lidmi z ČTU je taková, že 2.4GHz je povoleno pro DATOVÉ přenosy, nikoliv pro dálkové ovládání. Takže de facto legální není. Na druhou stranu ale se budou povolení harmonizovat se stavem v EU a je tedy vysoce pravděpodobné ža 2.4GHz pro RC povolené BUDE. V současné době ČTU nad provozem RC v pásmu 2.4 přivírá oči.

Přečti si to VO, tam o RC není ani slovo.
No taky o tom něco jako radioamatér vím a pokud se nepletu tak na pásmo 2,4Ghz pro modélářské využití se dá také pohlížet jako na datový přenos,teda jestli jsem správně pochopil princip funkce skenování a obsazování volných kanálů,modulace zřejmě není FM ale PPCM což se dá již za datový přenos považovat.Třeba se pletu a mám v info díru tak mě opravte
SH

Příspěvek od SH »

No, tuto námitku jsem také vznesl, a bylo mi sděleno, že podstatné je, jak je definován datový, přenos, dálkové ovládání, .... prostě pojmy v jiné vyhlášce. Podle ní je prý dálkové ovládání dalkovým ovládáním i kdybys klepal čísla na kalkulačce nezávisle od druhu kódování, modulace,...

V podstatě každé vysílání (i analogové) je datový přenos a to by pak ta definice pozbyla smyslu.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Myslím ,že ing.Havel by si nedovolil takové tvrzení v prestižním časopise ,kdyby neměl zaručený a pravdivý zdroj (to jen na moji obhajobu)
SH

Příspěvek od SH »

Bořík píše:Firmy, co prodávají RC soupravy, si toto určitě pořádně ověřily ( a těch firem je dost ), protože by jinak neriskovaly to, že se jim budou soupravy vracet a budou na ně podávány žaloby.
a) proč žaloby? Za provoz je odpovědný provozovatel, ne prodejce. prodat Ti můžou cokoliv
b) pokud si pamatuji tak se tu nejdřív prodávalo, pak se mlžilo, pak nějaké neurčité zprávy a dodnes není jasný výsledek. Kdyby byl, nebyla by tato debata.
c) spíš věřím člověku, kterého znám, pohybuje se v oboru a info získá stylem "Ahoj Franto, jak je to s tím DSM?" od Franty, který o tom v republice rozhoduje, než od firmy která potřebuje prodat a viz. bod a)
d) na pana Havla bylo už mnoho protichůdných názorů takže o pravdivosti jeho slov si nedovedu udělat úsudek. Jeho příspěvky ho ukazují spíš jako nadšeného prapagátora DSM, no a jako každý nadšenec má nejspíš pohled ujetý svým směrem.

Ale ať si každý dělá co uzná za vhodné, čím víc DSM, tím víc bude volno na klasických pásmech. Např. 27MHz je dnes v podstatě volné bezproblémové pásmo (na lodě).
magnum.357

Příspěvek od magnum.357 »

No já jako vlastník bezdrátové linky na 2,4giga radši zůstanu u svého hitecu s výměnným vfmodulem 35,40
mhz a soused který má dálkové ovladání od garážových vrat na 2,4 giga :( ať shoří v pekle páč jeho 30tivteřinové otevírání pociťuju velmi zřetelně
karaso

Příspěvek od karaso »

Pánové, pokud jde o tuhle problematiku, jste mimo správnou rubriku. Za mnou přijďte, až dojde na soudní řízení o tom, zda někdo provozem takové soupravy někomu způsobil škodu... a pak se to vyřeší třeba tak, že soud si pro řízení ustanoví znalce z příslušného oboru, nebo si vyžádá odborné dobrozdání od příslušného úřadu, který má v popisu práce právě provoz takových zařízení a stanovení podmínek, podle kterých to má a může fungovat. Já nejsem technik,a kdoví, jestli by moje stanovisko bylo něco platné, když se tady spousta lidí, kteří o technice radiových zařízení znají rozhodně víc než já, úspěšně hádají o výklad technických norem. Takže lituji, ale nakonec nejste první ani poslední, kdo se hádá o správný výklad právních předpisů našeho státu. Ona totiž ta "legislativní smršť", kterou se parlament mnohdy chlubil, je podle kvality konečného produktu pouze krycí název pro "legislativní průjem". :D :lol:
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
kio11

Příspěvek od kio11 »

a teraz som uz naozaj jelen tak co kupit 2.4Ghz alebo nie??
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

řekl bych že móda je mocným magnetem, zůstanu u cilindru a redingotu ,na 40Mhz
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Nalim

Příspěvek od Nalim »

kio11 píše:a teraz som uz naozaj jelen tak co kupit 2.4Ghz alebo nie??
Tento dokument snad platí!!
http://www.astramodel.cz/html_pages/inf ... 2,4GHz.pdf
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Asi by to bylo dobré přesunout do elektroniky :/
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
kio11

Příspěvek od kio11 »

petr hájek píše:řekl bych že móda je mocným magnetem, zůstanu u cilindru a redingotu ,na 40Mhz
nejde o modu ako skor o potrebu novej supravy tak zvazujem vsetky moznosti
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

u 2,4 gHz bych to módou nazval
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Modelářská právní poradna“