Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Spalovací motor v lodi
Re: Spalovací motor v lodi
Chtel bych stavet lod se spalovacim motorem, ale neni me jasny princip jeho ovladani resp. vim jak ovladat servem karburator, ale nevim jak docilit reverzace chodu lodniho sroubu
Spalováky se většinou uplatňují v rychlých kluzácích a tam není zpětný chod potřeba.
Do čeho to chceš dát ty?
Do čeho to chceš dát ty?
chci to dat do rybarskyho clunu (delka kolem metru)
Neblbni!!!simja píše:chci to dat do rybarskyho clunu (delka kolem metru)
a) šíleně si zkomplikuješ práci
b) omezíš si prostor pro pouštění - rybáři nemají rádi čuďáky
c) zbytečně velký výkon
d) budeš mít mastnou a smradlavou loď - nepoužiješ ji jako ozdobu na poličku (99.9% činnosti modelu)
e) zvuk určitě nebude maketový
f) problém s chcípnutím lodě na vodě, startování, reverzace,....
g) .... a takových problémů bych Ti vyjmenoval celou abecedu a ještě by zbylo
A konkrétní odpověď na Tvůj dotaz - máš 4 možnosti:
1) motor-elektrický pohon - spalovák žene dynamo(alternátor) a elektrikou napájíš hnací motory spojené se šrouby. Reverzace elektromotoru je triviální. Viděl jsem to loni v Polsku, v Rudě, ale model měl hrubě přes 1.5m.
2) převodovka, kdy servem řadíš zpětný chod.
3) šroub s natáčecími listy
4) dýza za šroubem, která obrátí proud vody do protisměru (něco jako na vodometech nebo proudových motorech letadel)
Jak vidíš, nic jednoduchého a bez nástrojářské dílny doma doma vyrobitelného.
Promiň, ale to považuji za nesmysl.simja píše:chci to dat do rybarskyho clunu (delka kolem metru)
- hlučnost bude veliká a zvuk naprosto nerealistický
- náročná převodová skříň. U spalovacího motoru jde reverz vyřešit jen pomocí převodovky, jak to třeba dělají některé modely vojenské techniky.
- skoro nikde si s takovou lodí nezajezdíš kvůli možnosti znečištění vody
- záleží na výkonu motoru, ale ten bude asi naprosto zbytečně veliký, rybářská loď není rychlík
bylo by toho víc...moje rada je...do rybářského člunu dej elektromotor.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Koukám, že jsme s SH psali prakticky to samé ve stejnou chvilku :-) Je SH byl podrobnější :-)
Keba - webmaster
Normalne bych tam nacpal elektromotor a bylo by po problemu,ale protoze obcas byvam v miste kde neni moznost dobyti zdroju (tyden a dele) tak sem premyslel o nejake "neelektricke" variante.
A mas tam moznost dopravit normalni autobaterku? (Kdyz uz tam povezes lod.) Z ni se da taky nabijet.
V terénu se běžně dobíjí z auta (autobaterie). Pokud jsou větší nároky, tak je lepší vzít další akumulátor, než riskovat že se auto nenastartuje. Jinak je další možností elektrocentrála. Místo aby byl spalovací motor přímo v lodi, což s sebou přináší nejrůznější komplikace popsané kolegy, je lépe když bude v externím zařízení, které zajistí dostatek proudu na dobíjení.
Jinak kromě spalovacího motoru je další neelektrickou možností parní pohon, ale to taky není nic jednoduchého, levného a vhodného pro nezkušené.
Jinak kromě spalovacího motoru je další neelektrickou možností parní pohon, ale to taky není nic jednoduchého, levného a vhodného pro nezkušené.
s touto myšlenkou si pohrávám už dlouho jen jsem se ji neodvážil vyslovit nahlas.Keba píše:Koukám, že jsme s SH psali prakticky to samé ve stejnou chvilku :-) Je SH byl podrobnější :-)
Takže: a)motor ze strunovky (cca 25)-(mám k dispozici)-ekologické to určitě je, neb béda trávníček má pravdu vždy
b)odstředivá spojka
bb)reduktor
c)okolo 150 cm
d)zvuk je fantastiskej
e) zatáhneš a jedeš
F) než litr projezdíš..........
g)torpédový člun.......to rybář opravdu není
no a to je vše přátelé.......
PS:H)nikdy do toho nepudu, ale červík tam je......
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Jestli nezapomenu (anebo se nepřipomeneš), tak Ti pošlu fotku toho poláka. Byl to Hydrograf, tak 150+ cm, vevnitř alternátor s motorem z nějakého křoviňáku. Na motor ale nejezdil, měl nějaký problém, takže jen na baterky. Ale jako model nic moc - velké, holé, moc vyblýskané, bez šroubů, nýtů, svárů,... už to vypadalo divně v tom měřítku.RomanT píše:s touto myšlenkou si pohrávám už dlouho jen jsem se ji neodvážil vyslovit nahlas.
Takže: a)motor ze strunovky (cca 25)-(mám k dispozici)-ekologické to určitě je, neb béda trávníček má pravdu vždy
b)odstředivá spojka
bb)reduktor
c)okolo 150 cm
d)zvuk je fantastiskej
e) zatáhneš a jedeš
F) než litr projezdíš..........
g)torpédový člun.......to rybář opravdu není
no a to je vše přátelé.......
PS:H)nikdy do toho nepudu, ale červík tam je......
Já si vzpomínám na bitevní loď třídy Iowa o které byl kdysi článek někde v časopise. Tam byl hybridní pohon: spalovák - alternátor - akumulátory - elektromotory. Byl to ale už vyložený obr, několik metrů, jak kánoe.
samozřejmě je to řešení komplikované,technicky a asi i finančně náročné,ale, viděl jsem tank na spalovák s převodovkou, tak co by nešla loď.Ale nemá li to někdo jako technické hobby, šel bych cestou baterek a dobíjení přes centrálu...
i když.....parní strojek a několik litrů lihu(kdo by se vláčel s bombama)-líh se dá i pít...
i když.....parní strojek a několik litrů lihu(kdo by se vláčel s bombama)-líh se dá i pít...
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
- petr hájek
další možnost je spalovákem hnát hydraulické čerpadlo a pohon řešit hydromotorem tam je reverz také jednoduchý a přebytek tlakového oleje by se určitě využít dal pro rozpohybování skoro všeho na palubě.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Smíšený pohon( spalovací motor+dynamo),byl podrobně popsán Leteckém modeláři č.6/27 ročník 1978.
Asi trochu odbočím:simja píše:Normalne bych tam nacpal elektromotor a bylo by po problemu,ale protoze obcas byvam v miste kde neni moznost dobyti zdroju (tyden a dele) tak sem premyslel o nejake "neelektricke" variante.
I RC souprava bude chtít občas dobíjet. A ohledně lodí... Energeticky nenáročné jsou snad jen plachetnice ;-).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Já si s myšlenkou spalováku pohrávám taky. Chci dělat model lodi Bamse Tug ve velikosti cca. právě 1,5m. Loď má obrovskou vrtuli, kterou chci maketově rozměrově dodržet a chci aby měla opravdu gargantuovský tah, přebytku výkonu se tudíž nebojím (spíš jeho nedostatku v případě použití elektromotoru - napadá mě tak E-Max GT5345/09) a převodovku bych nějak zvládl navrhnout a nechat vyrobit. Se stříďáky ovšem nemám zkušenost, pokud mne přesvědčíte, že vhodně zpřevodovaný stříďák udělá práci lépe, budu jedině radši.
Haituit, mereu, viata mea ca un trofeu,
Haituit, tarziu, nu conteaza mort sau viu
Haituit, tarziu, nu conteaza mort sau viu
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 9274 Zobrazení
-