Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Black Falcon, že by ho ve Směru nepoznali
- midshipman
Re: Black Falcon, že by ho ve Směru nepoznali
Jeste k te pridove figurine:
http://flickr.com/photos/nordlys/40124003/
http://flickr.com/photos/nordlys/401243 ... et-881913/
a par dalsich fotecek ...
http://flickr.com/photos/nordlys/sets/8 ... /40124631/
http://flickr.com/photos/nordlys/40124003/
http://flickr.com/photos/nordlys/401243 ... et-881913/
a par dalsich fotecek ...
http://flickr.com/photos/nordlys/sets/8 ... /40124631/
Ahoj lidi,
prokousávám se Mondfeldovými údaji k rozměrům stěžňů a trošku jsem se zasekl u písmenek za jednotlivými čísly. Předpokládám, že D je Diameter, L bude Length, ale co je safra B, to nemám tušení; co to je?
prokousávám se Mondfeldovými údaji k rozměrům stěžňů a trošku jsem se zasekl u písmenek za jednotlivými čísly. Předpokládám, že D je Diameter, L bude Length, ale co je safra B, to nemám tušení; co to je?
Blijte přes zábradlí, PŘES ZÁBRADLÍ!
Máš-li na mysli tabulku na str. 216-217, tak zrovna vedle ní je napsáno "B = Breadth amidship" neboli šířka uprostřed lodi.nabeshima píše:Ahoj lidi,
Radek
Ještě k té tabulce - L = je délka hlavního stěžně, od toho se odvíjely všechny ostatní míry tak jako od průměru hlavního stěžně na palubě a od šířky hlavního žebra B (v podstatě největší šířka trupu lodi). To znamená, že napřed si musíš vypočítat rorměry hlavního stěžně a tyto potom násobit zlomky uvedenými v tabulce.
Aha, no, já měl tu tabulku staženou z netu bez těch vysvětlivek. Předpokládal jsem sice, že to B bude mít něco do činění se šířkou lodi, ale vycházely mi jakési fantastické cifry. Pokud by ovšem L byla délka celého stěžně včetně nástavců, pak by to mohlo být. Příklad: šířka Falconu je 8 cm, podle tabulky (datuji britská loď kolem 1710) by měl mít tedy měl mít hlavní stěžeň délku 21 cm a průměr u paluby 0,5 cm, z celkové délky první čnělka by měla mít 12 cm a druhá čnělka 5 cm? Nějak mi ale nesedne délka pně, není to nějak krátké, tedy kolem 6 cm? Navíc mi vyšla délka čelenu na 12 cm, což je polovina délky trupu?!?
Šířka B= 80mm
spodní část hlavního stěžně L= 210mm
délka překrytí částí stěžnů Top = 21mm
střední část hlavního stěžně L= 120mm
horní část stěžně L= 50mm
celková délka sestavy hlavního stěžně je 338mm (210 + 120 + 50 - 21 - 21)
Podle tabulky je to správně.
spodní část hlavního stěžně L= 210mm
střední část hlavního stěžně L= 120mm
horní část stěžně L= 50mm
celková délka sestavy hlavního stěžně je 338mm (210 + 120 + 50 - 21 - 21)
Podle tabulky je to správně.
No nazdar, dyk je to 1,5x delší než loď! Ale zase když k tomu dodám čelen...no, zkusíme to, uvidíme...
- midshipman
Akorat tabulka v Mondfeldovi neni zrovna povedena, obsahuje chyby a navic neni pro brigu, ale pro trojsteznovou lod 
Tabulka je všeobecná, to znamená, že není určená pro určitý typ lodi. Platí jak pro dvou tak i pro tří nebo čtyřstěžňovou loď v časovém horizontu od 1470 do 1820. Autor píše, že uvedené míry jsou obvyklé pro danou zemi a období a jsou průměrné, samozřejmě odchylky jsou možné a modelář by se měl řídit plánem té určité lodi.
A ještě k té délce hlavního stěžně na Falcon - celková délka je braná od ukotvení v kýlu. Aby jsi to nebral od paluby.
A ještě k té délce hlavního stěžně na Falcon - celková délka je braná od ukotvení v kýlu. Aby jsi to nebral od paluby.
Midshipmane, a nemáš takhle podobnou tabulku k brize? Taky mě napadlo, že bych přesně okopíroval stěžně Lady Washington, jenže ta je z pozdější doby...
to petrricek: Čteš mi myšlenky; tajně jsem doufal, že je to rozměr od kýlu
to petrricek: Čteš mi myšlenky; tajně jsem doufal, že je to rozměr od kýlu
- midshipman
Ahoj,nabeshima píše:Midshipmane, a nemáš takhle podobnou tabulku k brize? Taky mě napadlo, že bych přesně okopíroval stěžně Lady Washington, jenže ta je z pozdější doby...
ja osobne takovou tabulku nemam, ale kamarad ma hodne materialu a taky pred lety predelaval Black Falcona, aby vic odpovidal skutecnosti, proto si na to vzpominam. Ted v lednu neni doma
Ten Mondfeld je dobra knizka (libi se mi, hodne mi pomohla), ale nektere veci tam chybi, nektere jsou dost povrchni a nekde se nerozlisuje zeme nebo obdobi. Pro Black Falcona bych porovnal udaje z Mondfelda a pomer predniho stezne k hlavnimu 0,9. Doporucoval bych si to zjednodusene nakreslit, jen zakladni linie steznu, cnelek, rahen, vcetne plachet, pokud je budes delat, a mirne dopasovat tak, aby to lahodilo oku. V nejakych dobovych knizkach jsem cetl, ze se stezne a cnelky zkracovaly, nebo upravovaly dost individualne, tabulkove hodnoty se zachovaly pro valecne lode. Stezne nebyly usazene primo na kylu, ale na vnitrnim kylu, na tramu polozenem na zebrech. Jak to vypadalo se muzes podivat na nekterem planu na
http://www.all-model.com/index.html
http://www.all-model.com/list1/Chapman/Chapman.html
Honza
No, já to nenakreslil, já si je cvičně vyrobil ze špejlí:) A nevypadá to až zase tak hrozně. Jak už jsem dříve uvedl, četl jsem Blighovy zápisky a i Bligh se zmiňuje o tom, že nechal stěžně zkrátit. Předpokládám, že nejspíše se jednalo o délku poslední čnělky...

Takže co vy na to?

Takže co vy na to?
No, a ještě jsem zapomněl na několik dalších kroků vpřed. Definitivně (snad) jsem vyřešil světlíky, capstan a průlez na zadní části paluby. Není to tak docela moje řešení, je složené a okopírované ze 2 různých plánků a fotek. Z nějakého důvodu mi přišlo...relativně smysluplné. (Ostatně, poslední dobou si stále častěji připomínám slova Kpt. KL, který se v souvislosti s Falconem zmínil o lodi z Petra Pana:) )

Stejně tak nastaly změny na přídi, posuďte sami. Mimochodem, ty podivné fleky na palubě nejdou v reálu vidět, asi něco s lakem, zkusím to znovu přelakovat.

No a ještě jednou příď - sice jsem se zapřísahal, že nebudu používat makro, ale co nadělám...a tak budu zase přemalovávat... a místy ještě asi i tmelit...

...a ta černá tečka půjde přemalovat...

Stejně tak nastaly změny na přídi, posuďte sami. Mimochodem, ty podivné fleky na palubě nejdou v reálu vidět, asi něco s lakem, zkusím to znovu přelakovat.

No a ještě jednou příď - sice jsem se zapřísahal, že nebudu používat makro, ale co nadělám...a tak budu zase přemalovávat... a místy ještě asi i tmelit...

...a ta černá tečka půjde přemalovat...
Máš to hezké a s přemalováváním to nepřeháněj, protože barva slívá detaily a při tvém měřítku vytvoří další vrstva viditelnou vybouleninu.
Doporučuju ti adaptovat pravidlo k hodnocení statických papírových modelů: "Rozhodčí se dívá na model ze vzdálenosti 1m a nepoužívá lupu nebo jiné pomůcky."
Radek
Doporučuju ti adaptovat pravidlo k hodnocení statických papírových modelů: "Rozhodčí se dívá na model ze vzdálenosti 1m a nepoužívá lupu nebo jiné pomůcky."
Radek
Presne tak, kartonist ma pravdu, kdyz ja neco predelavam jednou a vicekrat tak je to ve vysledku pak horsi nez byla prvni verze.. Takze je nekdy lepci se ridit pravidlem jednu nerovnost schova druha nerovnost
vysledek pak dokaze mile prekvapit 
Nevim jaky fleky mas na mysli na palube, at koukam jak koukam nic nevidim. A za makro se nestyd nebo ti poslu pro uklidneni makro jaa..
:D
Nevim jaky fleky mas na mysli na palube, at koukam jak koukam nic nevidim. A za makro se nestyd nebo ti poslu pro uklidneni makro jaa..
Ako maly chalanisko som staval tiež Black Falcon, ale pamatam sa dodnes, že v tom plane tejto lodi bolo pisane niečo podobne tomu, že stavebnica nepredstavuje konkretnu lod, ale skor typ lode aka bola pouzivana na piratske remeslo, že to bola mala fregaata krížena s brigou, lebo tak bola obratnejsia a rychlejsia...prto, že ju vo velkom využívali pirati.... asi tak nejak to stalo v tom uvode toho navodu na Blck Falcon.....OndraL píše:No jsem na to zvědaví a velice rád se něčemu přiučím. Ja jsem sice zelenáč, ale s tímto modelem mam také jisté zaměry, avšak s mojí rychlostí práce a malými zkušenostmy to bude ještě dlouho trvat.
Na závěr mám dotaz, zda existuje nějaká předloha které by se dalo držet, nemusí to být přímo back falcon.
Jinak držím palce při stavbě.
Ondra
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 36214 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od kartonist