a druhý problém je rozdílná tepelná roztažnost a nasákavost těchto dvou pryskyřic. Pak je spoj namáhán na střih a někdy nemusí vydržet.ivvo píše:určitě tu jsou povolanější co ti to vysvětlí lépe, ale pokusím se. Polyester se "potí" vylučuje určité složky, které zabraňují epoxu správně přilnout. Proto ti SH radí obrousit to na sklo (epox chytne ke sklu a ne k polyesteru) a potom to bude držet. Pokud budeš mít polyesterové lepidlo tak nebude žádný problém. ..
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Motor pro TT
Re: Motor pro TT
Epoxydové pryskyřice jsou dvojsložkové - pryskyřice + tvrdidlo a polyesterové třísložkové - pryskyřice + urychlovač + iniciátor. U Lamit 109 je urychlovač taková fialová vodička a dá se vmíchat do celého balení najednou a při laminování/lepení už přidávat jen iniciátor.ivvo píše:pryskyřice jsou 2 druhu... polyesterové a epoxidové (jednuduše se rozeznají většinou tím, že epoxidové nesmrdí, polyesterové strašně). Tmely jsou většinou polyesterové. Lepidla většinou epoxidová. Laminovací pryskyřice jsou obé - polyester i epoxy.JuraSach píše:Polyesterovou pryskyřici ? Nic mi to neříká...nějaké doporučení, pls...
- petr hájek
pepo vůbec nehoří. já stejně nevím co dřív
mrnavej artík se dobírá konce stavby a pak hurá na Nowgorod, pak tu mám rozdělanou říční nákladní na holandský kanály cca 30cm délky z potpronu páskovanou , kolesák volné fantasy na žebrech z artura normál velikosti s kýlem o 30% delším, pak remorkér prototip na dva motory dle jedné studie designu z ciziny(časem bych to trošku viděl na konkurenci v laminování, jestli se povede tak bude dobrej na začátky v TT), dál tu mám trup na R3 od jirky chaloupky, a mám zamluvenou Kolchidu tamtéž, a pak taky práci pro obživu takže se rozhodně nenudím.
Ty podklady od tebe mám výhledově.
mrnavej artík se dobírá konce stavby a pak hurá na Nowgorod, pak tu mám rozdělanou říční nákladní na holandský kanály cca 30cm délky z potpronu páskovanou , kolesák volné fantasy na žebrech z artura normál velikosti s kýlem o 30% delším, pak remorkér prototip na dva motory dle jedné studie designu z ciziny(časem bych to trošku viděl na konkurenci v laminování, jestli se povede tak bude dobrej na začátky v TT), dál tu mám trup na R3 od jirky chaloupky, a mám zamluvenou Kolchidu tamtéž, a pak taky práci pro obživu takže se rozhodně nenudím.
Ty podklady od tebe mám výhledově.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Dnes při snídani jsem dostal nápad jak vyřešit montáž příčného pohonu..tak jsem musel s pravdou ven a manželce ukázat trup TT, už měsíc jsem ji připravoval, že bude naštvaná..a ona mě pochválila, že se nebudu nudit...řešení (jak vyrobit díru přesně pro prostrčení trubky) mě napadlo díky loskutákovi...udělám si podle trupu papírové kopyto (odlitek) a na tom všechno připravím, na trup TT pak přenesu jen šablonou z papíru otvory které fixírkou nastříknu na správná místa...snad už tohle někdo dělal, nechci být zrovna novátorem..kopyto se začne vyrábět jen vyhrabu či zakoupím apeco...příčný pohon po svatým berousovi..
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Nechci se zapsat jako potížista, ale ani tak nevidím problém v tom vyměření polohy budoucích otvorů jako jejich vlastní vyříznutí. Ten trup je totiž v inkriminovaných partiích takový zprohýbaný a vypouklý všemi směry a ruka držící nástroj lehce sjede mimo čáru.JuraSach píše:...udělám si podle trupu papírové kopyto (odlitek) a na tom všechno připravím, na trup TT pak přenesu jen šablonou z papíru otvory které fixírkou nastříknu na správná místa..
A ještě něco. Před samotným vyříznutím otvorů bych zkusil dát dovnitř trupu těleso vlastního příčného pohonu bez přívodních trubek, čímž se prakticky ověří, lze-li vůbec v oněch místech ten příčný pohon aplikovat (zda opravdu dosedne tak nízko, jak si člověk přál).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Právě proto vyrobím kopyto z papíru kde si instalaci vyzkouším, jde o to vytvořit přesné oblé díry a ne "rozpárat" díru jak od červotoče..v životě jsem nic netmelil a proto si nebudu přidělávat práci když to jde i jinak..
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
- Morpheus141
Kopyto bude mít trochu jiné rozměry .... mám pocit že to je krok špatným směrem .... nevymýšlej kraviny a když už se furt vyptáváš tak měj aspoň trochu slušnosti k těm co ti radí a ty jejich rady vyzkoušej.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
Jaké jiné rozměry ? Vnitřní stěna bude kopií vnější stěny trupu. A to přesně mi jde. Znáš nějaký jiný postup jak vyrobit přesnou oblou díru co sedne jak prdel na hrnec ? Zatím nikdo nic jiného nenavrhnul.
KU...ÁÁÁ...plánovaný 12V akumulátor se mi nevleze na výšku do trupu...tak nastoupí dražší varianta..LiXX...do p...
- Pepa Darvaš
To je tím ,že vymejšlíš kraviny.Pořádně to rozměř.udělej si nejřív osu v půlce ,pak tam ,kde chceš mít příčnej udělej kolmici a po cm si rozměř díru.Jetli chceš mít na mm stejnou díru udělej si šablony díry z těch zbytků ,co jsem ti hodil do balíku obkresli to a vyřízni.Proč se zabejváš kravinama ,soustře´d se na podstatný věci to je na vnitřní vybavení a rozmístění RC a pohonu,než to přikryješ palubou
Pepo vím jak vyvrtat díry. Jde o to, že v šikmé stěně nebudou díry jako podle kružítka ale ovály. A jde mi o to udělat jen oválné díry a ne díru podle kružítka a tu pak pilovat a pilovat a tmelit a tmelit. Neboj já to vyřeším. Jinak trup mám už pomalovaný čárami jak od zeměměřičů. Podélnou půlku mám červenou permanentkou zvenku i zevnitř..Vyměřil a namaloval jsem (i nafotil) čáru ponoru. Dotazama sháním dětskou (nejlépe průhlednou) vaničku. Vyměřil jsem a namaloval na trup kam patří kýl. Palubu vůbec teď neřeším. Postupuju "per partes".
A osobně si myslím, možná, že se pletu, že podstatné je nejprve umístění nepohyblivých částí podpalubí-motor, jeho držák a hřídel, příčný pohon a jeho motor a těžkých a rozměrných částí - baterie a pak takové malé věci jako je přijímač a regulátor. Servo bude na logickém místě aby pohyb páky byl co nejméně lomený...dokud nemám doma motor a příčný pohon soustředím se na vyměřování a příjde na pořad dne sestavování nadstavby.
Netřeba hned propadat panice (tedy pokud už ten akumulátor nemáš koupený, potom škoda peněz a bude muset počkat na další příležitost). Místo jednoho velkého lze použít dva menší spojené paralelně, co se do trupu poskládají lépe.JuraSach píše:KU...ÁÁÁ...plánovaný 12V akumulátor se mi nevleze na výšku do trupu...tak nastoupí dražší varianta..LiXX...do p...
Jinak na výšku bych dával pozor kvůli těžišti. I když se baterka do trupu vejde, nemusí to s ohledem na stabilitu vyhovovat. Nejlépe poskládat všechny těžké věci co nejníže ke dnu trupu.
Nevím co pořád vyměřuješ. Píšeš, že baterka je najednou moc velká, ale ty rozměry jsi určitě dopředu viděl jestli jsi ji bral na netu. Během včerejška jsem kružítkem za 5 minut označil středy trubek pro PP a potom je brézou vyřezal. Pak jsem je postupně zvětšil aby tak PP dobře padl. Jak psal Ladous je potřeba se podívat na to i jak ten PP vypadá, musel jsem nakonec brousit nahoru, aby se tam ten střed vešel. Po cca 20 minutách broušení a ladění jsem ho zalepil.
Během další hodiny jsem si udělal pomůcku na vystředění hřídele doprostřed dýzy a obojí jsem zalepil. Dneska jsem zabrousil vývody PP, výstup dýzy a hřídele a vše zakytoval. Kdybych dnes neměl návštěvu tak už tam mám i servo a dělám zkušební plavbu... Místo neustálého vyměřování a dotazování, by už jsi měl konečně s něčím začít a případně klást konktrétní dotazy vycházející ze stavby a ne z předpokladů a vymýšlení zbytečností.
Poslouchej co ti tu radíme, slepých cest je hodně, dost jsme jich vyšlapali i my, nemusíš být další kdo se po nich vydá.
A jestli nemáš výbavu do trupu, klidně se pusť do nástavby pokud znáš rozměry. Tak jsem to udělal už se 2 loděmi, včetně této co dělám teď.
Vymýšlením kopií trupu a zkoušením nic nezískáš. Prostě začni už něco dělat...
Během další hodiny jsem si udělal pomůcku na vystředění hřídele doprostřed dýzy a obojí jsem zalepil. Dneska jsem zabrousil vývody PP, výstup dýzy a hřídele a vše zakytoval. Kdybych dnes neměl návštěvu tak už tam mám i servo a dělám zkušební plavbu... Místo neustálého vyměřování a dotazování, by už jsi měl konečně s něčím začít a případně klást konktrétní dotazy vycházející ze stavby a ne z předpokladů a vymýšlení zbytečností.
Poslouchej co ti tu radíme, slepých cest je hodně, dost jsme jich vyšlapali i my, nemusíš být další kdo se po nich vydá.
A jestli nemáš výbavu do trupu, klidně se pusť do nástavby pokud znáš rozměry. Tak jsem to udělal už se 2 loděmi, včetně této co dělám teď.
Vymýšlením kopií trupu a zkoušením nic nezískáš. Prostě začni už něco dělat...

NeJaToD team
Petře díval jsem se na nabídky různých prodejců a pravděpodobně jsou rozměry standart. Při 12V a 7,2 Ah jsou u všech prodejců +- rozměry stejné. To těžiště by bylo tím pádem moc vysoko. I s kontakty je to 110 mm. Taky mě napadlo případně baterii položit na bok. LiXX jsou při 3 článku hodně drahé a nenašel jsem víc kapacitní než 2000 mAh.
ivvo zatím musím jen měřit. Motor i pp bude po svátcích (stejně by mi to nestačili dřív dodat a je to od dvou prodejců). Kýl a hřídel bude příští týden zabudovaná. Nožem, lámačkou nebo skalpelem to teď pižlat nebudu.

NeJaToD team
Sachu-Sachu - přestaň už tolik kecat - akorát to tady zapleveluješ...
vypíchnu jeden hmatatelný důkaz tvého kecálkovství:
Psal si: "LiXX jsou při 3 článku hodně drahé a nenašel jsem víc kapacitní než 2000 mAh."
Pominu cenu, ale jestli napíšeš, že jsi nenašel tříčlánek Li-XXX přes 2000 mAh, pak si tedy vůbec nic nehledal a jenom kecáš!!!
Během cca minuty (a to jsem nijak zvlášť nehledal) jsem objevil toto:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=31998
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=32004
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=29745
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=29750
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=5821
http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/675 ... -3s1p.aspx
http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/675 ... -pack.aspx
Takže příště méně kecat a více přemýšlet, než něco napíšeš.
Jo a mimochodem dva dny a šedesátosm příspěvků o vyvrtání-vybroušení-vytmelení otvorů pro PP asi taky není to pravé ořechové.
Tak otázka na závěr - stavíš něco nebo "honíš" počet příspěvků???
Jednoho takového jsme tu kdysi taky měli a nakonec zmoudřel - a byť bych to nikdy nepředpokládal, tak za to má můj obdiv :-)
vypíchnu jeden hmatatelný důkaz tvého kecálkovství:
Psal si: "LiXX jsou při 3 článku hodně drahé a nenašel jsem víc kapacitní než 2000 mAh."
Pominu cenu, ale jestli napíšeš, že jsi nenašel tříčlánek Li-XXX přes 2000 mAh, pak si tedy vůbec nic nehledal a jenom kecáš!!!
Během cca minuty (a to jsem nijak zvlášť nehledal) jsem objevil toto:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=31998
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=32004
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=29745
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=29750
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=5821
http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/675 ... -3s1p.aspx
http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/675 ... -pack.aspx
Takže příště méně kecat a více přemýšlet, než něco napíšeš.
Jo a mimochodem dva dny a šedesátosm příspěvků o vyvrtání-vybroušení-vytmelení otvorů pro PP asi taky není to pravé ořechové.
Tak otázka na závěr - stavíš něco nebo "honíš" počet příspěvků???
Jednoho takového jsme tu kdysi taky měli a nakonec zmoudřel - a byť bych to nikdy nepředpokládal, tak za to má můj obdiv :-)
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Ano, gelovky se vyrábějí ve standartních rozměrech a i kapacity bývají podobné. Pokud je třeba něco o chlup menšího je to problém. Možnost položení baterie na bok je samozřejmost. Gelovky jsou na rozdíl od klasických olověných akumulátorů hermetické a elektrolyt není tekutý ale ve formě gelu (odtud ten název), proto nevytečou. Pokud by to stále nevyhovovalo, můžu jen zopakovat radu na použití dvou menších spojených pro zachování dostatečně kapacity paralelně, případně po vyčerpání přepojovat. Další možnost použít jiné typy aku. Do Lithia bych kvůli ceně spíš nešel, ale pokud bys pro ně měl nějaké osobní důvody, proč ne. Omezení dle dostupných kapacit nevadí, dají se spojovat paralelně. Konvenčnější cestou by bylo použití běžných NiCd nebo NiMH akumulátorů. Při volbě typu je zásadní nejen cena akumulátorů, ale i nabíječka kterou máš k dispozici. Není moc šťastné být nucen kvůli novým baterkám kupovat rovnou i novou nabíječku.JuraSach píše:Petře díval jsem se na nabídky různých prodejců a pravděpodobně jsou rozměry standart. Při 12V a 7,2 Ah jsou u všech prodejců +- rozměry stejné. To těžiště by bylo tím pádem moc vysoko. I s kontakty je to 110 mm. Taky mě napadlo případně baterii položit na bok. LiXX jsou při 3 článku hodně drahé a nenašel jsem víc kapacitní než 2000 mAh.
- Pepa Darvaš
Juro ,tak jsem Ti konečně poslal ten stojánek.Přestal jsi psát jak se pereš se stavbou remorkéru na TT .Určitě by to zajímalo víc lidí jak pokračuješ.Za tu dobu musíš mít vnitřek zakrytovanej palubou a nástavba musí bejt aspoň slepená ,když né namalovaná.
Teď se pere na jiném DF na téma zprovoznění lodi se spalovacím motorem.Pepa Darvaš píše:Určitě by to zajímalo víc lidí jak pokračuješ.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Neperu se..jen jsem se ptal na to proč použít do trupu F-3-V (který jsem čistě náhodou za 18,- vč.po+ba koupil na aukru..chybí mu jen elektronika a motor...) spalovací motor žhavíka když ten má otáčky 16500 když elektrický zejména stříďák má vyšší počet otáček naprázdno, ptal jsem se k čemu je mi v malém motory síla motoru 0,5 a víc kW..Diskuze se zvrhla v tom, že jsem musel vysvětlovat proč chci jen obyčejného malého a levného žhavíka a ne zenorah za x tisíc..
btw..stavba remorkéru se trochu zastavila..z objednaných dílů mi nepřišel lodní šroub, motor a spojka..poštou mi jdou serva, včera jsem se dostal konečně do obi a koupil vhodný hliníkový profil (pomůcka na rohy při lepení nástavby) + několik druhů vteřinových lepidel..dneska vyrobím nové boky strojovny (kvůli dveřím co jsem koupil..jsou o milimetr na každé straně menší..)..
nevím jak vy, máte orčitě víc zkušeností..já nejsem tak technický typ abych si něco nakresloval a podle toho dělal..já to musím vidět in-natura a tak bez lodního šroubu neusadím kýl (sakra teď jsem si uvědomil, že jsem chtěl v té obi koupit hliníkový díl na protažení kýlu...grrr..) kvůli umístění kortyho dýzy..zároveň na aukru hlídám nabídky starých ručičkových budíků s kovovým rámem patřičného průměru...z rámu vyříznu kovový oblouk pod tažný hák..hák budu muset vyrobit..ten co prodává robbe je moc dlouhý...dnes si z práce domů donesu díly nástavby které jsem si sem donesl kvůli ofocení..mám teď 1:1 kopie všech dílů nástavby kdyby bylo potřeba...jo a nasbíral jsem si krabičky od cd..jen nevím jak je řezat na malé části například kolečka..v plánu je vyrobit si řezák například z měděné trubky patřičného (jestli seženu) průměru...
jo a včera jsem totálně finančně vykrvácel při placení rybářům...
btw..stavba remorkéru se trochu zastavila..z objednaných dílů mi nepřišel lodní šroub, motor a spojka..poštou mi jdou serva, včera jsem se dostal konečně do obi a koupil vhodný hliníkový profil (pomůcka na rohy při lepení nástavby) + několik druhů vteřinových lepidel..dneska vyrobím nové boky strojovny (kvůli dveřím co jsem koupil..jsou o milimetr na každé straně menší..)..
nevím jak vy, máte orčitě víc zkušeností..já nejsem tak technický typ abych si něco nakresloval a podle toho dělal..já to musím vidět in-natura a tak bez lodního šroubu neusadím kýl (sakra teď jsem si uvědomil, že jsem chtěl v té obi koupit hliníkový díl na protažení kýlu...grrr..) kvůli umístění kortyho dýzy..zároveň na aukru hlídám nabídky starých ručičkových budíků s kovovým rámem patřičného průměru...z rámu vyříznu kovový oblouk pod tažný hák..hák budu muset vyrobit..ten co prodává robbe je moc dlouhý...dnes si z práce domů donesu díly nástavby které jsem si sem donesl kvůli ofocení..mám teď 1:1 kopie všech dílů nástavby kdyby bylo potřeba...jo a nasbíral jsem si krabičky od cd..jen nevím jak je řezat na malé části například kolečka..v plánu je vyrobit si řezák například z měděné trubky patřičného (jestli seženu) průměru...
jo a včera jsem totálně finančně vykrvácel při placení rybářům...
jo a :
někde na fotkách jsem našel baterku v remorkéru..silnou, plochou, rozpláclou..prostě super..stavitel mi poslal link na prodejnu kde ji koupil..baterku budu řešit až bude doma motor...
jo a nepodařilo se mi v okolí sehnat vanu, dětskou vaničku...zvažuju koupi nafukovacího dětského brouzdaliště a nebo přepadnout příbuzné v praze aby mi napustili vanu a já v ní vyzkoušel ponor...nicméně ten budu vážně řešit až po usazení kýlu, dýzy a motoru..budu řešit těžiště usazením baterie..
někde na fotkách jsem našel baterku v remorkéru..silnou, plochou, rozpláclou..prostě super..stavitel mi poslal link na prodejnu kde ji koupil..baterku budu řešit až bude doma motor...
jo a nepodařilo se mi v okolí sehnat vanu, dětskou vaničku...zvažuju koupi nafukovacího dětského brouzdaliště a nebo přepadnout příbuzné v praze aby mi napustili vanu a já v ní vyzkoušel ponor...nicméně ten budu vážně řešit až po usazení kýlu, dýzy a motoru..budu řešit těžiště usazením baterie..
Jestli ti můžu poradit tak neusazuj hřídel v dýze se šroubem ale udělej si takovou pomůcků. Z překližky (dřeva, laminátu, plastu... prostě co máš po ruce) si vyřízni (trochu větší pak to zabrus) kolo o vnitřním průměru dýzy. Nasaď ho na hřídel a zasuň dovnitř dýzy, tím budeš mít hřídel přesně uprostřed. Celé to zalep a až budeš mít šroub tak ho tam nasaď místo toho kola...

NeJaToD team
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 18 Odpovědi
- 10690 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Šiška Roman
-