Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Royal Caroline - Panart - 1/47

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
thomaslinke

Re: Royal Caroline - Panart - 1/47

Příspěvek od thomaslinke »

Tyhle dřevěné čluny (od Péti a mitoma) vypadají fakt parádně, díky za přiblížení stavby a fotky!

S těma zadníma oknama souhlasím s mitomem, myslím že by to nebylo zas tolik pracné udělat ty čtyři okna průhledná. Ale je to samozřejmě na tobě :) .
Když už ale dělat okna neprůhledná, myslím že opravdu ta modrá nevypadá moc věrohodně, jako docela dobrý nápad mi přišlo udělat imitaci skla z magnetického kotouče diskety, odraz okolního světla alespoň trochu vyvolává dojem skla...

Tady jen tak pro srovnání:
http://gallery.drydockmodels.com/album416/3_G_001
http://gallery.drydockmodels.com/album415/IMG_3280
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Do řezání se pouštět nebudu, už mám nalepenou palubu a už bych se tam ani nedostal k tomu interieru. S tou disketou to není špatný nápad. Já zase myslel, že spodek natřu černě asi leskle a na tento podklad bych nalepil průhlednou folii, to by ten efekt mělo udělat též. Ale s tou disketou asi pokus provedu :)
mitom

Příspěvek od mitom »

Dá sa aj tak, že priehľadnú fóliu zvnutra natrieš čiernou farbou. HLAVNE NIE MODROU!
Tej diskety by som sa trocha bál. Je to magnetický materiál, tada kov a neviem, čo by to robilo po rokoch.
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Pokračování stavby člunu:
dnes jsem dodělal "křesílka" :) a hodil to do laku. Vypadá to podle mě dost pěkně. Dříve jsem dávál asi moc silnou vrstvu laku a proto to vypadalo tak divně! Teď jsem dal jen dvě slaboučké vrstvy a myslím, že výsledek je uspokojivý. Překvapilo mě jakou krásnou barvu má ořechové dřevo po nalakování. Teď mě čeká nástřik exterieru na bílo + modrý vrchní pruh a pak dodělat olištování a "zdobení" a bude člunek hotov :)

Také už se mi rozpouští včelí vosk v terpentýnu, takže brzo přijde testík, zda loď budu lakovat nebo voskovat :-?

To severan: jaký kartáček si měl na mysli na to leštění? Myslim jakou hrubost nebo tvrdost nebo jak se tomu nadává.
Košile nenosim, takže zbývá jen tato možnost :))))))))

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

A ještě jedna věc.
Předělal jsem ty závěsy kormidla podle doporučení a vypadá to vážně lépe ...Děkuji!
z fotek to není moc patrné, ale natřel jsem je černou polomatnou s kapkou stříbrné, zalakoval. Přijde nástřik bílou a pak závěsy přebrousím jemným brusným papírem, což by mělo částěčně odkrýt černou barvu na vystouplých místech. Kdysi jsem to použil (akorát v opačném pořadí...;-)) u plastového modelu (HMS Bounty - revell k vidění zde http://modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?t=3084 ; a nějakého podobného efektu bych chtěl docílit http://modelforum.upce.cz/forum/download.php?id=15266 ) tak uvidíme co z toho vyleze............. při nejhorším budou celé bílé!!!! :P

+ když už jsem u toho vzpomínání :) zatím můj nejlepší kus (HMS Victory - Revell) http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... c&start=90
mitom

Příspěvek od mitom »

Ten čln máš veľmi pekne urobený. Len to neprežeň s tým jeho opotrebovaním. Mňa pred tým varoval Kpt.KL, že menej je niekedy viac...
Severan

Příspěvek od Severan »

pro péťu: kartáček na zuby :O) vážně, na spoustu věcí se hodí, je potřeba je ale vyprat, aby v nich nebyly zůstatky pasty.

K tý politůře, pokud by jsi přidal damaru, tak dostaneš polotvrdý kryt. Vzhledově zajímavý a chrání lépe než vosková politůra.

Severan
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Dnešek: dodělaná přední a zadní část interieru. Tyto díly jsem musel udělat celé nové.
1) původně byly vyřezány z překližky tloušťky 2mm (+ oplaňkování povrchu 0,5mm lištami = tloušťka 2,5mm což působilo vážně hrozivě!!!
2) tvar dílů vůbec neodpovídal tvaru člunu v těchto místech.
Takže díly vyřezány z překližky 1mm + oplaňkování ořech 3x0,5mm. Bohužel Panart byl trochu lakomý co se dřeva týče:(. Už teď vím, že právě tyto lišty (ořech. 3x0,5mm) mi nebudou stačit. A to jsem nic nezkazil, vše jsem dělal podle plánu, prořezal jsem úplné minimum! z původních 11 mi v této fázi stavby!!! zbývá už jen jedna a to rozhodně stačit nebude (můj odhad je, že budu potřebovat ještě tak 5-6 těchto lišt!!!). Takže snad mi poslouží pan Zajíc s PH servisu :). Btw thanks to Pavelst za info o tomto obchůdku! Model je koupen taky tam. Nezbývá, než doufat, že zásoby ostatního materiálu ve stavebnici budou větší než je tomu s těmito lištami.

a dále................. nastřik bílou + přebroušení pod vodou:

tak se opět ukázalo, že jsem povrch neměl tak hladký jak se zdálo! Jsou vidět plaňky a struktura dřeva. Teď nevím, jestli to mám předělávat, nebo nechat být (protože se mi to líbí. Zajímavý efekt.) !!????? Každopádně bude následovat ještě jedna vrstva barvy, pokud to nebudu předělávat.

a pár otázek na závěr:
1) vybavení člunu? (lana (jaká, k čemu, od kud kam atd.....); sudy; háky; oka..........) Nějaký obrázek by taky neuškodil:)))))

2) závěsy kormidla: nechat v bílé, jako člun nebo je nabarvit na černo????

kartonist

Příspěvek od kartonist »

Moc hezký člun!

ad 2) Nechal bych to tak - vypadá přirozeně (včetně stávající míry "opotřebení"). A pochybuju, že někdo ví takhle do detailů, v jakém stavu čluny skutečně byly.

ad 1) Na tuto otázku si odpovíš, když zjistíš, k čemu člun sloužil. Nicméně, pokud bude umístěn na palubě jakože během plavby, tak doporučuju skromnost a hlavně všechno "zajistit proti vypadnutí".

Radek

P.S.: Pro příště ještě doporučuju drobné vylepšení kormidla - jednak, aby léta dřeva šla svisle, a druhak jestli nebylo vyrobeno z více desek (namísto z jednoho kusu).
mitom

Příspěvek od mitom »

Ja by som ten trup vyhladil a prípadne tam tie drážky na oddelenie dodatočne vyryl po celom povrchu, ale páči sa mi aj táto verzia, takže tu Ti radiť nebudem.
Výbava člnu: Na člnoch Victory je len lano, kde je jeden koniec pripevnený k člnu a na druhom konci je kotva. Ďalej háky a veslá. Nič viac... Ono, nejaké sudy a pobobné veci sa na čln dávali asi až po spustení člnu na vodu, aby sa pri spúšťaní neprevážil a nepravrátil. Za plavby lode boli sudy v podpalubí...
A s príslušenstvom to nepreháňaj. Už keď tam dáš tie 2 hákovacie tyče a 14 vesiel, tak budeš mať problém to umiestniť tak, aby to nezakrylo celý interiér (aspoň teda ja taký problém so 16 veslami mám a ešte som nevymyslel kam s nimi, aby to na modeli vyzeralo dobre a bolo ten vypiplaný interiér aj vidieť).
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Tak to s tím nedostatkem dřeva beru zpět! Člun měl být oplaňkován světlými lištami (asi bukové), jako bude paluba a ne těmito ořechovými :(. No ale myslim, že to vypadá lépe takto.:rolleyes:
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Today, tomorrow......Toyota :) no vlastně spíš jestrdej!
takže stříknutý modrý pruh, nalepené ornamenty + lišty. Dále jsem dodělal kormidlo. Chce to poopravit barvu co se lepením zničila a dodělat detaily (vesla (8), závěsy vesel (8), zadní horní lištu, ještě přidám lano z příděm, pak přebrousit zalakovat a pustit se do samotné lodě!!!!!) :) Zatím jsem se vzhledem spokojený!

Bohužel se mi fotky moc nepovedly:( v reálu se ty ornamenty hezky lesknou a vypadá to úplně jinak.

Na pár místech mam zdobení umatlané od sekunďáku, jak s tim nejjednodušeji pryč???
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Dost vteřiňáků pouští acetonem. Zkusil bych malinkatý kousek vaty na tenší konec párátka a leštit... pomalu!

BTW k těm ozdobám: Kdysi jsem četl nebo viděl návod, jak tady ty plechové lístky "zapustit" do barvy. Prostě, aby nevypadaly jako nalepené. Spočívalo to v jejich nalípnutí na samolepící fólii lícovou stranou, omalování barvou a připlesknutí na místo. Bohužel jsem ten link ztratil, tak přesně nevím - ale jestli ho někdo má anebo to řeší nějak podobně, ať mi dá laskavě vědět. :) Dík.

Radek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

vteřinák jedině acetonem i origo debondér je většinou jen pořádně předražený (až 20x) aceton v malé láhvičce.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Tak HOTOVO!
Jen to chce nějak umístit vesla, ale to budu řešit až časem. Doufám, že někdo (třeba mitom) přijde z nějakým dobrým nápadem! :)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

A hurá na loď :)))))))))
cobra

Příspěvek od cobra »

Peta_V píše:Tak HOTOVO!
Jen to chce nějak umístit vesla, ale to budu řešit až časem. Doufám, že někdo (třeba mitom) přijde z nějakým dobrým nápadem! :)
A hurá na loď :)))))))))
Klobouk dolů a to je to jen záchranný člun!PARÁDA :/
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,

ty čluny jsou moc pěkné a třeba ti pomůže tohle:

Obrázek Obrázek

Je mě to podivné, ale nezdá se že by připevnění vesel bylo nějak řešeno.
Třeba někdo najde nějaké lepší foto.

Pavel
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Dodělal jsem interier a přední část kabiny a můžu se vrhnout na obšívku.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Zeptám se hloupě, ale přece. Nejsou ty oblouky nad okny a dveřmi moc masivní? Anebo mají nějaký skrytý význam a jinou funkci než okapničky?

Radek
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

tak to netušim :) Mě se to zdá cajk. Díl ze stavebnice. Jelikož nemám žádný fotky skutečné lodě, tak těžko říct jak to má být opravdu.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Peta_V píše:tak to netušim :) Mě se to zdá cajk. Díl ze stavebnice. Jelikož nemám žádný fotky skutečné lodě, tak těžko říct jak to má být opravdu.
:) Matně tuším, že fotky skutečný lodě nemá nikdo. :lol: :P

Jinak doporučuju katalog Mantua/Panart, str. 120,121. Skutečně tam oblouky jsou, v barvě okolního světlého dřeva, a tudíž ne tak výrazné.

Mimochodem, abych byl více konstruktivní, mám fotky nádherného scratchbuildu a nějaké plány, kdybys měl zájem. Je toho cca 20MB zabaleneho...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

V barvě dřeva jsem je nechat nemoh, protože to jsou díly z překližky a to nevypadá dobře jak vidět z fotek (jeden je ještě nenatřený). Takže jedině použít hnědou barvu. Tak nevim co je lepší. Asi zkusim jeden natřít na hnědo a uvidí se.

Fotky rozhodně beru. Můžeš to poslat sem: xvesp19@vse.cz
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Máš to tam a nelekni se :) Já si po spatření těch fotek řekl, že na tuhle "lodičku" nikdy nebudu mít :)

Pro ostatní: V originále tam jsou řezby. Celá tato královská loď je pokryta skvělými a detailními řezbářskými díly... Proto jsem se taky hned na začátku ptal na kvalitu litých dílů, které je mají simulovat.

Radek
Naposledy upravil(a) kartonist dne ned led 21, 2007 20:15, celkem upraveno 1 x.
mitom

Příspěvek od mitom »

Tie fotky by zaujímali aj mňa...
mitom@pobox.sk
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Tak tyto fotky jsem již také viděl:) Je to krása.
Abychom usnadili práci s posíláním fotek přes e-mail tak fotky jsou dostupné zde: http://jove.prohosting.com/~eorlov/index.html
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“