Dovolím si povedať, že pri NiCD/NiMH existuje jeden zaručený scenár aj pre človeka čo o elektrine nič nevie len že kope.
1): Potrebuje na to nabíjač ktorý pomaly nabíja a nevypína, na poklesy a podobne - dodáva sa často s vysielačkami, prípadne sa dá kúpiť, alebo by ho niekto mohol vyrobiť nakoľko je úplne triviálny.
Nabíjací prúd má byť v miliampéroch 1/10 z čísla čo je uvedené ako kapacita v mAh na aku (pre vysokokapacitné NiMH aj menej).
Ak sa nechajú na takomto nabíjadle aku 16 hodín, (v prípade že prúd je nižší tak primerane dlhšie), a potom ANI TROCHU nefungujú, tak je po nich, hotovo, môžu sa vyhodiť (kutil môže rozletovať sadu a hrať sa s jednotlivými článkami, možno niektoré sú dobré možno nie).
2):Aby aku "poriadne ťahali" pri vyššom odbere, nabíjajú sa (alebo sa aspoň dobijú aj keď už boli predtým nabité) tesne pred použitím. Tu platí, že čím vyšší prúd tým lepšie, ale nutne musí zostať teplota aku pod cca 50 stupňov, pre dlhšiu životnosť radšej do 40 - to je o kvalite rýchlonabíjača. Vyššia teplota spoľahlivo zničí NiMH sadu, navždy sa zvýši vnútorný odpor a už nikdy nebudú dobre "ťahať" - teda ak to nie je špeciálny "vysokoteplotný" typ, ala GP2200..
3): Ak sada podľa 1) a 2) funguje dobre, ale po dni alebo pár dňoch už zase nejde nabiť alebo nemá kapacitu, ide o rozdielne samovybíjanie niektorých z jej článkov. Bežný problém s NiMH, v praxi neriešiteľný inak ako opakovaním pomalého nabíjania, prípadne na dobrom nabíjači stačí po normálnom nabití nechať sadu pripojenú na "udržovacom dobíjaní" (trickle) napríklad 50 či 100mA niekoľko hodín, aby sa články zase zrovnali.
Vnútorný odpor sady určuje jej "použitelnosť". Pre orientáciu stačí zmerať napätie naprázdno, pripojiť žiarovku napríklad 20W, a zmerať napätie znovu. Pre 7článok by 20W halogénka mala žrať cca 1,0A, takže nameraný rozdiel je priamo číslo v ohmoch. (pre iný prúd treba vydeliť prúdom). Toto používam hlavne na rozlíšenie "gelových" Pb aku, že či sú ešte OK alebo už KO.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Kondice akupacků
Re: Kondice akupacků
K vybíjaniu doma vybíjačmi.... Pri vybíjaní sady, hlavne ak sú s ňou problémy, je predpoklad že niektorý článok sa vybije ako prvý, a ostatné ešte majú nejakú kapacitu nevybitú. Klesne pritom napätie o cca 1 až 1,1V. Nejakú krátku dobu to vydrží na nule, a potom dôjde o prepólovaniu vybitého článku prúdom ktorý dodávajú ostatné články. Nastane tým degradácia elektródy ktorá je nevratná.
Pre vybíjanie nastavujem napätie podľa počtu článkov sady - pre jeden článok v pohode 0,5V, ale pre dva už nie menej než napätie jedného, pre tri nie menej než napätie dvoch... pre 8články nie menej než má 7 článkov...
Takže 7x1,1V=7,7V , pre 8článok, to je čosi vyše 1,0V. Menej by mohlo znamenať zničenie jedného z článkov.
Samozrejme že v modeli pri vyššom odbere, napätie klesá viac, tam je to inak. Aj tak sa odporúča nevybíjať sady úplne, a pre dojazd k brehu to má aj praktický význam.
A toto platí aj pre A123, len sú iné napätia. Pre Lipolky treba zabrániť úplnému vybitiu, tam je to teda inak.
Pre vybíjanie nastavujem napätie podľa počtu článkov sady - pre jeden článok v pohode 0,5V, ale pre dva už nie menej než napätie jedného, pre tri nie menej než napätie dvoch... pre 8články nie menej než má 7 článkov...
Takže 7x1,1V=7,7V , pre 8článok, to je čosi vyše 1,0V. Menej by mohlo znamenať zničenie jedného z článkov.
Samozrejme že v modeli pri vyššom odbere, napätie klesá viac, tam je to inak. Aj tak sa odporúča nevybíjať sady úplne, a pre dojazd k brehu to má aj praktický význam.
A toto platí aj pre A123, len sú iné napätia. Pre Lipolky treba zabrániť úplnému vybitiu, tam je to teda inak.
Coro, napsal jsi to hezky ale kolega tady má problém i s tou nejjednodušší nabíječkou a měřením pomocí multimetru.
Odhaduji to na někde zlomený drátek, spálenou pojistku, špatný kontakt... prostě ten aku nebyl vůbec nabíjen. Chtělo by to někoho z okolí, kdo by mu ukázal a vysvětlil základy.
PS pro Ladouse/Nojbyho: vidíte, to je nápad pro vás - vytvořit instruktážní videa/fotoreportáže na téma "Jak změřím napětí" "Jak změřím akupak"....
Odhaduji to na někde zlomený drátek, spálenou pojistku, špatný kontakt... prostě ten aku nebyl vůbec nabíjen. Chtělo by to někoho z okolí, kdo by mu ukázal a vysvětlil základy.
PS pro Ladouse/Nojbyho: vidíte, to je nápad pro vás - vytvořit instruktážní videa/fotoreportáže na téma "Jak změřím napětí" "Jak změřím akupak"....
Já jsem z Třince. Cca 80km od Oravy. Kde tak konkrétně bydlíš? Chystám se někdy podívat s rodinkou na úzkokolejku na Vychylovce, tak kdyby to nebylo daleko, mohl bych se stavit.janik píše:No tak ja som Z Oravy zo Slovenska, ak náhodou viete o nejakom modelárovi z okolia, poteším sa. .....
Konkretne Oravska Polhora, teda kúsok od Oravskej Priehrady. Aby som to upresnil, tak som fakt iba začiatočník, čo sa týka rc modelov. Aj tá moja plachetnica je taký začiatočnícky pokus (okrem iného som už aj pochopil, že veľkosť 75 cm je asi dost málo). Okrem vysielačky riešim aj problém s plachtami, ktoré sú asi dosť nanič-ale to už patrí inde.SH píše:Já jsem z Třince. Cca 80km od Oravy. Kde tak konkrétně bydlíš? Chystám se někdy podívat s rodinkou na úzkokolejku na Vychylovce, tak kdyby to nebylo daleko, mohl bych se stavit.janik píše:No tak ja som Z Oravy zo Slovenska, ak náhodou viete o nejakom modelárovi z okolia, poteším sa. .....
Meral som ešte ten akupack. Na výstupnom konektore som nameral napätie 8,9 V. To by znamenalo, že môže byť v poriadku.? Vysielačka si však myslí niečo iné. Na nabíjačke teda nesvietia ledky a na výstupných konektoroch som nemameral v podstate nič. Dám to ešte preveriť elektro zdatnému kamošovi.
A ešte som si tiež všimol, že konektor vo vysielačke (kde sa napája akupack) je dosť labilný-teda kýve sa ako divý. Každopádne ďakujem, za Váš čas a rady!
8,9V na 8-článku NiMH znamená, buď že je sada úplne vybitá, alebo že je jeden článok na nule. V oboch prípadoch sa vo vysielačke môže po zapnutí napätie zraziť ešte oveľa nižšie a ona sa vypne..
Ak budem optimista a predpokladám že sada je dobrá (že nemá vadný článok), tak sa zrejme vôbec nenabíjala.
Takže skontrolovať treba nabíjač a hlavne všetky tie kontakty a cestičku nabíjania vo vysielači, mala by tam byť poistka a dioda... Elektrozdatný kamoš to zistí ľahko.
Keď merákom meriaš baterku, používaj DC (jednosmerný) rozsah, lebo na AC (striedavom) to bude ukazovať inak (myslí si že to čo nameral je stredná hodnota zo sinusovky a ukáže o tretinu viac), prípadne niektorý merák ukazuje nulu (meria len tú striedavú zložku a ak sa to napätie nemení tak správne ukazuje čistú nulu aj keď tam je 9,6V).
Plne nabitý 8-článok NiMH, by mal mať cca 11,5V.
Ak budem optimista a predpokladám že sada je dobrá (že nemá vadný článok), tak sa zrejme vôbec nenabíjala.
Takže skontrolovať treba nabíjač a hlavne všetky tie kontakty a cestičku nabíjania vo vysielači, mala by tam byť poistka a dioda... Elektrozdatný kamoš to zistí ľahko.
Keď merákom meriaš baterku, používaj DC (jednosmerný) rozsah, lebo na AC (striedavom) to bude ukazovať inak (myslí si že to čo nameral je stredná hodnota zo sinusovky a ukáže o tretinu viac), prípadne niektorý merák ukazuje nulu (meria len tú striedavú zložku a ak sa to napätie nemení tak správne ukazuje čistú nulu aj keď tam je 9,6V).
Plne nabitý 8-článok NiMH, by mal mať cca 11,5V.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 2319 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous