Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Armed Launch - Panart

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
stolinda

Re: Armed Launch - Panart

Příspěvek od stolinda »

A pak přišlo na řadu zábradlí, do kterého se mi moc nechtělo. Jak jsem výše psal snažím se překlížku nahradit ořechem, jako třeba v případě kýlu. A proto by bylo určitě dobré udělat zábradlí ze stejného materiálu. Od přídě po zábradlí jsem ho vyřízl do rádiusu trupu z jednoho kusu dřeva. Myslím, že napojování by nevypadalo na modelu dobře a pak jsem upevnil kovová oka, která jsem načernil. Původně mosaz. Dělové sloupky na fotce jsou zatím jenom nasazené, ještě u nich příde strhnout horní hrana a pak je přilepím.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Tak jsem trochu popojel a u dělových sloupků jsem strhl hrany, děla umstím až později, protože by se zatím pletla.
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Pak jsem se pustil do budování laviček a ladil jsem je, aby zapadli mezi žebra a dělový sloupek. Na obrázku je originál ze stavebnice (překlížka) a postup výroby náhrady. Lavičky jsou směrem k zádi spojeny lištou, tu jsem udělal tak, aby léta šla ve stejném směru jako u laviček a z estetického důvodu se nekřížila.
Obrázek
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

V zádi ještě zbývalo zadělat otvory a přidat zavěšení pro vlajku, z recese jsem napodobil kovové hřeby a pak se budu pomalu přesouvat s pracemi k přídi.
Obrázek
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Tak jsem se pustil do stavby příďového děla a zkusil jsem vyrobit dělené bočnice prokládané papírem. Použil jsem k tomu černý papír o síle asi čtvrtky, slabší jsem nesehnal. Případně jsem uvažoval, že by se dal obarvit průklepák, třeba tuží. Nemáte s tím nějaké zkušenosti nebo používáte kopírák a jak se s ním pracuje? Také jsem si vyfrézoval dva čtyřhrany pro osazení bočnic.

Obrázek
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Uvažoval jsem o tom, že bych u modelu naznačil kormidlo dělené z jednotlivých prken, ale nikde jsem nenašel jak bylo u tohoto typu člunu kormidlo složeno, proto jestli máte nějaké rady budu rád za pomoc. Pro názornost dávám celkovým pohled na model a kormidlo.

Obrázek
Žut

Příspěvek od Žut »

Neuvěřitelně čistá a přesná práce.Jen nerozumím, proč dáváš černý papír mezi části bočnic kanónu.Černý papír většinou simuluje těsnění mezi deskami (např.paluba).
Hlaveň je mosazná?Pokud ano, čím konkrétně jsi ji černil.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Tohle je kormidlo z chaloupe armeé z roku 1834. Člun je hodně podobný.
Obrázek
Taky nerozumím tomu černému papíru.
Petr
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Hlaveň je mosazná a obarvená černícím přípravkem na mosaz zakoupeným na www.elchemco.cz, bližší název na výrobku nebyl uveden pouze černící přípravek na mosaz. V návodu se píše o dvojí aplikaci a to za studena nebo za tepla při teplotě cca 80 st.C, kdy mosaz necháme v lázni řádově někoklik minut. Zkoušel jsem oboje, ale více se mi osvědčila varianta za studena. V teplé lázni jsem měl na mosazi mapy. Ale pozor přípravek obsahuje 25-ti procenti čpavek, tak bych ho doma nezkoušel.
Dělové bočnice nebyly přece z jednoho kusu dřeva a při měřítku 1/16 se vyplatí si s tím pohrát. Když jsem je nejdříve slepil bez vloženého papíru, tak výsledek byl takový, že to nebylo vůbec poznat. Proto jsem použil papír, abych zvýraznil jednotlivé části bočnic.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

K těm bočnicím: Viděl jsem fotky replik lodí a děl stavěných v Holandsku. Lafeta byla poskládaná z "prken" a i v reálu to nebylo skoro poznat, protože na rozdíl od u nás obvyklého smrku/borovice nemělo to dřevo žádnou výraznou kresbu.
Pro zajímavost, každé kolo lafety bylo ze čtyř dílů zasvlakovaných křížem přes sebe a taky to po sestavení nebylo vidět.

Fotka dole na titulní stránce: http://www.dedelft.nl/en/index.html

Takže, jak bylo psáno výše, naznačovat u tohoto dílu mezeru vyplněnou térem a koudelí je nepřesné.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Naposledy upravil(a) kartonist dne sob zář 19, 2009 06:42, celkem upraveno 1 x.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Děkuji za velmi cenné informace a pokud mi to čas dovolí můžete se těšit na nové dělové bočnice do kterých se brzo pustím.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Tak konečně jsem se dostal k tomu, abych předělal dělové bočnice a tady je výseldek. Přece jen jsem se nevzdal naznačení spojů, které jsem znázornil skalpelem, kterým jsem prořízl drážku. Tu jsem pak ještě trochu zabrousil. Určitě výsledek je uspokojivější, než původně vlepený papír.

Obrázek
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Vypadá moc dobře! Čistá práce.

Radek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Nyní jsem si hrál s držáky na vesla a lanoví. A protože se jednalo o více kusů, tak mi záleželo na tom, aby se co nejvíce podobaly, proto jsem je celé frézoval na dorazech. Kolíky jsem pak ve vrtačce zbrousil na požadovaný tvar a průměr pilníkem.

Obrázek

V detailu a pro porovnání velikosti

Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Sice nejsou hotové, ale tady jsou rozpracované pojezdové ližiny, do kterých se umístí příďové dělo. Ještě na nich bude trochu práce, ale už se taky chílí do finále.

Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Práce na přídi pokročily . . .

Obrázek

Obrázek
Tujano

Příspěvek od Tujano »

NO sqelááá precízna a čistá práca. Gratulujem.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Chystám se na kompletaci pojezdu s kanonem, ale nevím k čemu patří a jakou funkci má označená část na obrázku, proto prosím o radu?
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Už delší dobu jsem se trápil s výrobou vesel a tady je výsledek.

Obrázek
Obrázek

Jen by mě zajímalo jestli někdo nevíte jak byla vesla vyvázána ke kolíkovému držáku. Nechtěl bych je vázat nějakým paskvilem. Uvažoval jsem o laně uvázaném do osmičky, kdy jedno oko by bylo zachyceno za veslo a druhé nasunuté na držák vesla.
marian_r

Příspěvek od marian_r »

K fotografiám "Práce na přídi pokročily . . ."

Ja neviem, je to stavebnica, ale nemal si prerobiť ten bort na prove? Tie dosky asi boli skladané z približne tangenciálnymi letami, Ty to máš že je to z dosiek šírky 1/2 šírky lode...
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Vyrobil jsem závěsy pro ukotvení stěžně. Jde o naohýbaný měděný plech, ve kterém jsem znázornil uchycení dvěma hřebíky.
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Připravené díly ke kompletaci pojezdu děla.
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Konečně se mi podařilo dokončit pojezd předního děla. Tak tady je pár obrázků. Dělová hlavneň je zatím jen posazená, aby mi nepřekážela při dalších pracech.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím, já občas vemu do ruky posuvné měřítko, ty ale asi držíš mikrometr permanentně.Prostě přesnost tvé práce je nad rámec mého chápání.Nádhera.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“