Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Springer Class - tlačné remorkéry
Re: Springer Class - tlačné remorkéry
ano paralelně jich můžeš podle pravidel zapojit kolik chceš, omezení je jen na max napětí 7,2V. Bida je bateriový guru tak se mu takové zapojení moc nelíbí, to my co na to nejdeme tolik vědecky to klidně uděláme :-)
tak jsem z toho jelen....koukal jsem na ta pravidla a tam je motor třídy 540(600)To jsou dost rozdílné motory.Motor třídy 540 se dnes jmenuje 500 a 550 se jmenuje 600,hlavní rozdíl je v délce kotvy,tudíž ve velikosti kroutícího moment potažmo u obou těchto velikostí se stejnými nominálními otáčkami....Ante píše:no to o té pb baterii se říká pořád, každopádně v WG mám 12V 7Ah dva Power 600 a pohoda :-)
Myslím, že i tu 600 můžeš napájet z dvou 6V pb aku. Jakou kapacitu jsi plánoval 7Ah nebo 4,5 Ah ?
Tu 400 můžeš použít taky stejně 400 je slabší než 540 a rozdíl mezi 540 a 600 není až takový.
Asi blbý dotaz - lze hodit konečnou verzi úplných pravidel pro Springer Class sem na stránky ?Ante píše:Toto je konečná verze pravidel další změny již nebudou. Co muže být ještě předmětem diskuse je výklad. To se týká třeba toho motoru. Buď to jsou jen motory které jsou označeny jako 600 ( speed - Grauper, Power Robbe, Mig a další) a nebo vnějšími rozměry. Což muže být problém, protože pravidla říkají, že motor musí být základní řady.
jak jsi došel k té ceně ? Mne to vychází takto :
motor 300
regl 850
baterie 300
servo 250
hřídel 250
šroub 50
trup 350
RC set 1300
celkem 3650
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

při pohledu do těch pravidel se zdá jak již někdo říkal, že udaje v závorkách jsou pro evropskou verzi protože na jiných místech tam jsou udaje v mm. Každopádně o tom můžeme ještě diskutovat, výměna 540 za 600 z technického hlediska není problém rozměry pro montáž jsou stejné. Do motorů a do engliš až tak nevidím takže si nechám poradit od zkušenějších.
hledej šmudlo :-)cobra píše:Asi blbý dotaz - lze hodit konečnou verzi úplných pravidel pro Springer Class sem na stránky ?Ante píše:Toto je konečná verze pravidel další změny již nebudou. Co muže být ještě předmětem diskuse je výklad. To se týká třeba toho motoru. Buď to jsou jen motory které jsou označeny jako 600 ( speed - Grauper, Power Robbe, Mig a další) a nebo vnějšími rozměry. Což muže být problém, protože pravidla říkají, že motor musí být základní řady.
motor 300
regl 850
baterie 300
servo 250
hřídel 250
šroub 50
trup 350
RC set 1300
celkem 3650
nápověda : zkus to od shora :-)
bida doplní:paralelní zapojování je vhodné dělat u pokud možno aku ze stejného vrhu.....a stejného náboje....jinak je prokázáno že životnost takto propojené sady je nižší...myslím ale že u rekreačního modeláře nebude tak markantní rozdíl v životnosti vidět...dříve aku umřou na životnost....Ante píše:ano paralelně jich můžeš podle pravidel zapojit kolik chceš, omezení je jen na max napětí 7,2V. Bida je bateriový guru tak se mu takové zapojení moc nelíbí, to my co na to nejdeme tolik vědecky to klidně uděláme :-)
Asi jsem totáč SLEPOŇA - ale nějaký ucelený blok pravidelv použití pro našince jsem nenašelAnte píše:hledej šmudlo :-)cobra píše:Asi blbý dotaz - lze hodit konečnou verzi úplných pravidel pro Springer Class sem na stránky ?Ante píše:Toto je konečná verze pravidel další změny již nebudou. Co muže být ještě předmětem diskuse je výklad. To se týká třeba toho motoru. Buď to jsou jen motory které jsou označeny jako 600 ( speed - Grauper, Power Robbe, Mig a další) a nebo vnějšími rozměry. Což muže být problém, protože pravidla říkají, že motor musí být základní řady.
motor 300
regl 850
baterie 300
servo 250
hřídel 250
šroub 50
trup 350
RC set 1300
celkem 3650
nápověda : zkus to od shora :-)

To řeknu hned nééééééééééAnte píše:pro slabší jedince tu mám link portal/page.php?id=9
jinak je to hned pod bannerem Lužiny Wind

Ještě se vrátím. Včera jsme s Bíďou probírali taky pomaloběžnou 540 (500) zapojenou napřímo. Utáhnou ji ty dva 6V AKU? A jakou dobu jízdy odhadujete (pokud někdo provozuje podobné řešení).
Radek
Radek
napiš přesný typ nebo parametry toho motoru
Tak to nevím. Fakt jsem začátečník.
Zkusím se zeptat jinak - můžete mi prosím navrhnout kombinaci pohonu pro Springra v ekonomické variantě nejlépe s olověnými články?
Děkuju a omlouvám se za první naštvaný příspěvek. Možná jsem se měl poptat soukromě anebo vy jste mohli podrobněji zpublikovat, co jste dohodli na Skype.
Radek
Zkusím se zeptat jinak - můžete mi prosím navrhnout kombinaci pohonu pro Springra v ekonomické variantě nejlépe s olověnými články?
Děkuju a omlouvám se za první naštvaný příspěvek. Možná jsem se měl poptat soukromě anebo vy jste mohli podrobněji zpublikovat, co jste dohodli na Skype.
Radek
Už som to tu písal v inej téme, ale v Hermanovi dve 12 V 540 zapojené do série s vrtuľami Robbe fí 50 mm na priamo jazdia na 7článok NiCd 1900 mAh 20 minút na plný kotol a pri bežnom jazdení vyše pol hodiny.kartonist píše:Ještě se vrátím. Včera jsme s Bíďou probírali taky pomaloběžnou 540 (500) zapojenou napřímo. Utáhnou ji ty dva 6V AKU? A jakou dobu jízdy odhadujete (pokud někdo provozuje podobné řešení).
Radek
Ako mi tu vysvetlili
Rýchosť modelu (bez vleku) je slušná, motory sa hrejú minimálne.
Takže podľa mňa spájať 6V akumulátory paralelne je zbytočné.
PeterP
I mě by to zajímalo, chtěl jsem do toho jít, ale nevím nevím......kartonist píše:Tak to nevím. Fakt jsem začátečník.
Radek
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
tak to nechám někomu jinému, já většinou osazuji stylem tohle tam dám a uvidíme jak to bude fungovat :-)RomanT píše:I mě by to zajímalo, chtěl jsem do toho jít, ale nevím nevím......kartonist píše:Tak to nevím. Fakt jsem začátečník.
Radek
Ja by som tam dal (zdôrazňujem to "ja"
) :
- 12 V motor triedy 500 - 600 (rovnaká montáž, vybrať podľa ceny a dostupnosti) (100 -300 Sk)
- Hriadeľ fí 4 Mp Jet s prírubou (300) alebo bez príruby (100) plus pružnú šesťhrannu spojku od MPJet 4mm/3,2mm (100)
- Vrtulu trojlistú Robbe fi 50 (60 )
- regulátor DSYS 20 A (radšej 30A) ( 1000)
- baterky 7,2 šesťčlánok NiCD 1900 mAh (350 ) alebo s vyššou kapacitou podľa peňaženky alt. olovo 6 V (cenu neviem , lebo olováky nepoužívam)
- prepojovať odporúčam konektormi 4mm gold na motor + regulátor aj akumulátor + regulátor tzn. štyri páry (120)
Ceny uvádzam v približné a v Sk .
Chodiť by to malo bez problémov. V najhoršom sa obmedzí max. výkon na regulátore alebo ak nie, bude treba chladiť motor vodou (+ 100 Sk za chcladiacu špirálu).
Kto chce , može dať menšiu vrtulu (červená Modela (30))
- 12 V motor triedy 500 - 600 (rovnaká montáž, vybrať podľa ceny a dostupnosti) (100 -300 Sk)
- Hriadeľ fí 4 Mp Jet s prírubou (300) alebo bez príruby (100) plus pružnú šesťhrannu spojku od MPJet 4mm/3,2mm (100)
- Vrtulu trojlistú Robbe fi 50 (60 )
- regulátor DSYS 20 A (radšej 30A) ( 1000)
- baterky 7,2 šesťčlánok NiCD 1900 mAh (350 ) alebo s vyššou kapacitou podľa peňaženky alt. olovo 6 V (cenu neviem , lebo olováky nepoužívam)
- prepojovať odporúčam konektormi 4mm gold na motor + regulátor aj akumulátor + regulátor tzn. štyri páry (120)
Ceny uvádzam v približné a v Sk .
Chodiť by to malo bez problémov. V najhoršom sa obmedzí max. výkon na regulátore alebo ak nie, bude treba chladiť motor vodou (+ 100 Sk za chcladiacu špirálu).
Kto chce , može dať menšiu vrtulu (červená Modela (30))
PeterP
musí pravidla připouštějí max fi 40PeterP píše:Kto chce , može dať menšiu vrtulu (červená Modela (30))
To som si v pravidlách nevšimolAnte píše:musí pravidla připouštějí max fi 40PeterP píše:Kto chce , može dať menšiu vrtulu (červená Modela (30))
Ale potom ten motor myslím nebude mať žiadny problém ... prípadne by sa dal použiť aj 7,2 V motor.
Chalanovi z krúžku zostava motor 450/12V + červená modela na priamo jazdí na šesťčlánok dooosť dlho. Otázkou je, či to bude mať pre niekoho dosť veľký ťah potrebný pre remorkér, ale po skúsenostiach z Protivanova sa mi zdá, že TT je viac o rukách na kniploch vysielača než o nejakom extrémnom ťahu remorkéra.
PeterP
zlatá slova....Bořík píše:Ještě k těm motorům .... podle originálních pravidel, uveřejněných na zahraničních stránkách, je problematické správné určení velikosti motoru, protože už v těch pravidlech je zásadní chyba ( rozpor ).
Viz: Motor will be 540 (Speed 600) or less. .
Zde je právě ten zakopaný pes, protože motor třídy 540 je jiný ( menší ), než příklad udávaný v závorce ( Speed 600 ).
Takže jsou dvě možnosti: buď se řídit pouze tím číslem 540 a to by pak motory třídy 600 nemohly být použité a nebo vzít v úvahu i ten příklad v závorce a pak tyto motory třídy 600 připustit. Debatovali jsme nad tím, jestli to povolení motorů třídy 600 nebude znamenat zvýšení pořizovacích nákladů, protože to je v této ekonomické třídě ten základní požadavek. Když vezmeme v úvahu, že v obou případech se musí jednat o motory základní řady - tzn. té nejjednodušší a bez možnosti úprav motoru, tak cenový rozdíl mezi motory třídy 500 a 600 je zanedbatelný, cenová úroveň se překrývá a není problém pořídit dražší 500 než 600. V čem lze ale mnohem víc ušetřit, je v použití převodovek. V motorech třídy 600 je několik typů, které jsou vhodné pro použití na přímo ( na rozdíl od třídy 500, kde je výběr mnohem menší a převodovky jsou skoro ve všech případech potřebné ). Cena pohonu s motorem třídy 600 se tak stává mnohem přijatelnější, než cena pohonu s motorem 500 s převodovkou.
Proto si myslím, že je správné, že Ante tyto motory povolil. Jednak to znamená možnost úspory nákladů a také mnohem víc kombinací různých pohonů, což je z hlediska technického řešení také velký přínos.
Obávám se, že je to taky o úhlu pohledu, protože motor tř.600 je stejně velký jako tř.540, pokud budeme vycházet z velikosti dané včetně hřídele.Bořík píše:Ještě k těm motorům .... podle originálních pravidel, uveřejněných na zahraničních stránkách, je problematické správné určení velikosti motoru, protože už v těch pravidlech je zásadní chyba ( rozpor ).
Zde je právě ten zakopaný pes, protože motor třídy 540 je jiný ( menší ), než příklad udávaný v závorce ( Speed 600 ).
Dále pak v originálních pravidlech (anglicky psaných) je v závorce vždy uváděný rozměr pro metrickou (evropskou) soustavu - je to u vrtule, délky a šířky apod, a analogicky je tedy v závorce u motoru je daná povolená třída motoru pro Evropu - 600.
A cenově to je opravdu srovnatelné, s tím, že šestistovky jsou u nás běžněji dostupné a vhodné.
Ale to jenom na okraj.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
A souhlasím s tím, že je to stejně o rukách :-)
dovolím si nesouhlasit,označení 540(500) znamená délku pláště motoru u 540 vč.osazení ložiska a u 500 bez..U 550(600) je to stejné.tedy 550délka pláště a 600 délka pláště + osazení předního ložiska....nejsou tedy stejné...msob píše:Obávám se, že je to taky o úhlu pohledu, protože motor tř.600 je stejně velký jako tř.540, pokud budeme vycházet z velikosti dané včetně hřídele.Bořík píše:Ještě k těm motorům .... podle originálních pravidel, uveřejněných na zahraničních stránkách, je problematické správné určení velikosti motoru, protože už v těch pravidlech je zásadní chyba ( rozpor ).
Dále pak v originálních pravidlech (anglicky psaných) je v závorce vždy uváděný rozměr pro metrickou (evropskou) soustavu - je to u vrtule, délky a šířky apod, a analogicky je tedy v závorce u motoru je daná povolená třída motoru pro Evropu - 600.
A cenově to je opravdu srovnatelné, s tím, že šestistovky jsou u nás běžněji dostupné a vhodné.
Ale to jenom na okraj.
Je to sice akademická diskuze, protože dle mého soudu je podstatné to, co jsem psal ve druhém odstavci svého příspěvku.bida píše:dovolím si nesouhlasit,označení 540(500) znamená délku pláště motoru u 540 vč.osazení ložiska a u 500 bez..U 550(600) je to stejné.tedy 550délka pláště a 600 délka pláště + osazení předního ložiska....nejsou tedy stejné...
Ale stejně jaksi u té 550ky nedokážu najít rozměr 55 mm - délka pláště bez osazení předního ložiska - vidím tam 57 mm, takže je to vlastně 570ka?
Analogicky by 540 měla být správně 545ka, protože délka pláště s osazením je přesně 54,5 mm.
Ale nic ve zlém - jak jsem poznamenal na úvod, je to akademická debata.
jak píše Bořík jde o ujasnění rozdílu mezi motory.. technické listy měly ukázat jasný rozdíl,že ti tam chybí 3mm ber jako výrobní toleranci,jde především o délku magnetůmsob píše:Je to sice akademická diskuze, protože dle mého soudu je podstatné to, co jsem psal ve druhém odstavci svého příspěvku.bida píše:dovolím si nesouhlasit,označení 540(500) znamená délku pláště motoru u 540 vč.osazení ložiska a u 500 bez..U 550(600) je to stejné.tedy 550délka pláště a 600 délka pláště + osazení předního ložiska....nejsou tedy stejné...
Ale stejně jaksi u té 550ky nedokážu najít rozměr 55 mm - délka pláště bez osazení předního ložiska - vidím tam 57 mm, takže je to vlastně 570ka?
Analogicky by 540 měla být správně 545ka, protože délka pláště s osazením je přesně 54,5 mm.
Ale nic ve zlém - jak jsem poznamenal na úvod, je to akademická debata.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek