Máš dvě možnosti:
a) pokud si nejsi jistý co vlastně chceš, a jestli je modelařina to pravé, tak 4-kanál ZEBRA za cca 2000,- - je to analog, bez mixů,pamětí,... pozdější prodejnost nevalná ale nechat si ho jako rádio do děště, na dovolenou, někam kde se o něho nechceš bát když se mu něco stane..
b) zainvestovat hned teď, bude tě to stát trošku víc než píšeš, ale u lodí budeš mít rádio když ne na celý život tak aspoň na půlku. Podívej se po Fx-18 (samostatný Tx cca4000,- přijímač jakýkoliv cca 1000,-. Celý set Fx-18 vyjde dráž). Nebo Multipex Cocpit SX, super volba je MPX Cocpit MM ale ten se už nedělá, takže jen starší. Špatná není ani Graupner MX-12. Možná taky Futaba T4EXA nebo T6EXA ale ty jsem ještě neměl v ruce.
Optic mi přišel hodně těžký do ruky.
Podle mého názoru, výběr RC souprav v rozmezí 3-4tis.Kč (Flashky a spol) je moc peněz za málo muziky. S malým příplatkem se dostaneš na rádio o třídu až dvě výše, při ušetření 1/3 - 1/2 nákladů přijdeš akorát o paměť na více modelů, což u lodí není zas tak hrozné.
PS: problém výběru levné a dobré vysílačky řeším několikrát ročně, když rodičové chtějí koupit potomkovi RC a přijdou se slovy "co byste mi doporučil..."

PPS: nevyhýbal bych se apriori ani bazarům...