Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
Kpt.KL

Re: H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Příspěvek od Kpt.KL »

Mitom napsal Ad patinovanie
1/ Len nechcem, aby loď pôsobila dojmom, že bola práve spustená na vodu...
I lod po 20-ti letech muze (a taky vypadala) jako nova

2/ Paluba bude "ako nová".
Tak prave palubu bych trosku ztmavil s nadechem do seda - viz spousty fotek ruznych lodi na webu. Jedine paluba nikdy nevypadala jako nova, i kdyz byla nova z lodenice - viz me prispevky drive s odkazy na sjutecne lode Gotheborg, Endeavour, 7 Provincien atd

3/ Ale napr. trocha hrdze a zaschnutá soľ na tých dvoch kotvách, čo sa používajú by mohla byť. Snáď to neleštili po každom zdvihnutí kotiev...
Nelestili, ale oplachli vodou, prace na par minut. Obnovit nater kotvy byla prace tak na hodinku-dve. Zrovna minuly tyden nasi namornici odrezili kotvy a natreli je na cerno - 2 kotvy byly hotove za 4 hodiny (kotva - delka driku 3 m, vaha 6 tun). Znova opakuju, ze dobry 1.dustojnik by nikdy nepripustil rezave kotvy, notabene na valecne vlajkove lodi !!!!

4/ Jemnú patinu chcem dať iba tam, kam námorníci "nedosiahli za jazdy".
Namornici dosahnou vsude, i za plavby je mozno delat veci za bokem lodi, zvlaste kdyz se plachetnice vlece za krasneho pocasi a lehkeho vetriku rychlosti 1-2 uzle...

5/ Otázka je, ako správne patinovať medennú obšívku na čiare ponoru a pod čiarou ponoru...
Na care ponoru drobne nazelenale fleky, pod carou ponoru ztmavit. Mam informace z nekolika namornich muzeii, dodam presne informace po navratu domu (nyni trcime v Tampe na Floride).

Zatim zdravim a preju hodne uspechu ve stavbe modelu. Kpt.KL
mitom

Příspěvek od mitom »

Tiež by som chcel trčat v Tampe na Floride...
Ja trčím v práci v kanceráerii a vonku prší...
mitom

Příspěvek od mitom »

A zase pár fotografii...
Okrem práce na trupe som dorobil všetky člny, mám rozrobené kotvy a maľujem ozdoby. Popri tom som aj začal vyrábať delá.
Dorobil som palubu (ktorú aj tak nebude vidieť), vstupné "dvere" (na rozdiel od stavebnice, kde sú iba rovné dosky, som ich viac priblížil k realite) a pripravil som nosníky na ďalšiu palubu...

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
thomaslinke

Příspěvek od thomaslinke »

Nádhera...
Tyhle drobnosti jako ten vstup do lodi budou potom tvořit parádní celek..
Čluny jsou kvalita 1A, supr. Ty přechody barev na jejich vnějšku máš pěkně rovné, máš na to nějakou specialní techniku, nebo máš tak přesnou ruku? :)
mitom

Příspěvek od mitom »

Práveže ruky sa mi trasú viac než dosť - to je "zábavné" hlavne pri vyfarbovaní ozdôb a všetkých tých reliéfov na nich... Preto som pri člnoch použil "špeciálnu techniku" - maskovanie obyčajnou izolepou. :)
vicmac

Příspěvek od vicmac »

to miton: na toto se skvele hodi maskovaci paska Tamyia. Neni draha a nehrozi u ni, ze by doslo ke strzeni barvy. Urcite doporucuji vyzkouset.
Stavba je uzasna, drzim palce do dalsiho postupu.

Viktor
mitom

Příspěvek od mitom »

Viem o nej, ale v modelárskych obchodoch v okolí ju nemajú, tak mi musí stačiť aj izolepa...
A keď sa izolepa trocha obchytá prstami, tak nelepí tak silno aby strhla farbu ale dosť silno na to, aby pod ňu nezatiekla farba.
vicmac

Příspěvek od vicmac »

Dá se sehnat v pohodě přes eshopy např. zde: http://www.bilek-eshop.cz/engine/detail.asp?idp=3280
jinak mate pravdu: ten drobny trik s izolepou na snížení lepivosti dělám také.

pěkný den

V.
mitom

Příspěvek od mitom »

Práce veľa, času málo...
Ale aspoň niečo: Pribudla ďalšia paluba (jej základ), vnútorné strany trupu a tiež už mám pripravenú zadnú časť paluby (čierno-biela šachovnica v kajutách). Teraz sa hrám so strielňami - ich výplňou medzi vonkajškom a vnútrom trupu. Práca je to ľahká, ale ide to strašne pomaly.

Obrázek Obrázek
Kpt.KL

Příspěvek od Kpt.KL »

mitom píše:.......................Súčasnosť vs. Minulosť
Po spustení na vodu vyzerala úplne inak, ako ju teraz poznáme:
http://www.nmm.ac.uk/collections/nelson ... =2#content
http://www.anderson-art.com/hmsvictory.html
http://www.nmm.ac.uk/collections/displa ... =1#content
Neskôr boli zadné balkóny nahradené oknami a loď dostala skoro súčasný vzhľad:
http://www.mitom.wz.cz/Lode-rozne/Battleship2.jpg...................
To jsme si poněkud nerozuměli, stav nově postavené lodi jsem neměl na mysli - současná Victory prezentovaná v Portsmouth se liší od stavu u Trafalgaru (po velké přestavbě v r.1803) tvarem přídě - viz obr. z knihy C.N.Longridge The Anatomy of Nelson's Ships: http://i61.photobucket.com/albums/h64/u ... ry-bow.gif Příď současné lodi má nejen jiný obrys, ale také je plnější.

V době psaní knihy neměl Longridge dostatek informací o měděné obšívce, proto autor skvělých ilustrací lodní architekt G.Campbell uvedl na plánech obě možnosti přibíjení plechů (starší metodu po obvodu i novější po celé ploše plechu) - viz obr. http://i61.photobucket.com/albums/h64/u ... ictory.gif

K měděné obšívce Victory se vrátím detailněji v brzké budoucnosti.
mitom

Příspěvek od mitom »

Porovnal som tan obrázok od Longridge (http://i61.photobucket.com/albums/h64/u ... ry-bow.gif) a model od JoTiKy má tvar Traffalgaru (teda aspoň má bližšie k nemu ako k súčasnému) - to len pre zaujímavosť.

Tie linky som tam dal pre porovnanie akými veľkými zmenami prešla táto loď od spustenia na vodu v 1765 až po súčasnosť. Ono je dosť diskutabilné či sa hnať za presnou autenticitou modelu, keď aj tak nie je jasné, aké ozdoby prednej aj zadnej časti lode tam boli pri Traffalgare...

Mimochodom... Na fóre DryDockModels som čítal, že súčasná žltá (yellow ochre - použitá na lemovaní mojich člnov) je príliš tmavá. V dobe Traffalgaru sa vraj používal bledší odtieň...

Medenná obšívka je kapitola sama o sebe. Aj spôsob pribíjania, aj orientácia medenných plátov. Pre mňa ako modelára by bol vhodnejší spôsob, keby aspoň jeden najvrchnejší rad bol vodorovne s čiarou ponoru, lebo šikmo zrezávať všetky pláty tak, aby to hore nebolo zubáté je dosť komplikované. Ale to by bolo asi najďalej od originálu...
pavelst

Příspěvek od pavelst »

mitom píše:Pre mňa ako modelára by bol vhodnejší spôsob, keby aspoň jeden najvrchnejší rad bol vodorovne s čiarou ponoru, lebo šikmo zrezávať všetky pláty tak, aby to hore nebolo zubáté je dosť komplikované. Ale to by bolo asi najďalej od originálu...
Ahoj, no ono šikmé zakončení se dělalo líp než poslední "vodorovná" řada. Jak měděnou obšívku dodělám tak se pokusím o shrnutí mých poznatků.

Pavel
mitom

Příspěvek od mitom »

Pomaly sa hrám so strielňami. Horný rad je už hotový.
Obrázek
V JoTiKe ale asi niečo zle spočítali, lebo vzdialenosť dolnej hrany strielní od paluby nie je všade rovnaká. (Nie je to moja chyba, všimol som si to aj u iných čo stavajú tento model.) Tak som musel hornú palubu vytrhnúť a lepím ju znova a na niektorých miestach popodkladanú...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Proč máš dolní střílny přelepené? Je to pouze ochrana před pilinami a prachem anebo to má ještě jiný význam?

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

Je to len ochrana vnútra pred prachom a všetkým možným čo by mi tam mohlo spadnúť a veľmi ťažko sa potom vyťahovalo...
mitom

Příspěvek od mitom »

Základ pre palubu je vyrovnaný, začal som robiť doplnky pre palubu - mreže a schody.
Pre spestrenie práce popri tom občas maľujem ozdoby a vyrábam kotvy.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Na fotkách tie mreže vyzerajú dosť veľké, ale veľkosti otvorov mreží sú iba 1x1mm.

Obrázek
Všetky mosadzné diely spolu nelepím, ale spájkujem.
mitom

Příspěvek od mitom »

Pomaly robím strielne na dolných dvoch palubách, tak si tú nezáživnú prácu spestrujem drobnosťami. Tento raz som dorobil kotvy a hrám sa s navigáciou a kormidlom.
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
mitom

Příspěvek od mitom »

Tak, pridávam ďaľší príspevok z priebehu stavby - vyrábam strielne, čo je dosť zdĺhavá práca s ohľadom na ich počet. Pôvodne mali byť z orechových líšt 6x1mm, ale kúpil som preglejku (překližku) 0,8 a 1mm a robím to z nej. Pripadá mi to jednoduchšie na výrobu. Lepím to výnimočne 2-minutovým epoxidom, lebo s disperziou by som to robil 2 mesiace...

Obrázek
mitom

Příspěvek od mitom »

Je leto a dovolenky, tak na modelárčenie je menej času aj chuti. Ale aspoň pomaly postupujem dopredu...

ObrázekObrázekObrázek
Obrázek
numi

Příspěvek od numi »

Vypadá to parádně. ;)Jen se chci zeptat neměly by ty střílny být celé na červeno ?
mitom

Příspěvek od mitom »

To je ešte len tmel pred brúsením. Teraz to brúsim do hladka a je to strááášná otrava - ako pomaly to ide... K lakovaniu na červeno mám ešte veľmi ďaleko.
Samozrejme, strielne budú červené. Spolu so stavebnicou som od výrobcu objednal "yellow ochre" aj "red ochre", takže aj strielne aj pruhy budú v autentických farbach. Aj keď tú žltú zrejme trocha zosvetlím bielou, lebo je na môj vkus až moc tmavá...
mitom

Příspěvek od mitom »

Stavba ide pomaly (až príliš), teraz je to o brúsení a tmelení strielní a výrobe šachovnicovej podlahy. Strielne sú už (snáď) pripravené na striekanie plničom...

ObrázekObrázekObrázek
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Nejsem z těch kteří každou chvíli píší obdivnén příspěvky. Ne že bych to neobdivoval, ale předpokládám perfektnost pro tyhle nadšence samozřejmostí a otázkou vladtní cti. Škoda že si nemohu něco takového ze dřeva postavit také. A jen takový laický dotaz: jak vladtně dostaneš velká děla na spodní paluby?
Jinak je to samozřejmě super!
Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

A prečo by si si niečo z dreva nemohol postaviť? O financiách to nie je - sú aj lacné stavebnice. Moja prvá loď z dreva bola Golden Hind za 120Kčs, cca. 50cm dlhá (takže ani o priestore to nie je)...

Kanóny (presnejšie hlavne kanónov) sa osádzajú do tzv. dummy barrels, t.j. za strielňami je v cca 25mm hĺbke osadená čierna "neviditeľná" stena do ktorej sa "zapichnú". Takže sa osádzajú cez strielne. Uvažujem ale nad tým, že k tým delám urobím aj lafety, ale len tú časť čo je vidieť - nech to vyzerá realistickejšie pri pohlade do strielne. Síce to bude pripomínať stavbu modelu vo flaške zopakovanú 58 krát za sebou, ale snáď to pôjde.
Na tej palube, ktorá je teraz odokrytá (a aj nad ňou) už ale budú plnohodnotné kanóny so všetkým čo k tomu patrí (laná, kladky,...).
BRadek

Příspěvek od BRadek »

[imgr]http://MoNaKo.polomino.cz/php/portal/im ... 335026.jpg[/imgr]

Myslel jsem si, že to bude podobný fígl, obdoba toho co je u plastikových plachetnic jako Royal Sovereing. Nechci radit, ale když chceš udělat ty "falešné" lafety neměl si je tam vlepit před rámy střílen?

K těm dřevěným modelům. Pro mne to taky není otázka peněz, ale myslím, že bych to se svýma chromýma rukama nezvládl
Radek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“