Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plachetnice Pasát

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
ZIPP

Re: Plachetnice Pasát

Příspěvek od ZIPP »

Sháním plánek, informace, fotky popřípadě stavebnici této již historické stavebnice modelu volně plující plachetnice Pasát , kterou vyráběla Igra, nebo Modela....přesně to již nevím. A jelikož jsem začátečník tak vás budu zde na foru bombardovat amatérskými dotazy, které se budou zdát někomu i směšné...;) Jinak tu plachetnici jsem dostal jako torzo od kamaráda a chci ji dát do hromady....máte s ní někdo nějaké zkušenosti??? Dá se předělat na RC a jak?? Díky.:)
Nemusíš vše znát, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
SH

Příspěvek od SH »

Dá se předělat, jezdí pěkně i když nezapře v sobě účel pro který byla navrhována - třídu DJ-X. Mám ji, fotka je ne této stránce tak v polovině http://www.kowol.net.tvtrinec.cz/lode/modely.htm
Případné dotazy na mě můžeš tady, nebo SZ nebo e-mail.

Jinak ta na fotce má tak asi 30roků, před cca 7-8 roky dostala generálku a přestavbu na RC.
SH

Příspěvek od SH »

A ještě, plán moc nepotřebuješ, jestli budeš něco potřebovat tak Ti to můžu nafotit (je to jednodušší než psát). Jestli máš ještě originální návod, tak ten, aspoň co se stavby trupu týče, zahoď. Pokud se ho budeš držet, tak postavíš akorát vrtuli a ne trup (jak se povedlo mě, ale to mi bylo 8 let a o stavbě lodí jsem věděl kulový).
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

To SH....mám trup, chybí mi stěžeň, nevím jak má být vysoký, jaké plachty...prostě nic.Plán nemůžu sehnat. Kdyby jsi byl ochotný a poslal mi nějaké fotky tvého modelu popřípadě rozměru stěžně a plachet, z jakého materiálu jsi ho vyrobil atd... abych mohl z něčeho vycházet včetně úpravy na RC ,byl bych ti moc vděčný. Díky.
SH

Příspěvek od SH »

Stěžeň mám originál smrkový nosník 8x8 vysoký 80cm, plachty taky originál ze stavebnice - dva trojúhelníky bílého plátna. :-)

Jinak originál "kování" takeláže byla bída - v podstatě jen pár šroubovacích oček do dřeva. Při přestavbě jsem udělal kování nové z duralu, stěhy jsem taky předělal na čtyři (původně byly jen tři).
Písni mi něco na klasický e-mail ať mám Tvoji adresu nebo ji tu písni přímo.
Přema

Příspěvek od Přema »

Díky za foto.Zamáčkl jsem slzu,neb se mi leccos vybavilo. :D Na té fotce je se špičatou-upravenou přídí.Jinak jezdila velmi pěkně i s tou tupou.V případě zachování vodotěsnosti to byla velmi odolná plachetnice,schopná odolat 6-7 Bft.Předělání na RC byl můj klukovský sen,ke kterému už nedošlo.Dnešní technologie ti dovolí použít dle své fantazie téměř cokoliv,včetně carbonových trubek.Stěžeň byl přitažen takeláží pouze k zesílené palubě-dnes bych ho zapustil ke kýlu a zvětšil na 100cm nad palubu.Parkrát se mi podařila i plaqvba se spinakrem a potom s toho byl větrný FSR ;) Kosatka by si dnes zasloužila být větší.Tenkrát jsem použil padákovinu.Ale i prostěradlo nebylo marné.Vodou však bohužel těžklo.Podívám se na chalupě,jestli tam ještě někde neleží.
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

SH píše:Stěžeň mám originál smrkový nosník 8x8 vysoký 80cm, plachty taky originál ze stavebnice - dva trojúhelníky bílého plátna. :-)

Jinak originál "kování" takeláže byla bída - v podstatě jen pár šroubovacích oček do dřeva. Při přestavbě jsem udělal kování nové z duralu, stěhy jsem taky předělal na čtyři (původně byly jen tři).
můj email jar.belik@seznam.cz
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

Přema píše:Díky za foto.Zamáčkl jsem slzu,neb se mi leccos vybavilo. :D Na té fotce je se špičatou-upravenou přídí.Jinak jezdila velmi pěkně i s tou tupou.V případě zachování vodotěsnosti to byla velmi odolná plachetnice,schopná odolat 6-7 Bft.Předělání na RC byl můj klukovský sen,ke kterému už nedošlo.Dnešní technologie ti dovolí použít dle své fantazie téměř cokoliv,včetně carbonových trubek.Stěžeň byl přitažen takeláží pouze k zesílené palubě-dnes bych ho zapustil ke kýlu a zvětšil na 100cm nad palubu.Parkrát se mi podařila i plaqvba se spinakrem a potom s toho byl větrný FSR ;) Kosatka by si dnes zasloužila být větší.Tenkrát jsem použil padákovinu.Ale i prostěradlo nebylo marné.Vodou však bohužel těžklo.Podívám se na chalupě,jestli tam ještě někde neleží.
To by bylo super, kdyby jsi něco našel!!!!!!!!!!!
SH

Příspěvek od SH »

ZIPP píše:
SH píše:Stěžeň mám originál smrkový nosník 8x8 vysoký 80cm, plachty taky originál ze stavebnice - dva trojúhelníky bílého plátna. :-)

můj email jar.belik@seznam.cz
zítra večer Ti to buď pošlu nebo to hodím tady do galerie.
Dědek

Příspěvek od Dědek »

Přema píše:Díky za foto.Zamáčkl jsem slzu,neb se mi leccos vybavilo. :D Na té fotce je se špičatou-upravenou přídí.Jinak jezdila velmi pěkně i s tou tupou.V případě zachování vodotěsnosti to byla velmi odolná plachetnice,schopná odolat 6-7 Bft.Předělání na RC byl můj klukovský sen,ke kterému už nedošlo.Dnešní technologie ti dovolí použít dle své fantazie téměř cokoliv,včetně carbonových trubek.Stěžeň byl přitažen takeláží pouze k zesílené palubě-dnes bych ho zapustil ke kýlu a zvětšil na 100cm nad palubu.Parkrát se mi podařila i plaqvba se spinakrem a potom s toho byl větrný FSR ;) Kosatka by si dnes zasloužila být větší.Tenkrát jsem použil padákovinu.Ale i prostěradlo nebylo marné.Vodou však bohužel těžklo.Podívám se na chalupě,jestli tam ještě někde neleží.
Změnu velikosti kosatky bych pro začátek nedoporučoval, neboť se tím změní těžiště plachet a tím i jízdní vlastnosti. Při změně těžiště plachet je třeba změnit i těžiště ponořené části a to je pro začátečníka zbytečná komplikace. Pro začátek doporučuji dodržet původní rozměry, jenom pro RC provoz trochu zvětšit kormidlo.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
SH

Příspěvek od SH »

Tak fotky máš v galerii - portal/img/gallery/100_1184360270.jpg

Jestli chceš ještě nějaký detail tak řekni.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“