Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Lepení allu plechu na laminát (lak)
Re: Lepení allu plechu na laminát (lak)
Zdravím,
nemáte někdo zkušenost s lepením plechu z plechovek od piva na laminát, případně na lakovaný trup (acetonový lak)? Chci z toho udělat nějaké doplňky (spíš si to na tomto modelu vyzkoušet, jak to bude držet-pak to chci použít u S100) a aby se to neodmočilo :-), páč to bude ve vodě. Přemýšlel jsem nad nějakým Chemoprénem, ale nebobtná ve vodě? Nebude to nějak extra namáhané, prostě plátování...
Ď
nemáte někdo zkušenost s lepením plechu z plechovek od piva na laminát, případně na lakovaný trup (acetonový lak)? Chci z toho udělat nějaké doplňky (spíš si to na tomto modelu vyzkoušet, jak to bude držet-pak to chci použít u S100) a aby se to neodmočilo :-), páč to bude ve vodě. Přemýšlel jsem nad nějakým Chemoprénem, ale nebobtná ve vodě? Nebude to nějak extra namáhané, prostě plátování...
Ď
Výborně lepí Purex Rapid - lepil jsem s tím i sklo ke dřevu a hliníkové nášlapky k překližce.Výborné !!!A svým složením je vysoce vodo-odpodivé!!RiMr píše:Zdravím,
Ď
PS:Ale pozor vypěňuje !!a určitě jemným smirkem zdrsni povrch a důkladně odmasti.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

Díky moc hade... :-) Teď jsem zkoušel kousek stojánku polepit, jakože oplátovat tím plechem a nevím nevím. Vypadá to, no, nějak jinak, než jsem chtěl. Vypadá to prostě jak olepené plechovkou od piva :-) Nýtky jsem pochopitelně prolklepnul, plech obrousil a ydrsnil, ale stejně... Budu muset kuknou na nějaké detaily, co jo to ONO... Díky moc.
Chemoprén nedoporučuji. Bývalý vedoucí tak polepoval paluby a nebylo to ono.
Když jsem dělal palubu na Saturna tak jsem hliníkové plechy na překližku lepil laminovací pryskyřicí (Letoxit). Natřít, připlácnout, očistit hrany a po cca 2h podle tuhnutí zkontrolovat, domáčknout a dočistit. Co zustane na plechu, se už špatně čistí a zůstane obvykle vidět.
Když jsem dělal palubu na Saturna tak jsem hliníkové plechy na překližku lepil laminovací pryskyřicí (Letoxit). Natřít, připlácnout, očistit hrany a po cca 2h podle tuhnutí zkontrolovat, domáčknout a dočistit. Co zustane na plechu, se už špatně čistí a zůstane obvykle vidět.
Zkus ten plech přeleštit mosazným jemným kartáčem - tak jak to máš hotové (ta imitace nejtků potom udělá divy).Nevím sice jakou hrubost smirku si použil (na vnější stranu)ale čím jemnější tím lepší - (super výsledku tzv.opoužívaného plechu - dosáhneš přeleštěním //smirek cca 200+olej+plavená (strouhaná)křída)a leštit lehkými krouživými pohyby.Zkus toRiMr píše:Díky moc hade... :-) Teď jsem zkoušel kousek stojánku polepit, jakože oplátovat tím plechem a nevím nevím. Vypadá to, no, nějak jinak, než jsem chtěl. Vypadá to prostě jak olepené plechovkou od piva :-) Nýtky jsem pochopitelně prolklepnul, plech obrousil a ydrsnil, ale stejně... Budu muset kuknou na nějaké detaily, co jo to ONO... Díky moc.

lepidlem Purex (PU40/60)se lepí duralové potahy dopravních letadel...např Boeing...U nás pokud vím tím lepí výrobce autobusů nějaké kovové pláty...cobra píše:Výborně lepí Purex Rapid - lepil jsem s tím i sklo ke dřevu a hliníkové nášlapky k překližce.Výborné !!!A svým složením je vysoce vodo-odpodivé!!RiMr píše:Zdravím,
Ď
PS:Ale pozor vypěňuje !!a určitě jemným smirkem zdrsni povrch a důkladně odmasti.
Pokud vím, tak detaily z hliníkového plechu (tiskařský plech) lepí Kena na WG kyanoakrylátovým lepidlem. Nemám to ale zatím vyzkoušeno a nevím co to udělá při delším styku s vodou...
Ještě mě napadlo zkusit dvousložkový epoxid s kovovým přáškem (tuhne do cca 5 minut) a na laminátu drží dobře, navíc po ztuhnutí jde velmi dobře brousit, chová se jako kov...
Ještě mě napadlo zkusit dvousložkový epoxid s kovovým přáškem (tuhne do cca 5 minut) a na laminátu drží dobře, navíc po ztuhnutí jde velmi dobře brousit, chová se jako kov...

NeJaToD team
Díky moc, vyzkouším. Jenom mě tak napadlo trup mého budoucího modelu S100 oplátovat tím plechem, že by to nemuselo špatně vypadat. Proč simulovat hliníkový povrch, když může být hliníkový... Je to jenom nápad, ještě si to rozmyslím. Protože v dostupných podkladech je to plátování nýtování neydokumentované, sem tam se mihne nějaký detail, kde je vidět, že ten trup byl v reálu hezky "ošlapaný", ale jinak nic... Teď jsem koukal na ten kit 1:72 a tam je trup hlaďoučký a jednolitý jak dětská prdelka. Vůbec tam některé dost velké detaily vypustily. Kit má půl metru, ale co se týče trupu tak se s tím moc nepohráli...
Teď jsem si na internetu "sehnal" pořádný balík extra složitých vystřihovánek, tak jsem si říkal, že bych to mohl použít jako šablonu na některé čísti nástavek, ale jak na potvoru (má to skoro 4Gb) v tom S100 není. Je tam S10, ale moje necky nee.
Alu plech lepím sekundovým lepidlem pelikán, drží to dobře a ani po týdnu ve vodě se pevnost spoje nezmění.
Severan
Severan
To to je velmi dobrý zdroj pro šablony na nástavby... sehnal jsem podobnou vystřihovánku lodi Richelieu Nexovi, protože mu nešel trefit tvar kulometných věží...RiMr píše:Teď jsem si na internetu "sehnal" pořádný balík extra složitých vystřihovánek, tak jsem si říkal, že bych to mohl použít jako šablonu na některé čísti nástavek, ale jak na potvoru (má to skoro 4Gb) v tom S100 není. Je tam S10, ale moje necky nee.
Jen se chi zeptat jaké lodi máš v tom balíku a kde jsi je "sehnal", že bych se tam taky podíval a rozšířil sbírku...

NeJaToD team
Přiložím za chvilku, rád se podělím. Jinak je to torrentová věc... Mám doma 6Mb linku, tak když to jde, tak toho využívám. Není to žádná záhada, v případě zájmu zasvětím. Ovšem je to v 3,7 Gb balíku RAR s heslem, které ještě musím sehnat, ale vím kde, tak chvilku...
K lepidlu, teď jsem bloumal hodinu v Hornbachu v "lepidlech", mají tam toho tři p*dele, ale Purex žádný... Bezpochyby některé z těch Bisonů, Uhu a já něvím čeho mělo stejnou chemii jako Purex Rapid, ale čort jevo znájet... Musím zjistit, kde to tady v Praze rozumně prodávají. Musím teď ale pít hodně piva v plechovkách, abych měl dost materiálu... :-)
K lepidlu, teď jsem bloumal hodinu v Hornbachu v "lepidlech", mají tam toho tři p*dele, ale Purex žádný... Bezpochyby některé z těch Bisonů, Uhu a já něvím čeho mělo stejnou chemii jako Purex Rapid, ale čort jevo znájet... Musím zjistit, kde to tady v Praze rozumně prodávají. Musím teď ale pít hodně piva v plechovkách, abych měl dost materiálu... :-)
Ehm, možná bude lepší, když mi napíšete, kdo máte zájem o ten seznam na mail (richardmrazek@seznam.cz) a já vám to rád pošlu. Přece jenom to sem nechci na MoNaKo tahat, původ věci je zastřen mlhou... Děkuji za pochopení.
Purex rapid - seženeš u Pecky http://www.peckamodel.cz/pmRubrList.asp ... &intLang=0RiMr píše:Přiložím za chvilku, rád se podělím. Jinak je to torrentová věc... Mám doma 6Mb linku, tak když to jde, tak toho využívám. Není to žádná záhada, v případě zájmu zasvětím. Ovšem je to v 3,7 Gb balíku RAR s heslem, které ještě musím sehnat, ale vím kde, tak chvilku...

Purex je polyuretanové lepidlo... purex jako takovy sezenes vetsinou v prodejnach pro modeláře. V těch hobby marketech jsou to právě různá polyuretanová lepidla...RiMr píše:K lepidlu, teď jsem bloumal hodinu v Hornbachu v "lepidlech", mají tam toho tři p*dele, ale Purex žádný... Bezpochyby některé z těch Bisonů, Uhu a já něvím čeho mělo stejnou chemii jako Purex Rapid, ale čort jevo znájet... Musím zjistit, kde to tady v Praze rozumně prodávají. Musím teď ale pít hodně piva v plechovkách, abych měl dost materiálu... :-)
A co se týká toho piva, myslím, že rychlejší by bylo zajít někam do tiskárny a požádat o tiskařský ofsetový plech. Mají ho v různých tloušťkách (od fólie až po nějakých 0,5mm) a koupit od nich... možná by ti i dali použité (vypalují do toho plechu matrici pro tisk a potom se ty plechy většinou vyhazují)... navíc jsou ty tabule velké a rovné, ne jako ty plechovky

NeJaToD team
- Pepa Darvaš
Lepil jsem nástavbu na WG a vyřešil jsem to tak ,že na krajích lepených ploch jsem použil vteřinové lepidlo a po celé délce jsem nanesl pětiminutové epoxidové lepidlo.Zkoušel jsem jen samotné vteřinové lepidlo ,to však šlo velice snadno oddělit,proto jsem to zkusil popsanou metodu ,mám slepené tři nástavby a posílal jsem je poštou ,došly bez problémů.Purex seženeš jen v modelářských prodejnách
U Pecky, super, dělám kósek vedle...
S těmi kovolisty jsem o tom přemýšlel a není pro mě problém něco sehnat (jsem z oboru-reklamka), ale ty co znám já, jsou dost silné. Uvidím, jestli na maloformátech nemají tenčí. Na Moravě jsme to prodávali z tiskárny chlapíkovi, ketrý si z toho za pár šupů udělal střechu...
S těmi kovolisty jsem o tom přemýšlel a není pro mě problém něco sehnat (jsem z oboru-reklamka), ale ty co znám já, jsou dost silné. Uvidím, jestli na maloformátech nemají tenčí. Na Moravě jsme to prodávali z tiskárny chlapíkovi, ketrý si z toho za pár šupů udělal střechu...
Tak jsem se koukal na ten Purex, za a) super cena b) když to vypěňuje, mám obavu, neodtlačí mi to ten lepený plátek z toho trupu? Nebo to pění jenom okolo? Já vím nejlepší vyzkoušet, ale do zítřka nad tím budu dumat...
Dík.
Dík.
Bude ti to slušně klouzat - - jednoduché řešení - přítlak v rozumné míře ale určitě přitlačit,pokud budeš mít nějak ten plech perforovaný (nýty a pod...)použij mezi přítlak filc,nebo molitan - (event.vsáknutí přebytečného lepidla) - řeším překrytím mikrotenovým sáčkem !! Vypěňuje - ale nevytváří tlak - jako např. těsnící staveb.pěna - vypění jen okolo!!RiMr píše:Tak jsem se koukal na ten Purex, za a) super cena b) když to vypěňuje, mám obavu, neodtlačí mi to ten lepený plátek z toho trupu? Nebo to pění jenom okolo? Já vím nejlepší vyzkoušet, ale do zítřka nad tím budu dumat...
Dík.

Nebyl by jednoduší ten sekunďák přeci jenom.
Vyzkouším obojí. Zítra jdu K Peckovi a koupím tam i ten Pelikán sekunďák. Mám doma jen řídký a středně hustý.
Mám na tiskařský plech vyzkoušenou tuto metodu:
Plech jemně zdrsnit a hlavně dobře odmastit,neb i malý otisk prstu dokáže na okraji divy.
Rovné plochy lepím 5min.EPOXY a zatížím.Oblé plochy 15minEPOXY(pro pozdější korekci před ůplným zatvrdnutím),kapku acetonu a nanést velmi tenkou vrstvu.Plech přikryju mikroténem a přeložím 1mm balzou a pak spousty gumiček a přítlaků.
Plech jemně zdrsnit a hlavně dobře odmastit,neb i malý otisk prstu dokáže na okraji divy.
Rovné plochy lepím 5min.EPOXY a zatížím.Oblé plochy 15minEPOXY(pro pozdější korekci před ůplným zatvrdnutím),kapku acetonu a nanést velmi tenkou vrstvu.Plech přikryju mikroténem a přeložím 1mm balzou a pak spousty gumiček a přítlaků.
Tady bych trochu nesouhlasil... ano vypěňuje, ale tím vytváří tlak. Je to polyuretan, ten reaguje se vzduchem a tím tuhne a nabývá na objemu. Velikost tlaku a to jestli se lepené plochy odchlípnou záleží na 2 věcech - 1. na velikosti protitlaku, zde bych moc nesouhlasil s použitám molitanu protože ten moc nezatlačí proti... a za 2. na množství použitého lepidla, tj. čím více lepidla, tím více pěny a tím více místa je potřeba pro lepidlo mezi lepenými plochami...cobra píše:Vypěňuje - ale nevytváří tlak - jako např. těsnící staveb.pěna - vypění jen okolo!!
Když použiješ velmi tenkou vrstvu (oba lepené povrchy je potřeba zdrsnit), zvolíš rozumnou velikost plechu (čím menší plocha, tím lépe purex vypění okolo a ne uvnitř) a odpovídající závaží tak se ti to určitě povede, jak tu ale psali ostatní určitě bych radši zkoušel to sekundové lepidlo a je jedno jestli je od pelikána nebo od jiných, nebo jestli je řídké či husté (rozdíl je pouze v tom jestli a jak rychle se bude vpíjet do podkladu, nebo jak moc bude stékat)...

NeJaToD team
Ten molitan - (myšleno mezi plech a a přítlačnou destičku - pokud jsou na plechu perforovány nýty - aby nedošlo k přílišnému zmačknutí a tím ze perforace nezničila).ivvo píše:Tady bych trochu nesouhlasil... ano vypěňuje, ale tím vytváří tlak. Je to polyuretan, ten reaguje se vzduchem a tím tuhne a nabývá na objemu. Velikost tlaku a to jestli se lepené plochy odchlípnou záleží na 2 věcech - 1. na velikosti protitlaku, zde bych moc nesouhlasil s použitám molitanu protože ten moc nezatlačí proti...cobra píše:Vypěňuje - ale nevytváří tlak - jako např. těsnící staveb.pěna - vypění jen okolo!!

Neodolal jsem a zkusil jsem k sobě lepit purexem a sekunďákem dvě nesavé součástky, pevnost je ve prospěch sekunďáku (hliník, laminátové desky).
Hustší sekunďák je určen pro savé materiály, řídky pro nesavé, ale...
Při lepení různých plíšku hustý umožňuje po krátkou dobu posunout plechem, což řídky neposkytne neb se hned ujme.
Severan.
Hustší sekunďák je určen pro savé materiály, řídky pro nesavé, ale...
Při lepení různých plíšku hustý umožňuje po krátkou dobu posunout plechem, což řídky neposkytne neb se hned ujme.
Severan.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 16544 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od petr hájek
-