Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

nabíjení

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
krivanek

Re: nabíjení

Příspěvek od krivanek »

Tak zase pár otázek od začátečníka.
Koupil jsem nabíječ SHARK 10. Přesto že je přiložen návod některé věci mi nejsou zcela jasné.
Např. k čemu je cyklus nabíjení a vybíjení , slouží k formování baterií ?. Jak často se provádí ?
Jakým proudem nejlépe nabíjet NiCd,NiMh popř. gelové Pb aku ? K čemu slouží vybíjení a jak často ?
Provádí se i u Pb akumulátorů ?
Mimo jiné mám jeden NiCd aku 9V /100mA dop. nabíjení 10mA. Ale SHARK umožňuje min. nabíjecí proud 0,1A což je ( jestli se nepletu ) celková kapacita zmíněného aku. Lze tímto porudem tento aku nabíjet ?
Ante

Příspěvek od Ante »

nabíjení a vybíjení neboli cyklování je určeno k srovnání všech článků v sadě, k formování se nedá použít protože tato nabíječka má omezení času nabíjení na 12 hodin. Při formování se nabijí 16 hodin. proud pro nabíjení NiCd se určuje podle použití. Pro nízký proudový odběr třeba RX TX se nabijí 1/10 kapacity. Pro vysoké proudové odběry třeba pro pohon se nabijí 1 kapacitou i více, záleží na možnostech aku. Většinou je uváděn max. nabíjecí proud. Gelové aku se nabíjejí 1/10 kapacity. Pohonné aku sady NiCd by se měli skladovat ve vybitém stavu. Sady s malým odběrem se skladují nabité.
Ještě aku se dělí na měkké a tvrdé. Měkké se používají právě třeba do TX. Tvrdé na pohon. U tvrdých aku je při vybíjení napěťová křivka dlouhou dobu plochá a pak prudce klesá. U měkkých klesá pozvolna.
SH

Příspěvek od SH »

Doplnil a opravil bych:
Cyklování není určeno ke srovnání článků ale k jejich "probuzení", aby dávaly proud ... Obvykle je to fáze následující formování.
Formování srovnání článků v sadě a získání maximální kapacity sady. Provádí se po sestavení sady a taky ležela-li sada dlouho nepoužívána (dlouho = +/-3měs až rok podle typu baterek a účelu použití). Nabíjí se 1/10 kapacity po dobu 16hodin a následné vybití taky proudem 1/10C. Principem je řízené přebíjení sady, aby i nejslabší článek se stihnul naplno dobít. Cyklus nab/vyb se opakuje tak dlouho, dokud stoupá vybitá kapacita.
NiMh akumulátory se skladují nabité.
Pb akumulátory se skladují nabité.
Na formování na nabíjecí část se obvykle nabíječky typu Shark, Shulze, UDP,... nehodí. Nejlepší je nějaký jednoduchý zdroj proudu.
Pb aku se neformují.
Tu tvou 9V baterku bych si 100mA nabíjet netroufnul.
bida

Příspěvek od bida »

krivanek píše:Tak zase pár otázek od začátečníka.
Koupil jsem nabíječ SHARK 10. Přesto že je přiložen návod některé věci mi nejsou zcela jasné.
Např. k čemu je cyklus nabíjení a vybíjení , slouží k formování baterií ?. Jak často se provádí ?
Jakým proudem nejlépe nabíjet NiCd,NiMh popř. gelové Pb aku ? K čemu slouží vybíjení a jak často ?
Provádí se i u Pb akumulátorů ?
Mimo jiné mám jeden NiCd aku 9V /100mA dop. nabíjení 10mA. Ale SHARK umožňuje min. nabíjecí proud 0,1A což je ( jestli se nepletu ) celková kapacita zmíněného aku. Lze tímto porudem tento aku nabíjet ?
napiš co máš za aku ,napíšu ti co máš se kterou dělat,jinak nabíjet 9V100ma proudem 100ma bych nedoporučoval...
krivanek

Příspěvek od krivanek »

Mám gelovky - 6V/12Ah, 12V/12Ah ( ELNIKA), sadu 8ks NiMh 2700 do auta,
přijímačový pack NiMh 4,8V/1000, vysílačkový pack NiMh 12V/1700
Také staré tužkové Saftky NiCd 600mA 8ks. Mám je po několika letech odpočinku vyhodit ?
Nebo se dají zachránit ? :-))
bida

Příspěvek od bida »

krivanek píše:Mám gelovky - 6V/12Ah, 12V/12Ah ( ELNIKA), sadu 8ks NiMh 2700 do auta,
Také staré tužkové Saftky NiCd 600mA 8ks. Mám je po několika letech odpočinku vyhodit ?
Olovo PB 6V/12Ah+12V/12Ah:obě nabíjet max proudem 2.5A s ohledem na maximální životnost,skladovat v nabitém stavu,aku je velmi vhodné pouze dobíjet,vybíjet do dna cca na 1.8V na člx6 tj.10.8V,je potřeba pouze sem tam pro zjištění skutečné vydané kapacity.

8 ks Nimh 2700 v sadě?Jsou to Sanya?Jestli ano tak:max nabíjecí proud 1.8A s ohledem na životnost,skladovat v nabitém stavu a do něj nabíjet max 0.6A,aku stačí dobíjet,vybíjet není potřeba,pozor na zbytkovou kapacitu,dobíjet vždy!pokud je odčerpáno alespoň 30% kapacity.

Pack RX,TX a staré Safty raději dobíjet na zdroji konstantního proudu o velikosti proudu 1/10 a méně jmenovité kapacity.Tj.např 600mah max.proudem 60ma ale také proudem od 40ma.zejména starší typy aku to mají opravdu rády,hlavně ale je celkem problém nabíjení starších sad na novém nabíječi..ten většinou tyto aku spolehlivě usmrtí....
ESN

Příspěvek od ESN »

chci se ještě zeptat jak zjistit kolik kapacity v baterii zbývá ??
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

bida píše:
krivanek píše:Mám gelovky - 6V/12Ah, 12V/12Ah ( ELNIKA), sadu 8ks NiMh 2700 do auta,
Olovo PB 6V/12Ah+12V/12Ah:obě nabíjet max proudem 2.5A s ohledem na maximální životnost,skladovat v nabitém stavu,aku je velmi vhodné pouze dobíjet,vybíjet do dna cca na 1.8V na člx6 tj.10.8V,je potřeba pouze sem tam pro zjištění skutečné vydané kapacity.

8 ks Nimh 2700 v sadě?Jsou to Sanya?Jestli ano tak:max nabíjecí proud 1.8A s ohledem na životnost,skladovat v nabitém stavu a do něj nabíjet max 0.6A,aku stačí dobíjet,vybíjet není potřeba,pozor na zbytkovou kapacitu,dobíjet vždy!pokud je odčerpáno alespoň 30% kapacity.

Pack RX,TX a staré Safty raději dobíjet na zdroji konstantního proudu o velikosti proudu 1/10 a méně jmenovité kapacity.Tj.např 600mah max.proudem 60ma ale také proudem od 40ma.zejména starší typy aku to mají opravdu rády,hlavně ale je celkem problém nabíjení starších sad na novém nabíječi..ten většinou tyto aku spolehlivě usmrtí....
Opravdu se gelovka dá nabíjet až 2,5A?
Měl jsem je v synově čtyřkolce a po 3 nabíjeních proudem 1A spolehlivě začali šumět uvnitř a následně odešly do ......!
Dodatečně jsem se dočetl (když vše selže , přečti si návod !!!!), že se nemá překročit nabíjecí proud 0,5A .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

Některé olova se dají nabíjet až 0.25C. Ale opravdu je nejlepší si přečíst návod, tam to bývá uvedené.

Jsi si jist, že odešly velkým proudem a ne přebitím?
bida

Příspěvek od bida »

Opravdu se gelovka dá nabíjet až 2,5A?
Měl jsem je v synově čtyřkolce a po 3 nabíjeních proudem 1A spolehlivě začali šumět uvnitř a následně odešly do ......!
Dodatečně jsem se dočetl (když vše selže , přečti si návod !!!!), že se nemá překročit nabíjecí proud 0,5A .
pokud má 12Ah a je funkční a to vč.vhodného nabíječe,tak by neměl být problém...olpravdu záleží na mnoha věcech,třeba jak je stará,od koho,jak používaná.....atd....např,Panasonic12V 7.2Ah má povolený nab.proud 2.8A...
bida

Příspěvek od bida »

1A spolehlivě začali šumět uvnitř a následně odešly do ......!
a mohu vědět čím si je nabíjel?
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

bida píše:1A spolehlivě začali šumět uvnitř a následně odešly do ......!
a mohu vědět čím si je nabíjel?
starším labor. zdrojem a přes digit. měřák,takže se stálou kontrolou.
Byly to ak. 6V 4,5Ah, teď už žádné olovo nepoužívám a jsem spokojen, jen mi ty ampéry(2,5) přisly poněkud nedsazené vzhledem k doporučením výrobce.
Používám už jen Nicd ,Nimh nebo Lixx a to třeba ze starších mobilů- nestačím se divit co vše se dá chtít po sadách z mobilů když se odpojí paměť v packu ....
Třeba takový dvoučlánek Lion ze starého simense(kapacita nečitelná-průměr článku18mm , délka 65mm, vydrží jezdit 3 hodiny v kuse s rekreačním modelem(můj parníček o délce 50cm z galerie).
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
bida

Příspěvek od bida »

jen mi ty ampéry(2,5) přisly poněkud nedsazené vzhledem k doporučením výrobce.
pokud je aku značkové,ůdaj na aku o max.nab.proudu je na něm napsán(zejména Panasonic)jinak je to loterie,proč Tvůj aku vyšuměl je zřejmé...
bida

Příspěvek od bida »

jinak PB Panasonic 6V 4.2Ah má max povolený dle výrobce nab proud 1.68A a 12V12Ah 4.8A.Toto platí u nového,zdravého aku,žádný ležák,ani podbití...jak jsou na tom různé China Made výrobky..je výkřikem do tmy,je ale pravda že ty bych nenabíjel proudem větším než u takové 4Ah 500ma....
bida

Příspěvek od bida »

Bořík píše:Používal jsem dřív gelovky v dílně na pohon malé vrtačky Proxxon. Automat Schulze nabíjel gelovku Panasonic 12V/7Ah proudem max. 4.2A. Po cca 5 letech baterka odešla do věčných lovišť, ale především proto, že jsem ji tou vrtačkou vybíjel hodně hluboko - občas až do nuly, což je pro gelovku dost smrtící rána. Zpočátku tedy nabíjecí proud vyrostl až na těch 4.2A a postupně se snižoval až na pár mA, kdy bylo nabíjení ukončeno. Ke konci života té gelovky proud nabíhal jen do 2A, protože zřejmě už hodně rostl vnitřní odpor a kapacita klesla na 1/3. Důležité je ale především to, že nikdy jsem žádné šumění neslyšel a baterka se nikdy nezahřívala. Takže pokud je gelovka nabíjena proudem, který je schopna vstřebávat, není problém a 4A ji neublíží. Pokud ale proud ke konci nabíjení, kdy kapacita je už u své skoro maximální hodnoty, dosáhne třeba jen 0.5A, tak i tento proud je pro nabíjení nepřípustně vysoký.
Kvalitní nabíječ je ke každé baterce velmi rozumná investice.
aneb není nad to mít takový nabíječ která na základě růstu napětí za jednotku času sám dělá co má...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“