Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

RC souprava

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
krivanek

Re: RC souprava

Příspěvek od krivanek »

Potřebuji koupit RC soupravu k řízení lodě.
Rozhoduji se mezi ZEBRA 4FM 40Mhz a C4X 40Mhz AM.
Lze s těmito soupravami provozovat regl Marine Himark 50A ?
Máte s tím někdo zkušenost ?
Jsou vůbec tyto levné soupravy na řízení lodě použitelné?
Dík
msob

Příspěvek od msob »

AM soupravu nebrat!!!!!!!!!!

A jestli mohu poradit, lépe koupit počítačovou soupravu-třeba z druhé ruky - v ceně nové ZEBRY jde sehnat starší Flash 4/5, nebo nějaká MC 10/12, případně trochu připlatit a vzít OPTIC6 nebo FX18 v ceně cca 3,500,- Kč.

Ale k dotazu - i s těmito levnými soupravami lze loďe řídit.

S každou RC soupravou jde řídit jakýkoliv regulátor - absolutně nezáleží na typu a značce ani jednoho.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

msob píše:AM soupravu nebrat!!!!!!!!!!

A jestli mohu poradit, lépe koupit počítačovou soupravu-třeba z druhé ruky - v ceně nové ZEBRY jde sehnat starší Flash 4/5, nebo nějaká MC 10/12, případně trochu připlatit a vzít OPTIC6 nebo FX18 v ceně cca 3,500,- Kč.

S každou RC soupravou jde řídit jakýkoliv regulátor - absolutně nezáleží na typu a značce ani jednoho.
S každou nelze řídit jakýkoli regulátor!!!!!
Právě díky takovéto radě jsem přišel o přijímač u dvoukanálu SABER,takže pozor ne vše se vším spolupracuje!!!!!
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:
msob píše:AM soupravu nebrat!!!!!!!!!!

S každou nelze řídit jakýkoli regulátor!!!!!
Právě díky takovéto radě jsem přišel o přijímač u dvoukanálu SABER,takže pozor ne vše se vším spolupracuje!!!!!
to jsou mi novinky...

k tomu "A" dodej i "B", tedy jaký regl, proč to odešlo,...
SH

Příspěvek od SH »

krivanek píše:Potřebuji koupit RC soupravu k řízení lodě.
Dík
I když se to nezdá, lodě jsou dost náročné na kvalitu soupravy. Přece jen je šíření signálu kolem hladiny jiné než ve vzduchu, rušení se odráží od vody apod. Mnohokrát se mi stalo, že model na suchu jde bez problémů a položením do vody začne bláznit.

Doporučil bych FM. AM bych sice nedoporučoval, ale zase tak příkře neodsuzoval (kdysi jsem ho odsuzoval ale taky), jde o to, jak dobře máš udělanou instalaci v lodi a jaké tam máš zdroje rušení. Druhá věc je, že sehnat přijímač na AM je již problematické, výběr je velmi úzký a spíše hračkovitějšího rázu.

Co se týče výběru RC, tento problém řeším často (vedu kroužek) a došel jsem k dvěma variantám - 1) levná souprava kolem 1800-2000,- s tím, že jestliže kluka začne modelařina bavit tak ho v budoucnu nemine koupě něčeho lepšího a tato mu zůstane na autíško nebo pro bráchu. Jako starší je v podstatě neprodejná (za cca 500,- to nemá cenu prodávat)
2) koupě hned něčeho lepšího v kategorii cca +/-5000,- za komplet, tj. FX-18, MX12, MPX Cocpit (jestli ještě seženeš), MPX Cocpit SX (ten je trošku dražší).

Ani RC z druhé ruky bych se nebránil (kupovali jsme už tři a vždy OK), ale musíš si být vědom, že to je vždy s rizikem (klepnutý přijímač, rozladěný vysílač,...) nejlíp, když prodávajícího znáš.

Co se týče Hitec Flash 4,5 - jednak se už nevyrábí a jednak šly kolem mě dvě a nechaly ve mě rozpačitý dojem - neintuitivní programování, problémy s dosahem (ale to taky mohlo být zabudováním), ... Ale opakuji, je to jen můj pocit, neoblíbil jsem si je a nemohl bych je s klidným svědomím doporučit.
msob

Příspěvek od msob »

petr hájek píše:S každou nelze řídit jakýkoli regulátor!!!!!
Taky bych prosil o vysvětlení.

Jinak bohužel musím trvat na svém - RC soupravě je šumafuk, jaký je regulátor a naopak.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

krivanek píše:Potřebuji koupit RC soupravu k řízení lodě.
Dík
Určitě bych volil tu Zebru, má 4 kanály a je to FM, zatímco C4 je jen AM dvoukanál a cena srovnatelná s předchozí je dána pouze tím že je to značka (Graupner). Použitelné tyto soupravy určitě jsou, souhlasím s kolegou že AM je lepší se vyhnout, má větší náchylnost k rušení. Jinak záleží na tom jaké máš představy. Jestli si chceš pouze v klidu zajezdit s nějakou jednoduchou lodičkou, nejjednodušší rádia plně vyhoví, zvlášť jestli nemáš financí nazbyt. Pokud by ses ale chtěl věnovat nějakým náročnějším druhům lodních modelů, případně třeba i letadlům apod. tak to bych stejně jako kolega doporučil pořídit spíš něco lepšího.
msob

Příspěvek od msob »

to SH:

šíření signálu na vodě je skutečně o něčem jiném - tady hraje hlavní roli kvalita a provedení antény

co se Flash 5 týče - já zase nemohu říct křivé slovo - co jsem viděl tak bez problémů (sám mám LASER 6 a OPTIC 6 a F5 jsem měl půjčenou od kolegy) ale to je na subjektivním dojmu :)

Každopádně si myslím, že F4/5 bude vždy o třídu lepší než ZEBRA - čímž nechci ZEBRU jakkoliv shodit, ale počítač je počítač :)
PetrP

Příspěvek od PetrP »

msob, SH:

S rádiem z druhé ruky bych byl opatrnější viz. ta rizika, ale chápu že když nejsou finance, tak je to složitější. Z vlastní zkušenosti znám další problém. Většina rádií z druhé ruky je na 35 MHz (tedy pro lodě nevhodná), protože mnozí letadýlkáři si postupem času pořizují rádia vyšších tříd a těch starých se zbavují. Nabídka vhodných rádií z druhé ruky na 40 MHz není zas tak velká, jelikož lodičkářům obvykle jejich vybavení stačí a nemají potřebu něčeho lepšího. Když jsem před 3 roky pořizoval svou první RC soupravu, taky jsem napřed zkoušel sehnat starší, ale nedařilo se, tak jsem se na to vykašlal a koupil nakonec novou.
Michal52

Příspěvek od Michal52 »

Mám dotaz. A jak se díváte na Futaba F-14 NAVY 4/8/1 40 MHz ?
Severan

Příspěvek od Severan »

Z těch dražších se mě jeví jako docela zajímavá počítačovásouprava - pultovka od graupnera MC-12. Lze jirozšiřovat a utvořit k obrazu svému. Cena je kolem 4.500,- Kč.

Severan
petr hájek

dodávám i B:
regulátor je:
http://www.flajzar.cz/detail.php?zbozi= ... &z=galerie
anež mi někdo namítne , že jsem ho špatně zbastlil ,podotýkám , že sesoupravou NOVA funguje naprosto spolehlivě.
Po připojení k přijímači od dvoukanálu SANWA-saber, se z přijímače jen pěkně zakouřilo, a to po radě , že je přece uplně normální regulátor napojit místo serva a nemuset používat přímačový akupack.
Dotyčný modelářský odborník se záhy nad spáleným tišťákem v rozebraném přijímači podivoval , že napájecí konektor je zcela oddělen od obou servokonektorů a tudíž , že prý asi odešly koncové tranzistory když jsem připojil přívod od BEC v regulátoru na servokonektor.
To mi už teď připadá jako celkem logické vysvětlení.
Nepíšu to jako ,,rýpání,, jen opravdu nelze jednoznačně říci , že vše pracuje se vším.
Jinak dalším důvodem k mému tvrzení je , že některé mikro přijímače pracují už od podstatně menšího napájecího napětí než jaké dodává standartní BEC v reglu a asi by jim to také nemuselo dělat dobře,další důležitou proměnnou v připojování je pořadí kolíčků v konektorech,asi by nebylo dobré pustit + do signálového kolíčku ,nebo do -.
petr hájek

k problému se zblázněnou soupravou na vodě:
když jsem měl v 85 roce Acomse 2 kanál na 27MHz pomohlo zcela spolehlivě připájení drátku od - pólu přijímačových baterek ke šroubku procházejícím skrz kýl do vody prý šlo o protiváhu k anténě a dosah byl zcela na našich rybnících nezměřitelný(prostě fungovalo to tak daleko , že ani 140 cm dlouhá loď nebyla k rozeznání jestli je přídí či zádí ke břehu).
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Michal píše:Mám dotaz. A jak se díváte na Futaba F-14 NAVY 4/8/1 40 MHz ?
Mně se jeví velice dobře, ale je to nepočítačové rádio staré koncepce a cena není malá. Myslím že to má smysl pro složité lodě s mnoha funkcema, jinak dnes existují lepší volby. Taky je možnost pořídit levněji obyčejnou F-14 bez toho navy dvojkniplu, případně FC-16 která je mechanicky podobně řešená ale již počítačová.
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:dodávám i B:
regulátor je:
anež mi někdo namítne , že jsem ho špatně zbastlil ,podotýkám , že sesoupravou NOVA funguje naprosto spolehlivě.
Po připojení k přijímači od dvoukanálu SANWA-saber, se z přijímače jen pěkně zakouřilo, a to po radě , že je přece uplně normální regulátor napojit místo serva a nemuset používat přímačový akupack.
Dotyčný modelářský odborník se záhy nad spáleným tišťákem v rozebraném přijímači podivoval , že napájecí konektor je zcela oddělen od obou servokonektorů a tudíž , že prý asi odešly koncové tranzistory když jsem připojil přívod od BEC v regulátoru na servokonektor.
Nepíšu to jako ,,rýpání,, jen opravdu nelze jednoznačně říci , že vše pracuje se vším.
Jinak dalším důvodem k mému tvrzení je , že některé mikro přijímače pracují už od podstatně menšího napájecího napětí než jaké dodává standartní BEC v reglu a asi by jim to také nemuselo dělat dobře,další důležitou proměnnou v připojování je pořadí kolíčků v konektorech,asi by nebylo dobré pustit + do signálového kolíčku ,nebo do -.
Díky za "B".

Takže podle toho co píšeš, ten přijímač by zakouřil s jakýmkoliv regulátorem s BEC. Pokud na to nebylo v návodu Rx upozorněno, otřískal bych to prodejci o hlavu. (pokud je komu, podle typu bych to tipoval na starší soupravu)
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Severan píše:Z těch dražších se mě jeví jako docela zajímavá počítačovásouprava - pultovka od graupnera MC-12. Lze jirozšiřovat a utvořit k obrazu svému. Cena je kolem 4.500,- Kč.

Severan
MC-12 mám a jsem s ní v celku spokojen. Vadí mi na ní jen pár věcí. Jednak mechanické trimy, jejich polohu lze sice uložit a pak znovu najít, ale je to méně pohodlné než trimy digitální. Potom nemožnost doplnění tahových potenciometrů jako dalších ovladačů, někdy by se hodily lépe než otočné. Potom jsem se dočetl o nějaké softwarové chybě ohledně exponenciálních výchylek, ale to pro lodě není nic podstatného. Když jsem ji před 3 roky kupoval, stála celá souprava ještě přes 6000 Kč, mezitím šla cena o poznání dolů, tento typ už je ve výběhu a brzy ji má zcela nahradit MX-12 která je sice modernější ale palcová.
SH

Příspěvek od SH »

msob píše:to SH:

šíření signálu na vodě je skutečně o něčem jiném - tady hraje hlavní roli kvalita a provedení antény

co se Flash 5 týče - já zase nemohu říct křivé slovo - co jsem viděl tak bez problémů (sám mám LASER 6 a OPTIC 6 a F5 jsem měl půjčenou od kolegy) ale to je na subjektivním dojmu :)

Každopádně si myslím, že F4/5 bude vždy o třídu lepší než ZEBRA - čímž nechci ZEBRU jakkoliv shodit, ale počítač je počítač :)
Flash: Říkám, je to jen můj pocit. Za trošku vyšší cenu dostaneš podstaně lepší rádio. A za trochu horší dáš polovinu peněz.
Zebra/Flash/Fx18
cca1800/4000/5000
4k/5k/7k
Zebra je sice analog, ale díky tomu jde k tomu jednoduše dobastlit Dual rate, expa, mixy, 3 a 4 kanál přehodit z křížáků na přepínače a poťáky (u lodí dost podstatná věc na světýlky a jiné blbiny) atd. U Flashe s tím neuděláš nic...
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:k problému se zblázněnou soupravou na vodě:
když jsem měl v 85 roce Acomse 2 kanál na 27MHz pomohlo zcela spolehlivě připájení drátku od - pólu přijímačových baterek ke šroubku procházejícím skrz kýl do vody prý šlo o protiváhu k anténě a dosah byl zcela na našich rybnících nezměřitelný(prostě fungovalo to tak daleko , že ani 140 cm dlouhá loď nebyla k rozeznání jestli je přídí či zádí ke břehu).
ACOMS mi kupodivu chodí dobře doteď. Problém byl spíš s RANGERy.
SH

Příspěvek od SH »

PetrP píše:
Severan píše:Z těch dražších se mě jeví jako docela zajímavá počítačovásouprava - pultovka od graupnera MC-12. Lze jirozšiřovat a utvořit k obrazu svému. Cena je kolem 4.500,- Kč.

Severan
MC-12 mám a jsem s ní v celku spokojen. Vadí mi na ní jen pár věcí. Jednak mechanické trimy, jejich polohu lze sice uložit a pak znovu najít, ale je to méně pohodlné než trimy digitální. Potom nemožnost doplnění tahových potenciometrů jako dalších ovladačů, někdy by se hodily lépe než otočné. Potom jsem se dočetl o nějaké softwarové chybě ohledně exponenciálních výchylek, ale to pro lodě není nic podstatného. Když jsem ji před 3 roky kupoval, stála celá souprava ještě přes 6000 Kč, mezitím šla cena o poznání dolů, tento typ už je ve výběhu a brzy ji má zcela nahradit MX-12 která je sice modernější ale palcová.
Tady je zmíněna další podstatná věc - palcovka kontra pultovka. Na lodě na ovládání, manipulaci,... je vhodnější palcovka ale pro dovybavení o ovládání světel, navijáků,atd na dalších kanálech jsou lepší pultovky, ty se dají doplnit, palcovky jsou většinou komplet už od prodeje.

Proto se mi líbí MPX Cocpit (stará) a FX 18 - to jsou palcovky které lze podle libosti dovybavit.
petr hájek

no tu sanvu jsem měl jen půjčenou takže manuál nebyl, naštěstí měl švagr pak už jiné koníčky takže šla do ...., ale skutečně by asi k tomu kouřovému efektu došlo s jakýmkoli reglem s BEC, pokud by se neoddělilo napájení přijímače .
Jak to provést by zabralo asi hodinu , jen to vědět předem.
:mad:
Acoms byl SKVĚLEJ , měl jsem Mk 3 a fungoval do předloňska kdy už odešel na vyschlé kondenzátory.
Budiž mu země lehká....:(
PetrP

Příspěvek od PetrP »

SH píše:Tady je zmíněna další podstatná věc - palcovka kontra pultovka. Na lodě na ovládání, manipulaci,... je vhodnější palcovka ale pro dovybavení o ovládání světel, navijáků,atd na dalších kanálech jsou lepší pultovky, ty se dají doplnit, palcovky jsou většinou komplet už od prodeje.

Proto se mi líbí MPX Cocpit (stará) a FX 18 - to jsou palcovky které lze podle libosti dovybavit.
S tím souhlas. S MC-12 to ale není tak zlé, protože to není vyloženě typická pultovka, taková velká placka jako např. MC-19, F-14 apod. MC-12 a MC-10 (krabice je stejná, liší se jen vnitřek a soft) se dá celkem dobře držet v ruce, dokonce má i uprostřed mezi kniply připravené očko na popruh jako palcové soupravy (bohužel to je zrovna místo nejvíc vhodné k zástavbě těch tahových ovladačů) a pokud se do ní dají menší baterky tak je i příjemně lehká a vyvážená. Samozřejmě se ale hranatá krabice nedrží v ruce tak dobře jako ergonomicky tvarovaná skříň palcovky a délka kniplů je i na minimu pro palcové držení poněkud velká. Při řízení lodi to ale nevadí, víc se tyto nedostatky projeví až při pilotování letadla.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Ještě mně napadla poznámka ohledně počtu kanálů. Pro jednoduchou lodičku nebo i maketu bez dalších funcí stačí dvoukanál. Pokud je v úmyslu doplnit jen pár dalších funkcí, vyhoví čtyřkanál, počítačový i nepočítačový (pokud se použije expanze kanálu na více funkcí, může být těch funkcí i více než 2). Pro model s více funkcema je ale potřeba kanálů co nejvíce. Flash má kanálů 4 nebo 5; Optic, MX-12 a nepočítačové Laser 6 a X-412 6; MC-10, MC-12 a Cocpit 7; F-14, FC-16 a FX-18 8. Větší počet už mají jen rádia vyšších tříd která se ovšem pohybují v poněkud vyšší cenové hladině. Vyšší počet kanálů je pro multifunkční model samozřejmě výhodou, ale pokud je těch funkcí již opravdu hodně, tak se stejně musí jít cestou expanze jednotlivých kanálů. 20-ti nebo ještě více kanálové rádio asi nikdo nikdy nevyrobil a nevyrobí.
SH

Příspěvek od SH »

PetrP píše:Vyšší počet kanálů je pro multifunkční model samozřejmě výhodou, ale pokud je těch funkcí již opravdu hodně, tak se stejně musí jít cestou expanze jednotlivých kanálů. 20-ti nebo ještě více kanálové rádio asi nikdo nikdy nevyrobil a nevyrobí.
Pro PPM kódování opravdu nevyrobil a nevyrobí protože se do rámce 20ms nevleze víc než 8 impulzů + synchronizační mezera. Někdo myslím zkoušel i 9 kanálů ale to už je na hraně.

V CPM by šly kanály teoreticky neomezeně rozšiřovat, prakticky je to omezeno použitelným zpožděním přenosu.

U nativního DSM by teoreticky neměl být problém, prakticky nevím, u DSM modulů do stávajících Tx je počet kanálů dán kodérem Tx.
msob

Příspěvek od msob »

petr hájek píše:dodávám i B:
regulátor je:
Souhlas se SH k "B"

A měl jsem na mysli samozřejmě standardní a hlavně "továrně" vyráběné přijímače :)
U těch je většinou uvedeno který kolík je zem, + a signál.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

SH:
Dík za vysvětlení té problematiky počtu kanálů. To mi dosud známo nebylo.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“