Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stavba remorkéru Watergeus 1:30 - ladous

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
SH

Re: Stavba remorkéru Watergeus 1:30 - ladous

Příspěvek od SH »

ladous píše:Lepení bude ještě pokračovat ;-).
Jen taková poznámka - jak zamýšlíš stříkat trup a palubu když už lepíš natřené úvazníky?
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:Jen taková poznámka - jak zamýšlíš stříkat trup a palubu když už lepíš natřené úvazníky?
Ta barva na těch úvaznících ještě není finální, takže je klidně stříknu naráz s trupem stejnou barvou a pak to nějak dořeším. ale to ještě uplyne hodně vody, než to bude na pořadu dne.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Spíš to asi bylo myšlené tak, že úvazníky (a atrapa navijáku) budou při nástřiku překážet.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

petr hájek píše:
Pepa Darvaš píše:Ládous čeká na nástavbu ode mne,budu prodávat laserem vypálenou nástavbu do alum.plechu o síle0,6mm.Bude v rozvinutém stavu takže bude stačit jen v místě ohybu naříznout a slepit.Počítám ,že jí přivezu do Protivanova.
nebude to více náchylné k poškození, nějak si neumím představit jak vyklepávám promáčklinu v hliníku.
Nástavbu bude nutné zpevnit příčkami a lištami.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

kartonist píše:Spíš to asi bylo myšlené tak, že úvazníky (a atrapa navijáku) budou při nástřiku překážet.
Asi budou překážet, ale stříkat trup bez vlepení těch nejzákladnějších konstrukčních dílů pro TT mi přijde jako předčasné, protože bych stejně po tom vlepování musel okolí stříkat znovu, takže to vyjde nastejno jako teď, když překážejí.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ladous píše:
kartonist píše:Spíš to asi bylo myšlené tak, že úvazníky (a atrapa navijáku) budou při nástřiku překážet.
Asi budou překážet, ale stříkat trup bez vlepení těch nejzákladnějších konstrukčních dílů pro TT mi přijde jako předčasné, protože bych stejně po tom vlepování musel okolí stříkat znovu, takže to vyjde nastejno jako teď, když překážejí.
Pokud by jsi měl nastříkanou palubu a vkládal finálně nastříkané úvazníky tak při opatrném lepení by nic nebylo poznat. Také jsem to lepil již na hotovou palubu... Takhle budeš mít problěmy s nastříkáním paluby pod atrapou navijáku...
Obrázek
NeJaToD team
Godric

Příspěvek od Godric »

Láďo, vidím, že si psal na Skypu, že ti nedrží zadní deska na WG pomocí oboustranné lepící pásky. Taky řeším jak to udělat a napadla mne jediná schůdná věc. Po krajích dám sylikon a poklop přidělám pomocí šroubů. No a šrouby skryju pod dřevěnou podlahu, co tam je.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Godric píše:Láďo, vidím, že si psal na Skypu, že ti nedrží zadní deska na WG pomocí oboustranné lepící pásky. Taky řeším jak to udělat a napadla mne jediná schůdná věc. Po krajích dám sylikon a poklop přidělám pomocí šroubů. No a šrouby skryju pod dřevěnou podlahu, co tam je.
Také se mi jeví šrouby jako nejjednodušší. Jinak jsem zatím zespodu toho krytu zkusil přilepit tvarovanou lištu, která by mohla fixovat to prohnutí. Tak uvidím.

Každopádně v těchto dnech řeším jiný problém, kterým je odrušení elektronické instalace.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Tak takto vypadá kryt zadní paluby v hrubé stavbě:
Obrázek

A toto je polotovar odrušení elektroinstalace. ještě bude nutné nějakým silikonem zajistit veškeré kabely:
ObrázekObrázekObrázek

Kryt zadní paluby bylo nutné kvůli průhybu něčím fixovat, aby jí udržela i oboustranná lepicí páska, což se na jedné straně podařilo, ovšem na druhé to bude chtít jiné řešení. Takže asi stejně zvítezí šroubky:
Obrázek
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Prehnutý zadný kryt, ktorý bude držať tvar, sa dá zrealizovať tak, že zospodu krytu paluby (dosky) sa prilepia pásky z tenkého materiálu (plech, laminát, plast) tak aby udržali materiál ohnutý. Je to také "predpätie" materiálu. Najprv sa prilepí pasik na jednu stranu, potom sa ohne paluba a prilepí sa druhý koniec pásiku. Chce to trochu citu a šťastia, aby bol rádius správny ale dá sa to. Ja mám tak kryt na Hermanovi (trup Watergeus) a kryt na palube drží bez potreby ďalšieho upevňovania šroubami alebo magnetmi. Keď sa to potom ešte polepí drevenými plaňkami je to v pohode.
portal/img/gallery/225_1175076686.jpg
Je to to laminátové vzadu na fotke. Spomínané pásiky presvitajú pod laminátom.
Na fotke ešte nie je dokončené olemovanie bokov krytu.
Ak by si stále ohýbal kryt šroubami, časom by to nemuselo robiť dobrotu.
PeterP
Severan

Příspěvek od Severan »

Pokud je paluba prohnutá ve dvou rovinách, tak je ideální palubu podélně rozpůlit a přilepit takto dělenou. Doprostřed je ovšem nutno vlepit nosník, na které se střetnou a zamezí propadnutí paluby. Lze při lepení přitáhnout šrouby a pak je po vytvrzení epoxydu nebo zaschnutí lepidla odstranit. Vzniklé otvory zatmelit.

Severan
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

PeterP píše:Prehnutý zadný kryt, ktorý bude držať tvar, sa dá zrealizovať tak, že zospodu krytu paluby (dosky) sa prilepia pásky z tenkého materiálu (plech, laminát, plast) tak aby udržali materiál ohnutý. Je to také "predpätie" materiálu.
Přesně tohoto jsem na jedné straně docílil tvarovanou lištou, ovšem na straně druhé nemám vespod příliš místa kvůli servu kormidla ;-(.
SH

Příspěvek od SH »

K té elektroinstalaci - feritové kroužky někde uprostřed na vedení jsou dobré akorát jako zátěž... Pokud ruší servo, musí být přímo u serva aby vedení nevysílalo rušení, pokud mají odstranit rušení zachycované kablíkem serva z jiných zdrojů rušení, měl by být kroužek co nejblíž přijímači.

Různě zašmodrchaný vodič (např. ten přívod motoru bez feritu) funguje jako dobrý zářič. Rovnoměrně zkroucený vodič bez ostrých ohybů je možná lepší než špatně namotaný ferit
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:K té elektroinstalaci - feritové kroužky někde uprostřed na vedení jsou dobré akorát jako zátěž... Pokud ruší servo, musí být přímo u serva aby vedení nevysílalo rušení, pokud mají odstranit rušení zachycované kablíkem serva z jiných zdrojů rušení, měl by být kroužek co nejblíž přijímači.
Na servokabelech mám vždy dva toroidy. Jeden poblíž přijímače a druhý poblíž serva, takže to snad bude dobré. Možná to šlo udělat i lépe, ale tato změna zatím stačila.
SH

Příspěvek od SH »

ladous píše:
SH píše:K té elektroinstalaci - feritové kroužky někde uprostřed na vedení jsou dobré akorát jako zátěž... Pokud ruší servo, musí být přímo u serva aby vedení nevysílalo rušení, pokud mají odstranit rušení zachycované kablíkem serva z jiných zdrojů rušení, měl by být kroužek co nejblíž přijímači.
Na servokabelech mám vždy dva toroidy. Jeden poblíž přijímače a druhý poblíž serva, takže to snad bude dobré. Možná to šlo udělat i lépe, ale tato změna zatím stačila.
Jaký smajlík je pro pokrčení ramen?

Vycházel jsem z fotek, tam určitě nejsou u serva a u přijímače.

Jestliže jsi měl problém a ty toroidy pomohly, tak jsi neodstranil příčinu ale zamaskoval následky - vadné servo nebo jiný zdroj rušení na palubě. A ten problém se s dost velkou pravděpodobností časem objeví znovu a podle Murphyho zákonů v nejméně vhodnou dobu. Ale to je již a jen na Tobě.

Jaké označení mají kondenzátory na motorech? Z fotky to nejde přečíst, a co to jsou za motory?
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:Jaké označení mají kondenzátory na motorech? Z fotky to nejde přečíst, a co to jsou za motory?
Kondenzátory už si nevybavuji přesně, ale tuším 2x 100 nF a 1x 47 nF. Možná je to jinak, opravdu už nevím. Určitě to nebyly žádné vyšší hodnoty.

Mám tam motory Sprint 600 8,4 V BB. O motoru na příčný pohon toho mnoho nevím, ale v něm problém nebude.

Je možné, že příčinu jsem neodhalil, ale potlačení následků mi prozatím vystačí. Jinak ty toroidy jsem dával přibližně v 1/6 délky servokabelu přesně podle článku Ing. Černého.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

To nemusí byť lišta. Stačí tenký pásik lepený na plocho. Ja tam mám laminát 0,7 mm. V tom je tá pointa :)
Tvarové lišty, ak majú udržať ohnutie pevnejšieho materálu musia byť značne dimenzované.
Mne tvar držia 2 pásiky laminátu.
PeterP
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

ladous píše:Jinak ty toroidy jsem dával přibližně v 1/6 délky servokabelu přesně podle článku Ing. Černého.
Tak se musím omluvit. Snažil jsem se ten záměr dodržet, ale bohužel to nevyšlo. SH má pravdu.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Na lem bordu jsem se rozhodl použít kulatou lištu o průměru 5 mm. Sice jsem napřed vyráběl půlkulatou lištu, ale ta se mi zdála málo mohutná, navíc nebyla dokonalá. Takže jsem nakonec nedělil a ohýbal nad parou:
ObrázekObrázek

A zde už po dotmelení:
Obrázek

Polotovar zádě i přídě před broušením:
ObrázekObrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

V uplynulých dnech jsem s jednou chromou rukou (zrovna s tou pravou) dělal a lepil lem nástavby:
Obrázek

Pak jsem zkusil přišroubovat zadní palubu, abych viděl, jak hrozně to vypadá:
Obrázek

Nyní již dělám díry do bordů:
ObrázekObrázekObrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Takto vypadá lem nástavby po broušení:
Obrázek

Zadní část po broušení. I zde jsem narazil na řadu míst, kam se se svými nástroji nedostanu - v podstatě jsou to veškeré rohy, kde se sbíhají 3 stěny:
Obrázek
Luděk Měšťan

Příspěvek od Luděk Měšťan »

Začínáš se lepšit, držím palec nahorů :)
Javor
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Vypadá to pěkně, stejně si ale myslím, že by jsi měl vážně uvažovat o nastříkání barvou než na palubu přidáš další věci... pokus máš strach že při dalším lepení ti barvu potřísní lepidlo, lze kolem místa lepení nalepit krycí pásku a poté ji i s přebytečným lepidlem odstranit...
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

rohy by šly zaškrábnout ulomeným kouskem ulam. nože .Možná by šlo použít i vybrační bruska vyrobená ze starého elektromagnetického holícího strojku( místo nožů mám destičku se smirkem).
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Severan

Příspěvek od Severan »

Jinak stačí kousek laminátu a na něj přilepit smirek sekundovým lepidlem nebo oboustraně lepící páskou, podle velikosti. Pak jdou brousit i málé plošky - opravdu malé, dělám si z laminátu takové nástroje ve tvaru T. Po opotřebení smirku ho odlepím a přilepím nový (chce to z plochy následně odstranit lepidlo!)

Severan
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“