Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Vyvážení

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
Šiška Roman

Re: Vyvážení

Příspěvek od Šiška Roman »

Jaký vliv má vyvážení plachetnice na její jízdní vlastnosti?
Vyplnil jsem trup polystyrenem s otvory pro baterii servo a přijímač.
Teď s nimy již nepohnu,protože trup už je zalepený.
SH

Příspěvek od SH »

Vyvážení ma vliv dost podstatný. Nevím sice, jak velkou máš plachetnici, ale u většiny hmotnost serva, Rx a accu na vyvážení nemá zásadní vliv. Tam je třeba šoupat s většíma hmotama - kýl, balast,...
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

Šiška Roman píše:Jaký vliv má vyvážení plachetnice na její jízdní vlastnosti?
Zasadni.

Lod ma byt vzdy vyvazena tak, aby plula na konstrukcni vodorysce. Pokud pri jiznich zkouskach zjistite, ze model je pretacivy (=ze nerizeny zataci do vetru), muzete jej posunutim napr. akumulatoru vzad v omezene mire dotrimovat. Zad se tim ponekud zanori, prid vynori, a tim se teziste lateralu posune o nekolik mm dozadu. Protoze teziste plochy plachet zustane temer beze zmeny, zvetsi se tim vzdalenost obou tezist, a tim padem se zmensi pretacivost.

Pri nedotacivosti (s tou jsem se u modelu zatim jeste nikdy nesetkal) je potreba postupovat opacne.

Doporucoval bych na modelu oznacit polohu konstr. vodorysky napr. dvema prouzky barevne lepici pasky, a vlozit jej zkusebne do vany. Pokud poloha CWL nebude souhlasit, musite trup nejakym zpusobem otevrit, a napr. akumulatory odpovidajicim zpusobem posunout.

Uprimne receno: zalepeny trup vyplneny polystyrenem povazuji za velmi nestastne reseni. K servum a navijakum je zapotrebi mit pristup,aby bylo mozne provadet opravy a serizovaci prace. Akumulator vydrzi jen urcity pocet cyklu, potom musite mit moznost jej vymenit. A polystyren je (dlouhodobe) nasaklivy material, ktery jeste delsi dobu vysycha.

Zdravim
Borek Dvorak
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Jedná se o plachetnici Rona.V polystyrenu jsou otvory v kterých je vloženo servo,baterie a přijímač,takže jdou kdykoliv vyndat.Vyzkouším na vodě a kdyžtak polystyren odstranim.
S uveřejněním typu jsem váhal,protože vím že není doporučována a určitě mi bude rozmlouvána.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“