Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Lodní šrouby
Re: Lodní šrouby
Přátelé měl bych jeden teoretický technický dotaz.
V případě, že budu mít dva stejné lodní šrouby ale o různých průměrech (např. 40 a 60 mm), je možné srovnat jejich výkon zvýšením stoupání u menšího? Tzn. jestli menší šroub s větším stoupáním bude mít stejný výkon jako větší šroub s menším stoupáním...
V tuto chvíli nechci polemizovat o motorech a jiných faktorech, jde mi jen o šroub...
díky
ivvo
V případě, že budu mít dva stejné lodní šrouby ale o různých průměrech (např. 40 a 60 mm), je možné srovnat jejich výkon zvýšením stoupání u menšího? Tzn. jestli menší šroub s větším stoupáním bude mít stejný výkon jako větší šroub s menším stoupáním...
V tuto chvíli nechci polemizovat o motorech a jiných faktorech, jde mi jen o šroub...
díky
ivvo

NeJaToD team
A taky to zvyšování stoupání jde jen do určité míry, pak se ti šroub změní na odstředivé čerpadlo...
Určitě je nechci použít na jedné lodi, počítám to kvůli stavbě remorkéru. Chci stavit Granita, ale aby byl převážení schopný (nemám tak velké auto) tak musí být v měřítku 1:75, tzn. cca 85 cm dlouhý, ale v tomto měřítku mi vychází velikost šroubu cca 42 mm.Bořík píše:Je to možné, pokud uvažuješ srovnání výkonu na základě jejich výměny. Je třeba ale počítat s tím, že malé stoupání je pro pomalou jízdu a velké stoupání pro rychlou jízdu - se šroubem s velkým stoupáním jde jezdit i pomalu, ale účinnost je špatná a se šroubem s malým stoupáním jde jezdit rychle jen do určité míry ( zvyšováním otáček ) a při dalším růstu otáček se naopak rychlost prudce sníží - lopatky začnou kavitovat a šroub tak přestane táhnout.
Je to možné i v případě, že bys oba šrouby použil na lodi najednou - jako pravý a levý, ale to je velmi nestandardní případ. Šlo by to ale pouze v jedné konkrétní situaci - tedy při určitých otáčkách obou šroubů. Jakmile se změní otáčky jednoho, budou se muset změnit otáčky i toho druhého, ale ne ve stejném poměru - každý šroub bude mít jinou účinnost při různých otáčkách.
V praxi to tedy znamená, že bys musel mít každý šroub napojený na samostatný regulátor a pro každý z nich mít v dobrém počítačovém rádiu naprogramovanou jinou křivku průběhu plynu. To by ale bylo dost absurdní a zoufalé řešení.
Vím, že při stavbě vodníka mají velikost šroubu cca 60 mm a při tahání velkého kačera nemají problémy. Proto ten dotaz...
Takže buď zvýšit otáčky nebo stoupání nebo obojí...
ivvo

NeJaToD team
No právě, na Monaku I. mám 2x 32 mm a na velku vanu to není... tak nevím nevím, jestli nakonec buď nedodržet maketovou velikost, nebo zkusit jinou loď...Bořík píše:na 85 cm loď je 42 mm šroub už opravdu dost malý. Ale na druhou stranu: Javorův Brake je 52 cm dlouhý, bezvadně obratný a tlačí i 20kg vanu. Šroub má pětilistý Graupner zmenšený na 38 mm ( aby se vešel do kortyho trysky ). A motor jen zpřevodovaná 280. Sice ve větru by asi byl s větším vlekem trochu problém, ale je to taky o výkonu motoru. Takže s vyššími otáčkami by to mohlo jít. Ale závratná tažná síla tam nebude ...
Ale 60 mm je 60 mm ....![]()

NeJaToD team
- Pepa Darvaš
Já také myslím, že když není potřeba aby loď jela naprosto rovně ,tak je jedno jestli je jeden šroub menší ,nechá se to vytrimovat na rádiu.
chlapi, kde se dá u nás sehnat pětilistý Graupner, hledal jsem ho na stránkách přímo u Graupnerů, a nic ?
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Čest jeho památce.
Pepa Darvaš píše:Já také myslím, že když není potřeba aby loď jela naprosto rovně ,tak je jedno jestli je jeden šroub menší ,nechá se to vytrimovat na rádiu.

NeJaToD team
no právě nechce se mi jí vzdávat... asi je udělám trochu většíBořík píše:vzdát se vyhlídnuté lodi jen kvůli šroubům ? Dej tam klidně velký šroub a úplně v nejhorším dáme Ivankapovi do ruky špatné měřítko - jinak Tě nic horšího nepotká ...

NeJaToD team
- Luděk Měšťan
https://shop.graupner.de/webuerp/servle ... N=2298.40Lkaraso píše:chlapi, kde se dá u nás sehnat pětilistý Graupner, hledal jsem ho na stránkách přímo u Graupnerů, a nic ?
Javor
-
Návštěvník
Měl jsem Tě za lepšího modeláře, už jsi to zkusil?Pepa Darvaš píše:Já také myslím, že když není potřeba aby loď jela naprosto rovně ,tak je jedno jestli je jeden šroub menší ,nechá se to vytrimovat na rádiu.
Byl to ftip? Nebo to bylo vážné?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 20 Odpovědi
- 18072 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dada
-