s tim přebytkem , nechal bych rezervu 1 cm na dovyrovnání přímé jízdySH píše:O vedení táhel na kormidla je na starém MoNaKu článek...
Nejde jen o vůle, ale i o síly působící na pouzdra (vidím že jsou zakotveny jen v trupu - bude se to hýbat), pružení táhel ,atd.
Jednoduché řešení je
a) osa serva na spojnici os kormidel, servo i kormidla mají stejné páky, na páky tři blimpy a prostrčit jimi 1.5mm mosatný drát a není co řešit
nebo
b) servo před osy kormidel, ba servo kotouček, páky na kormidlech směřují od sebe a v klidu jsou kolmé na spojnici osa kormidla-osa serva. Na páku kormidla táhlo připojit vidličkou, na kotouček serva dát dva blimpy tak spojnice osa serva-blimp byla kolmá na spojnici osa serva-osa kormidla. v neutrálu nastavit délku táhel do blimpů tak, aby bylo vše OK a přebytek odstřihnout.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Stavba remorkéru Watergeus 1:30 - ladous
Re: Stavba remorkéru Watergeus 1:30 - ladous
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Ano, nějakou rezervu tam necháš, ale když to sestavíš, uvidíš jak se ty táhla do sebe zakládají a moc velká rezerva tam být nemůže.
U dvoušroubáku problémy s dorovnáním přímé jízdy nebývají, a když tak pomůže trim.
U dvoušroubáku problémy s dorovnáním přímé jízdy nebývají, a když tak pomůže trim.
Pouzdra samozřejmě přidělám lépe, ale stane se tak až v okamžiku, kdy si budu jistý, že je nebudu muset znovu dolovat z trupu ;-).SH píše:Nejde jen o vůle, ale i o síly působící na pouzdra (vidím že jsou zakotveny jen v trupu - bude se to hýbat), pružení táhel ,atd.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Tak po delší odmlce posílám další část stavby. Od teď budu ukládat do tohoto alba:
http://ladous.rajce.idnes.cz/watergeus_stavba_2
Takže pár hodin jsem věnoval přípravě zkušební paluby z kartonu. Příště to musím dělat v uzavřené místnosti, ale i tak se to špatně uklízí. Takže takto vypadá pokus o vložení paluby:

Už jsem nevěděl, co a jak, tak jsem přistoupil k výrobě zadního plutru:

Nejdéle trvalo vypilovat ten půlkruh. na 3. pokus to bylo celkem použitelné:

Vše jsem zapatlal Altecem:

Nakonec jsem přistoupil k přilepení výztuh u kormidel. Další fáze budou následovat, bude-li třeba. Dle předpokladu ke kormidlům se po položení paluby už nedostanu, takže to musí být vyladěné:

http://ladous.rajce.idnes.cz/watergeus_stavba_2
Takže pár hodin jsem věnoval přípravě zkušební paluby z kartonu. Příště to musím dělat v uzavřené místnosti, ale i tak se to špatně uklízí. Takže takto vypadá pokus o vložení paluby:

Už jsem nevěděl, co a jak, tak jsem přistoupil k výrobě zadního plutru:

Nejdéle trvalo vypilovat ten půlkruh. na 3. pokus to bylo celkem použitelné:

Vše jsem zapatlal Altecem:

Nakonec jsem přistoupil k přilepení výztuh u kormidel. Další fáze budou následovat, bude-li třeba. Dle předpokladu ke kormidlům se po položení paluby už nedostanu, takže to musí být vyladěné:

Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
U toho plutru jsem nakonec zjistil, že ta prostřední noha se mi trefí mezi motory, takže jí lehce přichytím ke dnu ;-).
Je to dobrý, ale jen jednu otázku? Proboha proč všechno tak zaliskáš lepidlem? Vždyť si strašně přiděláváš práci! I při lepení úvazníků, které musí být pevné, ale platí známé - méně, znamená více!
Lepidlo příště nanes jen na plochy, které se budou vzájemně dotýkat. Stačí tenká vrstva. Přebytečné lepidlo po spojení dílů ihned odstraň. Pevnost spoje to nikterak neovlivní. Případné nerovnosti vyrovnáš kytem. Opravdu si ušetříš spoustu času!
Jinak směle dál!!!
Lepidlo příště nanes jen na plochy, které se budou vzájemně dotýkat. Stačí tenká vrstva. Přebytečné lepidlo po spojení dílů ihned odstraň. Pevnost spoje to nikterak neovlivní. Případné nerovnosti vyrovnáš kytem. Opravdu si ušetříš spoustu času!
Jinak směle dál!!!
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
Přístup k pákám kormidel budeš potřebovat. Možná ne hned, ale budeš... Vyplatí se popřemýšlet, jak se k nim v budoucnu dostat.
Keba má pravdu, přidělal jsem si práci. Musel jsem ten plutr tak hodinu a půl obrušovat a stejně to bude chtít ještě někdy dotmelit:

Zde se mi povedlo po velkých bojích odmontovat páky kormidel a vlepit další výztuhy:

zde je jednak klínek pro výztuhu hřídelí, ale hlavně držák převodovek:

A zde je příprava pro vlepení plošiny pro uložení aku. jen do toho spodku to bude chtít ještě nějaké olovo:

Zde se mi povedlo po velkých bojích odmontovat páky kormidel a vlepit další výztuhy:

zde je jednak klínek pro výztuhu hřídelí, ale hlavně držák převodovek:

A zde je příprava pro vlepení plošiny pro uložení aku. jen do toho spodku to bude chtít ještě nějaké olovo:

Láďo, neudělej stejnou pitomost jako já a dej na ty hřídele maznice. Jinak už mě vidím skoro předbíháš, jen tak dál!
Nazdar,
máš pod tím klínkem a žebry mezeru pro odtok vody na dně modelu? A ošetřil's to dřevo nějak proti vodě?
Radek
máš pod tím klínkem a žebry mezeru pro odtok vody na dně modelu? A ošetřil's to dřevo nějak proti vodě?
Radek
Mezery se udělaly samy. Ohledně ošetření vůči vodě zatím lakuji pomocí Epoxy 1200. Lepší lak jsem zase zapomněl koupit.kartonist píše:Nazdar,
E 1200 není lak. Epoxyd saje vodu a tím i mění objem a časem začne praskat....ladous píše:Ohledně ošetření vůči vodě zatím lakuji pomocí Epoxy 1200.
Díky za zajímavou informaci. To by mě zajímalo, proč s tím tedy lepíme lodě, když tomu vadí voda?SH píše:E 1200 není lak. Epoxyd saje vodu a tím i mění objem a časem začne praskat....
Jinak mě napadá jen lodní lak, ale ten po 5 letech určitě také sleze, takže babo raď.
Lepíme, protože E1200 je LEPIDLO. Impregnuje se impregnačními prostředky, např. laky.ladous píše:Díky za zajímavou informaci. To by mě zajímalo, proč s tím tedy lepíme lodě, když tomu vadí voda?SH píše:E 1200 není lak. Epoxyd saje vodu a tím i mění objem a časem začne praskat....
Jinak mě napadá jen lodní lak, ale ten po 5 letech určitě také sleze, takže babo raď.
Dřevěné části lodi uvnitř impregnuju něším, co nasákává - hodně zředěný lak, lazura, teď chci po letech vyzkoušet starou osvědčenou fermež. Problém je, že ne všude se dostaneš po slepení (voda ano, Ty ne), ne vše lze použít před lepením... Někdy to řeším tak, že lazuru naleju do trupu a převracím ho tak, aby zatekla do všech koutů a zbytek pak vyleju.
Bohužel ,úlet to není!Praxe ukázala že Epoxid skutečně propouští vodu.Mám to vyzkoušené třeba na palubě,která působením vody popraskala.Nejlepší zkušenosti mám s Polyuretan. lakem!Po šestiletém intenzivním provozu je téměř netknutý.Hůře se však na něj lepí.
Dovoluji si pochybovat !!! - pokud je Epoxid namíchaný ve správném poměru - nemůže již v žádném případě nasakovat vodu.S praskáním to bude asi něco jiného.Pryskyřice již svým složením je vodoodpudivá!! Vzpomeňme na opravy svépomocí,lodí vodáků,samozřejmě jsou již jiné (kvalitnější) pryskyřice!Ale v dobách kdy nic jiného nebylo,se právě různé díry opravovaly jen tím Epoxy 1200,a nezaznamenal jsem žádný nekalý vliv na kvalitu opravy ve spojitosti s vodou !!!Karlík píše:Bohužel ,úlet to není!Praxe ukázala že Epoxid skutečně propouští vodu.Mám to vyzkoušené třeba na palubě,která působením vody popraskala.Nejlepší zkušenosti mám s Polyuretan. lakem!Po šestiletém intenzivním provozu je téměř netknutý.Hůře se však na něj lepí.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

- Pepa Darvaš
Předpokládejme ,že Ládous na palubu použije nějakou laminátovou desku a tak debata kvůli dvoum špejličkám je zcela neopodstatněná.Nehledě na to ,že ten trup je dosti vysoký a nabrat vodu nebude pravidlem při každé jízdě.Takže jestli se dostane voda občas na kousek špejle ,která drží akumulátor a je napuštěná Exoxy 1200 nebude zas tak velký problém a i kdyby co se stane ,když popraskají obě lišty?Jen pro zajímavost .Při stavbě parníčku Black Dog jsem na laminátový trup přilepil překlížkový kýl ,lepil jsem epoxidovou pryskyřicí 110 a kýl jsem jí natřel asi třikrát.po dvou letech to začalo praskat i s barvou.
Paluba bude samozřejmě z laminátové desky. Jinak k té vodě v trupu předpokládám, že se tam občas nedopatřením může dostat ;-).Pepa Darvaš píše:Předpokládejme ,že Ládous na palubu použije nějakou laminátovou desku a tak debata kvůli dvoum špejličkám je zcela neopodstatněná.
Potíž je, že holt ty lodě musíme provozovat na vodě a ne na něčem, co do epoxydu nevleze...
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Čest jeho památce.
Odlej si z epoxydu kostku, nech ji vyzrát a změř ji. Pak ji dej na čas do vody a pak ji změř znovu. Asi se budeš divit.cobra píše:To že Epoxyd saje vodu je asi slušný úlet né !!!:DSH píše:E 1200 není lak. Epoxyd saje vodu a tím i mění objem a časem začne praskat....ladous píše:Ohledně ošetření vůči vodě zatím lakuji pomocí Epoxy 1200.
Na popraskání stačí vělmi malé změny objemu.
Mrzí mě, že moje otázky vyvolaly trošku off-topic diskuzi... :/
Což takhle ji přesunout jinam?
Také bych uvítal, kdyby to třeba Ante přesunul někam jinam ;-). Jelikož se jedná o velmi obecné téma, které se stavbou mého WG zase tolik nesouvisí.kartonist píše:Mrzí mě, že moje otázky vyvolaly trošku off-topic diskuzi... :/
Zdravím, nevím co pořád máte, jak někdo nahodí Epoxy 1200 je z toho hned mela do arény. Já osobně mám na všech modelech plachetnic dřevěné paluby z lipových nosníků, nalepené zmiňovaným "šmejdem" buď na tenké 1 mm překližce, nyní na šmejdové laminátové desce vlastní výroby , potom řádně vybroušené, namořené lihovými mořidli na požadovaný odstín, po zaschnutí a jemném přebroušení napuštěno 3x horkou lněnou fermeží. Po řádném vschnutí (cca 14 dní) natřeno 3x tenoučkou vrstvu "šmejdu". Pokud známo tak paluba plachetnice je dosti často během plavby namáčena vodou a ZATÍM NIC NEPRASKÁ, ani na modelu postaveném v roce 1997, tedy 10 let.SH píše:Odlej si z epoxydu kostku, nech ji vyzrát a změř ji. Pak ji dej na čas do vody a pak ji změř znovu. Asi se budeš divit.cobra píše:To že Epoxyd saje vodu je asi slušný úlet né !!!:DSH píše: E 1200 není lak. Epoxyd saje vodu a tím i mění objem a časem začne praskat....
Na popraskání stačí vělmi malé změny objemu.
Připouštímale, že jsou lepší materiály, ale proto nebudu hned vše hanit.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Tak včera jsem dělal maznice. Snad nebudou škodit, když už by neměly praktický přínos:

Samotný spoj Altecem se mi nějak nezdál, tak jsem to ještě zalaminoval:

Samotný spoj Altecem se mi nějak nezdál, tak jsem to ještě zalaminoval:

Dnešek jsem zasvětil výrobě atrapy navijáku.
Zde je hlavní díl. Nemaje soustruh jsem přistoupil k brusce a otáčel a otáčel, až se mi povedla taková šiška:

Přesné řezání není stále mou doménou:

Broušením jsem snad něco dohnal, ale určitě už nejsou zachovány správné rozměry:

Následovala výroba okrajů cívky. Po pár pokusech o ruční vyřezání jsem zvolil stroj za cenu jiného průměru, avšak výsledek bude kulatý:

Asi takto to vypadalo před lepením:

Ty přesahy slouží, nebo snad budou sloužit k lepší fixaci k palubě, vlastně k podpalubí. Zatím mám předpoklad, že naviják bude při TT také velmi namáhán...
Zde je hlavní díl. Nemaje soustruh jsem přistoupil k brusce a otáčel a otáčel, až se mi povedla taková šiška:

Přesné řezání není stále mou doménou:

Broušením jsem snad něco dohnal, ale určitě už nejsou zachovány správné rozměry:

Následovala výroba okrajů cívky. Po pár pokusech o ruční vyřezání jsem zvolil stroj za cenu jiného průměru, avšak výsledek bude kulatý:

Asi takto to vypadalo před lepením:

Ty přesahy slouží, nebo snad budou sloužit k lepší fixaci k palubě, vlastně k podpalubí. Zatím mám předpoklad, že naviják bude při TT také velmi namáhán...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek