Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Pilot-vodní chlazení

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Šiška Roman

Re: Pilot-vodní chlazení

Příspěvek od Šiška Roman »

Může mi prosím někdo poradit s vodním chlazením u lodě Pilot od Vladyka models.Voda se dostane tak maximálně 2 centimetry od ústí nasávání.Přikládám foto jak jsem umístil nasávání,je to vůbec dobře?Šiška Roman.Soubor #1: https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_Pilot.jpg
Keba

Příspěvek od Keba »

Nasávání je umístěno správně. Ještě bych mírně zvětšil zkosení sacího otvoru. Důležité je ale také to, jak je voda rozváděna uvnitř trupu. Chtělo by to tak dva tři snímky vnitřního rozvodu.
Ještě jedna možná trochu hloupá otázka, ale nedá mi to. Zkoušel jste celý systém profouknout ? ;)
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Šiška Roman

Profouknutí jsem zkoušel a v tom problém není.Další fotky pošlu.
Ante

Příspěvek od Ante »

podle obrázku bych tipoval, že to bylo zkoušené jen ve vaně, takže nápor jen od šroubu, za jízdy to bude lepší. Případně bych nasávací trubičku udělal delší aby zasahovala více do proudu vody od šroubu.
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Presne tak. Pokud je to zkousene jen ve vane, vyzkousejte to za jizdy a uvidite... Mel by to byt celkem rapidni rozdil....
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Koukám , že ten regulátor je od fy. Flajzar . Já jsem si koupil taky tuto stavebnici , ale ještě jsem neměl možnost ho vyzkoušet .Jak se jeví za provozu ? A co spolehlivost, mě hlavně nalákala úžasně nízká cena.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Guest

Příspěvek od Guest »

Ano regulátor je od fy.Flajzar.Ještě jsem neměl možnost jej vyzkoušet.Loď ještě není hotová a venku je stejně vše zamrzlé.Zkouška proběhla akorát ve vaně a tam se moc nepozná.Chci ho vyzkoušet v traktoru předělaného na RC.Ale nějak není čas.
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Ano regulátor je od fy.Flajzar.Ještě jsem neměl možnost jej vyzkoušet.Loď ještě není hotová a venku je stejně vše zamrzlé.Zkouška proběhla akorát ve vaně a tam se moc nepozná.Chci ho vyzkoušet v traktoru předělaného na RC.Ale nějak není čas.

Neni to takovy ten plechovo-bakelitovy traktor v modrocervenem provedeni, ridici se oranzovou houkackou na strese? s cervenym valnikem? Ten mam a miluju ho. O jeho povyseni na RC uz premyslim dlouhou dobu...
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Neni to takovy ten plechovo-bakelitovy traktor v modrocervenem provedeni, ridici se oranzovou houkackou na strese? s cervenym valnikem? Ten mam a miluju ho. O jeho povyseni na RC uz premyslim dlouhou dobu...
To už vypadá na úplně jiné téma :!: :P.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Guest

Příspěvek od Guest »

No jednak je to krátká trubička, pak je ji potřeba trochu pčihnout k listům a hlavně dát tam úplně jiný šroub a nebudeš muset nic chladit. Pokud je tam lože motoru z nějaké uměliny, tak ho vyměň za TERMOSET, nejraději překližku nebo hliník.
Ivan
Šiška Roman

Jaký šroub doporučujete?Chci ho stejně vymněnit protože háže.
Keba

Příspěvek od Keba »

Provedl bych ještě tyto úpravy:
1) hadičky zkrátit co to nejvíc jde. Od té sací trubičky vést hadičku přímo v podélné ose nad hřídelí přímo do spirály (vzdálenější vstup). To křížení s kormidelní pákou není dobré.
2) stejně zkrátit výstup a hadičku připevnit třeba kapkou tavnýho lepidla na stěnu trupu aby neplandala
3) Vstupní otvor víc zešikmit, aby měl co největší vstupní plochu. Mírné nahnutí také pomůže
4) Hadičky natvarovat tak, aby voda musela překonávat co nejmenší výškový rozdíl.

Pak to musí fungovat :D
Keba - webmaster
Šiška Roman

Vyzkouším popsané úpravy a dám vědět jak to dopadlo.
kit

Příspěvek od kit »

Bořík nemohol by si sem hodiť nejaké foto ak je to možné? Celkom ma tvoje riešenie zaujalo.
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

kit

Příspěvek od kit »

Inšpiratívne a netradičné riešenie(aspoň pre mňa). Ale ako riešite vstup a výstup na makete aby nepôsobil rušivo?(mám na mysli vzhľad)

Inak pri bližšom študovaní úplne prvého romanovho obrázku som si všimol, že tá trubka akoby mierne smerovala dozadu čo môže spôsobovať popisované potiaže. Možno by sa to vyriešilo, keby ju trošičku prihol dopredu smerom k šróbu. Ale to je len môj subjektívny názor. Lepšie by sa to posudzovalo, keby bol trup nafotený v polohe v akej je na hladine.
Keba

Příspěvek od Keba »

Inšpiratívne a netradičné riešenie(aspoň pre mňa). Ale ako riešite vstup a výstup na makete aby nepôsobil rušivo?(mám na mysli vzhľad)
Na maketě je to velmi jednoduché: žádné chlazení nepoužívám, protože dostatečně dimenzované motory se zahřívají jen málo a není potřeba je chladit.
Přesně tak ! Tohle tvrzení razí např. Ivankap. Dejte do správnýho poměru motor - převodovka - šroub a chlazení nebude úpotřeba. Na toho Pilota Ivan doporučuje dvoulistej šroub.
Keba - webmaster
Šiška Roman

A jak velkej ten dvoulistej šroub?Kokrétní typ a kde se dá koupit.
Guest

Příspěvek od Guest »

Stačí 25 - 30 mm a laboruj se stoupáním, žádné široké listy. Ten motor je potřeba vytočit do maximálních toček. Co je tam za motor?
Guest

Příspěvek od Guest »

Může mi prosím někdo poradit s vodním chlazením u lodě Pilot od Vladyka models.Voda se dostane tak maximálně 2 centimetry od ústí nasávání.Přikládám foto jak jsem umístil nasávání,je to vůbec dobře?Šiška Roman.Soubor #1: https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_Pilot.jpg
Čau Romane!Nevím proč chceš chladit motor na takovéto lodi ,kdy rychlost modelu a zatížení není kritické :Pokud ,ale trváš na tom ,že motor má mít chlazení ,trubičku ,kterou jsi umístil za lodním šroubem ,máš málo seříznutou a měla by být více skloněná proti šroubu .Dále je také dost daleko,jde o to ,že pokud chceš chladit tímto způsobem ,musí mít loď rychlost aby do trubičky natekla voda.Když se šroub točí jen pomalu ,moc vody tam nejde . s pozdravem Pepa Darvaš
Guest

Příspěvek od Guest »

Milý Romane!myslím ,že loď typu Pilot nepotřebuje chlazení,a tímto spůsobem to půjde jen těžko.Všechny lodičky co jsem kdy chladil ,měly dostatečnou rychlost a to tento typ lodě nemá.Pokud opravdu trváš na vodním chlazení takovéto lodě ,doporučuji Ti umělý oběh vody nějakým zubovým čerpadlem ,kdysi dávno (a snad i v dnešní době)(prodávali čerpadlo do ostřikovačů,sám jej používám v modelu na stříkání vody.
Zkus ještě několik mých návrhů:
1.Trubička je příliš daleko od lodního šroubu
2.Musí být více zkosena proti šroubu a seříznuta pod větším úhlem,to je,že se musí více položit směrem k zrcadlu
3.Lodní šroub musí mít větší otáčky a je úplně jedno jaké má stoupání
4.Na to ,aby se dostala voda k motoru musí mít loď rychlost s pozdravem Pepa Darvaš
Guest

Příspěvek od Guest »

taky se přiklánim k názoru více seříznout vstupní otvor sací trubičky, zaroven to více přihni směrem k vrtuly!aby se te voda ,,sama,,nabírala!společně s novou vrtulí to bude ok! já na motor řady 400 používám šroub prum, 42,5mm ale pohrej si s tim.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

taky se přiklánim k názoru více seříznout vstupní otvor sací trubičky, zaroven to více přihni směrem k vrtuly!aby se te voda ,,sama,,nabírala!společně s novou vrtulí to bude ok! já na motor řady 400 používám šroub prum, 42,5mm ale pohrej si s tim.
Tak velky sroub na 400ku? ikdyby byla urcena pro napajeni 12 volty tak bez prevodovky ten se ten motor musi strasne prehrivat. Samozrejme zalezi na stoupani sroubu, nejen na velikosti.

Mam takovy pocit, ze ten sroub je asi Modela, tedy na 3ku zavit, pro tento prumer je vyber alternativnich sroubu maly. Ale myslim ze exituje dvoulista varianta zhruba tez veliskosti jak stavajici, ale bez zavitu. Nicmene napasovat se tam da.

Dale, kdyby nepomohlo, co psali kolegove predemnou, vymenil bych nasavaci trubicku uplne. Na sve lodi, mam trubicku plastovou z puvodne urcena jako brcko ke koktajlu, ma vsak podstatne vetsi prumer, odhaduji tak vnitrni tak 6mm. Pouzivam silikonove hadice, ktere se roztahnou tak, ze jdou bezproblemu nasadit na oba promery, tedy nasavaci plastovou trubicku i chladici spiralu. Chlazeni funguje perfektne ikdyz pluje par centrimetu za sekundu. Muzu posleze dodat fotky.
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
Šiška Roman

Ten lodní šroub je originál ze stavebnice.Nemám s tím žádné zkušenosti,ale předpokládal jsem ,že výrobce dodává pohonnou jednotku která je ověřená.Ty fotky by nebyly špatný.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“