Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Pohon pre remorker

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
kio11

Re: Pohon pre remorker

Příspěvek od kio11 »

Ludia taky maly dotaz naco cpat prevodovku do modelu ked sa daju obratky pre vrtulu vecsieho priemeru znizit aj regulatorom ????????????????????????
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
kit

Příspěvek od kit »

Lebo znižuje zaťaženie motora, ten sa nehreje(alebo aspoň neprehrieva) a môže bežať v otáčkach kde má najväčšiu účinnosť. Alebo potom môžeš zvoliť šrób s väčším priemerom alebo stúpaním. Princíp je ten istý ako v aute, alebo na bicykli. ;)
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

tak zvaný kroutící moment ,kdy při nízkých otáčkách má velkou sílu a to je k tahání vany potřeba
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Je sice pravda, že v nižších otáčkách je větší kroutící moment a že je potřeba, ale myslím, že to není ten důvod proč je tam převodovka.
Přesně to vystihl Kit. Každý motor má určité spektrum otáček, kdy běží s maximální účiností při minimálním odběru energie. Když snížím otáčky motoru regulátorem tak je to jako když do kopce pojedu s autem na 5. Auto sice pojede ale motor se bude dusit v nízkých otáčkách a bude potřebovat více paliva než když pojedu s nižším stupněm.
Pro TT jsou potřeba šrouby s velkým stoupáním, aby měl remorkér sílu. Jenže s rostoucím stoupáním roste zatěž motoru a klesají otáčky. Aby tedy motor běžel v optimálních otáčkách s optimální spotřebou musí tam být převodovka...
Obrázek
NeJaToD team
kio11

Příspěvek od kio11 »

OK to som pochopil, v admiral shope som nasiel prevodovku na TT pohon je s400 a prevod je3/1 ale motor tam je len jeden mam remorker širka20cm dlžka68cm bude tam jeden s400 stacit? A ake vrtule pouzit Zatial som nasiel len jednostranne kde sa daju zohnat lava aj prava
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

kio11 píše:OK to som pochopil, v admiral shope som nasiel prevodovku na TT pohon je s400 a prevod je3/1 ale motor tam je len jeden mam remorker širka20cm dlžka68cm bude tam jeden s400 stacit? A ake vrtule pouzit Zatial som nasiel len jednostranne kde sa daju zohnat lava aj prava
Podle popisu převodovky asi myslíš převodovku dělanou pro remorkér MoNaKo I. Mám ji v této lodi a kromě trochu větší hlučností (typické pro téměř všechny převodovky), jsem s ní nadmíru spokojen. Mám tam motor S400, šířka lodě cca 16 cm a délka cca 60 cm. Šrouby Robbe o průměru 32mm a se stoupáním 30 mm ve dvou otočných kortyho dýzách. A nemám s výkonem pro TT problémy.
Vše jsem koupim v admirál shopu, jen ty šrouby měly původní průměr 35mm a trochu jsem je sbrousil.

ivvo
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Jinak se můžeš podívat na tyhle obrázky:

https://www.mo-na-ko.cz/galerie/model_c ... thumb.html
https://www.mo-na-ko.cz/galerie/model_c ... thumb.html

jsou tam vidět jak šrouby tak převodovka a motor...

ivvo
Obrázek
NeJaToD team
kio11

Příspěvek od kio11 »

Len som si neni isty ci tam nemam dat daco vetsie to ako vrtule
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

kio11 píše:Len som si neni isty ci tam nemam dat daco vetsie to ako vrtule
Myslím, že ty co tám mám stačí, nicméně experimentům se meze nekladou :) otázka ale potom bude co tomu řekne spotřeba baterie... nikdy jsem neměřil spotřebu takže nevím jaký mám teď odběr...
Obrázek
NeJaToD team
kio11

Příspěvek od kio11 »

Baterka mi vydrzi zataz 150A a capacitu ma 45Ah. Hm to by mala zvladnut
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

kio11 píše:Baterka mi vydrzi zataz 150A a capacitu ma 45Ah. Hm to by mala zvladnut
Koukal jsem znovu na rozměry tvé lodě a jestli tam budeš chtít dát větší šrouby, tak by jsi měl zvážit i silnější motor. Ta loď bude mít větší výtlak než MoNaKo I. a podle popisu baterie to vypadá, že to je olověná autobaterie a ty jsou na 12 V. Speed 400 myslím na 12 V není (ale nejsem si tím jistý)...
Navíc jestli to tak je tak bude podstatně težší než baterie co používám já ( z toho a z rozměrů lodi odvozuji ten větší výtlak) takže při plavbě bude loď klást větší odpor --- takže to bude chtít asi silnější motor...

Jelikož byla ta převodovka dělaná na zakázku pro TT myslím že by po dohodě s admiral shopem bylo možné, aby na čelo převodovky vyvrtali otvory pro uchycení motoru S500...

ivvo
Obrázek
NeJaToD team
kio11

Příspěvek od kio11 »

Ta bateria je stribrozinkova z vrtulniku nases skvelej armady a je na 6V a vaha vychadza o trosku vecsia ako klasicke gelovky
SH

Příspěvek od SH »

Stříbrozinkové baterky mají skvělý poměr kapacita/váha ale jsou jen na několik málo nabití.
Alespoň kdysi byly, jestli se něco od té doby nezměnilo...
kio11

Příspěvek od kio11 »

Uz som ich nabijal asi 100krat a stale si drzia kapacitu a mozno ide len o vinimku co neni nic neobvikleho
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“