Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Cumownicza
Re: Cumownicza
Budu muset pana kapitána Watu v létě "poliskat" Lhal mi.
Vemte so Modelarze a přečtě te si, proč tu Emilku původně navrhovali.
Ivan
Vemte so Modelarze a přečtě te si, proč tu Emilku původně navrhovali.
Ivan
Ivan
Můj nedokonalý překlad z Modelarze:
Jednotka je motorový člun s jednoduchou ?? palubou (pelnopokladova) s dvakrát lomeným bokem, jednomotorová jednošroubová (s otočnou Kortovou tryskou) určená pro vykonávání různorodých činností manévrových, vlečných, uvazovacích, (holowniczych i cumowniczych ) a pomocných v oblastech plavby. Člun je současně přizpůsoben k převozu 8 pasažérů nebo palubního nákladu o hmotnosti do 2 tun za podmínky, že po dobu činností manévrových, vlečných, uvazovacích není možno převážet pasažéry a při převozu pasažérů je vyloučeno převážet palubní náklad. Člun obdržel krátkou nástavbu obsahující kormidelnu. Člun má také zabezpečenu Kortovu trysku speciální konstrukcí před možností jejího poškození plovoucími nečistotami a také ochranu trubkovou konstrukcí ?? (palakami) nad palubou, což umožňuje manévrování pod uvazovacími lany lodí. Tato konstrukce je rozebiratená.
Trup je ocelové svařované konstrukce s třemi příčnými přepážkami delícími trup na tyto oddíly: záď, strojovna, oddíl pro posádku, příď. Nádrže paliva jsou umístěny ve strojovně po obou bocích.
Dál už je vypočítáváno palubní vybaveni.
Co máš na mysli tím původním návrhem? Mě to přijde, že to je pořád v souladu s tím, co se tu celou dobu píše - člun pro vyvážení lan, výpomoc při uvazování, občas něco malého odtáhnout, někoho nebo něco převézt po přístavu, taková "holka pro všechno". Nebo máš ještě nějaké jiné podklady pro Emilku než Modelarz 4-5/89? Pokud ano, mohl bys je poskytnout? Ta loď je totiž tak škaredá až je krásná...
Jednotka je motorový člun s jednoduchou ?? palubou (pelnopokladova) s dvakrát lomeným bokem, jednomotorová jednošroubová (s otočnou Kortovou tryskou) určená pro vykonávání různorodých činností manévrových, vlečných, uvazovacích, (holowniczych i cumowniczych ) a pomocných v oblastech plavby. Člun je současně přizpůsoben k převozu 8 pasažérů nebo palubního nákladu o hmotnosti do 2 tun za podmínky, že po dobu činností manévrových, vlečných, uvazovacích není možno převážet pasažéry a při převozu pasažérů je vyloučeno převážet palubní náklad. Člun obdržel krátkou nástavbu obsahující kormidelnu. Člun má také zabezpečenu Kortovu trysku speciální konstrukcí před možností jejího poškození plovoucími nečistotami a také ochranu trubkovou konstrukcí ?? (palakami) nad palubou, což umožňuje manévrování pod uvazovacími lany lodí. Tato konstrukce je rozebiratená.
Trup je ocelové svařované konstrukce s třemi příčnými přepážkami delícími trup na tyto oddíly: záď, strojovna, oddíl pro posádku, příď. Nádrže paliva jsou umístěny ve strojovně po obou bocích.
Dál už je vypočítáváno palubní vybaveni.
Co máš na mysli tím původním návrhem? Mě to přijde, že to je pořád v souladu s tím, co se tu celou dobu píše - člun pro vyvážení lan, výpomoc při uvazování, občas něco malého odtáhnout, někoho nebo něco převézt po přístavu, taková "holka pro všechno". Nebo máš ještě nějaké jiné podklady pro Emilku než Modelarz 4-5/89? Pokud ano, mohl bys je poskytnout? Ta loď je totiž tak škaredá až je krásná...
Pánové,
děkuji všem za příspěvky a jako zakladatel tohoto tématu navrhuji debatu uzavřít.
Podle toho, co jsem zjistil, měl originál (i model) mizerné nautické vlastnosti, a i když má Emilka svoji škaredou krásu, nemá zřejmě smysl o její stavbě uvažovat.
Ještě jednou dík, Radek
děkuji všem za příspěvky a jako zakladatel tohoto tématu navrhuji debatu uzavřít.
Podle toho, co jsem zjistil, měl originál (i model) mizerné nautické vlastnosti, a i když má Emilka svoji škaredou krásu, nemá zřejmě smysl o její stavbě uvažovat.
Ještě jednou dík, Radek
S tím musím souhlasit, díky tomu mě taky zaujala.SH píše:Ta loď je totiž tak škaredá až je krásná...
Severan
Můžeš mi říct / navést kde jsi zjistil ty mizerné plavební vlastnosti? Ptám se, abych věděl jestli má cenu ji vůbec dodělávat. Díky.kartonist píše:Podle toho, co jsem zjistil, měl originál (i model) mizerné nautické vlastnosti, ...
1. (a zejména) Věřím Ivanovi, který mi psal i mimo toto vlákno.
2. Našel jsem fotku modelu (v Syrovátkovi, soutěž Osek 2003) a postupně jsem zjišťoval, co se o něm píše. (právě, že nic moc...)
3. Vycházím (možná naivně) z toho, že úspěšná konstrukce by se opakovala a kopírovala - nic takového se mi nepodařilo najít.
Jinak připomínám, že to byl "jen nápad" od člověka, který se zabývá jinou třídou lodí. Jsem rád, že jsem se dozvěděl něco nového a že jsem byl varován.
Radek
P.S.: Pavelst mi zprostředkoval jednu fotku údajné Emilky, je to ale úplně jiná loď než na výkrese z Monaka.
2. Našel jsem fotku modelu (v Syrovátkovi, soutěž Osek 2003) a postupně jsem zjišťoval, co se o něm píše. (právě, že nic moc...)
3. Vycházím (možná naivně) z toho, že úspěšná konstrukce by se opakovala a kopírovala - nic takového se mi nepodařilo najít.
Jinak připomínám, že to byl "jen nápad" od člověka, který se zabývá jinou třídou lodí. Jsem rád, že jsem se dozvěděl něco nového a že jsem byl varován.
Radek
P.S.: Pavelst mi zprostředkoval jednu fotku údajné Emilky, je to ale úplně jiná loď než na výkrese z Monaka.
To bude asi pravda, na kategorii F2/F4 nebude vhodná. Jednak nemá moc detailů a ve velikosti takové, aby se s ní dalo jezdit bude vypadat "holá" a jestli bude vypadat dobře bude tak malá, že ji nebude na trati vidět, a druhak ten trup je kulatý, široký a krátký, takže se na trati a při přímé jízdě bude nejspíš chovat jako káča, bude ji třeba pořád řídit. O přistání v doku ani nemluvím.
Ovšem pro TT si myslím, že to budou právě vlastnosti vítané. Ovšem nemám s tím praktické zkušenosti (ani s TT ani z Emilkou na vodě) tak se ptám na zdroj těch informací.
PS: Můžeš mi poslat tu fotku?
Ovšem pro TT si myslím, že to budou právě vlastnosti vítané. Ovšem nemám s tím praktické zkušenosti (ani s TT ani z Emilkou na vodě) tak se ptám na zdroj těch informací.
PS: Můžeš mi poslat tu fotku?
Teď nevím kterou. Nicméně jedna je v Syrovátkově knize (nemám scaner) a druhou pochází od Severana, tak napiš mu, ať nešířím cizí peří. 
Radek
Radek
Díky, Syrovátka mám a Severanovi písnu.
jestli se nemýlím, o mizerných nautických vlastnostech téhle pracovní lodě se píše přímo v tom polském textu. No a jestli měl špatné plavební vlastnosti originál, model nebude o nic lepší...
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Čest jeho památce.
Já tam nic podobného nenašel. Bavíme se o Modelarzy 4-5/89?karaso píše:jestli se nemýlím, o mizerných nautických vlastnostech téhle pracovní lodě se píše přímo v tom polském textu. No a jestli měl špatné plavební vlastnosti originál, model nebude o nic lepší...
Asi pokud ji máš rozdělanou, bych ji nahrubo dokončil a vyzkoušel. A pak buď pokračoval nebo skončil.
Severan
Severan
Pánové, doufám že mne nepodezříváté z toho, že bych vám nepřál Emilku si postavit. Klidně stavte. Rozbít si hubu musí každý sám. Stavte.
Ivan