pro lepší čitelnost je zde odkaz : https://www.mo-na-ko.cz/images2/LodK203_01.jpg a https://www.mo-na-ko.cz/images2/LodK203_04.jpg
Již z popisovaného způsobu použití a časového rozmezí obou typů lodí je jasné že během svého vývoje musel trup,tedy i paluba doznat menších či větších změn.Samozřejmě v tomto případě se nejedná o stavbu makety,ovšem obecně platí že čím je plán dokonalejší a přesnější, i model získává na věrnosti!
Autor ve stručné historii člunu vlastně ani nepopisuje základní informace,což je zásadní chyba!Verze torpédového člunu - vychází z projektu 183 "Bolševik".Raketová verze - vychází z projektu 205 "OSA" (Wasp).Tyto informace jsou poměrně zásadní,je pravda že v době vzniku plánu byl internet kdesi v daleké budoucnosti,nicméně jakýkoliv plán by tyto informace měl obsahovat!!Rovněž i takticko-technické informace,jako je (celková délka,šířka,max.rychlost) - předlohy a pod.,by měly být uvedeny.Ne tedy informace ve formě "výtlak 50 - 200 Tun a rychlost více než 50 uzlů"!!
Má osobní - vlastní zkušenost hovoří za vše: Plánek jsem si stál z plánků Monaka,stavbu jsem si prostudoval a zhodnotil že s mými zkušenostmi by je pro mne stavba ideální pro svou střední náročnost!Jak uvádí i ostatně autor ("není vhodná pro úplné začátečníky")!Nakupil jsem tedy materiál a s nadšením se pustil do stavby.Stavba trupu,byla - při dodržení předepsaného postupu bezproblémová!!Horší byl již problém s nástavbou - jelikož jsem si vybral "raketovou verzi"!V této části je plán nedotažený a velice nepřehledný.Pro názornost jsou zde,verze
Torpédový člun (proj.183)

Raketový člun (proj.205)

A zde,při pohledu na obě lodě je jasně viditelný rozdíl ve tvaru paluby!
Ve verzi raketového člunu je vážná nepřesnost, a to v prohnutí paluby,zatím co verze torpédová má palubu rovnou!Pravděpodobně autor zamýšlel skutečně jednoduchou stavbu - s použitím jednoho trupu na dvě odlišné verze!Což je chyba nejzávažnější !!.Pokud se porovná sklon poslední přepážky - která zároveň tvoří i konec trupu,tak jak je zakreslena na plánu - se sklonem podle výkresu a fotek originálního člunu "OSA I",tak rozdíl v úhlu sklonu je přímo neúměrný !!Další nepřesností je (domnělé usnadnění stavby),na pohon jedním motorem!Přitom pohon zajišťovali motory dva!Tedy stačilo pouze do plánu zanést tuto zmínku!Jistě člověku se naskýtá otázka :Ale to by přeci modelář mohl vědět,nebo alespoň tušit,jak a kolik,ten či onen druh plavidla,má počet pohonných jednotek? Ale ne každý zná vše!Proto bych rád,aby tento článek pomohl především začínajícím modelářům,v jejich rozhodování,který model začít vyrábět a být s ním spokojen.V mém případě byla zásadní chyba,stavět něco,o čem jsem v té době měl pramálo vědomostí a vlastně,krom plánu z Monaka,žádnou jinou informaci!Při stavbě - je skutečně velmi důležité,nejdříve nashromáždit co nejvíce informací o skutečné lodi (dobové nákresy,fotky,výkresy,co nejvíce detailů,přečíst články - mnohdy v cizí řeči a pod..),pak teprve promyslet jestli do toho jít - či nikoliv.Opět se nabízí otázka : Proč tolik informací - když to stejně maketa nebude?Odpověď je jednoduchá - člověk nemusí nutně stavět makety,ale jakýkoliv model by se měl podobat své předloze co nejvěrněji!!!
pokračování večer .....