Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plánek na stavbu torpédového a raketového člunu K 203.

Hodocení stavebnic a plánů.
Hodnocení musí obsahovat pouze vlastní zkušenost.
Uvádějte klady, zápory, problémy a poměr "cena/výkon"
Odpovědět
cobra

Re: Plánek na stavbu torpédového a raketového člunu K 203.

Příspěvek od cobra »

Rozhodl jsem se popsat široké modelářské veřejnosti jeden ze svých vlastních poznatků ze stavby podle plánu Modelář - torpédový a raketový člun K 203.Na úvod musím podotknout že se jedná o plánek z roku 1977 - tedy historii,ale i z takovýchto plánů se dá lecos vytvořit.Autorem je Jaroslav Fara.Od tohoto autora bylo vydáno mnoho plánů hlavně v oblasti leteckých modelů.V první části bych se nejdříve držel stučné historie vzniku předlohy k tomuto plánu :
Obrázek
Obrázek
pro lepší čitelnost je zde odkaz : https://www.mo-na-ko.cz/images2/LodK203_01.jpg a https://www.mo-na-ko.cz/images2/LodK203_04.jpg
Již z popisovaného způsobu použití a časového rozmezí obou typů lodí je jasné že během svého vývoje musel trup,tedy i paluba doznat menších či větších změn.Samozřejmě v tomto případě se nejedná o stavbu makety,ovšem obecně platí že čím je plán dokonalejší a přesnější, i model získává na věrnosti!
Autor ve stručné historii člunu vlastně ani nepopisuje základní informace,což je zásadní chyba!Verze torpédového člunu - vychází z projektu 183 "Bolševik".Raketová verze - vychází z projektu 205 "OSA" (Wasp).Tyto informace jsou poměrně zásadní,je pravda že v době vzniku plánu byl internet kdesi v daleké budoucnosti,nicméně jakýkoliv plán by tyto informace měl obsahovat!!Rovněž i takticko-technické informace,jako je (celková délka,šířka,max.rychlost) - předlohy a pod.,by měly být uvedeny.Ne tedy informace ve formě "výtlak 50 - 200 Tun a rychlost více než 50 uzlů"!!
Má osobní - vlastní zkušenost hovoří za vše: Plánek jsem si stál z plánků Monaka,stavbu jsem si prostudoval a zhodnotil že s mými zkušenostmi by je pro mne stavba ideální pro svou střední náročnost!Jak uvádí i ostatně autor ("není vhodná pro úplné začátečníky")!Nakupil jsem tedy materiál a s nadšením se pustil do stavby.Stavba trupu,byla - při dodržení předepsaného postupu bezproblémová!!Horší byl již problém s nástavbou - jelikož jsem si vybral "raketovou verzi"!V této části je plán nedotažený a velice nepřehledný.Pro názornost jsou zde,verze
Torpédový člun (proj.183)
Obrázek
Obrázek
Raketový člun (proj.205)
Obrázek
Obrázek
A zde,při pohledu na obě lodě je jasně viditelný rozdíl ve tvaru paluby!
Ve verzi raketového člunu je vážná nepřesnost, a to v prohnutí paluby,zatím co verze torpédová má palubu rovnou!Pravděpodobně autor zamýšlel skutečně jednoduchou stavbu - s použitím jednoho trupu na dvě odlišné verze!Což je chyba nejzávažnější !!.Pokud se porovná sklon poslední přepážky - která zároveň tvoří i konec trupu,tak jak je zakreslena na plánu - se sklonem podle výkresu a fotek originálního člunu "OSA I",tak rozdíl v úhlu sklonu je přímo neúměrný !!Další nepřesností je (domnělé usnadnění stavby),na pohon jedním motorem!Přitom pohon zajišťovali motory dva!Tedy stačilo pouze do plánu zanést tuto zmínku!Jistě člověku se naskýtá otázka :Ale to by přeci modelář mohl vědět,nebo alespoň tušit,jak a kolik,ten či onen druh plavidla,má počet pohonných jednotek? Ale ne každý zná vše!Proto bych rád,aby tento článek pomohl především začínajícím modelářům,v jejich rozhodování,který model začít vyrábět a být s ním spokojen.V mém případě byla zásadní chyba,stavět něco,o čem jsem v té době měl pramálo vědomostí a vlastně,krom plánu z Monaka,žádnou jinou informaci!Při stavbě - je skutečně velmi důležité,nejdříve nashromáždit co nejvíce informací o skutečné lodi (dobové nákresy,fotky,výkresy,co nejvíce detailů,přečíst články - mnohdy v cizí řeči a pod..),pak teprve promyslet jestli do toho jít - či nikoliv.Opět se nabízí otázka : Proč tolik informací - když to stejně maketa nebude?Odpověď je jednoduchá - člověk nemusí nutně stavět makety,ale jakýkoliv model by se měl podobat své předloze co nejvěrněji!!!
pokračování večer .....
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

ten člun měl 3 pohonné jednotky a bývá zvykem , používat pro zjednodušení stavby ( a nutno podotknouti , že je to začátečnický model) funkční jen ten střední .
V době vzniku plánu bylo ůsúěchem sehnat ruský kompletek pro pohon a o 400vkáchnebylo ani slechu.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Tehdy byly jen 380 Mabuchi....
Ivan
petr hájek

ivankap píše:Tehdy byly jen 380 Mabuchi....
Pravda, pravda, ale ne všude a rozhodně ne vždy a už vubec nikdo z tehdejších prodavaček v hračkárnách nevěděl jiné ůdaje než zhruba voltáž a to jen 6 nebo 12 V .O nabídce hřídelí a šroubů raději pomlčím.
cobra

Příspěvek od cobra »

petr hájek píše:ten člun měl 3 pohonné jednotky a bývá zvykem , používat pro zjednodušení stavby ( a nutno podotknouti , že je to začátečnický model) funkční jen ten střední .
V době vzniku plánu bylo ůsúěchem sehnat ruský kompletek pro pohon a o 400vkáchnebylo ani slechu.
Vlastně máš pravdu - 3 jednotky,už z toho blbnu!Tenhle článeček má spíše význam pro začínající modeláře - čeho se vyvarovat i při tak jednoduché stavbě,a že hlavní podstatou při jakékoliv stavbě, je - mít co nejvíce podkladů!!Je jasné že při vzniku plánu - se dalo horko těžko sehnat cokoliv!!Já nehaním plán jako takový - jen se snažím poukázat na chyby které jsem sám udělal.:(:cool:
petr hájek

to je v pořádku , jen si myslím , že ten plánek má svou hodnotu i s těmi chybami.Když se podíváš na lodě co se používají na souboje pak je tohle SKOROmaketa.
cobra

Příspěvek od cobra »

petr hájek píše:to je v pořádku , jen si myslím , že ten plánek má svou hodnotu i s těmi chybami.Když se podíváš na lodě co se používají na souboje pak je tohle SKOROmaketa.
Není to skoro maketa - a uvidíš sám - jen mi ta potvora ještě nedoschla ;)
petr hájek

:rolleyes:
cobra

Příspěvek od cobra »

pokračování....
Jak jsem již psal - stavba trupu je poměrně jednoduchá a žebra přesná.Nástavba v podobě raketového člunu je dosti zmatená,hlavně co se týká raketových sil.Na plánu jsou značně zjednodušené (hranatá stříška)ve skutečnosti jich bylo několik typů ale žádný z nich nebyl hranatý.Myslím že i málo zkušený modelář svede udělat střechu oblou (pokud plán má takto raketnice má nakreslené)v tomto případě nikoliv!A je to veliká škoda - protože se tím opět vzdaluje model reálu!!Technologie stavby a použitý materiál odpovídá tehdejší době.Já osobně stavěl přesně podle návodu - tudíž celý trup lepen Epox.1200 a napouštění fermeží,v době stavby jsem samozřejmě o jiných technologiích pramálo věděl.Ovšem nutno dodat že fermež není zas tak špatný nápad - ano,překonaný ale stále funkční.Barva tak na trupu výborně drží!!
Další problém se naskytl při vytváření nástavby kabiny.Plán je v tomto kroku,tak nepřehledný že člověk nezkušený (jako já) si s tím jen ztěžka poradí!!Dalším bonbónkem je stožár,v mém případě ještě umocněný - verzí s funkčním osvětlením.V podstatě jsem dodnes nesehnal podklady pro jednoznačný tvar v použití na lodích v 60.letech.

pokračování později.....;)
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

Jen si trošku přidám k těm starším plánkům.Díky ochotě zdejších spolupostižených jsem shromáždil dostatek materiálu k G5 (díky Milane a Zdenku) a přesto po prostudování a několika zkušebně vytištěných kopiích jsem sedl k PC a jal se vše překreslit do AutoCADU.Ono totiž věkem,častým kopírováním a skenováním čáry nejsou čáry a kolmice nejsou kolmé,takže riziko že někde ustřelím,zvláště při změně měřítka,hraničí s jistotou.Takže bud stavět tak jak to je a zavřít oči,po té spáchat na hotové lodi kontrolovaný požár a nebo to překreslit od píky a sesbírané historické výkresy použít jako vodítko.
Jinak zdar všem stavitelům ona totiž i správně postavená plave i cihla
cobra

Příspěvek od cobra »

Závěr
Po delší odmlce je tu poslední příspěvek.Takhle vypadá model v mém provedení (zatím ještě chybí nějaké detaily,ale je již schopný plavby. Obrázek
ObrázekObrázek
A co dodat na úplný konec ? V podstatě se dá říci že je možné podle popisovaného plánku,zhotovit loď zdánlivě se podobající předloze :/ Ovšem nedá se to označit ani jako polomaketa - prostě Lodička :D
Všem přeji dobrý výběr při volbě plánů.
Cobra
slavikk

Příspěvek od slavikk »

Krásné.Stavěl jsem v roce 1982 raketovou verzi dle monografie z ABC o délce zhruba 1m a s pohonem Mabuchi 540.Mám už jí pouze na klasických fotkách.Chtěl bych ale digitalizovatl starší fotky modelů a tak bych je pak dal k dispozici.Slavik
cobra

Příspěvek od cobra »

slavikk píše:Krásné.Stavěl jsem v roce 1982 raketovou verzi dle monografie z ABC o délce zhruba 1m a s pohonem Mabuchi 540.Mám už jí pouze na klasických fotkách.Chtěl bych ale digitalizovatl starší fotky modelů a tak bych je pak dal k dispozici.Slavik
Tak to by bylo určitě zajímavé - já před časem získal velice solidní plány na toto plavidlo (OSA II) - rovněž v přibližné velikosti jednoho metru - bohužel ke stavbě ještě nedošlo a zatím to ani nevypadá že by vbrzku stavba započala.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavebnice a plánky“