Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Mayflower

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Mynymaks

Re: Mayflower

Příspěvek od Mynymaks »

Zdravicko vsem,
puvodně jsem chtěl taky prezentovat pár foteček mýho modelu Mayflower, který momentálně stavím, ale jak jsem si tak průběžně pročetl všechny diskuse na fóru a viděl vaše fota, tak jsem došel k závěru, že jsem vlastně taky "střelec a mastič".. :D :D a docela se teď za to stydím co to vlastně tvořim.. Jedinou útěchou pro mě je, že jsem vlastně začal od nuly - žádná stavebnice jen čistě plán lodi. Stavim v měřítku v 1:33 takže výsledná délka je něco okolo 120 cm.
Začínám přemejšlet, že stavbu utnu a objednám si taky nějakou pěknou stavebnici, kde veškerý doplňky nebudu muset vyřezávat a všude možně shánět. Mám několik tipů a to od různých firem (Artesania, Mantua Panart Sergal, Mamoli, Corel, Euromodel), jestli máte někdo zkušenosti s jednotlivými firmami, prosim poraďte která je nejlepší co do přesnosti k originálům stavebnic a kvality materiálů v nich použitých. Podle toho co jsem tu četl, tak Constructo - nic moc.

Jirka D.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Zdravim a vitam te mezi nas.
Precti si sekci novorocnich predsevzeti a zjistis, ze nejdulezitejsi a nejtezsi je rozestavenou lod dokoncit. Takze tu Mayflower klidne dojed stavajici technikou a ber to jako procviceni ruznych postupu pri stavbe.
A za fotky se nestyd - to ze kritizujeme nedokonalosti neznamena nic zleho, ale naopak se snazime spolecne dobrat k "lepsim" modelum. (Me napriklad byla vytykana spatna barva lanovi -vim o tom a ostatni to alespon priste udelaji poradne :-) )
Co se tyka vyberu stavebnice, vic nez na firmu se zamer na lod. Zkus sehnat monografii nebo jine plany, protoze u vsech stavebnic jsou dost mizerne. Muzes se zeptat lidi na foru anebo zkusit knihovny - mam s nimi v posledni dobe vyborne zkusenosti. Vyber si lod, o ktere budes uz pred koupi stavebnice presne vedet, jak ma vypadat, jak bude resen kazdy konstrukcni detail. Teprve pak projdi vyrobce a vyber si toho, ktery se svym modelem nejvic priblizil tvym predstavam.

Hoden stesti, Radek
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

No dobra, tak ja sem teda nejaky fotky umistim, ale na rovinu rikam, ze model stoji za prdu..
Jinak k tem stavebnicim mam v merku zatim dve lode - a to Bellona nebo Surprise. Zatim nevim, ktery vyrobci a jestli vubec je prodavaji, to se musim podivat.

Jirka D.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,

vůbec se nemusíš bát ty fotky sem poslat. Nikdo tě nekousne :) .

Pavel
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Mynymaks píše:No dobra, tak ja sem teda nejaky fotky umistim, ale na rovinu rikam, ze model stoji za prdu..
Jinak k tem stavebnicim mam v merku zatim dve lode - a to Bellona nebo Surprise. Zatim nevim, ktery vyrobci a jestli vubec je prodavaji, to se musim podivat.

Jirka D.
Bellona je dost známá, dělá ji např. Corel (jejich stavebnice se mi obecně osobně nelíbí, kvůli používání plastových dílů) a KRICK prodává plány. Existuje monografie http://www.libris.cz/knihy/modules.php? ... 0851779166. Mám dvě sady fotek a nějaké další materiály. Kdybys měl zájem, napiš Soukromou zprávu.

Surprise neznám (má ji jako novinku Artesania Latina) - můžeš dát odkaz na fotky?

Ještě si dovoluju upozornit na model H.M.S. Fly od Victory Models (Amati-Euromodels), který (nekamenujte mě, prosím :-) ) se vizuálně trošičku podobá Belloně, ačkoliv jde o šalupu šesté třídy.
http://www.westbourne-models.com/erol.html#1977X1986
http://www.historicships.com/TALLSHIPS/ ... MS-Fly.htm - bohužel špatná fotka - modré pruhy jsou podobně zlacené jako u Bellony.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Mynymaks píše:Surprise je vlastně filmová verze lodi Rose, mělo by se jednat o tu samou loď.
http://www.modelsailingships.com/ships/hms.html
http://www.pioneernet.net/bobz3/rose.htm
Hezké obrázky - je to zase trošku jiná technologie - skoro samé plasty. Pokud má člověk model kvůli ježdění, je to asi ideální a rychlý způsob stavby i jednoduchá údržba. Nicméně já stavím kvůli stavbě samé :lol:, takže bych preferoval dřevo a "historickou věrnost".
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Už střádám fotky a brzo je sem frknu, teď ale řeším jinej problém. A to zda na Mayfloweru byly z boku schůdky nebo ne, toť dilema. Našel jsem na mnoha obrázcích a modelech že tam jsou a na mnoha zase že nejsou. Na plánech podle kterých stavím tam nejsou Pls. poraďte..
Jirka
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Na galeonách z té doby jsou (ostatně téměř na všech lodích). Takže hlasuju pro.

BTW: Od koho máš plány? V měřítku 1:33 by snad neměly být zjednodušené...
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Já stavim v 1:33 ale plány mám v měřítku 1:50 z r. 1976 co překreslil jakýs polák Waldemar Nowy a podle těchto plánu vypadá replika v Plymouth stejně. Pak mám ještě jedny plány v 1:60 od R.J. Collinse. Tak se snažim co nevyčtu v jedněch vykoumat z druhých.. I když v případě této lodi, jejíž skutečná podoba není známá a je víceméně odhadnutá, je to dá se říct jedno. Tak že když tam bude nějaký prvek navíc tak by to nemělo vadit..
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Tak tady se můžete mrknout na můj polotovar.. Jsem připraven na palbu kritiky.. :D

www.lod-mayflower.wz.cz

Jirka
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Mynymaks píše:Tak tady se můžete mrknout na můj polotovar.. Jsem připraven na palbu kritiky.. :D

www.lod-mayflower.wz.cz

Jirka
Pěkná loď! Čekal jsem horší :) :) :) :P

Jen se chci zeptat na materiál - vidím dobře, že kostra je z balzy? A jaké hotové polotovary jsi použil (kotvy, člun, kladky, ...)?

Radek
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

jj přesně tak kostra je z balsy 1 cm kýl a žebra ze 4 mm, na spodní hranu kýlu jsem dal ale smrkovou lištu a na ostatní hrany jasanovou dýhu, páč balsa je přece měkká. hotové polotovary jsem ještě nepoužil žádné, kotvy jsem dělal úplně celé sám, člun jsem chtěl použít takovej výlysek, ale jak jsem se díval tady okolo, tak jste mě zvyklali a udělám ho přesně tak jak by měl být, jedinné co jsem si objednal z internetového obchodu jsou dvě děla a několik soudečků a palubní zvon.
Kladky je to, čím se momentálně zabejvám a vidim to tak ještě na měsíc :) . Vyřezávám a brousim postupně jednu po druhé a pak mě čeká navrtávání otvorů. (Ještě že Mayflower jich nemá tolik :D ).
Už jste to tu taky probírali a na tý mojí fotce kotev to je vidět, použil jsem barvy a na vrch matný lak a ono se to mrcha leskne, ale to už předělávat teda nehodlám, vzhledem k tomu, že na tom dělám už přes 3 roky.:rolleyes:

Jirka
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,
trošku to nechápu. Proč čekáš palbu kritiky? :)

Vždyť je to moc pěkně udělané. Sice nejsem ten kdo by mohl hodnotit, ale přesto máš mou pochvalu a úctu.

Jestli makáš na kladkách, tak by nebylo špatné to ukázat. Materiál, postup atd. Myslím, že nejenom mě by to určitě zajímalo. Stejně tak postup výroby kotev.

Ahoj Pavel.
mitom

Příspěvek od mitom »

Pekná práca, rozhodne sa nemáš za čo hanbiť.
Len (na môj vkus) dosť odvaha robiť kostru trupu z balzy. Bál by som sa, že to bude krehké. Ale dopadlo to dobre... :)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Mynymaks píše:...
Kladky je to, čím se momentálně zabejvám a vidim to tak ještě na měsíc :) . Vyřezávám a brousim postupně jednu po druhé a pak mě čeká navrtávání otvorů. (Ještě že Mayflower jich nemá tolik :D ).
Už jste to tu taky probírali a na tý mojí fotce kotev to je vidět, použil jsem barvy a na vrch matný lak a ono se to mrcha leskne, ale to už předělávat teda nehodlám, vzhledem k tomu, že na tom dělám už přes 3 roky.:rolleyes:

Jirka
Nazdar, díky za odpovědi.
Ke kladkám bys mohl udělat do Postupů návod, myslím, že všichni ostatní je kupují.
(Akorát vím, že francouzi je dělají tak, že nejdřív navrtají a nadrážkují lištu, a pak ji porcují na jednotlivé kladky.)

Radek
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Tak to jste mě teda fakticky potěšili, já už to pomalu chtěl vzdát, podle mě je tam strašně moc věcí co bych teď řešil jinak a mě se to prostě nelíbí. Např. když se kouknete na tu fotku od zádi, je tam vidět, že sem si nedal moc práci se zešikmením hran žeber a jsou tam vidět prostě vlny. A je to asi dáno i tím, že jsem obšívku dělal taky z balsy.
Jak jsem vyráběl kotvy k tomu fotky nemám, ale můžu to popsat. Kotva je taky udělaná celá z balsy. Jelikož mám v práci přístup k laseru, tak jsem si v Corellu vykreslil přesnou velikost kovoveho těla kotvy v měřítku a vyříznul jsem to (pokusů bylo strašně moc, než to bylo ono). Pak jsem zbrousil do oblých tvarů. Přilepil jsem listy na špice kotvy. Ta vrchní dřevěná část je ze dvou dílů k sobě na sraz a v nich udělanej otvor. No a pak bylo pro mě to nejhorší polepování milimetrovými pásečky jako imitace kovových pásků. To vše dohromady nalakováno, přebroušeno, namalováno akrylátovými barvami a znovu nalakováno matným lakem a výsledek je lesklá kotva. To sem myslel že mě trefí.
Kladky - něco nafotim a umístim na web.

Jirka
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Stále pracuju na kladkách, je to mravenčí práce, až bude hotovo poreferuju.
Obracím se na vás s jiným dotazem. V brzké době si chci obědnat jednu z těchto 4 stavebnic.
Jelikož se nejedná o malý peníz poraďte při výběru pls.
Wappen von Hamburg - Corel
S. Felipe - Panart
Sovereign of the seas - Sergal
Le soleil royal - Sergal
Ja osobně sem pro jednu z posledních dvou od Sergalu.
Jirka
mitom

Příspěvek od mitom »

Panart mi pripadá ako kvalintejší výrobca oproti sergalu. Ale pokiaľ tie stavebnice berieš ako polotovary (zdroj materiálu), tak je to viacmenej jedno.
Inak, vybral si si veľmi zložité, ale krásne lode (okrem tej wappen - tá mi prijde jednoduchšia). Každopádne veľa šťastia a úspechov pri stavbe, nech si už vyberieš ktorúkoľvek...
P.S. Pekná je aj Agamemnon od JoTiKa (ale cenovo je už trochu inde...).
Naposledy upravil(a) mitom dne úte úno 13, 2007 08:01, celkem upraveno 1 x.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
doporučuju stáhnout následující tabulku z DryDockModels, ve které jsou stavebnice srovnány. Přitom platí, že stejná firma = stejná kvalita stavebnic v její nabídce.
http://www.drydockmodels.com/gunnar/info.xls

Mám kompletní katalog Mantua/Panart/Sergal a v něm vypadají podobně :) Mě osobně se nejvíc líbí sv. Filip.

Jinak bych volil takovou loď, ke které máš podklady (monografii) - z tohoto pohledu je sv. Filip zcela fiktivní :D

Koukni ještě na
http://forum.drydockmodels.com/viewtopic.php?t=1191,
kde jsou popisy a odkazy do galeriíí.

Šťastnou ruku při výběru, Radek
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

No já bych volil také určitě San Filipe - Panart. Ta loď se mi mooooc líbí. A ještě když jsem viděl co s tou stavebnicí dělaj na Drydockmodels tak mi vylejzaly oči z důlků :rolleyes:
Přesně jak psal kartonist, koukni se na drydockmodels na ten seznam, myslím, že tam najdeš všechny tvé adepty. Buď již postavené nebo rozestavené.
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

zacina teda ve me prevazovat pro Panart - San Felipe.
Jotika je super, ale na tuto cenovou nemam. A co takhle treba Corel - Bellona? Bellona je taky jedna z mych favoritek, ale nasel jsem ji jen u Corelu a Euromodels.
mitom

Příspěvek od mitom »

Ak Ti môžem poradiť, vyber si najskôr loď, ktorá sa Ti páči a na ktorú si trúfaš...
...a potom si zisťuj výrobcov, kvalitu a ceny.
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

no mě se páči každa bohatě zdobená :D a Mayflower beru jako rozjezd na nějakou složitější fešandu..
kartonist

Příspěvek od kartonist »

U Bellony je to nebezpečí, že existuje několik skutečně špičkových modelů a ty se případně utrápíš, protože jejich kvalit nedosáhneš. :D :lol: :P
Ale existují k ní monografie, a to je mnohem podstatnější, hlavně při úpravách.

San Felipe je smyšlenka, takže podklady budeš shánět hůř.

P.S.: Ještě jedna věc: Já osobně jsem proti Corelu předpodjatý, protože jsem měl v rukách jejich stavebnice se spoustou PLASTOVÝCH dílů - gratingy, děla, lafety. Ověř si to raději předem....
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Tak me tak napada, ze san felipe bude asi nejlepsi volba, kdyz je to smyslena lod tak bych se vyhnul pripadne kritice, ze je neco spatne nebo ze se nedrzim historickych podkladu :D:D
No zatim jeste budu dumat ktera u me zvitezi..
Jeste k ty Bellone, ty spickove modely jsem nevidel tak by me nemelo pripadne co trapit.. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“