Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Racer 380 jaký motor

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
PavelB

Re: Racer 380 jaký motor

Příspěvek od PavelB »

Chtěl bych si postavit rc model člunu ze stavebnice Racer 380 http://www.hobbylink.cz/launch.php?s=pr ... oduct=1170 ale váhám nad motorem, který je doporučen, s člunech bych chtěl jezdit tak kolem 15-2O min (jestli by to tedy bylo možné), najde se tu někdo kdo mi poradí. Je mi jasné že s výměnou motoru se budou muset změnit i baterie a regulátor.
SH

Příspěvek od SH »

Nepochopil jsem, jestli chceš jezdit rychleji nebo déle.
Je to prostě tak - na palubě máš nějakou zásobu energie. Pokud chceš jezdit déle, budeš jezdit pomalu. Jestli rychleji, baterky vydrží kratší dobu. Když použiješ baterky s větší kapacitou, tak ty budou těžší, člun budemít větší ponor a tedy i odpor a jseš tam, kde předtím.
Máš jen dvě cesty - zvýšit účinnost ( účinnější šroub, sladění soustavy baterka-motor-šroub,...) anebo změnit typ baterie - asi na LiIon nebo LiPol. Což je drahé, vyžaduje znalosti o těchto baterkách a i jinou nabíječku.
Asi tak.
PavelB

Příspěvek od PavelB »

Myslel jsem právě na Li-Pol, nabíječku mám a táta na nich létá, takže určité znalosti by zde byly, ale nevím jak je to u lodí, jaký motor, jestli může být střídavý atd...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Li-Pol do lodi můžeš klidně použít, akorát by to chtělo vhodný regulátor co s nima umí pracovat. Střídavý motor se dá do lodi teoreticky taky použít ale otázka zda se to vyplatí a už vůbec netuším zda to přináší nějaké technické problémy či nikoli. Osobně jsem o takovém řešení nikdy neslyšel ale je možné že už to někdo použil. Pokud není zvláštní požadavek na výdrž bez zastávek u břehu tak se dá použít více akumulátorů a podle potřeby je na břehu vyměnit. Přesněji neporadím, tvůj dotaz je málo konkrétní a navíc rychlé lodě nepatří do mého pole působnosti.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Jestli si dáš poradit a nechceš tady o tom jen polemizovat s tím,že to stejně uděláš podle svého,tak Ti teda radím:Výrobce tohoto modelu ,než jej začal vyrábět,určitě testoval ,nebo nechal testovat trup o který je řeč.Občas se stane ,že nezvolí nejideálnější řešení ,ale ve většině případů člověk ,,který zkouší loď zvolí motor ,baterie,regulace,šrouby,takové ,při nichž se chová model nejlépe.Tak to nech tak ,jak to je a jestli máš chuť na něco jiného ,kup si dle Tvých představ.Obyčejně z všelijakých předělávek a různých neodborných úprav vznikne paskvil ,který již není možno vrátit.Hovoříš o střídavém motoru(do plastové lodě?)najeď na www.admiralshop.net, Macháň vyrábí rychlostní modely na bezkomutátorové motory ,ty dovedou s modelem pěkně zacvičit .To Ti radí Pepa Darvaš (myslím ,že nějaký zkušenosti mám)
Pepa Darvaš

opravuji odkaz:www.admiralshop.wz.cz
P.S.Rozhodně nepočítej s dobou delší než dest min.svižné jízdy
Naposledy upravil(a) Pepa Darvaš dne ned úno 11, 2007 23:33, celkem upraveno 1 x.
PavelB

Příspěvek od PavelB »

OK, o cenu mi zas až tak nejde, spíš o kvalitu, díval jsem se na ty z www.admiralshop.wz.cz a dokonce se mi tam libí víc než ten Racer 380, takže jestli jsou kvalitní,tak už mám nejméně jednu vybranou
Pepa Darvaš

no a je vymalováno
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Bořík:
Když už se nakously ty Li-Pol v lodi, rád bych si ujasnil od někoho zkušeného, jak moc kritické to je s tím regulátorem. Donesly se ke mně nějaké informace, že i některé regly co jsou na Li-Pol tak správně nevypínají. Dále že i s nevhodným reglem lze baterky jakžtakž ohlídat, jestliže se dává pozor a jakmile se zaznamená pokles výkonu tak se přistane, případně že se lítá/jezdí na čas. Zajímalo by mně jestli se dá v praxi skutečně takto postupovat bez nadměrného rizika zničení baterek.
Ante

Příspěvek od Ante »

já bych to při své lakotě :-) neriskoval, podvybití je jejich konec.
SH

Příspěvek od SH »

Nejlepší je hlídat si čas. U letadla to jde obstojně (když vypneš motor jdeš k zemi) ale u lodě to tak jednoznačně nevidím. Můžeš stát, jezdit si na 20% plynu,... a časový výpočet je v kytkách. A hlídat to na napětí? 3V při plném plynu a 3V při ploužení je sakra rozdíl.
PavelB

Příspěvek od PavelB »

SH píše:Nejlepší je hlídat si čas. U letadla to jde obstojně (když vypneš motor jdeš k zemi) ale u lodě to tak jednoznačně nevidím. Můžeš stát, jezdit si na 20% plynu,... a časový výpočet je v kytkách. A hlídat to na napětí? 3V při plném plynu a 3V při ploužení je sakra rozdíl.
Jo to je jasný na první kocábce co jsme s tátou postavily jsem jednou jel 5 min a jindy 20, ale u lodi typu Racer se nepředpokládá jízda na 20 %, typnul bych to rozmezí 60-90%, jinak bych si postavil nějakou jachtičku a neřešil výdrž baterek.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Ante, Bořík, SH:
Kdybych seriózně u lodi uvažoval o použití Li-Pol tak bych neřešil hlouposti a použil regulátor co s nima umí pracovat. Proč se ale ptám, jde mi o následující záležitost.
Než jsem si pořídil lepší letadlo, měl jsem RC set, když jsem ho zrušil, zbyla mi z něj elektronika a další vybavení, sice čínský šmejd, ale funkční a bylo mi líto to ještě nějak nevyužít. Vymyslel jsem to tak, že jsem si odskočil od své specializaci a zbastlil jednoduchý hydroglyzér jen tak na vyblbnutí. Pro tento účel postačuje, akorát je potíž s baterkama. Ty z RC setu jsou 5čl. NiCd 300 mAh, tedy malá kapacita, navíc už moc nevydrží a dá se s nima jakžtakž jezdit tak minutu což je strašně málo. Řeším tedy čím tyhle baterky nahradit. Jelikož popisovaný model je pro mně jenom takový úlet tak nechci kvůli němu extra investovat a spíš mám snahu využít vybavení co mám doma po ruce. Napadlo mně tedy vypůjčit si z letadýlka Li-Pol akorát se obávám že je ten regl z RC setu neohlídá a zničí, tak se vyptávám abych si ujasnil jak je riziko velké.
Faktem je že těm mým baterkám spíš hrozí smrt stářím než že bych je zničil nešetrným provozem. Jsou to nějaké levné E-Tec, pořízené v létě 2005, pak několik měsíců skladované než jsem zprovoznil letadlo. Loni jsem na nich udělal max. 10-20 cyklů protože kvůli nedostatku času a špatnému počasí jsem moc nelítal. Teď přes zimu jsou baterky zas v nečinnosti a čekají na jaro na novou sezónu. Pokud by se jim o něco zkrátila životnost tak bych to neřešil, ale pokud by reálně hrozilo zničení během několika příštích cyklů tak to bych nechtěl riskovat.
Nejlepší řešení by asi bylo vyhodit ten čínský šmejd a dát místo něho pořádný regl, ale pro tenhle případ se mi nechce extra investovat. Leda kdybych regl potřeboval do něčeho dalšího a do hydroglyzéru si ho jen vypůjčoval. Přehazování vybavení z modelu do modelu však taky není zrovna ideální řešení.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

PavelB píše:OK, o cenu mi zas až tak nejde, spíš o kvalitu, díval jsem se na ty z www.admiralshop.wz.cz a dokonce se mi tam libí víc než ten Racer 380, takže jestli jsou kvalitní,tak už mám nejméně jednu vybranou
Ahoj, mam nejake zkusenosti jak s rychlyma lodema tak s trupama z admiralshopu, i se stridavyma motorama v lodich. Jestli chces, tak ti rad pomuzu. Nejlepe ICQ: 333844610
Naposledy upravil(a) Cuga dne pon úno 12, 2007 19:51, celkem upraveno 1 x.
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
PavelB

Příspěvek od PavelB »

Cuga píše:
PavelB píše:OK, o cenu mi zas až tak nejde, spíš o kvalitu, díval jsem se na ty z www.admiralshop.wz.cz a dokonce se mi tam libí víc než ten Racer 380, takže jestli jsou kvalitní,tak už mám nejméně jednu vybranou
Ahoj, mam nejake zkusenosti jak s rychlyma lodema tak s trupama z admiralshopu, i se stridavyma motorama v lodich. Jestli chces, tak ti rad pomuzu. Nejlepe ICQ: 333844610
ok, určitě se ozvu
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Na těchto stránkách je popsán odpojovač baterií.Myslím že je to nejlepší řešení.
http://www.zajic.cz/odpojovac/odpojovac.htm
SH

Příspěvek od SH »

Šiška Roman píše:Na těchto stránkách je popsán odpojovač baterií.Myslím že je to nejlepší řešení.
http://www.zajic.cz/odpojovac/odpojovac.htm
Ten odpojovač, tak jak je, není moc vhodný jak už psal Bořík.
Ale dal by se vylepšit. Místo odporového děliče natvrdo dát trimr pro nastavení vypínacího napětí podle vůle toho kterého soudruha, a hlavně, místo výkonového FETu dát hradlo přes které by šly impulsy do reglu. Pokud by regl byl "méně inteligentní" a neporadil si s nepřítomností impulsů na vstupu, tak by se tam musel dát přepínač impulsů z Rx nebo generátoru na kterém by byly nastaveny pulsy 1.5ms (neutrál).

Jinak to není nic jiného, než co má většina reglů už v sobě se všema neduhama, které již byly zmíněny ( závislost min. napětí na odebíraném proudu) .
Šiška Roman

A také se píše o tom že vypínací napětí se dá nastavit jak pro jeden tak dva a tři články.Velmi malý odběr samotného odpojovače.A pro větší proudy použít jiný tranzistor.Jeden vzorek jsem postavil a to nastavení fungovalo spolehlivě.
Šiška Roman

Ten trimr není ideální-spolehlivost.Odporový dělič je daleko lepší.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“