Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

HMS Bounty od temnenebe

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Severan

Re: HMS Bounty od temnenebe

Příspěvek od Severan »

Ta monografie by měla obsahovat také plán, bývá z druhé strany přebalu + uvnitř knihy. Musíš si ho zvětšit a překreslit do potřebného měřítka. Mohl by to potvrdit autor tohodle vlákna, pokud tomu tak je?

Severan
temnenebe

Příspěvek od temnenebe »

Děkuji všem radám, které jsem si přečetl ohledně mého dotazu, moc mě to potěšilo. Některé knihy o lodích mám, jako např. Od Drakaru k válečným lodím, Na vlnách řek a oceánech, Pod pirátskou vlajkou, Válečné lodě 1 + 2, Plachty objevují svět, Všechny lodě plují k břehům, Vody a staletí. Ale i když je někde HMS Bounty vykreslená, postrádám to nedůležitější a tím je plán na stavbu v určitém měřítku, uvítal bych tak 1:75 aspoň kýl s žebrami....snad se k tomu nějak dopídím, nějaké informace jsem již získal a uvidíme, jak to všechno dopadne.
Dada

Příspěvek od Dada »

Plán na Bounty vyšel před lety v modelářských plánech co dělal Modelář.

Dada
temnenebe

Příspěvek od temnenebe »

Ty plánky z toho Ruského odkazu se mi moc líbí a jsou pro hrubou stavbu docela skvělé i to měřítko mě vyhovuje 1:60 Všechny jsem si je zvětšil a teď jen, kdo mě to vytiskne, ale to je již detail, který vyřeším celkem snadno. Za tento odkaz k těm plánkům na HMS Bounty moc děkuji a jsem dlužníkem.
Než však seženu vše potřebné + určité pracovní nářadí a materiál ke stavbě, asi to zabere trochu více času, ale i tak se již na tu stavbu moc a moc těším.
eště bych se chtěl zetpat, dal by se postavit kýl s žebrovím i z nějakého tvrdšího kartonu? Mám k těmto materiálům snadnější přístup a mohu si tak vybrat různé vhodné typy.
Pokud máte s tímto nějaké zkušenosti, poraďte, inak bych zachoval celodřevěnou stavbu modelu.
temnenebe

Příspěvek od temnenebe »

Ahojky všichni.
Jsem tady vlastně poprvé a jsem velkým obdivovatelem všech dovedných rukou, které modelují a vytvářejí ty nádherné historické plachetnice z 16 a 17 století. I když mám představy, jak se takový model tvoří, tak jsem akorát tak sestavil jen nějaké plastikové modely a to není ono. Líbí se mi ty klasické dřevěné modely, ale má to jeden háček. Toužím si postavit loď Bounty, ale nemohu se nikde dostat k žádným plánkům. Mohl bych tímto prostřednictvím někoho moc poprosit, zda by mi v tomto neposkytl nějakou pomoc? Předem moc děkuji za jakoukoliv radu i pomoc a zároveň se moc a moc těším.
Milda
mikep

Příspěvek od mikep »

Já používám plány ze stavebnice, ale ty nejsou nic moc. Loď je daleko lépe popsána v knize Anatomy of the ship viz výše, ale tam zas nejsou přiloženy plány jako takový. Obsahuje pouze nákresy v různých měřítkách. Doporučoval bych pořídit kvalitní plány od někoho jinýho než B.Boats. Myslím, že jsou k mání i v českých e-shopech (odkaz někde tady v jiné sekci)
Severan

Příspěvek od Severan »

Mrkni sem:

http://www.hobbiesguinea.com/default.ph ... fd80d194e2

http://www.taubmansonline.com/

tady je zdarma:

http://shipmodeling.uw.hu/Bounty/index.htm

když už nic, tak se můžeš kochat, tu knížku určitě pořiď.

Severan
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Dovolím si reagovat...

Plány z prvního odkazu bych nekupoval. Každý výrobce stavebnic (i jinak dobrý AMATI) zjednodušuje a používá unifikované díly. Takže to nejsou výkresy původní lodi, ale něčeho trošku (úplně) jiného - viz. hned první příspěvek v tomto vlákně.
A mimo to, tyhle plány jsou na tom pirátským webu :)

Kup si nebo přes meziknihovní službu sežeň monografii. Vzhledem k tomu, že na modelu strávíš dva až tři roky, to za ty peníze rozhodně stojí.

Radek

Radek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Sice se to při přesunu zase jaksi divně poskládalo, ale snad každej pochopí pořadí příspěvků.

Pavel
kartonist

Příspěvek od kartonist »

temnenebe píše:eště bych se chtěl zetpat, dal by se postavit kýl s žebrovím i z nějakého tvrdšího kartonu? Mám k těmto materiálům snadnější přístup a mohu si tak vybrat různé vhodné typy.
Pokud máte s tímto nějaké zkušenosti, poraďte, inak bych zachoval celodřevěnou stavbu modelu.
Zkušenosti s kartonem mám - viz moje Revenge. Důrazně nedoporučuju vzhledem k následujícímu:

1. Papírová kostra se kroutí. Dřevěná sice taky, ale překližka má přece jenom mnohem větší tuhost. Na rozdíl od kartonu tak se snadno "nezlomí" - karton se při průhybu pokrčí a ztratí konzistenci vláken, takže pevnost je pryč.

2. Nedokážu si reálně představit, jak by na kartonové kostře držely dřevěné plaňky - asi dost mizerně...

3. Z tvrdého kartonu to nůžkama nevystřihneš, při řezání ulamovacím nožem se už od tl. 2mm neubráníš zkosení hran. Lupínková pilka hranu rozškube k nepoužitelnosti. (vše vyzkoušeno) Jediné řešení je vyřezat laserem, a to už můžeš rovnou řezat překližku.

Nějak jsem nepochytil, jestli je to tvoje první loď. Pokud chceš papírovou, mohu doporučit Bounty v měřítku 1:96 od Shipyardu anebo něco novějšího ve výrazně lepší kvalitě tisku. (Napiš mi soukromou zprávu.) Chceš-li dřevo doporučuju jít napoprve do alespoň trochu kvalitní stavebnice (tj. ne např. Constructo). Sám to tak teď řeším a až mi balíček dojde, pochlubím se. :)

Radek
jiří janiš

Příspěvek od jiří janiš »

ahoj, myslím, že ideálním řešením je opravdu monografie Johna Mc KAYe. Je velmi podrobná se skvělými plány. Pak už stačí potřebné plány zkopírovat do požadovaného měřítka a vzhůru na palubu..tedy do stavby:)..a když už jsme u BOUNTY, tak můj zpožděný vánoční dárek "už" je na cestě. Zvolil jsem tu od Artesania latina 1:48, takže se moc těším a zároveň doufám, že nebudu zklamán. Zdá se mi docela povedená.
temnenebe

Příspěvek od temnenebe »

Kdysi dávno jsem stavěl dvě lodě (byly to dřevěné modely stavebnice Igra a to Golden Hind a Santa Maria) O obě jsem přišel díky své rodině, kterým se tyto loodičky moc líbily a sprodtě je na mě vyžebraly. Pak to byly ještě dva plastikové modely od firmy Revel - Mayflower a HMS Victory. Abych se přiznal, tak ty plastikové modely se mi nelíí, není to moje gusto a tak nosím v hlavě již delší dobu, že si jednou postavím velký dřevěný model HMS Bounty, snad proto, že mě učarovala při několikerém shlédnutí filmu "Vzpoura na lodi Bounty" a navíc se těším na DVD, které právě vyšlo. Stahoval jsem z internetu asi dvě hodiny, různé detailní fotografie, plánky a informace o stavbě této lodi.
Můj dotaz, ohledně možné konstrukce z kartonu byla čistě informativní, nemám s tím vůbec žádné zkušenosti, jen jsem někde zahlédl, že i takto se dá něco udělat. Ale určitě by to nebylo ono......jsem pevně rozhodnut pro celodřevěný model !!!!!!
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Pánové a dámy :) s plánama na Bounty to sice nemá co dělat, ale je to nejhezčí model Bounty, který sem kdy viděl a asi slyšel :) !!!! Je to upravený model od Artesania Latina. Prostě pecka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://gallery.drydockmodels.com/album196?page=1
Severan

Příspěvek od Severan »

Jenom k žebrům z lepenky, jsou vhodne pro rychlou konstrukci trupu a to v případě, že je vylomíš a nasledně vyhodíš. Je dobré použít dvě desky lepenky a ty k sobě slepit křížem. Vlákana má i papír, takže si zhotvíš něco jako překližku, pak se nekroutí. Rovné řezy se dají dělat na ruční řezačce či strojové, obloučky vyřežeš balzořízem, vylamovací nožík je nevhodný (jak psal kartonist, mám tutéž zkušenost - má tendenci uhýbat), samozřejmě to nejde najednou. Hrany pak zarovnat 200 smirkem. Dělal jsem to už několikrát. Z tohoto materiálu jde zhotovit i papírová obšívka, pak používáš nevrstvený materiál.

Ještě k papíru, papír má podelná nebo příčná vlákna, jinak řečeno širokou či úzkou dráhu. Takže v jednom směru se vytahuje víc, než v druhém. Mnohdy je to dobré vědět. Takže pokusem se dá zjistit směr vláken. Vezmu list papíru a podel trhnu. Pokud neuhne a utrhneme téměř rovnou polovinu, tak jsou vlákna podélná a bude se vytahovat do šířky. Pokud při trhnutí sjíždí do stran, tak ho trhneme napříč a velmi pravděpodobně utrhneme rovný kus, takže jsou vlákna napříč a materiál se bude vytahovat do délky. Mnohdy se s tímto setkáme při podlepování vystřihovánky, kdy díly po podlepení nesedí - obzvláště pokud používáme disperzní lepidla jako je herkules a pod.

Jinak na tento model asi určitě nevhodné.

Severan
Severan

Příspěvek od Severan »

Kartonist mám na tebe dotaz, setkal jsi se někde na netu u nás s tímto modelem:

http://www.model-shipyard.com/z01/index.html

Severan
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Severan píše:Kartonist mám na tebe dotaz, setkal jsi se někde na netu u nás s tímto modelem:

http://www.model-shipyard.com/z01/index.html

Severan
Ne. Alert vyšel ve staré sérii, ale "laserovaný" jsem zatím neviděl.

Chceš-li pokračovat, tak SZ nebo nové vlákno - ať nemá Pavel moc práce :)

Radek
temnenebe

Příspěvek od temnenebe »

Ta kartónové modely jsou moc skvělé, koukal jsem na ně taky. A o té HMS Bounty ani nemluvím....fotografie jsou fantastické a model? Prostě boží.....jen ty ceny podobných modelů jsou dost nadnešené. Jinak, já jsem rád, že si tady vyměňujete své názory a upozorňujete na věci, o kterých jsem předtím vůbec nic nevěděl. Díky, díky, díky.
mikep

Příspěvek od mikep »

Já si nemohu pomoci a musím protestovat proti tomu, že kniha Armed transport Bounty - Anatomy of the ship obsahuje plány. Jsou tam sice podrobné výkresy všech palub, kostry, nástaveb atd., ale musíme si uvědomit, že při stavbě trupu potřebuju spíše výkres, kde jsou plány žeber a základní desky, které se sesadí a posléze oplaňkují. Předpokládám, že nezvolíme hned postup jako japonský spolek The Rope, kde dělají kostru dle originálu a nezakrývají ji. Plán, který je na druhé straně obálky je v podstatě nanic. Je to pouze nákres lodě v šílenym měřítku - nemá se skutečným plánem na stavbu nic společnýho - vůbec nebrat v potaz.
Kniha je dobrá pro detaily nástaveb, lanoví, plachtoví, a případně i pro interiéry nebo stavbu nahé kostry. Pro stavbu oplaňkovaného trupu doporučuju sehnat plán ze stavebnice a vše od paluby výše upravit dle monografie.
Severan

Příspěvek od Severan »

Otázka je, co si člověk představuje pod pojmem plán. Mám knihu od téhož vydavatele s jiným typem lodi. Ale vše potřebné ke zhotovení dobrého plánu tam je, nárys bokorys, půdorys, žebrorysky + originální výkres trupu s žebroryskami. Je potřeba to vše převést do potřebného měřítka a odečíst sílu plaňkování. Pokud má člověk PC a skener, tak práce je daleko snadnější. Ve vhodném programu převést do křivek a provést potřebné úpravy a může být na světě slušný plán. Práce je snadná i v tom, že to lze bez problému strčit do skeneru. U všech doplňkových kreseb je ve většině případů uvedené i měřítko.

Samozřejmě je daleko jednoduší mít již hotový plán, ale asi s řadou chyb.

Severan
temnenebe

Příspěvek od temnenebe »

Pěkně prosím...a nemá náhodou někdo takový podrobný plán ze stavebnice? Nebo, kde bych ho mohl eventuálně stáhnout. Mám na Bounty již hodně podrobných materiálů, (pohledy snad ze všech stran + lanoví, oplachtění a různé drobné detaily) ale nic podobného..o čem se tady zmiňuje mikep. Mohl bych na oplátku oskenovat plán lodě Golden Hind v měřítku 1: 75 + podrobný manuál ke stavbě.
Severan

Příspěvek od Severan »

Ve stavebnicích jsou plány, toho charakteru, které najdeš na ruských pirátských stránkách, odkaz je hned na začátku, ale jak uvedl kartonist nedá se to považovat za plán. Každopádně tu knížku kup, o které se tu bavíme.

Severan
kartonist

Příspěvek od kartonist »

temnenebe: Polož si otázku, co děláš přesně podle plánu. Žebra a kýl. Ty můžeš obkreslit z jakýhkoliv výkresů, co už máš.
Stejně tak rozměry kulatin.

Zbytek jsi budto schopen udělat podle monografie sám - anebo si kup tu stavebnici.

Nic ve zlém - chci jenom říct, abys nehledal svatý grál, ale začal stavět. :)

Radek
Severan

Příspěvek od Severan »

kartonist píše:temnenebe: Polož si otázku, co děláš přesně podle plánu. Žebra a kýl. Ty můžeš obkreslit z jakýhkoliv výkresů, co už máš.
Stejně tak rozměry kulatin.

Zbytek jsi budto schopen udělat podle monografie sám - anebo si kup tu stavebnici.

Nic ve zlém - chci jenom říct, abys nehledal svatý grál, ale začal stavět. :)

Radek
Souhlasím s tebou, jsem téhož názoru, akorát to podávám asi moc komplikovaně.

severan
temnenebe

Příspěvek od temnenebe »

Takže, potřebné plánky, fotografie a další potřebné důležité čtecí materiály ohledně HMS Bounty,mám již vcelku pohromadě. Teď abych navštívil nějakou modelářskou prodejnu a nakoupil materiál ke stavbě. Problém však je, že u nás v Litomyšli nic obdobného neexistuje, dříve byla taková prodejna v České Třebové, ale kdoví, jestli tam ještě je..bože, to je nadělení
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“