Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Amatérská otázka
Re: Amatérská otázka
Bořík: Omlouvam se, ale teprve ted jsem docetl cele a zminka o prevodovce je pro mne tez velmi cenna. Ja na ni myslel, ale do svych otazek jsem ji zahrnout zapomel. Diky.
Tak se mi to postupne pekne sklada. Ted uz vim, ze pouziju motor SPEED 600 ECO 7.2V, regulator od Hitec-u, hridele COMPACT, ale stale me trapi, ze nevim jake vrtule. A to bych jako na potvoru potreboval nejvice (rezani otvoru v zadnich castech plovaku, aby prace nestala).
A jeste neco. Poslal jsem dotaz i s nametem vyrobci zavazeci lode panu Gregorovi - http://www.mujweb.cz/www/p-model/?X , tak jsem zvedav na odpoved. Mam obavy z pouziteho materialu (zrejme plast).
Tak se mi to postupne pekne sklada. Ted uz vim, ze pouziju motor SPEED 600 ECO 7.2V, regulator od Hitec-u, hridele COMPACT, ale stale me trapi, ze nevim jake vrtule. A to bych jako na potvoru potreboval nejvice (rezani otvoru v zadnich castech plovaku, aby prace nestala).
A jeste neco. Poslal jsem dotaz i s nametem vyrobci zavazeci lode panu Gregorovi - http://www.mujweb.cz/www/p-model/?X , tak jsem zvedav na odpoved. Mam obavy z pouziteho materialu (zrejme plast).
Nedam pokoj ... Bořík: U všech motorů, co jsi vyjmenoval, budeš muset použít převodovku cca 1:2.5 až 1:3, jinak se dostaneš do problémů s chlazením a hlavně účinností.
Ted budu mozna za hlupaka: nema byt napsano 2,5 az 3:1?
Zvedam prevodovkou otacky nahoru, nebo dolu? Podle me musim snizit (tim padem proudove odlehcit motoru a zvysit kroutici moment).
Ted budu mozna za hlupaka: nema byt napsano 2,5 az 3:1?
Zvedam prevodovkou otacky nahoru, nebo dolu? Podle me musim snizit (tim padem proudove odlehcit motoru a zvysit kroutici moment).
Táto diskusia ma veľmi zaujala pretože aj ja plánujem v blízkej dobe vyrobiť podobnú lodičku. Už som aj rozhodnutý že to bude katamaran, niečo na tento spôsob : http://www.naryby.websnadno.cz/index.php?menu=4
plánováne rozmery sú okolo 55x40 cm a celková hmotnosť asi 5 kg. Radšej ako 600 by som použil motory 400 kôli dlhšej životnosti akumulátorov (2x Pb 6V 7,5Ah). Chcem vedieť či by tieto štyristovky boli dastačujúce.
Taktiež sa chcem spýtať či by neboli vhodnejšie motory MIG 480 keďže som sa o nich dočítal, že sú určené na priame zapojenie bez prevodovky. To by bolo pre mňa výhodnejšie kôli nižšej hlučnosti pohonu.
Lodička z vyššie uvedného odkazu má tú výhodu že vysypanie krmiva a koncového systému udice sa da realizovať uvoľnením jednoduchej západky pomocou serva. O ostatné by sa už postarala gravitácia
(opätovné zatvorenie by by však nebolo možné, čo myslím že nie je až taký problém) .
Vysýpanie na dve rôzne miesta by sa dalo vyriešiť dvoma, vedľa saba umiestnenými, kontajnermi. Tu by však opäť vznikol problém s naklonením lodičky. Umiestnenie za sebou (ako bolo spomínané v tejto diskusii) by však malo tú nevýhodu, že by sa s pomocou takto vyrobenej lodičky nedali vyvážať koncové systémy udíc.
plánováne rozmery sú okolo 55x40 cm a celková hmotnosť asi 5 kg. Radšej ako 600 by som použil motory 400 kôli dlhšej životnosti akumulátorov (2x Pb 6V 7,5Ah). Chcem vedieť či by tieto štyristovky boli dastačujúce.
Taktiež sa chcem spýtať či by neboli vhodnejšie motory MIG 480 keďže som sa o nich dočítal, že sú určené na priame zapojenie bez prevodovky. To by bolo pre mňa výhodnejšie kôli nižšej hlučnosti pohonu.
Lodička z vyššie uvedného odkazu má tú výhodu že vysypanie krmiva a koncového systému udice sa da realizovať uvoľnením jednoduchej západky pomocou serva. O ostatné by sa už postarala gravitácia
Vysýpanie na dve rôzne miesta by sa dalo vyriešiť dvoma, vedľa saba umiestnenými, kontajnermi. Tu by však opäť vznikol problém s naklonením lodičky. Umiestnenie za sebou (ako bolo spomínané v tejto diskusii) by však malo tú nevýhodu, že by sa s pomocou takto vyrobenej lodičky nedali vyvážať koncové systémy udíc.
Petrovo:
Sme skoro v jednej fáze riešenia problémov, na rozdiel od teba ja nestaviam katamarán, a to z toho dôvodu že už mám trup spravený. Motory mám Speed 600 ECO, aj mňa presvedčilo to slovíčko eco ale teraz by som už na to jed nezobral. Dva regulátory, dva akumulátory a dva motory + dve prevodovky, lodný šrób je 3 listový 30mm bez kormidelných lopatiek niečo ako malý vodný tank, takéto riešenie som vydeľ u viacerých výrobcoch. Keď som začal nevedel som nič o RC modeloch ale veľkou odvahou som pokupoval vecičky, ktoré teraz dolaďujem k sebe čo sa neukázalo ako najšťastnejšie(a ani teraz neviem oveľa viac).
Na môj vkus to eco sa pri 6V aku točí dosť pomaly a keď tam zarátam ešte prevodovku 2,8:1 ani nechcem na to pomyslieť že to bude pomalé ako slimák, no ale výhodu bude že sa motor nebude zahrievať :?
Ak by som mal dosť času, čo nemám a spojazdnil by som lodičku, tak by som ti vedel povedať viac použiteľných informácií. Inač držím Ti palce :twisted:
Tie lodičky sa množia ako huby po daždi, chalani počkajme ešte rok a kúpime ich za smiešny peniaz. Taká otázka na margo: ako je to možne že tie lodičky stoja tak veľa, keď RC lietadlo alebo vrtuľník, komplet s riadením akumulátormi a všetkým možným kúpiš už za cca. 4000ky??? Mám ten pocit že pani modelári chcú na tých hlúpych rybároch pekne zarobiť!!!????
Sme skoro v jednej fáze riešenia problémov, na rozdiel od teba ja nestaviam katamarán, a to z toho dôvodu že už mám trup spravený. Motory mám Speed 600 ECO, aj mňa presvedčilo to slovíčko eco ale teraz by som už na to jed nezobral. Dva regulátory, dva akumulátory a dva motory + dve prevodovky, lodný šrób je 3 listový 30mm bez kormidelných lopatiek niečo ako malý vodný tank, takéto riešenie som vydeľ u viacerých výrobcoch. Keď som začal nevedel som nič o RC modeloch ale veľkou odvahou som pokupoval vecičky, ktoré teraz dolaďujem k sebe čo sa neukázalo ako najšťastnejšie(a ani teraz neviem oveľa viac).
Na môj vkus to eco sa pri 6V aku točí dosť pomaly a keď tam zarátam ešte prevodovku 2,8:1 ani nechcem na to pomyslieť že to bude pomalé ako slimák, no ale výhodu bude že sa motor nebude zahrievať :?
Ak by som mal dosť času, čo nemám a spojazdnil by som lodičku, tak by som ti vedel povedať viac použiteľných informácií. Inač držím Ti palce :twisted:
Tie lodičky sa množia ako huby po daždi, chalani počkajme ešte rok a kúpime ich za smiešny peniaz. Taká otázka na margo: ako je to možne že tie lodičky stoja tak veľa, keď RC lietadlo alebo vrtuľník, komplet s riadením akumulátormi a všetkým možným kúpiš už za cca. 4000ky??? Mám ten pocit že pani modelári chcú na tých hlúpych rybároch pekne zarobiť!!!????
dano, aurel_ - zdravim kolegy ze Slovenska.
Jeste do nedavna jsem byl nezvratne presvedcen o pohonu a rizeni smeru jizdy dvema motory a dvema regulatory. Tj. bez kormidla s pouzitim mixu rychlost/smer. Vim o tom vsak starou belu, tak ted to zkousim s kormidlem, pripadne Kortovou dyzou (z nemeckeho DUZE - tryska. To U je prehlaskovane).
Pro ostatni - pratele, pokud nam muzete poradit, ucinte tak prosim co nejrychleji. Hrozi, ze vas balsou provoneny koutek bude pachnout rybinou !!!
Jeste do nedavna jsem byl nezvratne presvedcen o pohonu a rizeni smeru jizdy dvema motory a dvema regulatory. Tj. bez kormidla s pouzitim mixu rychlost/smer. Vim o tom vsak starou belu, tak ted to zkousim s kormidlem, pripadne Kortovou dyzou (z nemeckeho DUZE - tryska. To U je prehlaskovane).
Pro ostatni - pratele, pokud nam muzete poradit, ucinte tak prosim co nejrychleji. Hrozi, ze vas balsou provoneny koutek bude pachnout rybinou !!!
V iných témách som sa dočítal že prevodovky robia dosť veľký hluk. Je to pravda?
O zatáčaní pomocou dvoch regulátorov som čítal, že je ťažšie udržať priamy smer a navyše treba lodičku ovládať dvoma rukami (voľná ruka sa zíde na šponovanie silónu
)...... preto radsej použijem kormidlá
Tazsie udrzat smer nemusi byt pravda pri dvoch regulatoroch,zalezi akou rc supravou to bude ovladat.
Napriklad F14 navy je na to stvorena
Napriklad F14 navy je na to stvorena
Aha tak jednou rukou budeš šponovať a druhou riadiť smer alebo riadiť rýchlosť, nie jednou smer a druhou rýchlosť a šponovať......ešte raz šponovať, riadiť smer a rýchlosť :shock:O zatáčaní pomocou dvoch regulátorov som čítal, že je ťažšie udržať priamy smer a navyše treba lodičku ovládať dvoma rukami (voľná ruka sa zíde na šponovanie silónu)...... preto radsej použijem kormidlá
Převodovky vskutku dělají hluk, ale rybám by to vadit nemělo. Z tohoto pohledu by rybám více vadily spíše vibrace od trupu, popř. otáčející se lodní šrouby.V iných témách som sa dočítal že prevodovky robia dosť veľký hluk. Je to pravda?
Maximálně si tím hlukem proti sobě poštvete okolní rybáře
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
´V iných témách som sa dočítal že prevodovky robia dosť veľký hluk. Je to pravda?
Ano je pravda že převodovky jsou hlučnější než spojení napřímo, ale ten hluk není zase tak hrozný a vetšinu hluku utlumí lodička v sobě. přesně jak píše Bořík.
I přes ten hluk je ale použití převodovky lepší řešení. Většina motorů má optimální výkon mezi 11 a 15 tis. otáčkami. U pracovních lodí je lepší mít větší průměry šroubů a větší stoupání, jenže tím vzniká moc velký odpor - roste proud v motorech, zvyšuje se jejich teplota a navíc pracují s nízkými otáčkami kde výkon není optimální... Pokud se tam dá převodovka, tak i když se šrouby budou otáčet pořád stejně rychle, tak otáčky motoru budou vyšší a proto bude motor pracovat s téměř optimálními otáčkami.
Bohužel nemůžeme vám poradit jaký motor, akumulátor, převodovku a šroub použít. Jedna univerzální varianta neexistuje.
Udělejte to jak radí ostatní. PB akumulátor 6V, motor Speed 600 (případně výkonnově srovnatelný ekvivalent), převodovku 2,5 - 3:1 (zkuste převodovky MP Jet, myslím že nejsou tak hlučné) a nakonec šroub. Ten ale budete muset vyzkoušet. Zkusil bych průměr 60 mm a stoupání budete muset vyzkoušet - když bude moc velké motor bude moc teplý (nedá se na něm udržet ruka) když bude moc malé stoupání pojede loď moc pomalu. Musíte najít nějaký kompromis mezi tím.
Koukněte na článek který nabízel Keba. Jde o remorkér který za sebou táhá další lodě, takže potřebuje veĺký výkon v tahu.
ivvo

NeJaToD team
Chci se jeste zeptat, jake jsou charakteristicke znaky pro lodni srouby dvouliste a triliste.
Dalsi otazka - prodava se nekde u nas neco jako navijak rizeny RC soupravou? Mam dojem, ze jsem nekde cetl o amaterske uprave serva k tomuto ucelu.
A do tretice - pokud pouziju hridel COMPACT a zminenou "sestistovku" s prevodovkou, jak dlouhou hridel byste mi doporucily? Prodava se od 175 mm do 300 mm. Neni lepe zvolit spise kratsi?
Dalsi otazka - prodava se nekde u nas neco jako navijak rizeny RC soupravou? Mam dojem, ze jsem nekde cetl o amaterske uprave serva k tomuto ucelu.
A do tretice - pokud pouziju hridel COMPACT a zminenou "sestistovku" s prevodovkou, jak dlouhou hridel byste mi doporucily? Prodava se od 175 mm do 300 mm. Neni lepe zvolit spise kratsi?
Bořík - Diky moc za odpoved.
Nevim, co jsem delal, ale mel jsem stale za to, ze celo prevodovky je uzpusobeno na hridel COMPACT.
Nakonec bych na to taky v kseftu prisel, ale u nas modelarina pred lety zkrachovala a musim tudiz zajet do Brna, nebo ke Kostkovi do Jihlavy. Neni nic horsiho, nez s necim pocitat a u prodejce zjistit, ze to tak nepujde ....
Takze jeste jednou diky moc.
Nevim, co jsem delal, ale mel jsem stale za to, ze celo prevodovky je uzpusobeno na hridel COMPACT.
Nakonec bych na to taky v kseftu prisel, ale u nas modelarina pred lety zkrachovala a musim tudiz zajet do Brna, nebo ke Kostkovi do Jihlavy. Neni nic horsiho, nez s necim pocitat a u prodejce zjistit, ze to tak nepujde ....
Chtěl bych ještě doplnit Boříka. Šrouby Graupner 3 a 4 listé jsou vhodné pro lod s motory a hřídelemi bez převodovky - mají menší stoupání a pro optomální funkci potřebují podstatně vyšší otáčky.
Mám v remorkéru pro TT převodovku 3:1 a šrouby Graupner nebyly vhodné. Při pomalejších otáčkách šroubu vlivem převodovky táhnou dopředu málo a dozadu nejedou vůbec. Musel jsem koupit šrouby Robbe protože mají větší stoupání stoupání a proto jsem vhodnější pro nižší otáčky. Nyní loď táhne i couvá velmi dobře. Je to jak jsem psal již dříve neexistuje univerzální návod musí se to zkusit a když to nefunguje tak zkusit něco jiného. Každopádně musíš pro tovji loď uvažovat o šroubech 3 nebo 4 listých.
Jeden naviják pro TT jsem viděl prodávat hotový, nepamatuji si již kde (možná v admiralshopu). Bylo to vlastně silnější servo s bubnem pro provázek. Jinak pokud si chceš udělat naviják sám, návod na jeho stavbu najdeš na MONAKU. Hledej "naviják pro TT".
ivvo
Mám v remorkéru pro TT převodovku 3:1 a šrouby Graupner nebyly vhodné. Při pomalejších otáčkách šroubu vlivem převodovky táhnou dopředu málo a dozadu nejedou vůbec. Musel jsem koupit šrouby Robbe protože mají větší stoupání stoupání a proto jsem vhodnější pro nižší otáčky. Nyní loď táhne i couvá velmi dobře. Je to jak jsem psal již dříve neexistuje univerzální návod musí se to zkusit a když to nefunguje tak zkusit něco jiného. Každopádně musíš pro tovji loď uvažovat o šroubech 3 nebo 4 listých.
Jeden naviják pro TT jsem viděl prodávat hotový, nepamatuji si již kde (možná v admiralshopu). Bylo to vlastně silnější servo s bubnem pro provázek. Jinak pokud si chceš udělat naviják sám, návod na jeho stavbu najdeš na MONAKU. Hledej "naviják pro TT".
ivvo

NeJaToD team
Zdravím jak pokračuje stavba?Petrovo píše:Bořík - Diky moc za odpoved.
K tématu navijáku.Servo se dá kuchnout každý a to tak, že se na tom převodovém kolečku v převodovce serva kde je zarážka tato zarážka ubrousí a stejně tak potenciometr.Problém je jen v tom, že kdyby někdo poradil jak potenciometr odpojit a ne ho ubrousit.Servo se musí nastavit na neutral a potenciometr stačí mírně posunout a servo maže na jednu nebo na druhou stranu!Musíš si s tim pohrát ale neni to nej řešení.Jednak se tim odrovná servo a za druhé fakt to chce nějak oddělit poťák jinak to kmitá a rukou to prostě nevicentruješ!Minulý rok byl na Modell hobby nějaký chlápek a měl s takto upravených serv postavený model.Jedno servo představovalo pohonou jednotku pro jedno kolo modelu.Měl tam čtyři.Slíbil, že to popíše v časáku ale kde nic tu nic tak nevim.Ale kuchat servo je nešťastná záležitost když nejsi profík a nehrabeš se v elektronice.:-(
Modelařina je krásná věc jen když se ví jak na to!:-)
poťák vykuchnout a nahradit trimem obvykle 5k naladit střed změřit odpor od středu na kraje trimu a naharadit dvěma odpory nejnližší hodnoty a nebo trim nechat a zajistit ho třeba kapkou barvy
Tak po dlhšom čase som znova tu, mam v lodičke zabudované pohony el. motor -prevodovka - dvojdielna spojka - lodný hriadeľ. Snažil som sa celý pohon spraviť najpresnejšie ako sa len dalo, tak poviem Vám, že hlučné je to dosť ani nie prevodovka ale skôr hriadeľ robí dosť veľký rámus, najprv som to spustil ako mi to dali v obchode no vtedy som sa dosť naľakal, že s takým rámusom ani do krčmy nemôže nie ešte ku vode.dano píše:V iných témách som sa dočítal že prevodovky robia dosť veľký hluk. Je to pravda?
Ma niekto skúsenosť s hriadeľmi ktoré, sú uložené do ložísk, je to tichšie alebo len drahšie?
něco máš špatně hřídele by neměly být hlučný. Buď mají příliš velkou vuli a nebo je špatná souosost.
Jak velkou vuli? Súosovosť som za snažil dodržať ako sa len dalo v oboch smeroch viackrát som to skúšal pred tým ako som to cele zlepil na fix, bežal motor opatrne som stým pohyboval v rôznych smeroch ale hluk bol rovnaký :/Ante píše:něco máš špatně hřídele by neměly být hlučný. Buď mají příliš velkou vuli a nebo je špatná souosost.
[img]http://www.aurel_.szm.sk/kepek/P1010011.JPG[/img]
Naposledy upravil(a) aurel_ dne sob úno 03, 2007 23:27, celkem upraveno 1 x.
Tak jo, to sú práve tie spojky, ktoré si popísal. pokúsim sa ich vymeniť snáď to pomôže, len aby mi tá vzdialenosť prevodovka - hriadeľ sedeli nie veľmi sa mi to chce rozoberať. Keď som sa pýtal na ložiská hriadeľov tak som mal na mysli guličkové, trecie majú aj tie moje, len som tu otázku zle formuloval.Bořík píše:Podle té fotky to s velkou pravděpodobností vypadá právě na ty spojky - ostatní máš pečlivě udělané a tam by problém být neměl.
Vďaka za pomoc!!!
Naposledy upravil(a) aurel_ dne ned úno 04, 2007 00:25, celkem upraveno 1 x.
Z mého pohledu jeden problém - máš těžký kardan na volné hřídeli daleko od ložiska. Čím budeš mít cokoliv na hřídeli dál od ložiska tím víc to bude háklivé na jakoukoliv nepřesnost a nevyváženost až od určité délky se rozkmitá i samotná hřídel.
No v tom niečo bude, bohužiaľ na to som nemyslel. Hriadeľ je ako som ju zakúpil. Asi som mal z toho voľného konca odrezať ale keď som začal stavať lodičku tak som o modelovaní nevedel nič a tak by som sa do takejto úpravy neopovážil pustiť. Hriadeľ je do kardanu zasunutá ako sa len dá. Asi si kúpim ešte jednu hriadeľ odrežem dva konce kde sú klzne ložiská a podopriem hriadeľ bližšie ku spojke.SH píše:Z mého pohledu jeden problém - máš těžký kardan na volné hřídeli daleko od ložiska. Čím budeš mít cokoliv na hřídeli dál od ložiska tím víc to bude háklivé na jakoukoliv nepřesnost a nevyváženost až od určité délky se rozkmitá i samotná hřídel.
Vďaka za postreh.
To bych vcelku i souhlasil, ale hlavní problém bude možná jinde. Konstrukce a použitý materiál trupu. Když vidím ten trup, tak si myslím, že by to řvalo i kdyby to celé bylo vyváženo sebelíp. Ten trup se totiž chová jako dokonalá reprobedna - rezonuje. Převodovky a hřídele jsou napevno připevněny k trupu. U hřídelí to nejde jinak - to je jasný. Převodovky veškeré svoje vibrace přenaší na trup a ten je zesiluje. Myslím si, že jakmile se to dá na vodu, bude loď vcelku tichá. Teprve kdyby to řvalo i na vodě, zkusil bych třeba převodovky vypodložit kouskem pryže nebo něco podobnýho.SH píše:Z mého pohledu jeden problém - máš těžký kardan na volné hřídeli daleko od ložiska. Čím budeš mít cokoliv na hřídeli dál od ložiska tím víc to bude háklivé na jakoukoliv nepřesnost a nevyváženost až od určité délky se rozkmitá i samotná hřídel.
Samozřejmě se ale mohu mýlit. Podle jedné fotky se moc usoudit nedá.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
Dnes som to skúšal na vode. Je to dosť hlučné i tak. :/ Je to však môj prvý model, neviem to celkom posúdiť ale na môj vkus je to dosť hlučné. Pridal by som video ale mal som zo sebou len mobil tak je to dosť zla nahrávka.Keba píše:To bych vcelku i souhlasil, ale hlavní problém bude možná jinde. Konstrukce a použitý materiál trupu. Když vidím ten trup, tak si myslím, že by to řvalo i kdyby to celé bylo vyváženo sebelíp. Ten trup se totiž chová jako dokonalá reprobedna - rezonuje. Převodovky a hřídele jsou napevno připevněny k trupu. U hřídelí to nejde jinak - to je jasný. Převodovky veškeré svoje vibrace přenaší na trup a ten je zesiluje. Myslím si, že jakmile se to dá na vodu, bude loď vcelku tichá. Teprve kdyby to řvalo i na vodě, zkusil bych třeba převodovky vypodložit kouskem pryže nebo něco podobnýho.
Samozřejmě se ale mohu mýlit. Podle jedné fotky se moc usoudit nedá.
Budem musieť s tým niečo urobiť vymeniť spojku - skrátiť hriadeľ a podložiť prevodovku. V najhoršom prípade postaviť katamarán.