Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Paluby z dreva
Re: Paluby z dreva
Skúšal som pokusne robiť palubu z drevenných líšt 5x1,5mm a medzi jednotlivé lišty vkladať čierny papier (z obalov fotopapierov). Papier je tenký, tak som ho dával dvojmo. Dopadlo to pekne, ale...
Papier samozrejme po nalepení vytŕčal nad úroveň dreva, tal som ho zabrúsil. Lenže - a to je ten problém, o ktorý ide - pri brúsení vznikol čierny prach, ktorý sa zažral do paluby. (Palubu lakovať nechcem, chcem (zatiaľ) prírodné drevo ako na originále.) Pomohlo až niekoľkonásobné brúsenie, čiastočné lakovanie (a následné zbrúsenie toho nalakovaného) a vyškrabovanie prachu zo štruktúry dreva starou zubnou kefkou. Výsledok je veľmi pekný, papier je zarovno dreva a skutočne to vyzerá ako drevenné dosky vyšpárované smolou. (Fotky budú, ale na www.wz.cz nejde upload, tak až neskôr). Je to o moc krajšie ako s čiernou niťou, ale aj tak je na niektorých miestach ten prach zažratý a pri pohlade zblízka je vidieť. Lenže som pri tom zbrúsil skoro polovicu z hrúbky dreva a to som sa dostal s brúsnym papierom na všetky miesta, čo sa mi na lodi asi nepodarí.
A preto moja otázka: ako na to? Máte s tým niekto skúsenosti alebo viete o nejakých www, kde je to popísané?
Papier samozrejme po nalepení vytŕčal nad úroveň dreva, tal som ho zabrúsil. Lenže - a to je ten problém, o ktorý ide - pri brúsení vznikol čierny prach, ktorý sa zažral do paluby. (Palubu lakovať nechcem, chcem (zatiaľ) prírodné drevo ako na originále.) Pomohlo až niekoľkonásobné brúsenie, čiastočné lakovanie (a následné zbrúsenie toho nalakovaného) a vyškrabovanie prachu zo štruktúry dreva starou zubnou kefkou. Výsledok je veľmi pekný, papier je zarovno dreva a skutočne to vyzerá ako drevenné dosky vyšpárované smolou. (Fotky budú, ale na www.wz.cz nejde upload, tak až neskôr). Je to o moc krajšie ako s čiernou niťou, ale aj tak je na niektorých miestach ten prach zažratý a pri pohlade zblízka je vidieť. Lenže som pri tom zbrúsil skoro polovicu z hrúbky dreva a to som sa dostal s brúsnym papierom na všetky miesta, čo sa mi na lodi asi nepodarí.
A preto moja otázka: ako na to? Máte s tým niekto skúsenosti alebo viete o nejakých www, kde je to popísané?
Nastíním ti technologii o které psal Borek Dvorak ve své knize. Celkem jednoduchá a účinná. Něco podobného jsem používal v knihařině. Naskládáš na sebe několik planěk na plocho. Stáhneš je ve svěráku na pevno, aby nešli od sebe. Je to důležité. Hranu, kde má být papír potřeš lepidlem (třebas disperzí), po lehkém zavadnutí položíš papír a přilepíš po celé ploše. Necháš zaschnou. Po vyjmutí odřežeš nožem. To samé můžeš zopakovat i na užší stranu.
Ten papír jde taky nasytit roztokem 1200 epoxydu s acetonem. Pak jde brousit. Ale zkus si to před tím zda ti to bude vyhovovat. Někdo sytí papír lakem.

K vyčištění podlahy od lepidla a prachu: je dobré použit na dremlíka či něco podobného kartáč a zlehka to vykartáčovat. Zkus to nejprve na nějakém vzorku.
Severan
Ten papír jde taky nasytit roztokem 1200 epoxydu s acetonem. Pak jde brousit. Ale zkus si to před tím zda ti to bude vyhovovat. Někdo sytí papír lakem.

K vyčištění podlahy od lepidla a prachu: je dobré použit na dremlíka či něco podobného kartáč a zlehka to vykartáčovat. Zkus to nejprve na nějakém vzorku.
Severan
- Borek Dvorak
Zdravim,mitom píše:Skúšal som pokusne robiť palubu z drevenných líšt 5x1,5mm a medzi jednotlivé lišty vkladať čierny papier (z obalov fotopapierov). Papier je tenký, tak som ho dával dvojmo. Dopadlo to pekne, ale...
pokud chcete zabranit zatlaceni cerneho prachu do dreva, doporucuji pokusit se dodrzet nasledujici zasady:
1)Brousit zasadne po letech dreva.
2)Brousit pokud mozno venku za silnejsiho vetru (vitr odfoukava prubezne vetsinu brusneho prachu z paluby) a velmi casto vyklepavat prach i z brusneho papiru.
3)Palubu polozit a vybrousit v takovem stadiu stavby, kdy jeste neexistuji nastavby, sloupky pazeni a dalsi veci, ktere by pri brouseni vadily.
Riziko zaspineni se nalakovanim zmensuje. Pouzil bych ale radeji silne zredeny (na RC-model pokud mozno polyuretanovy) lak. Pokud nechcete nechat model v prubehu let zezloutnout, dbejte na UV-stalost laku. Model bych rozhodne nalakoval, protoze neosetrene drevo casem zesedne. Pokud chcete znazornit patinu, nalakujete model treba az za dva roky. V tomto smyslu bych se (s vyjimkou zavodnich a vyletnich jachet) zaspineni brusnym prachem vlastne ani nebranil. Na pracovnich lodich se na cistotu zase az tolik nedbalo (soucasne rybarske lode, ktere jsem pred nekolika lety videl na severu Skotska, silne pripominaly praseci chlivek).
Zdravim
Borek Dvorak
Severan:
Ten postup od Teba zatiaľ funguje veľmi dobre. Tým, že po orezaní je papier prakticky zarovno dreva, tak pri prebrúsení by nemalo byť toľko prachu. Aj čierneho papieru sa pri tom toľko neminie (nemám ho zase až tak veľa).
Borek Dvorak:
Brúsiť to budem možno aj pri zapnutom vysávači.
Staviam H.M.S. Victory a lode britskej armády z 18.-19. storočia určite ako "prasečí chlívek" nevyzerali, takže tento druh patiny zrovna nepotrebujem.
Lakujem to lakom na karosérie áut, takže svetlostálosť by nemal byť problém.
Loď má našťastie dosť palúb a tie dolné nebude skoro vôbec vidieť (niektoré ich časti vôbec nie), takže mám aj priestor na experimenty...
Ten postup od Teba zatiaľ funguje veľmi dobre. Tým, že po orezaní je papier prakticky zarovno dreva, tak pri prebrúsení by nemalo byť toľko prachu. Aj čierneho papieru sa pri tom toľko neminie (nemám ho zase až tak veľa).
Borek Dvorak:
Brúsiť to budem možno aj pri zapnutom vysávači.
Staviam H.M.S. Victory a lode britskej armády z 18.-19. storočia určite ako "prasečí chlívek" nevyzerali, takže tento druh patiny zrovna nepotrebujem.
Lakujem to lakom na karosérie áut, takže svetlostálosť by nemal byť problém.
Loď má našťastie dosť palúb a tie dolné nebude skoro vôbec vidieť (niektoré ich časti vôbec nie), takže mám aj priestor na experimenty...
Papier musí byť zarovno, nakoľko je to imitácia smoly, ktorou sa na lodiach vypĺňali špáry medzi doskami, aby bola paluba vodotesná.
http://gallery.drydockmodels.com/album2 ... 2_c?full=1
http://gallery.drydockmodels.com/album2 ... 0_c?full=1
Mimochodom, nemáte niekto tip, ako donútiť drevo tanganyika, aby malo takú zašlú farbu ako na týchto obrázkoch?
Mimochodom, nemáte niekto tip, ako donútiť drevo tanganyika, aby malo takú zašlú farbu ako na týchto obrázkoch?
- thomaslinke
mitom: Mě se docela líbí provedení paluby u tohohle modelu Victory
http://gallery.drydockmodels.com/album3 ... oard_final
...akorát jsem si všiml, že na denním světle to vypadá vždycky tak nějak líp, třeba tady je to asi pod umělým osvětlením a to už je zas něco jinýho
http://gallery.drydockmodels.com/album3 ... stle_final
Jinak si myslím že tenhle modelář odvádí skvělou práci, třeba tady na té fotce to vypadá skoro jak skutečná Victory
http://gallery.drydockmodels.com/album3 ... g_up_final
Ještě jsem si všiml už dříve jedné věci - na většině modelů se dělají paluby z planěk šířky 3-5 mm, přitom na skutečných lodích se mi zdá že jsou ty prkna široká zhruba 15 cm - neměly by být ty plaňky u modelu při měřítku cca 1:90 třeba tak ty 2 mm místo 4 aby to víc odpovídalo skutečnosti? (třeba fotky lodí zkreslují a já se pletu...) Jak to je mitome u Jotiky, jsou tam ty plaňky užší?
http://gallery.drydockmodels.com/album3 ... oard_final
...akorát jsem si všiml, že na denním světle to vypadá vždycky tak nějak líp, třeba tady je to asi pod umělým osvětlením a to už je zas něco jinýho
http://gallery.drydockmodels.com/album3 ... stle_final
Jinak si myslím že tenhle modelář odvádí skvělou práci, třeba tady na té fotce to vypadá skoro jak skutečná Victory
http://gallery.drydockmodels.com/album3 ... g_up_final
Ještě jsem si všiml už dříve jedné věci - na většině modelů se dělají paluby z planěk šířky 3-5 mm, přitom na skutečných lodích se mi zdá že jsou ty prkna široká zhruba 15 cm - neměly by být ty plaňky u modelu při měřítku cca 1:90 třeba tak ty 2 mm místo 4 aby to víc odpovídalo skutečnosti? (třeba fotky lodí zkreslují a já se pletu...) Jak to je mitome u Jotiky, jsou tam ty plaňky užší?
- Pepa Darvaš
zkoušet řezat tenký černý papír mě moc nešlo.Proto jsem navštívit knihaře a ten mi za dvacet Kč nařezal naprosto stejné pruhy papírků.které byly o půl mm slabší než lišta paluby.A tudíž jsem se začerněním neměl žádný problém
To záleží jestli děláš maketu, nebo jen tak "něco". Makety v poslední době moc v oblibě nejsou, dají moc práce. A pak Ti rypáci jako já říkají jak by to mělo být a není.thomaslinke píše:Ještě jsem si všiml už dříve jedné věci - na většině modelů se dělají paluby z planěk šířky 3-5 mm, přitom na skutečných lodích se mi zdá že jsou ty prkna široká zhruba 15 cm - neměly by být ty plaňky u modelu při měřítku cca 1:90 třeba tak ty 2 mm místo 4 aby to víc odpovídalo skutečnosti? (třeba fotky lodí zkreslují a já se pletu...) Jak to je mitome u Jotiky, jsou tam ty plaňky užší?
Ale máš pravdu, měřítko je potřeba dodržet.
Ivan
thomaslinke:
Na victory je paluba z planiek 4x1x85mm, prekladanie (t.j. ich posun v jednotlivých radách) je o 34mm. To je pri mierke 1:72 šírka 28,8cm, čo nie je až tak ďaleko od skutočnosti. Pri menších by to na modeli vyzeralo asi divne.
Na modeli JoTiKa je v prednej časti paluby 32 radov dosiek, v reále je 43. Takže dosky na skutočnej Victory sú teda široké cca 21,4cm. Keby použila JoTiKa 3mm široké plánky, vyšlo by to skoro presne, ale... Ale pri prekladaní s čiernym papierom by to asi bolo príliš čierne v pomere s drevom. A ešte jedna vec - na prvom obrázku z môjho predchádzajúceho príspevku je vidieť, že v reále je každá doska inak široká, čo by na modeli asi vyzeralo ako neschopnosť modelára, takže občas sú nejaké odchýlky od reálu žiaduce (môj názor).
Pepa Darvaš: Tá severanova finta funguje výborne, tak nemám čo riešiť. Navyše tú čiernu na Victory potrebujem zarovno dosiek. Inak by som použil čiernu niť (ako napr. na člnoch).
Na victory je paluba z planiek 4x1x85mm, prekladanie (t.j. ich posun v jednotlivých radách) je o 34mm. To je pri mierke 1:72 šírka 28,8cm, čo nie je až tak ďaleko od skutočnosti. Pri menších by to na modeli vyzeralo asi divne.
Na modeli JoTiKa je v prednej časti paluby 32 radov dosiek, v reále je 43. Takže dosky na skutočnej Victory sú teda široké cca 21,4cm. Keby použila JoTiKa 3mm široké plánky, vyšlo by to skoro presne, ale... Ale pri prekladaní s čiernym papierom by to asi bolo príliš čierne v pomere s drevom. A ešte jedna vec - na prvom obrázku z môjho predchádzajúceho príspevku je vidieť, že v reále je každá doska inak široká, čo by na modeli asi vyzeralo ako neschopnosť modelára, takže občas sú nejaké odchýlky od reálu žiaduce (môj názor).
Pepa Darvaš: Tá severanova finta funguje výborne, tak nemám čo riešiť. Navyše tú čiernu na Victory potrebujem zarovno dosiek. Inak by som použil čiernu niť (ako napr. na člnoch).
Ivankap: nie je maketa ako maketa. Ja sa síce snažím, aby ten model vyzeral ako v skutočnosti, ale aby som presne vyrábal podpalubie a iné miesta, ktoré nakoniec nebude vôbec vidieť, len kvôli tomu pocitu, že aj tam vnútri je to presne ako v skutočnosti - tak to nie. Tomu hovorím strata času.
A ďalšia otázka ohľadne paluby:
Neviete niekto, kde by sa dala zohnať, resp. z čoho by sa dala použiť gulatina s priemerom 0,7 - 0,8mm? Materiál - tmavé drevo (ideálne orech, ale stačí čokoľvek viditeľne tmavšie ako tanganyika). Chcem to na "klince" do paluby, tak vymýšľam nad nejakým polotovarom, lebo vybrusovať to z nejakej plánky by ma pri tom množstve čo potrebujem asi prestalo baviť už polke spodnej paluby...
Neviete niekto, kde by sa dala zohnať, resp. z čoho by sa dala použiť gulatina s priemerom 0,7 - 0,8mm? Materiál - tmavé drevo (ideálne orech, ale stačí čokoľvek viditeľne tmavšie ako tanganyika). Chcem to na "klince" do paluby, tak vymýšľam nad nejakým polotovarom, lebo vybrusovať to z nejakej plánky by ma pri tom množstve čo potrebujem asi prestalo baviť už polke spodnej paluby...
Jestli ti jde jen o naznačení hřebů, často se to řeší navrtáním děr a zatřením tmavým tmelem. (viz francouzké weby) Je to rychlé a elegantní.mitom píše:A ďalšia otázka ohľadne paluby:
Navíc:
Přinejmenším na důstojnických palubách byly hlavy hřebů zapuštěny a zakryty dřevěnou zátkou. Mimo to se někdy (často) hlavy hřebů (všech svorníků) zalévaly dehtem.
Jak je to u Victory?
Radek
To s tým tmelom je fajn finta, dobré vedieť... 
Na Victory sú prakticky neviditeľné, tak rozmýšľam, či to vôbec realizovať... Na druhej strane by to tú palubu trocha oživilo, aj keď by som sa tým odklonil od originálu...
Na Victory sú prakticky neviditeľné, tak rozmýšľam, či to vôbec realizovať... Na druhej strane by to tú palubu trocha oživilo, aj keď by som sa tým odklonil od originálu...
co třeba takhle http://forum.aceboard.net/15916-2178-62 ... anking.htmmitom píše:A ďalšia otázka ohľadne paluby:
to Mitom: dostals ode mě SZ?
Pavel
miton: Na fotce Victory je vidět ty dřevěné špunty. Já osobně bych to zkusil řešit výrobou raznice, kterou bych vyťukal na lišty kolečka.
pavelst: Tady je perfektně vidět postup u francouzkých lodí popsaný v The 74 gun ship od Budroita. Totiž že pod čarou ponoru se střídají kovové a dřevěné "kolíky". Jenom mi vadí ta mosazná barva - podle mě by měla být černá - zalitá dehtem.
Radek
pavelst: Tady je perfektně vidět postup u francouzkých lodí popsaný v The 74 gun ship od Budroita. Totiž že pod čarou ponoru se střídají kovové a dřevěné "kolíky". Jenom mi vadí ta mosazná barva - podle mě by měla být černá - zalitá dehtem.
Radek
Tie mosadzné sa nepáčia ani mne a takto nahusto sa mi to na modeli nepáči celkovo... Aj keď to tak má byť.
Raznicu na štupeľ (špunt) s priemerom 0,7mm? Nanotechnológie zatiaľ doma nepoužívam.
Ten tmavý tmel je najvhodnejší.
Otázkou je, ako by to s tými klincami/štupľami vyzeralo. Našťastie mám na dolnej palube dosť miest kam nevidieť, tak môžem skúšat rôzne varianty. Alebo aj niekde úplne bokom...
Raznicu na štupeľ (špunt) s priemerom 0,7mm? Nanotechnológie zatiaľ doma nepoužívam.
Ten tmavý tmel je najvhodnejší.
Otázkou je, ako by to s tými klincami/štupľami vyzeralo. Našťastie mám na dolnej palube dosť miest kam nevidieť, tak môžem skúšat rôzne varianty. Alebo aj niekde úplne bokom...
Ne, že bys vyráběl sólo špunty!!! Obrousit injekční jehlu a pomocí ní naznačit kolečko...
Ja viem, že nie sólo štuple. Kto by to lepil?
Ale aj tá ihla by bola asi veľká a skôr či neskôr by sa určite upchala.
Najlepšie z toho vychádza ten tmel. Buď nejaký tmavý odtieň, alebo približne rovnaký ako sú dosky.
Najlepšie z toho vychádza ten tmel. Buď nejaký tmavý odtieň, alebo približne rovnaký ako sú dosky.
- Borek Dvorak
Zkuste se podivat na www.minisail-ev.de a pouzit ve vyhledavaci heslo "Deck" nabo "Decksnägel". Vzpominam si na dva clanky k Vasemu tematu. Autor popisoval vyrobu hrebu z trnu jakehosi kere.
Dalsi moznosti by byla Swiss Minisail www.minisail.ch, hledejte pod "Werft" a pak "Werftkunde".
Slysel jsem i o vypalovani miniaturnich kolecek pomoci zbrousene injekcni jehly, nasazene do hlavice pajecky.
Klasicky postup vyroby drevenych hrebu je postupne protahovani lehce konickymi dirkami v kousku plechu z tvrdsi (v optimalnim pripade kalene) oceli. Prumery direk jsou odstupnovany asi tak po 0,1 mm, postupne se propracovavate treba od 2 mm (paratko) az po napr. 0,4 mm.
Pred nekolika lety jsem resil podobny problem, nastesti ve vetsim meritku. Pouzil jsem kulata paratka, ktera jsem predem namoril na tmavo a zastrkaval je do predvrtanych direk. Stipacimi klestemi jsem zastrcene paratko oddelil asi tak 1 - 2 mm nad palubou a na tento pahyl nanesl kapku ridkeho kyanoakrylatu. Paratko okamzite vsaklo lepidlo do sebe a tim se prilepilo. Toto jsem provedl na palube delky ca. 1100 mm a sirky 325 mm celkem 624-krat. Nakonec jsem celou palubu prebrousil do roviny. Namoreny povrch paratek vytvoril velice jemne vykreslena kolecka.
Zdravim
Borek Dvorak
Dalsi moznosti by byla Swiss Minisail www.minisail.ch, hledejte pod "Werft" a pak "Werftkunde".
Slysel jsem i o vypalovani miniaturnich kolecek pomoci zbrousene injekcni jehly, nasazene do hlavice pajecky.
Klasicky postup vyroby drevenych hrebu je postupne protahovani lehce konickymi dirkami v kousku plechu z tvrdsi (v optimalnim pripade kalene) oceli. Prumery direk jsou odstupnovany asi tak po 0,1 mm, postupne se propracovavate treba od 2 mm (paratko) az po napr. 0,4 mm.
Pred nekolika lety jsem resil podobny problem, nastesti ve vetsim meritku. Pouzil jsem kulata paratka, ktera jsem predem namoril na tmavo a zastrkaval je do predvrtanych direk. Stipacimi klestemi jsem zastrcene paratko oddelil asi tak 1 - 2 mm nad palubou a na tento pahyl nanesl kapku ridkeho kyanoakrylatu. Paratko okamzite vsaklo lepidlo do sebe a tim se prilepilo. Toto jsem provedl na palube delky ca. 1100 mm a sirky 325 mm celkem 624-krat. Nakonec jsem celou palubu prebrousil do roviny. Namoreny povrch paratek vytvoril velice jemne vykreslena kolecka.
Zdravim
Borek Dvorak
No je tu ještě jedna možnost, použít na zhotovení trnů měkčí dřevo než je paluba, vyvrtat do paluby požadovaný otvor, naštípat si slabé třísky z měkčího dřeva, než je paluba. To kvůli tomu, aby se špunt přizpůsobil palubovému prknu (v opačném případě se přizpůsobí prkno špuntu - to se používalo ve skutečnosti). Lehkým poklepem kladívka natlučeš špunt, pak odříznou kousek nad palubou a zbrousit smirkem. Špunt nemusí mít přesně kruhový průřez, přizpůsobí se dirce. Raději to zkus někde mimo, vyžaduje to odhad a cvik. Jinak jde použít obyčejná špejle, vždy před zasazením seříznout skalpelem do špičky.
Severan
Severan
K tým špajlám: Bavíme sa o doske šírky 4mm, kde majú byť 2 štuple vedľa seba a o tisícoch štupľov...
Tak mě napadá - nešla by na to vyrobit nějaká raznice? Jako, že bys uřízl palubku na míru, konec (nebo větší část) strčil do strojku, obtiskl kolečka (jemně naděroval nebo navrtal podle šablony) a pak nalepil. Anebo už máš oplaňkováno?
Radek
Radek
Tú raznicu už nosím v hlave. Aj preto sa mi pozdáva tá verzia s tmavším tmelom...
Len som myslel vyrážať to až do nalepeného. To vyrážanie dopredu by ale bolo ešte šikovnejšie. Len aby drevo neprasklo, keď budem do neho vtláčať "cudzie teleso". Po nalepení by sa nemalo kam rozísť (rozštiepiť), lebo by držalo medzi ostatnými doskami.
Vyskúšam a uvidím...
Bolo by to fajn mať každú dosku dopredu pripravenú (klince/štuple, čierny papier) a len to tam vedľa seba lepiť...
Len som myslel vyrážať to až do nalepeného. To vyrážanie dopredu by ale bolo ešte šikovnejšie. Len aby drevo neprasklo, keď budem do neho vtláčať "cudzie teleso". Po nalepení by sa nemalo kam rozísť (rozštiepiť), lebo by držalo medzi ostatnými doskami.
Vyskúšam a uvidím...
Bolo by to fajn mať každú dosku dopredu pripravenú (klince/štuple, čierny papier) a len to tam vedľa seba lepiť...
To mě je jasné, ale dělají to i jiní pokud to chtějí, třebas i plastikoví modelářimitom píše:K tým špajlám: Bavíme sa o doske šírky 4mm, kde majú byť 2 štuple vedľa seba a o tisícoch štupľov...
http://modelforum.upce.cz/forum/download.php?id=32987
Severan
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek