Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Nový web MoNaKo

Vaše připomínky, náměty, návrhy apod. ke stránkám MoNaKo.
Odpovědět
Keba

Re: Nový web MoNaKo

Příspěvek od Keba »

Vážení přátelé !
Nové MoNaKo-DF již bylo Antem úspěšně uvedeno do života. Po troše technických problémů se podařilo rozjet i web. Já teď pracuji na novém, ale přiznám se, že mi to nějak nejde. Rozhodli jsme se pro redakční systém phpRS (to prosím nikterak nekomentujte). Tak jsem se rozhodl, že se s prosbou o radu obrátím na Vás.
Mrkněte na:
portal/index.php
a napište, co si o tom myslíte. Jde o koncepci a vzhled. To že skoro žádné odkazy nefungují je jasné, je to opravdu jen nástřel. Taky si všimněte, že s menu taky ještě bojuji :) MoNaKo si nečiní nárok na to, aby bylo nějakou grafickou bombou-účelnost má přednost.
Přiznám se, že mě dnes napadla i kacířská otázka - je potřeba dělat nové MoNaKo ? Vždyť původní koncepce vydržela pět let !!! A nebo právě proto ? ;)
Když jsem jednomu pánovi ukazoval jeden z návrhů nové verze, tak mi odpověděl, že je to tak troch uniformní. To staré MoNaKo je prý jak stará chalupa. Trochu oprýskaná, občas nepořádek, ale na první pohled je zřejmé, že se v ní bydlí a že je tam někdo doma...
Přišlo mi to docela výstižné a od té chvíle jsem se s tím novým webem zasekl.
Cítíte se na MoNaKu taky jako doma ?
Co myslíte ?
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Přiznám se ,že tento nový návrh se mi více líbí ,ale nejde jen o to ,co se líbí ,hlavně aby to fungovalo,já se cítím doma Pepa
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ahoj.
Ke vzhledu:
- Odkazy v levém menu bych nepodtrhával. Je zřejmé, že jde o odkazy a linky na mě působí rušivě.
V "Kategorie článků" bych možná použil malinkaté odrážky (odpovídající velikostně zhruba + - o kousek nad tím) s nějakým hover efektem.
- Zkusil bych mírně zakulatit rohy, hlavně u černých mezinadpisů. Neznám tvůj phpRS, ale přímo v CSS to jde udělat vcelku jednoduše (v CSS3 na jeden řádek :) ).
- Grafika "vázaného bloku" by šla taky připojit - jdou-li stylovat odstavce (P), definovalo by se jim levé pozadí s repeat-y.

Každopádně přeju hodně trpělivosti.

Radek
Naposledy upravil(a) kartonist dne úte pro 12, 2006 22:19, celkem upraveno 1 x.
Salvatore

Příspěvek od Salvatore »

Jestli můžu, tak bych k tomu řekl svůj názor. Nový web je hezký, ale vypadá - řekněme jako spousty jiných. Nicméně chápu, že současnému může někdo vytýkat že vypadá amatérsky (někdo! není to můj názor!)
Fakt je ten, že ten nový je "běžný" a "uniformní" ale také super přehledný. Na druhou stranu, je tam možná informací tolik, že mám dojem, že příchozí by nemusel vědět kam dřív kliknout.

Vím, že tohle je složitá věc. Teď jsem předělával naše stránky www.mipacar.cz a dělal jsem i tyhle www.modelklubkbely.cz a www.rcautacelakovice.cz
Žádný nejsou ideální, každým by toho šlo spoustu vytknout - nicméně jsou jen v prostém HTML, nic vyššiho bohužel neumím, takže jsou takový jaký jsou a lepší jen tak nezplodím. Proto s úctou hledím jak na nové, tak ale i na staré MoNaKo.
KEBA: Držím Ti palce a máš moje sympatie a řekněme až obdiv, ať se rozhodneš jakkoliv!
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

Zdravim,

pripada mi to dost podobne jako stary web, pouze jsem nenasel odkaz na MoNaKo-CC. Nevidim ve zmene zadny smysl, protoze stary web prece funguje a pouziva jej uspesne jiz nekolik let asi hodne lidi. Nechci se nikoho dotknout, ale s casem a energii potrebnymi na vypracovani noveho webu se jiste daly udelat smysluplnejsi veci.
Grafickou stranku veci nehodnotim, protoze je mi lhostejna. Mam k internetovym strankam podobny vztah jako ke kladivu, klestim nebo autu - jsou to vsechno nastroje, od kterych ocekavam bezchybnou funkci, ktere pouzivam, a jejichz vzhled me nezajima. V tomto smyslu je mi jedno, jak se rozhodnete, hlavne kdyz to bude fungovat a obsahovat (tak jako doposud) pouzitelne informace.

Zdravim
Borek Dvorak
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

myslím , že není nutné vytvářet nový web , asi to na obsahu nepřidá a starý bezvadně funguje.
Taky si v něm připadám více doma.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

Já jsem proti změnám něčeho co funguje. To je v poslední době velká móda, pořád něco měnit.
Nevím, jestli sis toho všimnul, ale po změně diskuze na monaku znatelně ubylo příspěvků.
Pozadí (server, program,...) se může měnit jak chce, ale vizáž by měla zůstat původní, lidi si zvykli a změny jsou obvykle stálými uživateli brány negativně. Pro nové uživatele to ale může být přitažlivé. Teď jde jen o to, na koho se chceš zaměřit.

Ke starému webu bych měl jen malou připomínku - přístup ke starším článkům. Kdo ví, že tam jsou,tak si je dohledá, kdo neví, může je přehlédnout. Nejde mi o zvýraznění odkazu aleo zaintegrování historie do celého webu, v podstatě o zrovnoprávnění starých a aktuálních příspěvků.
cobra

Příspěvek od cobra »

Staré ale dobré MoNaKo - neměnil bych - DF - OK,ale tady je otázka: proč,když bych řekl že většina je pro staré - eventuelně dej hlasovat a uvidí se :cool:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Zastanu se změn webu, ačkoliv "staré MoNaKo" je dobré. Je dobré pro uživatele. Ale z hlediska správy je strašně těžké uhlídat rozsáhlý web, dodržet všechny vazby a odkazy. To je asi důvod, proč se přechází na redakční a jiné systémy.

Radek

(Sám se takovými věcmi zabývám, takže zdejší změny chápu i z jiného pohledu než "běžný uživatel".)
Ante

Příspěvek od Ante »

Ano to je hlavní duvod změny. Změna grafiky se jen veze s tím. Jistě, šlo by to udělat tak aby to bylo teměř nerozeznatelné od puvodního vzhledu, ale to považuji za plýtvání časem a úsilím. Zmněna není myslím nijak zásadní vpodstatě ubyl jeden sloupec což je kompenzováno širším polem pro články.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

SH píše:Já jsem proti změnám něčeho co funguje. To je v poslední době velká móda, pořád něco měnit.
Nevím, jestli sis toho všimnul, ale po změně diskuze na monaku znatelně ubylo příspěvků.
Pozadí (server, program,...) se může měnit jak chce, ale vizáž by měla zůstat původní, lidi si zvykli a změny jsou obvykle stálými uživateli brány negativně. Pro nové uživatele to ale může být přitažlivé. Teď jde jen o to, na koho se chceš zaměřit.

Ke starému webu bych měl jen malou připomínku - přístup ke starším článkům. Kdo ví, že tam jsou,tak si je dohledá, kdo neví, může je přehlédnout. Nejde mi o zvýraznění odkazu aleo zaintegrování historie do celého webu, v podstatě o zrovnoprávnění starých a aktuálních příspěvků.
ten úbytek příspěvků bych spíše přiřadil k předvánočnímu shonu než ke změně fóra.V loni mi to připadlo stejné.
Naposledy upravil(a) petr hájek dne stř pro 13, 2006 13:27, celkem upraveno 1 x.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
duke

Příspěvek od duke »

Já jsem pro upgrade, new verze mě připadá přehlednější. Taky to vidim z té druhé strany - staré stránky musí být pracné updatovat.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Nová verze na mě působí přehlednějším dojmem. Ve staré se hůř hledalo.
Naposledy upravil(a) pavelst dne stř pro 13, 2006 18:29, celkem upraveno 1 x.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Zvykneme si na jakékoliv MoNaKo. Hlavně aby to bylo stále o tom samém, na formu se nehledí ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Nové DF je super,ale MoNaKo bych nechal,naprosto sedí příměr s tou
chalupou-na Monaku "bydlí"sakra lidí!
Ahoj:)
Keba

Příspěvek od Keba »

Děkuji všem za připomínky a náměty.
Nový web na bázi redakčního systému je potřeba, protože aktualizace a údržba starého MoNaKa je opravdu velmi náročná. Sice volnost tvorby je maximální, ale nevýhody již začínají převažovat. MoNaKo z osobních stránek se časem transformovalo na jakýsi elektronický modelářský občasník. Dnes se tomu říká e-zin (což mi připadne příšerný!).
Nový web budu postupně vylepšovat abyste byli max. spokojeni. Postupně rozjedu všechny rubriky na které jste byli zvyklí ze starého MoNaKa a samozřejmě se budu snažit využít výhod RS a zavést nějaké ty novinky.
Trochu jsem pošteloval vzhled novýho webu....
Keba - webmaster
Pampeliška

Příspěvek od Pampeliška »

Dovolím si zastat se Keby. Důvodem jistě není změna samotná, ale problémy s bumbrdlíčkem složeným ze stovek až tisíců souborů. Přidání článku znamená spoustu práce, přidat novou funkci typu komentáře ke článkům taktéž. PHPRS je časem odzkoušený, rychlý a spolehlivý, obsahuje většinu funkcí nutných pro moderní web a o nové se dá rozšířit jednoduše napsáním (nebo stažením) nových plugin modulů. Mě osobně bude staré MoNaKo také chybět v ČR a dost možná i ve světě to byly opravdu ojedinělé stránky. Jak vzhledem:), tak obsahem, tak komunitou lidí, která se okolo nich vytvořila. Za to patří MoNaKu a Kebovi velký dík. Dovolím si tvrdit, že pokud bude zachována logika navigace na stránkách a podaří se jakýmkoliv způsobem navázat na již existující obsah (byť třeba i jen odkazem na starou verzi článku), nebude změna brzy vadit ani jejím skalním odpůrcům.

Protože si dokážu představit množství práce, které na sebe Keba (a další) tímto nahrnuli, chtěl bych se přihlásit jako pomocník. Mám zkušenosti s HTML,CSS, PHP a SQL databázemi. Také jsem dělal nějaké překlady (např. fórum obsahuje ještě dost angličtiny). Pokud bude zájem můžu pomoci i s novým obsahem. Jsem dost zaměstnaný ale i tak můžu přispět několika hodinami práce týdně.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,

mám technickou připomínku k novému webu. Zrovna jsem si chtěl přečíst článek "Slavnostní křest modelářského letiště", ale nedokončil jsem to.
Kombinace malého písma fixní velikosti, zvoleného fontu a délky řádku má daleko k ergonomii. (A to mám skvělý zrak i monitor.) Nešlo by např. u takovýchto článků povolit změnu písma (size: 100% namísto size: 10px)?
Mimochodem, první odstavec toho článku je 2x. Nevím, jestli je to chyba jen tam anebo i jinde.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

A ještě doplním:

Se články bude asi obecnější problém. Díval jsem se na zdrojový HTML kód a v něm jsou odstavce oddělené jen mezerami. Pravidla říkají, že libovolný počet mezer se zredukuje na jednu. Takže výsledkem je obrovsky dlouhý odstavec bez jakékoliv struktury - viz článek "Arny - port of New York".

Radek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

kartonist píše:Takže výsledkem je obrovsky dlouhý odstavec bez jakékoliv struktury - viz článek "Arny - port of New York".
Schválně jsem se na ten článek také podíval a je to opravdu k nepřečtení. Po nějaké desáté řádce už se ztrácím v textu. Velikostí písma to nebude ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
carrot

Příspěvek od carrot »

Vzhled nového MONAKA se mi líbí,pouze se připojuji ke kolegům ohledně nepřehlednosti textu článků.Jinak držím palce a přeji pevné nervy při přestavbě webu.
carrot
Keba

Příspěvek od Keba »

Články nemají zatím odstavce udělané. Dali jsme je tam jen kvůli testování webu, ale i tak díky za k tomu, budeme lépe vědět čeho se vyvarovat.
Děkuji Pampeliškovi za nabídku spolupráce. Možná ji využijii. :-)
Keba - webmaster
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Připomínky a náměty - kniha návštěv“