Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Začátečník staví svůj první funkční model (USS Missouri 1/100)

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Akula Draku

Re: Začátečník staví svůj první funkční model (USS Missouri 1/100)

Příspěvek od Akula Draku »

Zdravím obdivuji modeláře ,kteří postaví model od výkresu a fotografií po funkční model. Vidím, že trup už je hotový váží 12kg.Kolik má výtlak po čáru ponoru to je ta černá linka? To abys věděl kolik zátěže můžeš mít. .Něco váží balast, akumulátory, motory a paluba s nástavbami.
Inspirace na fotogalerii ponorky.

Baleji

Příspěvek od Baleji »

Akula Draku" píše: čtv pro 25, 2025 17:17 Zdravím obdivuji modeláře ,kteří postaví model od výkresu a fotografií po funkční model. Vidím, že trup už je hotový váží 12kg.Kolik má výtlak po čáru ponoru to je ta černá linka? To abys věděl kolik zátěže můžeš mít. .Něco váží balast, akumulátory, motory a paluba s nástavbami.
Inspirace na fotogalerii ponorky.

Po čáru ponoru by to mělo být maximálně 58 kg. Rezerva na vybavení a nástavby je dostatečná. Bude určitě potřeba spousta balastu.
Akula Draku

Čára balastu je po tu černou linku? Chce to model dát do bazénu a zatížit po čáru ponoru a víš kolik kilo potřebuješ na balast, akumulátory, motory a paluba s nástavbami. Já jsem to tak dělal na mých modelech.
Balast jedině olovo má měrnou hmotnost 11,3 proti železu 7,8 hustoty. Olovo si odleješ dle potřeby vnitřku trupu.
Baleji

Příspěvek od Baleji »

Akula Draku" píše: ned pro 28, 2025 17:25 Čára balastu je po tu černou linku? Chce to model dát do bazénu a zatížit po čáru ponoru a víš kolik kilo potřebuješ na balast, akumulátory, motory a paluba s nástavbami. Já jsem to tak dělal na mých modelech.
Balast jedině olovo má měrnou hmotnost 11,3 proti železu 7,8 hustoty. Olovo si odleješ dle potřeby vnitřku trupu.
Mám trup namodelovaný v 3D, takže vím,kde by zhruba mělo být těžiště. Dle toho rozmístím větší část balastu a zbytek nechám na dovážení na vodě. Bazén doma nemám, takže půjde na rybník. :D
Co se týče olova, tak samozřejmě by bylo lepší, ale je také dražší nehledě na tu práci s ním. Velká část dna je plochá, takže mám v plánu závaží nařezat z plechu a umístit na dno pod akumulátory a vybavení. Větší část závaží by měla být snadno vyjímatelná a stejně tak akumulátory. Bude tedy trochu boj vymyslet všechno snadno a rychle demontovatelné, ale věřím, že to půjde.
Akula Draku

Na obrázku na obrázku vnitřku trupu jsou trubičky na vedení hřídelí nebudou se při otáčkách 5000 ot.min. zahřívat? Lodní šrouby holandské firmy Raboesch tak  průměru 40mm na www.modelylodí.cz.
K zhlédnutí na Joutube Akula Draku.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Akula Draku" píše: úte pro 30, 2025 14:09 Na obrázku na obrázku vnitřku trupu jsou trubičky na vedení hřídelí nebudou se při otáčkách 5000 ot.min. zahřívat? Lodní šrouby holandské firmy Raboesch tak  průměru 40mm na www.modelylodí.cz.
K zhlédnutí na Joutube Akula Draku.

Ne, nemyslím si. Používám na jiném modelu 30cm dlouhá pouzdra s třemi kluznými ložisky a nehřeje se to. A to tam točím i víc než 5000 otáček.
Co bych spíš zvažoval (a u sebe to dávám) je kroužek kde leze hřídel ven z pouzdra. Aby to tam pak nebylo ocákaný od vazelíny :)
Akula Draku

Já bych to řešil gumovým O kroužkem za jištěným stavěcím kroužkem. Já mám na na mých modelech pouzdra chlazené vodou. Není ten model přemotorovaný čtyři motory 895 o výkonu 80W ,aby z toho nebyl rychlík? Přidal bych do přídě příčný pohon na tak dlouhý model.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Hele, zajímavý řešení.
Mám na konci pouzder (technicky kousek od motoru - tzn. v trupu) teflonový ložiska i stavěcí kroužek a stejně mě vazelína cáká po trupu. 
Příčňák může být super řešení, ale není nezbytný. Dám příklad.... mám torpédoborec, délka 160, šíře cca 16cm.  Protitahy. Šrouby jsou samozřejmě bílže než max šířka trupu. Na protitahy to není nic moc.
Pak mám křižník. Délka 220, šíře 21cm. Čtyři šrouby, po dvou na polovinu trupu. Protitahy. Ta loď se otočí na pětníku. Doslova na místě.

Co chci říct. U trupu cca 40cm širokého a kolem 3m dlouhého (nechytejte mě za slovo, je to jen odhad) je moment pro protitahy ještě vetší a tak můžou fugnovat ještě lépe. Avšak je to věc práce v nulové rychlosti, když manévruju v doku. Při manévrování při plavbě je téměř nepoužiješ, tam se zas hodí příčňák.

Takže vše se hodí někde, univerzální řešení neexistuje. Jen pro ilustraci.
Akula Draku

Zkus tam dát gumový O kroužek na hřídeli těsný a dotlač stavěcím kroužkem. Příčný pohon používám u ponorky, délky 185, šíře 21cm jeden šroub Q120mm. Pak mám ponorku, délky 160, šíře 13cm. Ve středu po stranách modelu tři šrouby 25mm vpravo a vlevo. Zkoušel jsem protitahy nic moc, tak jsem přidělal příčný pohon je to funkční jen u hladinových lodí. V nulové rychlosti se v podélné ose od mola či břehu nebo bazénu lehce od poutá. Hladinový model lodě a model ponorky je asi velký rozdíl. V nulové rychlosti se také otočím na pětníku.  Inspirace na mo-na-ku ve fotogalerii ponorky a joutube Akula Draku.

Baleji

Příspěvek od Baleji »

S pohonem už jsem trochu experimentoval. Prostřední ložiska na středních šroubech se skutečně trochu hřejí. Ale prsty tam po 15 minutách běhu na cca 3800 otáček ještě udržím a řekl bych, že se to záběhem postupně zlepšuje. Bude to pravděpodobně způsobeno kombinací dvou faktorů. Hřídele prostě nejsou dokonale rovné a ložiska se mi také nepovedlo umístit úplně dokonale souose.

Jak jsem už psal, tak jsem nejprve zalepil trubku s ložisky na koncích a následně když už byl trup oplaňkovaný jsem kus trubky vyřízl a doplnil na trubku domeček s dalším ložiskem. Dělal jsem to v naději, že to bude alespoň trochu souosé. Už bych to opravdu nedělal, očividně by bylo snazší a přesnější (po zkušenostech s kozlíky vnějších hřídelí) vlepit kratší pouzdro a pak dovnitř trupu před motor doplnit třetí ložisko.

Skladba je teď u prostředních hřídelí následovná: motor, kardan, bronzové ložisko, těsnící kroužek (na výstupu z první trubky), poté kus volné hřídele, stavěcí kroužek, teflonový kroužek, na vstupu do pouzdra domeček s těsnícím kroužkem a bronzovým ložiskem a na výstupu další bronzové ložisko a opět teflonový axiální kroužek a pak šroub.
Krajní hřídele to mají jednodušší. Motor, kardan, stavěcí kroužek, teflonový kroužek, těsnící kroužek, ložisko na vstupu, ložisko na výstupu, ložisko v kozlíku a zase teflonový kroužek před šroubem.

Na příčný pohon se nechystám, nebylo by to maketové. Šrouby jsou o průměru 50 (vnitřní pětilisté) a 55 mm (vnější čtyřlisté). Motory 895 budou pravda asi až až, ale zase mají poměrně nízké otáčky a raději budu mít trochu rezervu výkonu. Z běžně dostupných modelářských motorů mi motory 600 a 650 přišli na takové šrouby už na hraně (daleko za svou maximální účinností) a motory velikosti 700 měli zase většinou příliš vysoké otáčky.

Měl bych na vás dotaz. Jak zajišťujete šrouby? Postačuje kontramatice, nebo je i lepíte? U prostředních šroubů se mi to nechce lepit, protože kdybych chtěl hřídel vyjmout, musím šrouby demontovat.

Dejv

Příspěvek od Dejv »

Baleji píše: čtv led 01, 2026 19:34 ...

Měl bych na vás dotaz. Jak zajišťujete šrouby? Postačuje kontramatice, nebo je i lepíte? U prostředních šroubů se mi to nechce lepit, protože kdybych chtěl hřídel vyjmout, musím šrouby demontovat.

No, šrouby občas lepím, občas do závitu dám jen kousek nitě (aby šel hůře zašroubovat i vyšroubovat), občas je jen pořádně utáhnu. Šroub jsem ztratil jen jednou, plastovej graupner. Šrouby od Raboesche  jsem nezdratil zatím ani jeden.
Motory ke šroubům 40-55mm používám nejčastěji Mig600 Boat.
Akula Draku

Modelařina je pokus omyl když ti nemá kdo poradit. Pětka nerez kulatina/hřídel při koupi musí být rovná. Ložiska, kozlík a trubka měli být navlečeny na hřídeli a pak osazeny. Nebude ten kardan hlučný? Krát čtyři. Není jiná spojka?
Vy ústění příčného pohonu je hluboko pod čarou ponoru mám tam z každé strany díru Q12mm. Šrouby bych dal o 5mm menší. Já dávám jaký průměr motoru takový šroub a to od lodní šrouby holandské firmy Raboesch.
Baleji

Příspěvek od Baleji »

Akula Draku" píše: pát led 02, 2026 17:28 Modelařina je pokus omyl když ti nemá kdo poradit. Pětka nerez kulatina/hřídel při koupi musí být rovná. Ložiska, kozlík a trubka měli být navlečeny na hřídeli a pak osazeny. Nebude ten kardan hlučný? Krát čtyři. Není jiná spojka?
Vy ústění příčného pohonu je hluboko pod čarou ponoru mám tam z každé strany díru Q12mm. Šrouby bych dal o 5mm menší. Já dávám jaký průměr motoru takový šroub a to od lodní šrouby holandské firmy Raboesch.
Jak se říká, chybama se člověk učí, ale myslím, že to nevyšlo zas tak špatně a bude to fungovat. Ony ty hřídele nejsou vyloženě křivé, vybíral jsem co nejrovnější, ale pořád je to jen nerezová hlazenka. U krajních hřídelí se ukázalo, že navlečení na hřídel a následné zalepení je vhodnější. Sice je větší riziko, že ložiska nebudou přesně v ose (vlastní průhyb hřídele + další nepřesnosti), ale očividně to funguje. U prostředních hřídelí pravděpodobně bude to zahřívání způsobovat to že ložisko je asi jakž takž v ose, ale asi bude nepatrně naklopené, nebo bude v tom místě hřídel prostě křivá hřídel. Počítám, že se to ale trochu oběhá a zlepší.
Kardany i šrouby mám Raboesch. Uvidím, po plavebních zkouškách, jak to bude fungovat, případně šrouby vyměním za menší. Ale motory mají krouťák poměrně slušný, takže by si se šrouby dle mého nezkušeného názoru měly poradit a kardany se zatím zdají krásně tiché.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Pokud nejsou úhly mezi hřídelemi až příliš velké (a tak je kardan nezbytný), používám https://www.mpjet.com/news/index.php/cs ... exi-spojek
Najít úplně rovné hřídele je skoro nemožné. Bral jsem 4ky z MPJET, metrovky v kuse, řezal jsem z nich 60cm hřídele. Na můj vkus byly křivé dost. Avšak uložené v lodi v pěti ložiskách to jde. Sedlo si to. Předpokládám, že když jsi ty hřídele zkoušel, už jsi je měl namazané. Takže to jen sleduj, avšak jsem toho názoru, že si to sedne také. Horší by bylo, kdyby šly vysloveně ztuha, nebo kdyby při otáčení vydávaly nějaký klepavý zvuk. 
Ideální stav by byl to teď vyzkoušet na vodě, dokud jsou možnosti dělat nějaké větší úpravy.
Akula Draku

To máš pravdu. Mám na zkoušení vyrobenou plechovou nádrž 200x30x30cm. Koupil jsem 6ky v železářství
hodil na pult a zkusil přímo tam jestli se nemrskají a vybral rovné. Já mám dvě Hardy spojky. 
Baleji

Příspěvek od Baleji »

Tak pomalu ale jistě pokračuji. Elektrika zapojena, šrouby i kormidla se točí. Pustil jsem se do přepravní bedny, abych mohl udělat plavební zkoušky, ale jelikož se mne minulý týden chytil nějaký moribundus, nechal jsem jí tento víkend spát a začal si doma hrát s 3D tiskárnou. Zatím je to jen prototyp se spoustou nedostatků, další vylepšené verze jsou právě v tisku.
Přílohy
20260315_180103.jpg
20260315_180039.jpg
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“