Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Papaya II

Vše, co se týká plachetnic třídy Footy, můžete probírat zde.
Dejv

Re: Papaya II

Příspěvek od Dejv »

daja píše: úte črc 08, 2025 23:53 Kdo je Terka? Letos ještě juniorka, vítězka letošního Moravského Poháru, několikanásobná mistryně ČR a Polska, taky má dcera... :)
Hahaha. Stačí abys ji věnoval 5 minut rad a vyhraje i ladous s jednou rukou svázanou za zády :)
SH

Příspěvek od SH »

Dejv píše: stř črc 09, 2025 20:57
daja píše: úte črc 08, 2025 23:53 Kdo je Terka? Letos ještě juniorka, vítězka letošního Moravského Poháru, několikanásobná mistryně ČR a Polska, taky má dcera... :)
Hahaha. Stačí abys ji věnoval 5 minut rad a vyhraje i ladous s jednou rukou svázanou za zády :)
=D =D =D
daja

Příspěvek od daja »

SH píše: čtv črc 10, 2025 01:06
Dejv píše: stř črc 09, 2025 20:57
=D =D =D
Kdysi mě málem ukamenovali že jsem radil, teď prosí abych zas začal... :p :lol: :lol: :lol:
Mikelee22

Příspěvek od Mikelee22 »

Tak už jezdím a tréénuju. Proti akro s ketadýlkem, to zas takova divočina není.😉
20250613_200823.jpg
SH

Příspěvek od SH »

Mikelee22 píše: sob črc 12, 2025 20:58 Tak už jezdím a tréénuju. Proti akro s ketadýlkem, to zas takova divočina není.😉20250613_200823.jpg
jen počkej, až budeš jezdit s někým... ;)
daja

Příspěvek od daja »

Jasně, klidně můžeš pustit kniply, loknout piva a nic se nerozflákne, jako třeba éro. :lol: :lol: :lol: Dám ti drobnou radu, dej si do jezírka 2-3 bójky (stačí obyčejné petky) v řadě za sebou cca metr od sebe, nejlíp v ose větru, ne bokem. Máš velkou výhodu jako leteckéj máš cit na ovládaní. Mít plachetnici v ruce je základ, jak s érem. Adrenalin přijde, neboj, třeba hned na startu boj o nejlepší startovní pozici, když máš kolem sebe cca dalších 10 plachetnic a to vše v rámci pravidel. :lol: Nebo jsi první metr před cílem a přestane foukat, ostatní 10m za tebou a jim tam fouká a jedou, než dorazí vítr a než se rozjedeš, určitě tě někdo předjede:lol: :lol: :lol: A to je adrenalin... :lol: :lol: :lol:
daja

Příspěvek od daja »

Zapomněl jsem, nejezdi jenom slalom nebo osmičky, taky otočky kolem bójky a pak na druhou z opačného směru, to všechno bez dotyku bójek. Otočky o 360° se ti taky budou hodit při vykonávaní trestů... :lol: :lol: :lol:
daja

Příspěvek od daja »

Tady máš testy , je to sice na dospělé plachetnice, ale je to praktický stejný https://game.finckh.net/indexcze.htm
MoZa

Příspěvek od MoZa »

Stavím papírovou footy plachetničku inspirovanou plánkem Papaya 3, tak doufám, že nebude vadit, když se zeptám tady.
Foto viz. https://rcfree.eu/viewtopic.php?t=1626

Potřeboval bych prosím poradit nebo nasměrovat abych
- pochopil jak funguje ovládání plachty a jak to lanoví propojit se servem aby to fungovalo
- zvolil používaný standard pro přiřazení ovládání kormidla a plachty ke kniplům na RC vysílačce
- vybral vhodný a lehce dostupný materiál na plachty a lanoví

Díky předem za rady pro lamu.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Na používaný standard bych se vykašlal. Podstatné je, jestli je člověk zvyklý kormidlovat modely levou rukou, nebo pravou rukou, a podle toho si vysílač nastavit bez ohledu na to, jak to dělají jiní lodní modeláři. Ponejvíce lodní modeláři kormidlují pravou rukou, na levou ruku nechají plachty, a tam už je jedno, jestli vysloveně od sebe a k sobě levou pákou, či nějakým tahovým potenciometrem. Pro kormidlo je vhodné, aby se páka vracela do neutrálu, pro plachty je lepší neutrál (pružinku) deaktivovat.

Já mám obojí na pravé páce, aby mi stačila na řízení jedna ruka. Viděl jsem i lidi s volantovou RC soupravou. Ne, že by to nešlo, ale pokud s tím člověk není sžitý odjinud, pro začátečníka na poli RC plachetnic to nebude nejlepší cesta.

Ke konkrétnímu modelu nic neporadím, neb coby neregistrovaný u konkurence nevidím fotky a registrovat se tam nehodlám.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
MoZa

Příspěvek od MoZa »

Moc děkuji za reakci a vysvětení. Nikdy jsem plachetnici nestavěl a ani neměl možnost vidět zblízka jak se ovládá, tak za ty dotazy neználka se omlouvám.

Za ty fotky se omlouvám, neuvědmil jsem si to. Až tento model dotáhnu do konce, bude vše zveřejněno na blogu a tím pádem k dispozici úplně všem. Prozatím alespoň něco málo obrazového materiálu v příloze, ale k těm dotazům zatím k vidění bohužel nemám nic.

Nakonec jsem i zde našel perfektní podklady pro pochopení jak plachta a její ovládání funguje.
1. fotoseriál k plachtám
https://www.mo-na-ko.cz/clanky/lepeni-p ... t-z-mylaru
2. článek a fotky ze stavby
https://www.mo-na-ko.cz/clanky/postavte ... ooty-woody

Video k tomu by bylo pro začátečníka jistě názornější, to jsem zatím nenašel, tak alespoň popis. Pokud jsem to správně pochopil, dle půjčeného obrázku z článku výše, tak to ovládání plachty funguje nějak takto:
Obrázek
- pěvně přidělaná páka ke stěžnu plachty je otočená vpravo, plachta na pravoboku, fouká zleva
- zatáhne se servem za lano plachty a kormido otočí vpravo
- volně otočný stěžen plachty se díky změně směru lodě a působení větru na plachtu otočí a plachta se volně přehoupne na levobok, páka stěžně je vlevo
- povolením serva plachty se nastavuje větší vyklopení plachty na levobok
- kormidlem se koryguje směr, kterým se pluje
330mm dlouhá kartónová Footy Papaya 3.jpg
zkrácená příď kartónové Footy Papaya 3 na celkem 300mm.jpg
SH

Příspěvek od SH »

MoZa píše: ned črc 27, 2025 10:43 Stavím papírovou footy plachetničku inspirovanou plánkem Papaya 3, ...
Snad Ti pomůže toto file:///C:/Users/svata/Downloads/Esterel_Stavba-1.pdf
Je to sice návod na laminátku, ale základní věci jsou všude stejné.

Co se týče RC, tak jak psal Ladous... Většina lodních má na pravém kniplu kormidlo, na levém pohon (motor, plachtu...). Kdo lítá i letadla má to naopak.

Pokud se stejnou vysílačkou chceš jezdit plachetnici i motorovou loď, levý knipl bych nechal pro funkci motoru s neutralizací (s pružinkou pro vracení do neutrálu) a na plachtu bych hledal jiný ovladač podle možností toho co máš - nějaké točítko na boku, točítko uprostřed, tahový potenciometr... Jde o to, aby plachta zůstala v nastavené poloze i když pustíš knipl. Třeba abys odehnal komára od hlavy...

Trochu OT. Jsem zvědavý na výsledek papírové stavby a současně trochu skeptický. Přestože footy je docela malá, síly od plachty jsou poměrně velké (majitelé spálených otěžových serv by mohli vyprávět) tak mám obavu, aby při nějakém větrném poryvu nedošlo ke zborcení trupu. Určitě bych doporučil mít v trupu dřevěnou konstrukci která bude spojovat stěžeň a jeho uložení, otěžové servo a průvlak otěže palubou. Prostě vše, kde se přenáší síly od plachty.
SH

Příspěvek od SH »

MoZa píše: pon črc 28, 2025 09:35 Nikdy jsem plachetnici nestavěl a ani neměl možnost vidět zblízka jak se ovládá ...
Odkud jsi? Je lepší jednou vidět než 10x číst. Pár footyn po republice je a určitě, pokud jsi poblíž, je ochoten Ti ji u vody půjčit na vyzkoušení.
SH

Příspěvek od SH »

SH

Příspěvek od SH »

MoZa píše: pon črc 28, 2025 09:35 Pokud jsem to správně pochopil, dle půjčeného obrázku z článku výše, tak to ovládání plachty funguje nějak takto...
Ano, pokud jsem dobře pochopil Tvé "pochopení" :cool: , tak jsi to pochopil správně.

Jen k tomu obrázku - ty páky jsou strašně krátké. Čím kratší páka, tím víc se projeví nepřesnosti, vůle, v otěži jsou větší síly... Snaž se mít ty páky co nejdelší, co umožní konstrukce. Samozřejmě obě ve stejném poměru délek...
MoZa

Příspěvek od MoZa »

Děkuji moc za informace a postřehy.
Prostuduji a zanesu do realizace.
1. Kontaktovat určitě někoho kolem Znojma až Třebíče budu, zatím pokud nemám ještě nic v ruce jsem nechtěl nikoho obtěžovat.
2. Materiál jsem volil z důvodů široké dostupnosti, čímž při chybách a zahození nezdařeného výtvoru ho lze lehce nahradit a začín znova.
3. Zvýšeného namáhání, které tam působí jsem si vědom a proto
- je orientace dílů z vlnité lepenky dělaná tak, aby prostřední vrstva působila jako příhradová konstrukce
- již po napuštění první vrstvou řídkého nitrolaku to zní celé jako plech
- proti původnímu plánku jsem konstrukci v rozích spevnil lištami a díky upozornění zvážím další zpevnění z dřevěných špachtlí

Ještě k tomu plachtoví a lanoví. Pobral jsem, že plachtu lze udělat z obyčejné igelitky, nebo termofólie z autolekárničky, jsou ještě jiné lehce dostupné možnosti?
Z čeho a jak tlusté by mělo být lanoví a kde takový vhodný materiál hledat?

Z fotky pracovní plochy bude jasné co asi tak při stavbě používám...
lepenkový trup RC plachetnice Footy Papaya 3.jpg
SH

Příspěvek od SH »

Škoda, mohl jsi v červnu přijet do Třebíče na Kuchyňku kde jsme měli soutěž a vyzkoušet si to "in natura".
Ve Znojmě je Zdeněk Hanzal, v Třebíči Saturkovi co mají a jezdí Footy...
SH

Příspěvek od SH »

Na plachty:
igelitka, termofólie
padákovina Skytex, Icarex
mylar
Vše v různých tloušťách a gramážích. Říct co je nejlepší nejde, někdy funguje to a jindy něco jiného. Kdyby existovalo něco ideálního, měli by to všichni... Soutěžní vlčáci v poslední době preferují mylar, ale i tak se stane, že je předjede kluk s igelitkou...

Špagáty:
různé nitě, špagáty, očka, karabinky jde pořídit v rybářských potřebách.
MoZa

Příspěvek od MoZa »

Díky moc za rady, rybářské potřeby na lanoví, tak to mne nenapadlo a to jsem tam už byl pro 250 g závaží na kýl.
daja

Příspěvek od daja »

MoZa píše: stř črc 30, 2025 13:18 Díky moc za rady, rybářské potřeby na lanoví, tak to mne nenapadlo a to jsem tam už byl pro 250 g závaží na kýl.
Kup si pletenou šňůru na 6-10kg, úplně stačí. Jde ji koupit i na metry (2-3kč/m), nemusíš kupovat celou cívku. Na vázaní nepotřebuješ žádné extra uzly, stačí obyčejné, ale pro jistotu každý zakápni sekunďákem, rády se rozvazují.
daja

Příspěvek od daja »

Pokud jsi ze Znojma, tak napiš ZHZ (Zdeněk Hanzal), je z Kuchářovic. Má pár futyn, určitě ti poradí a vše ukáže, taky uvítá parťáka na plachtění... :) :) :)
MoZa

Příspěvek od MoZa »

Dal jsem dohromady mějaký materiál dle rad a poskytnutých informací.
Chtěl jsem dnes zásadněji pokročit se stavbou, ale narazil jsem na problém a raději nepokračoval.
Při studiu jsem objevil, že Footy používají tři druhy plachet.
Jako na potvoru plánek Papaya3 počítá se Swing rig, zamlouvala by se my Mac rig, lze to nějak jednoduše zaměnit? Ve videu je vidět důvod proč jsem raději nepokračoval. Proč ta footyna s plachtou Mac rig má hned čtyři pozice pro stěžeň?
https://www.youtube.com/watch?v=6oiwY-_b0eY

@SH v tom PDF z odkazu je nefunkční odkaz na stavbu polské footy Opalek. Existuje ten obsah ještě někde, nebo je na dobro ztracený? Našel jsem na Opalek plánek, návody a články, bylo to pouze něco z toho, nebo i cosi navíc?

Tři velikosti plachet v plánku? Je to obdobná volba jako výkon motoru, nebo podle toho jak málo/moc fouka?
Classic rig oplachtění.jpg
Swing rig oplachtění.jpg
Mac rig oplachtění.jpg
SH

Příspěvek od SH »

MoZa píše: sob srp 02, 2025 21:35 ...
Jako na potvoru plánek Papaya3 počítá se Swing rig, zamlouvala by se my Mac rig, lze to nějak jednoduše zaměnit? Ve videu je vidět důvod proč jsem raději nepokračoval. Proč ta footyna s plachtou Mac rig má hned čtyři pozice pro stěžeň?
https://www.youtube.com/watch?v=6oiwY-_b0eY

@SH v tom PDF z odkazu je nefunkční odkaz na stavbu......

Tři velikosti plachet v plánku? Je to obdobná volba jako výkon motoru, nebo podle toho jak málo/moc fouka?
Jde to zaměnit jednoduše... do díry místo swing rigu strčíš Mac rig... :lol:

Teď rozumně. Ano jde to zaměnit, principiálně není v tom rozdíl. Problém může být ve vyvážení plachty, kde má těžiště, kde otočnou osu atd. Proto je v trupu více pozic pro stěžeň aby si doladil loď any byla víceméně neutrální - tj. nestáčela se proti větru (návětrná, posunout stěžeň dopředu) anebo po větru (závětrná, stěžeň dozadu) a tedy přímý směr jsi nemusel držet výchylkou kormidla. Dokonale se to nepovede, ale jde o to se co možná nejvíc přiblížit ideálnímu stavu.

nefunkční odkaz... to jde za mnou, plánky nejsou ztraceny, pouze není čas a síla dát stránky do funkčního stavu...

velikost plachet ano, měníš velikost plachet podle síly větru aby jsi zachytil co nejvíc větru ale aby loď ještě byla ovladatelná. Někteří šílenci (nebudeme jmenovat) mají těch plachet i sedm.
daja

Příspěvek od daja »

Proboha, kdo má sedm plachet??? :lol: Možná ZHZ a chce abych mu do Žlebu udělal další... :lol: Soutěžní futyny mívají 4-6 plachet, ale to už je extrém. Blbá rada, než naklonovat plachtu z jiné lodi, vyser se na Papayu a postav si EASY . Trup podobný, 4 plachty Mac rig, jezdí dobře a ani na soutěžích by se neztratila, akorát bych dal serva do trupu, to anglické uspořádáni není moc dobré. Pokud budeš mít zájem, pošlu ti odkaz na plány. Tady vidíš extrém, 12 plachet, ale pro 2 futyny, :lol: https://www.rajce.idnes.cz/daja-se/album/plachty-1
Odpovědět

Zpět na „Plachetnice třídy Footy“