Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Obal na vysílač

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
PetrP

Obal na vysílač

Příspěvek od PetrP »

Asi každý RC modelář někdy řešil otázku bezpečné ochrany RC soupravy proti poškození při uložení a přepravě. Již v dobách, kdy jsem se začal zabývat RC modely, se mi zalíbily bytelné a elegantní kufříky používané jako příslušenství vysílačů vyšších tříd. Když jsem si však pořídil své první modelářské rádio, stejně jako mnoho jiných kolegů jsem z ekonomických důvodů volil méně dokonalé řešení. Často jsem vídal pro diskutovaný účel využívat originální balení. Tedy vnitřní ochrannou výplň krabice od vysílače (samotnou případně spolu s původní krabicí). Osobně jsem dlouhou dobu používal jiné nouzové řešení v podobě kartonové krabice vhodných rozměrů vystlané „bublinkami“. Nicméně jsem s tím stavem nebyl zcela spokojen a zamýšlel vyřešit ochranný obal na RC soupravu lepším způsobem.

K tomu však došlo až po řadě let, když jsem se po delší přestávce vracel k aktivnímu modelaření. Tehdy jsem se konečně odhodlal pořídit pro svůj oblíbený starší vysílač příhodný kufřík objevený v jednom hobbymarketu https://www.bauhaus.cz/wisent-univerzalni-kufr-11146145 . S ním jsem byl vesměs spokojen a shledal jsem ho jako výborný jak na skladování, tak na přepravu RC vybavení v autě. Nicméně jsem v praxi zjistil také nějaké slabiny. Zejména při přenášení věcí z auta k vodě je nevýhodou kufříku zaměstnání jedné ruky, zatímco jsou obě ruce potřeba pro nesení krabic s modely. Bylo by tedy šikovné mít RC kufřík s nějakým popruhem (alespoň improvizovaně doplněným). Také cena podobných kufříků není úplně malá, a tedy dávají smysl spíše pro nějaké dražší a lepší vysílače.

Loni jsem se po dlouhém váhání odhodlal k modernizaci svého RC vybavení a pořídil novou RC soupravu. Rovněž pro ni jsem si chtěl opatřit vhodný ochranný obal. Vzhledem k ceně a kvalitě rádia jsem však nechtěl znovu investovat do kufříku a rovněž jsem na základě zkušeností pomýšlel spíše na nějaké příruční zavazadlo s možností přenášení bez pomoci rukou. Tedy nejspíše nějakou lacinou brašničku menších rozměrů s popruhem přes rameno. Delší dobu však bylo moje pátrání neúspěšné. Vše, na co jsem narazil, bylo buď příliš drahé a/nebo všelijak nevyhovující. Teprve nedávno mi v jednom asijském obchodě padla do oka zajímavá taštička. Rozměry tak akorát, početné vedlejší kapsičky se hodí pro uchování všelijakého příslušenství. Cena pod dvě stovky, tedy nebylo dále co řešit. Doma jsem brašničku ještě doplnil vloženým molitanovým polstrováním. Prozatím mám tedy obal na nový vysílač vyřešen a následně se ukáže, jak se osvědčí při praktickém použití.

Tolik tedy k mým zkušenostem a řešením. Které jistě nejsou jediné možné a správné. Závěrem tedy přidávám výzvu, aby se i někdo další připojil se sdělením vlastní praxe, pro inspiraci ostatním.
Přílohy
DSCN9543.JPG
DSCN9544.JPG
DSCN9580.JPG
DSCN9583.JPG
Akulacz

Re: Obal na vysílač

Příspěvek od Akulacz »

Mám podobný Čemajdan jako na prvním foto, ale má nastavitelné přepážky, takže zbývá místo třeba na baterie...
Nemít přepážek/molitanu asi bych zkusil vysílač zabalit do igelitu a prostor vyplnit montážní pěnou v případě pevného kufříku.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Akulacz:
Nějaké takové kufry pro nářadí se stavitelnými vnitřními přepážkami si vybavuji z té doby, co jsem sháněl obal pro první vysílač. Už přesně nevím proč jsem po žádném z nich nesáhnul. Zřejmě nadměrná cena a velikost. Zamýšlel jsem obal pouze na vysílač s drobným a lehkým příslušenstvím, větší a těžší věci (jako zmíněné baterky) jsem zvyklý mít jinde. I ten mnou zakoupený kufřík je na ten vysílač poněkud zbytečně velký (viz. širší vrstva molitanové výstelky kolem), ovšem nic lépe padnoucího a přijatelně drahého jsem nesehnal. Nějaké drobnosti uvnitř ukládám do zářezů v hlavním molitanu, případně do prostoru pod víkem (za přidanou vložkou z hrbolatého molitanu kryjící vysílač shora).

Montážní pěna je zajímavý nápad.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Od polystyrenové bedny, ve které jsem vozil Modelu Digi na kole, a bedny z překližky a palubek, ve které jsem vozil Futabu FX-14, jsem přešel s Turnigou 9X k hliníkovému kufru, ve kterém mám i náhradní serva, přijímače a drobné nářadí. Kufr sice něco stál, ale slouží dobře už přes 10 let. Líbí se mi, že se na něj dá i něco dát.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Mimo velkyho kufru (klasickej obyc z hobby marketu) na velkej vysilac mam na mensi tohle...
https://www.aliexpress.com/item/1005002001635693.html
A je to sikovny na takovy to prenaseni treba v batohu, ten obal neni mekky, je tvrdy, takze clovek ten vysilac nikde nemacka.
Akulacz

Příspěvek od Akulacz »

PetrP:
Já ho získal z práce za úsměv(mívali jsme je na nářadí), je tedy mnohem větší než ten tvůj, odhadem 60*40*15cm ale jde tak do něj nacpat vše potřebné, baterie, nabíječ, náhradní díly jak píše Ladous... Má i oka na popruh, takže jde i za ruka uvolnit.
Ještě mě napadá do nějakého kufříku použít původní polystyren z originálního balení, pouze ho upravit aby lépe pasoval/zabíral méně místa.
PS: to řízení dělových věží stále držím v hlavě, ale ještě se nepodařilo sehnat/vyrobit šnek. V práci prý na to nemáme koupený modul??? A v cadu co používám doma zase přestal fungovat. A hlavně chybí ten čas :/
PetrP

Příspěvek od PetrP »

ladous:
Kufr je jistě dobré řešení, však jsem ho odkoukal a zaujal mě již dávno. Ta odolnost a dobrá ochrana citlivého vybavení uvnitř je velké plus. A pokud má navíc oka pro případný popruh, tak to řeší ten mnou zmíněný problém.

masa:
Zajímavé pouzdro. Právě něco podobného mě napadlo a zkoušel jsem hledat pro ten svůj nový vysílač. Ale ve zdejších obchodech co znám a běžně tam nakupuji jsem buď nic neobjevil a pokud vyjímečně ano, tak to nevyhovělo. Proto jsem nakonec svou pozornost obrátil na ty menší brašny. Ale i tak mi trvalo déle, než jsem objevil něco akorát.

Akulacz:
Jasně, větší kufr může posloužit multifunkčně a pojmout další potřeby kromě rádia. Záleží na osobních preferencích.
Výplně z originálních balení jsem viděl používat opakovaně. Někdy to působí šikovně tak jak to je. Jindy vhodné upravit (ořezat zbytečné přesahy). Asi bych nad tím také vážně uvažoval, ale v případě toho mého rádia (FS-I6X) nebyl uvnitř polystyren ani jiná pěna. Namísto toho tvarovaná vložka z tenkého čirého plastu (připomínající PET lahve), co se mi příliš nezamlouvala. Tedy jsem hledal jiné řešení.
Akulacz

Příspěvek od Akulacz »

PetrP: ten flysky mám taky ale už jsem nějak zapomněl co v té krabici bylo... Tady opět ta montážní pěna, nablejt do toho výlisku aby se nekroutil a byl pevnější...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Akulacz: Jasně, anebo ten výlisek naseparovat a udělat do pěny otisk. Případně by se jistě našla další řešení, kreativitě se meze nekladou...
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Zrovna jsem se vrátil z písecké pobočky řetězce Action a odnesl si hliníkový kufr za 340 Kč:
p2160266.jpg
p2160269.jpg
p2160271.jpg
Až na vnitřní uspořádání je rozměrově totožný s mým původním, který jsem 11 let zpátky kupoval v Hornbachu za 600 Kč a teď ho tam vídávám za 800 Kč.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“