Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Pája - RC motorová jachta

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
PetrP

Re: Pája - RC motorová jachta

Příspěvek od PetrP »

semo:

Ano, mohu potvrdit, že i takto lze po laminování postupovat. Také jsem objevil (respektive narazil na cizí informace a inspiroval se k vyzkoušení), že je při laminování vhodné dát jako poslední vrstvu jemnou tkaninu (tedy jemnější vroubky) a před tmelením přebrousit (přitom se musí počítat, že se nejméně ta jedna vrstva laminátu odbrousí a položit jich několik). Čímž se sice nepovede povrch úplně vyhladit, ale struktura se zjemní natolik, že ji lze uspokojivě zaplnit dodatečným nátěrem laminovacího epoxidu (osobně vyzkoušeno), nebo tím stříkacím tmelem (v plánu). Kvůli těm záludným dírkám někdy třeba opakovat, ale to zamáznutí prstem je dobrý tip (vyzkouším). Jaký je přesně rozdíl mezi stříkacím tmelem a plničem nevím (teoreticky snad tmel hustší a plnič řidší, taková hustší základová barva), osobně mi přišlo, že konzistence obojího je dost podobná.

Stěrkový dvousložkový PES tmel se mi osvědčil především na tmelení větších bodových defektů. Také se s ním povedlo vytvořit ostrou hranu tam, kde byla při (pozitivním) laminování zakulacena skelnou tkaninou. Rovněž různé plynulé přechody apod. Ale plošné tmelení vroubkaté laminátové struktury se mi bohužel nedařilo dle představ. Pokaždé se mi povedlo na povrch naplácat zbytečně moc tmelu, který bylo následně nutno pracně odbrušovat a přestože byl výsledný povrch hezky hladký, tak nežádoucím způsobem hrbolatější, než původní povrch laminátu.

Broušení za mokra souhlas, také jsem k tomu dospěl. Jelikož za sucha produkuje broušení laminátu mraky nepříjemného bordelu (prachu s obsahem skla). Což není nic zdravého vdechovat a respirátory osobně nesnáším. Pod vodou se mi brousilo všeobecně lépe. Ale i tak ty skelné jehličky nepříjemně dráždí kůži, tedy vhodné používat rukavice.

Obecně to vidím s laminováním dle vlastní zkušenosti dost různorodě. Záleží na konkrétním případu, něco se dělá poměrně snadno, něco je docela oříšek. Po tom čím jsem si sám prošel mám pro nezkušené, co se laminování obávají, pochopení.

Ale radši dost, to už se odkláníme od původního tématu směrem do sekce laminování. A nechtěl bych tu provokovat další ostrou výměnu názorů na toto téma. Kdo by měl zájem, může si počíst v historii DF MoNaKo.

Balza + tvrdý tmel souhlas.

Na nitrolak nejsem žádný velký odborník. Co je mi známo, že existuje několik různých druhů (neznám přesné rozdíly ve vlastnostech). Také může hrát roli, zda se aplikuje čistý, nebo zředěný. A hlavně, nitrolak sice schne velice rychle, ale zraje poměrně dlouho. Klidně několik týdnů i déle po aplikaci z něj stále vyprchávají rozpouštědla (je to cítit). Do té doby než lakovaný povrch zcela vyčichne podle mě není vhodné na něj aplikovat další povrchové úpravy, ani ho vystavovat vodě.

Klasická letadla jsem nikdy nestavěl, nitrolak jsem aplikoval pouze na pár balzových lodiček, ale ty se s vodou příliš nepotkaly. Potom několik papírových, ty už toho napluly poněkud více a problémy jsem nepozoroval. Pro takové aplikace mi to přijde jako postačující řešení, ale pro náročnější lodní modely bych se jistě přikláněl k laminování.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“