Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Old MoNaKo: Malé motorové spojky (pro elektromotorky)

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Dejv

Old MoNaKo: Malé motorové spojky (pro elektromotorky)

Příspěvek od Dejv »

(29.9.2002)

Velice často se stává, že potřebujeme přímo spojit nějakou hřídel (např od lodního šroubu) s hřídelí motorku. Existuje několik způsobů. Záleží na tom, jaký výkon potřebujeme přenést a jak přesně jsou hřídele v ose. Nejsou zde uvedeny spojky s ozubenými koly.
Typy spojek
Typy spojek
ObrMotorSpojky.jpg (37.63 KiB) Zobrazeno 4928 x
Spojení gumovou hadičkou (1)

Toto spojení se často používalo u menších modelů lodí. Gumová hadička se nasadila na hřídel motorku a na vlastní hřídel. Velice oblíbená byla hadička z ventilku duše na kolo. Výhodou je velice snadné provedení, dostupnost. Vyrovnává nerovnosti a nepřenáší vibrace motorku na vlastní hřídel. Nevýhodou pak je, že gumička časem zpuchří a praskne a není schopna přenášet větší výkon.

Spojení pružinkou (2)

Je vlastně obdobou prvního případu, jen gumička je nahrazena pružinkou vhodného průměru. Oproti gumičce pružinka nezpuchří a je schopna přenášet větší výkon pokud je dostatečně těsně nasazena na hřídelích. Musí být ovšem dostatečně tuhá, aby se "nerozmotala".

Spojení pevnou snímatelnou spojkou (3)

Je tvořena pomocí spojky, do které se nasunou hřídele a přitáhnou šroubky. Velice dobře lze použít elektro-svorkovnice. Je dobré na každé hřídeli vybrousit malou plošku, na kterou šroubek dosedne a nebude tak prokluzovat. Podmínkou je, že hřídele musí být přesně v ose. Nevýhodou je pak že se veškeré vibrace přenášejí a může tak dojít k povolení šroubků. Proto je dobré je zakápnout barvou. Tato spojka je již schopná přenést maximální výkon motoru. Další výhodou je snadné rozpojení a opětovné spojení v případě potřeby.

Spojení pružinou a pevnými snímatelnými spojkami (4)

Tato spojka je kombinací pevné spojky a spojení pružinou. Podmínkou je použít dobrou ocelovou pružinu. Pak je tato spojka schopná přenášet i maximální výkon motoru. Na hřídelích je dobré vybrousit plošky pro dosednutí šroubků. Šrouby spojek proti sobě pootočíme o 180° aby nezpůsobovaly vibrace. Výhodou této spojky je že hřídele nemusí být přesně v ose a je snadno rozebíratelná.

Spojení přes gumový disk (5)

Na konce hřídelí jsou přidělány spojky s rameny, které mají na koncích provrtány otvory. Na hřídel se připevní např. pomocí šroubku. Ramena jsou vůči sobě pootočena o 90°. Mezi ně je vložen kruhový disk z gumy např. 1 mm silné. Ramena jsou k tomuto disku přišroubována. Tím je zaručeno pružné spojení. Tato spojka se opět snadno rozebrat.

Pevné spojení (6)

Tam, kde nevyžadujeme vůbec pružné spojení, je možné oba konce hřídelí zasunout do měděné trubičky a zaletovat. Maximální přenos výkonu je tak zajištěn. Nevýhodou je spojení, které v případě potřeby nemůžeme jen tak snadno rozebrat. Navíc se z motorku přenáší veškeré vibrace (nebo naopak) a je tak potřeba zvážit zda nemohou ovlivnit činnost dalších zařízení.

Volné spojení vidličkou (7)

Jedná se druh spojení, které vlastně umožňuje přenos výkonu, aniž by oba hřídele byly spolu jakkoliv pevně spojeny. hodí se tam, kde např. při snímání krytu se současně sejme i hřídel nebo motorek a po nasazení se spojení samo obnoví. Na hřídeli motorku je přidělána vidlička, do které zapadá příčka nasazená na hřídeli. Výhodou této spojk je, že není potřeba přesnost v podélné ose a přenáší maximální výkon. Nevýhodou je rázový záběr, kdy vlastně půl otáčky jde motor naprázdno (při změně smyslu otáčení) a pak příčka narazí do vidličky. Proto musí být obě části dostatečně pevné.

Spojení gumovou hadičkou s ochranou proti prokluzu (8)

Jedná se vlastně o spojení (1), ale gumička je navíc k hřídelím přitisknuta pomocí dvou svěrek. Ostatní platí to samé jako u spojení s gumičkou.

Spojka (9)

Tohle spojení je již opravdová spojka. Na hřídeli motorku je pevně nasazen disk, ve kterém jsou po jeho obvodu po 90° vyhloubeny mělké důlky. Na samotné hřídeli je pak nasazen disk (posuvný ve směru podélné osy) s výstupky, které zapadají do důlků na disku motoru. Disky jsou k sobě přitlačovány pružinou, jejíž síla se nastavuje pomocí posuvné zarážky. Pokud dojde k tomu, že se hřídel zasekne, spojka začne prokluzovat a nedojde k poškození motoru. Místo důlků a výstupků (které jsou náročné na výrobu) je možné např. použít brusný papír, který se po opotřebení vymění.

Magnetická spojka (10)

Na hřídeli je nasazen pernamentní kruhový magnet. Na hřídeli motoru pak disk z měkkého kovu. Pevnost spojení je pak dána sílou magnetu.

Kardanový kloub (11)

Je asi nejnáročnější na výrobu. Je zde uveden spíše pro úplnost. Umožňuje, aby hřídele spolu svíraly poměrně velký úhel. Nevýhodou je pak vyšší hlučnost a ztráty ve výkonu. Přesto je poměrně často využíván pro svoji spolehlivost.
Dejv

Re: Old MoNaKo: Malé motorové spojky (pro elektromotorky)

Příspěvek od Dejv »

Od vzniku článku uplynulo už mnoho let, pojďte se pochlubit, jaké spojky používáte, s jakými jste se spálili anebo přidejte tip na další spojení motoru s hřídelí....
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Ahoj, všichni staví, nikdo neodpovídá :)
Nebudu hodnotit uvedená řešení, na to nejsem správný mazák. Avšak popíšu co používám na svých modelech.

Většina mých staveb používá větší motory, které mají výstupní hřídel 3,2mm. Pro přenos používám (po různých jiných experimentech) spojky MPJet Flexi. V drtivé vtšině případů s pružným mezikusem o průměru 12mm (kupuju většinou oba mosazné unašeče samostatně, pak polotovar pružného mezikusu a ten si uříznu podle potřeby). I když se snažím o souosost, není to vždy úplně možné a ten pružný mezikus dokáže mnoho vykompenzovat.
MPJet Flexi spojka - příklad
MPJet Flexi spojka - příklad
Do dvou miniloděk jsem pak zkusil i Flexi spojku o průměru 5mm a opravdu mě překvapila. Miniaturní, funkční a hlavně ji mohu vysunovat a zasunovat bez velké námahy (s tím jsem měl u silikonové trubičky problém; musím totiž pro instalaci baterie spojku rozebírat).

Zajímavé v dnešní době je pak i možnost si různé spojky/kardany vytisknout. Nemáte s tím zkušenost? Výdrž, opotřebení?
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Článek o spojkách znám a přečetl jsem si ho již tenkrát při jeho vydání na starém Monaku. Stejně tak jako řadu dalších, které pro mě tehdy představovaly cenný zdroj informací a námětů pro vlastní snažení. Tedy jejich opětovné vydávání v zásadě vítám a věřím, že i dnes mohou být zdrojem poučení pro začínající a méně zkušené modeláře.

Z těch uvedených spojek jsem již z dřívějška znal gumové hadičky a pružinky. S těmi jsem žádnou přímou zkušenost nezískal, ale klasické tradiční řešení v podobě ventilkové hadičky jsem ve svých modelářských počátcích párkrát aplikoval. Příliš se mi to neosvědčilo, shledal jsem, že tenkostěnná hadička není dostatečně pevná a relativně snadno se ukroutí. A když ne hned, tak najisto časem, až materiál vlivem stárnutí zpuchří a zkřehne.

Nicméně princip hadičkových spojek jsem nezavrhl, ale dále úspěšně využíval. To však již šlo o hadičky zcela odlišného charakteru, konkrétně silnostěnné silikonové. Takové jsem dosud použil ve všech svých novějších stavbách, a to s uspokojivým výsledkem. Tedy jsem zatím neměl potřebu aplikovat nějaké sofistikovanější (a dražší) spojky. Ovšem fakt, že moje stavby vesměs byly malé lodní modely s málo výkonnými pohony. Kromě miniatur jsem však úspěšně použil zmíněné hadičky rovněž v poněkud větších modelech poháněných motory velikosti cca 280–400. Ovšem i zde se jednalo spíše o nižší výkony a otáčky.

Podstatu úspěchu hadičkových spojek shledávám právě v té silnostěnnosti, aby byl materiál relativně tuhý a nedeformoval se snadno při zatížení (avšak třeba zachovat určitou žádoucí pružnost). Rovněž třeba dostatečná délka nasazení na hřídeli. Vhodné, aby mezi spojovanými hřídeli byla drobná mezera (do několika mm). Tloušťka hadičky pochopitelně musí být dimenzována s ohledem na parametry pohonu. Důležitý je zejména vnitřní průměr (o něco menší než daná hřídel, aby se hadička kolem ní dostatečně pevně stáhla a držela bez prokluzu). Pokud není taková podmínka splněna, lze si vypomoci nasazením tenčí hadičky, bužírky apod. na hřídel a teprve na ni vlastní hadičkovou spojku apod. triky. Samozřejmě hřídele musí být pro zajištění potřebného tření čisté, neumaštěné. Pro spolehlivé spojení je pozitivní vlastnost, že silikonová hadička časem přilne k povrchu a drží lépe než čerstvě nasazená. Při potřebě rozebrání je tak někdy snazší spojku rozřezat a posléze aplikovat novou (což při ceně hadiček není žádný problém).

Kromě silikonových hadiček jsem v případě hodně tenkých (cca 1 mm) hřídelí úspěšně použil kabelové bužírky vhodného průměru (materiál tuším rovněž silikon). Kromě toho jsem přímo osobně nepoužil, ale slyšel o úspěšném použití plastových (tuším PVC) akvarijních hadiček. Takové přilnou k podkladu ještě silněji než ty silikonové (doslova se připečou) a jejich sejmutí je bez destrukce prakticky nemožné (znám ze zkušenosti s laboratorními aparaturami).

Hodně šikovných informací a postřehů ohledně hadičkových spojek padlo před časem na jednom cizím DF.
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=3 ... di%C4%8Dka

Z dalších typů spojek ze starého článku jsem vyzkoušel ještě improvizaci v podobě svorkovnice. Taková spojka se mi však vůbec neosvědčila z důvodu značných vibrací. Jedná se totiž o tuhé spojení dvou hřídelí, které (na rozdíl od pružných spojek) vibrace netlumí, ale přenáší dál. A hlavně je také kvůli vlastní nevyváženosti způsobuje. V tomto ohledu jsou lepší komerčně vyráběné spojky (souměrný tvar, upevnění červíky), známé třeba z kompaktních hřídelí.

Spojky, které jsem dosud nevyužil, ale zaujaly mě, jsou zejména drátová (vidlička, do L apod.), postrádající pevné fyzické spojení mezi hřídeli. Hodí se tedy všude tam, kde je potřeba hřídele často rozpojovat (např. u pohonu parníků, kde je šikovné snadno a rychle vyjímat z trupu celou strojovnu kvůli údržbě a servisu). Dále mě zaujala spojka magnetická, jejíž potenciál spatřuji spíše pro pohon nějakých pomocných mechanismů, kde není třeba přenášet vysoký moment, ale třeba se hodí mít pojistku proti poškození pohonu v krajní poloze apod. (při zablokovaní hnaného hřídele spojka proklouzne).

Tolik pokud jde o improvizované domácí spojky. Kolega Dejv zde dále prezentuje zajímavý typ komerčních spojek. Ten jsem dosud nevyužil, ale mám na něj pozitivní reference od Dejva i z dalších zdrojů. Osobně se mi daný typ spojek zamlouvá více, než klasické dvojité kardany (pružnější a méně hlučné). Pokud bych někdy měl potřebu řešit nějaké náročnější spojení hřídelí, byla by to pro mě prioritní volba. Dosud jsem však vystačil s výše zmíněnými hadičkami. Pro malé modely a výkony mi to přijde zcela adekvátní řešení a různé komerční spojky jako zbytečný luxus. Ovšem každý máme poněkud odlišné preference a velkou výhodou dotyčných spojek je jejich snadná rozebíratelnost (na rozdíl od hadiček). Tedy výhodné právě pro aplikace s potřebou častého rozpojování (viz. Dejv).

O 3D tištěných spojkách nemám příliš ponětí. Akorát co jsem narazil na jiném DF. Princip je v zásadě hadičkový, akorát že hadička (či spíše hadice) není naražena přímo na hřídele ale na tištěné plastové špalíky, které jsou na hřídele nasazené.
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=32&t=88866
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=32&t=87879
SH

Příspěvek od SH »

Takže na začátek trochu teorie.
Dvě hřídele mohou být spolu:
souosé - obě mají společnou osu otáčení. Příkladem jsou třeba pohony Compact od MP-jetu. Dobře se toho dá zajisti pouze upevněním motoru nějakým tvarovým dílem přímo na pouzdro hřídele.

různoběžné - osy hřídelí se protínají v jednom bodě. V modelářském provedení je to spíš vyjímečná situace vzniklá náhodou....

mimoběžné - osy hřídelí nemají žádný společný bod. U nás nejběžnější varianta.

Platí, že spojka zvládající mimoběžné osy, zvládne i různoběžné a souosé, Spojka zvládající různoběžné zvládne i souosé... Naopak to neplatí ani náhodou. (I když se o to někteří stále pokoušejí).

Další parametr je, zda spojka umožní i nějaký axiální posuv. Pokud ne, axiální posuv se přenáší na motor, a tomu to nedělá zrovna dobře.

1) Gumičková spojka. A varianty s různými typy hadiček.
umožňuje spojit mimoběžné hřídele, podle typu hadičky zvládá i malý axiální posuv. Při montáži je třeba pamatovat na mezeru mezi konci hřídelek a na to, že čím je větší mimoběžnost os, tím musí být ta mezera větší. Jinak může být hadička velmi namáhána i při malé mimoběžnosti. Na druhou stranu čím větší mezera tím větší riziko překroucení gumičky/hadičky.
Typický příklad je pověstná ventilgumka, dnes různé tlustostěnné silikonové nebo palivové hadičky. V nejjednodušším provedení je to jen gumička navlečená na hřídel, lepší je ji mít navlečenou na válečky s aretačním červíkem který je zajistí na hřídeli. Jednak to umožní snadnou a opakovatelnou (de)montáž a taky umožní použití větších průměrů hadičky kdy už nehrozí riziko překroucení, zauzlování nebo prokluzu.

2) pružinky
Totéž co hadička, jen je použita pružina. Je vhodné použít pružinu s co nejhistšimi závity, tedy pružinu tažnou. Pro malé hřídelky jsou fajn pružiny vytažené ze starých Gufer. V jednom směru otáčení se pružinka zatahuje , v druhém se může povolovat.

3) pevná spojka
pouze pro dokonale souosé hřídele anebo spoj v místě které je daleko od pevných podpor (ložisek) aby odchylky eliminovala pružnost hřídelí.
Snad jen u Compact hřídelí kdy jedna strana hřídele je uložena přes spojku v ložiscích motoru a druhá v pouzdru na konci hřídele. Malé nepřesnosti vykompenzuje pružnost hřídele na té délce. Chyba je, když se takovou spojkou snaží někdo spojit hřídel uloženou v pouzdru se dvěma ložisky na koncích a motorem (další dvě ložiska). To pak vibracemi něco povolí... A lustrsvorka z čokolády? Snad jen nějaké náhony navijáků kde nejsou vysoké otáčky.

4) pružina s koncovkama
jde to, ale než pružinu chytat šroubkama, tak stačí díru (když jde pružina do díry) nebo vnější průměr (když nasazujeme pružinu vně) udělat o 0.1-0.2 mm menší/větší a pružina bude držet sama svou silou a dokonce se po chvíli provoru ve spojce sama vystředí.

5) Hardyho spojka
pro různoběžné hřídele, eliminuje i axiální posuv. Nevýhodou je velký průměr, a výhodou krátká délka...
Při montáži je třeba zajistit, aby gumový disk byl v místě průsečíku os. Pokud nebude, guma se bude trhat
anebo to bude cvičit s hřídelema...

6) nedoporučuji...

7) vidličky a jiné tvarové spojky.
široké téma, obecně většinou zvládají mimoběžné hřídele,

8) hadička se svěrkou...
než dělat toto, tak při stejné práci udělám spolehlivější jiný typ spojky. So ale funguje je omotání měděným drátkem a zkroucení konců do sebe. Jako rychlé řešení u vody t překvapivě dobře funguje jako provizorka ... (a provizorky jak je známo vydrží nejdéle...)

9) to je momentová spojka pro rovnoběžné hřídele, bude mít problém s s jakýmikoliv nesouostmi...

10) magnetická spojka...
může být jak třecí, kdy přítlak kotoučů zajišťuje magnet a tedy jakákoliv nesouosost hřídelí způsobí podstatný pokles přenášeného momentu (disk se nedotýká na celé ploše..) anebo oděr třecí plochy..
tak můžou být magnety na obou stranách a spojka táhne přitažlivostí magnetů a tedy mezi nimi ůže být prostor a tím i vůle pro kompenzování nepřesností...
tak i magnet a na druhé straně hliníková klec a spojka táhne se skluzem díky indukovaným vířivým proudům... Ale nečekejte velké přenášené momenty a vždy tam musí být skluz (rozdíl otáček hnací a hnané hřídele)

11) kardan
jen pro různoběžné hřídele. Je podstatná i jeho montáž, pokud jeho kříž nebude přesně v místě průsečíku os, bude velmi namáhán a s ním i uložení hřídelí.
Oblíbenou variantou je plastová spojka, která má na obvodu obou dílů háčky a přes ně a gumové O-kroužky jsou ty díly spojeny. mezi díly je kulička, která zachycuje sílu gumiček. Opět, když nebude kulička v průsečíku os, její uložení v plastu se rychle vymačká.
Variantou jsou dva kardany za sebou spojené krátkou hřídelí... ty už zvládnou vše. Kdysi je dělal graupner jak v plastovém, tak i kovovém provedení.
SH

Příspěvek od SH »

Kruci zase elaborát...

za ty roky jsem přešel od pružin zapájených v koncovkách (zapájet je tak aby nekopaly bylo problematické a často pak provozem cín povolil) po pružiny vkroucené do díry v koncovce (fungovaly dobře ale trefit potřebný rozměr díry bylo složitější) po běžné hadičky z palivových hadiček. Bylo to levné a téměř bezpracné. Jenže odzkoušený rozměr se přestal vyrábět a hlavně když byl probém u vody a bylo třeba rychle něco vyměnit, tak když se dostalo mazivo z hřídele do hadičky, tak to byla konečná... teď používám ty palivové hadičky ale větší průměr navlečený na mosazné koncovce aby šly měnit.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Prakticka zkusenost s sestihrannou spojkou od mpjetu ve springerovi...
https://mpjet.com/shop/cs/892-spojky-sestihranne

Nejdriv jsem tam mel "Spojovací element elastický (53331)", ktery byl krasne tichy, na nejake tahanani a postrkovani lehcich veci stacil, ale dlouhe tahani tezke vany uz nerozdejchal a z sestihranu se stal kruh a zacalo to prokluzovat.

Chvilku jsem tam pak mel kovovy sestihran, co jsem si doma udelal, ten by se asi neukroutil, ale nepekne to rachtalo... prekvapive :)

Ted tam mam "Spojovací element výkyvný (53330)", s nim to sice neni tak tiche jak s tim elastickym, ale podstatne tissi jak s kovovym a zatim prezil i tahani tezkych nakladu, tak uvidim, kdy oholim ten.

Jinak do Mikula jsem zkousel spojku tisknout, resp. byla to kombinace hadicka - tisk a moc dobre to nefungovalo, hazelo to, pnulo se to, ale je to tam dost male.. Prima pevna spojka z kovu tam fungovala podstatne lip.
MIF

Příspěvek od MIF »

Kdysi před dávnými časy se hlavně do maket používaly plastové spojky Marx, jak velikost 2 (průměr hřídelí 2/2 nebo 2/2,3) tak velikost 4 (průměr hřídelí se od 4 do 2 mm. Na redukci byly vkládány mosazné duté nýtky).
Ty 2 jsme zkoušely i v prvopočátcích rychlíků do 1Kg, ale lámaly se. Nahradili jsme je pevnými spojkami, chtělo to přesné osazení hřídele a motoru. Nakonec všechny rychlíky máme jen ložisko u šroubu, meziložisko v silikonové hadičce na konci poudra hřídele v trupu a druhé ložisko nahrazuje ložisko motoru. Chce to přesnou spojku!!! a přípravky pro souběžné lepení pouzdra a přepážky s motorem do trupu. Přípravky mám na to z mosazné kulatiny s licovaným otvorem pro hřídel motoru a na vnější průměr pouzdra hřídele. Délka přípravku je délka spojky + délka volné hadičky pro volné ložisko (to hlavně brání vniknutí vody do trupu) + délka hadičky na pouzdře.
Tady jsou ty spojky MARX
https://www.ebay.com/b/Marx-RC-Model-Ve ... n_73508862
Kovové spojky kardan dělal Graupner, používaly se u spalováků.
Pružnou spojku u rychlíku jsem měl jen cca od roku 1987 na F1+1kg. Loď vážila cca 3,5kg, 31x NiCD 1500, motor Kelller 100BW. Tam byla spojka stejná, jak teď dělá MPJet Flexi18...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“