Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

3D lama se učí tisknout...

Všechno co nezapadá do předešlých kategorií a přeci jen se to týká modelařiny.
Dejv

3D lama se učí tisknout...

Příspěvek od Dejv »

Ahoj, jsem lama a jsem 3D pozitivní... :)
Jinak jsem samozřejmě taky lodní modelář. Rád bych tu ukázal nějaké mé stavby spjaté s lodní tématikou. Možná to někoho inspiruje k tomu, že naučit se tisknout a i krapet kreslit není až tak složité, když se to naučí taková lama jako jsem já.....

Samozřejmě vím, že moje soukromé objevy nejsou nijak převratné, takže staří tiskoví mazáci se budou plácat do čela nad mým objevem Ameriky. Doufám, že mě tedy budete také opravovat, kdybych se dopustil velkých kiksů a nebo nasměrujete na správnou cestu. A diskutovat.

A ano, ještě pár drobností. Nejsem zrovna literát a dokumentace taky není to první co bych hned dělal. Takže to tu bude spíše občasník, sem tam dosti strohý =D Hlavně, pracuji i na dalších projektech, tradičnějšími metodami.
Dejv

Re: 3D lama se učí tisknout...

Příspěvek od Dejv »

Proč jsem začal s tiskem? Jednak proto, abych se naučil něco nového. Domnívám se, že 3d tisk bude rozvíjenou stavení metodou, nejen mezi modeláři. A taky abych nakoukl do tajů parametrického modelování.
Jasně, lze kreslit i bez tisku, stejně tak tisknout bez kreslení, ale upřímně - tyhle dvě disciplíny se tak krásně doplňují, že je naprosto ideální si svůj výtvor rovnou zkusit vytisknout.

Taky od tisku očekávám (lépe řečeno očekával jsem), že mě pomůže s tvorbou ruzných prefabrikátů, nebo dílů, které by byly obtížnější (čti - časově náročnější) na tvorbu jinými metodami.
Celá tahle sranda tedy začala, když jsem si v únoru 2023 pořídil Průšu Mini+. Tahle maličká tiskárna je malý poklad za hodně dobrý peníz. První tisk byla ukázková žába. :)
Dejv

Příspěvek od Dejv »

V začátcích jsem strašně bojoval s tím jak co nakreslit. Z různých experimentů se mě nejvíce líbil Fusion 360, ale vůbec jsem v něm neuměl. Tak jsem našel správné modelování pro lamy - Tinkercad (www.tinkercad.com)
Tam se kreslí (repektive hýbe, přidává, ubírá...) rovnou v objektech.
Navíc jsem našel , že v tomhle (česky mluvícím) cadu byly nakreslené celkem hezké bóje, naprosto ideální pro můj přístav viewtopic.php?f=51&t=4637

Bóje nalezené na https://www.thingiverse.com/thing:5672575 <br />Tvorba M0ZGB
Bóje nalezené na https://www.thingiverse.com/thing:5672575
Tvorba M0ZGB

Jen se mě zdály krapet velké a sem tam bych udělal něco jinak... A tak začaly vznikat v Tinkeru různé remixy, některé hodně odlišné od předlohy.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Varianta 2
Varianta 2
Varianta 3
Varianta 3
Varianta 4
Varianta 4
Dejv

Příspěvek od Dejv »

...a samozřejmě i tisk....
Po tisku
Po tisku
Růzé typy s vrcholovou značkou
Růzé typy s vrcholovou značkou
Lakování...
Lakování...
Výsledek
Výsledek
Takhle to vypadá jako brnkačka, ale mezi tiskem bylo hódně zmetků. Zkoušel jsem různé materiály, PLA, PETG i HIPS. Různé teploty pro materiály. S podpěrou i bez. A i povrchovou úpravu (PLA - vykoupání v acetonu; HIPS - vykoupání v toluenu).
Na 6ks od každé barvy padlo skoro stejný počet zmetků.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

A k tomu jsem začal pronikat do tajů Fusionu 360. Koukl na několik videolekcí na trubce, pochopil jsem několik důležitých základů - například že vazby a kótování jsou alfou a omegou.
A pak jsem nakreslil dvě komplet vlastní bóje. Žádný remix.
Komplet vlastní tvorba, tohle ještě ve Tinkercadu
Komplet vlastní tvorba, tohle ještě ve Tinkercadu
Inspirace dle tohoto typu oceánské bóje
Obrázek
Původně jsem tam dělal ještě dírku na zapíchnutí vrcholového znaku, ale později jsem od toho upustil
Porovnání remixu a vlastní tvorby (alfa verze)
Porovnání remixu a vlastní tvorby (alfa verze)
Namalováno komplet ve Fusionu
Namalováno komplet ve Fusionu
Zde je inspirace dle této oceánské bóje
Obrázek
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Samozřejmě k tomu patří plováky.
Výsledek pak vypadá třeba takto:
Obrázek
(nééé ten Mikul, ale ty bóje tam... =D )

Taky jsem objevil kouzlo šablonování, takže jako další z mnoha věcí jsem si nakreslil stojánky pro lodě. Ty na fotkách nemám. Málo fotím. I tohle je průlet za více jak půl roku.
Ale mám fotku prototypu novějšího plováku (zas pro bóje), se šablonou...
Plovák verze 3 &quot;urna&quot; :P
Plovák verze 3 "urna" :P
Zajímavé je, že některé fotky jsou na ležato a otočí se až když se na ně klikne....
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Hele, upřímně - nedělal jsem jen to, že jsem kreslil bóje. Taky jsem hodně modely stahoval, vytiskl dětem něco a podobně.
Na Nordica, mojí další, klasickou stavbu jsem si nakreslil a vytiskl oděrové lišty ve tvaru otočeného W a boční kýly a podobně.
Jo a taky jsem našel a za pár dolarů si koupil model torpérdoborce...
20230320_220904.jpg
20230320_220840.jpg
20230320_220835.jpg
Tisk trupu nějaký čas zabral, trup měří 160cm.... Ano, je to třída Fletcher.
Uvažoval jsem z čeho ho tisknout. Ono s těmi materiály je to místy zvláštní. Buď jdou hezky tisknout, ale pak mají nižší teplotu tání, nebo vydrží hodně, ale zas mají tendence ke smršťování.
Nakonec jsem pro trup zvolil máně tradiční HIPS, který se dost používá na podpěry při multimateriálovém tisku. Vydrží více než PLA, lépe se opracovává a hlavně se fantasticky lepí rozpouštědlovými lepidly, stejně jako kity. Jen je doporučeno ho tisknout v uzavřené komoře, aby nedocházelo k pracování (kroucení) materiálu vlivem rozdílu teplot.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Ještě před létem jsem ho slepil.
20230601_074313.jpg
Jenže ouha, když jsem začal tisknout a zkoušet jak budou pasovat nástavby superstruktury (hlavně střední části), vyšlo mě, že -moment překvapení- nepasují.
No, stavbu trupu jsem na nějaký čas odložil a vymýšlel jak to dát do kupy. Výsledek je, že středová superstruktura má více rozpěr a slouží jako šablona, podle které se trup srovná a ze spoda nalepí nová žebra. Ty původní jsem vyřezal. Zadní část se ještě musí srovant...
20230908_213615.jpg
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Další lepení. Trup je z 11ti sekcí. V postředku (v šedých sekcích) se mě podařilo lepením udělat ďolík o hloubce 1,5mm (!!!). Je to prostě křivým slepením dvou sekcí, takže je pozvolný od spoje přes spoj dvou dotčených sekcí k další dobré. Jestli ho nevidíte, nevadí. Vídím ho já. :(
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Tak za posledních pár dní jsem se zaměřil na tisk superstruktury a její části. Některé věci jsou dokonce už zakitované a v brusu.
Poznámka do nákupního seznamu: koupit další polyesterový tmel :P

Taky ve volných chvílích došlo na dokončení nových bójí s vylepšeným plovákem.
20230917_115108.jpg
Teď je celkem natisknuto na loď do foroty, ale je tu ještě jedna věc, co se před mnou valí. Dodělávka mola.
To si zaslouží nějaký hezkoučký jeřáb, ale problém je, že jich moc v tiskařským univerzu není.
Nebo neumím hledat.

Naštěstí jeden takový jednodušší je, jen byl nakreslen pro mašinky ve velikosti N. No, trochu jsem to zvětšil. Autorem toho dílka je Sapoclyde, a lze jej stáhnout na https://www.thingiverse.com/thing:3892917
Container Crane for N gauge by Sapoclyde<br />https://www.thingiverse.com/thing:3892917
Container Crane for N gauge by Sapoclyde
https://www.thingiverse.com/thing:3892917
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Vize je celkem jednoduchá, podobná zhruba tomuto rozvržení. Díly tu jen leží na sobě, nic není slepeno...
20230918_084527.jpg
Tak a jak to smysluplně rozvrhnout. Nohy budou ještě o kousek více od sebe. Pojezdem se získá pár centrimetrů na výšku. Teď ještě nějaký vagónek, na vytyčení prostoru k průjezdu.....
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Končím s vláknem.
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Dejv píše: pát zář 22, 2023 09:21 Končím s vláknem.
Proč? =(
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Asi uz neni lama a uz s tim umi... :p Ne, vazne, jestli se mohu primluvit, tak Dejve ve vlakne pokracuj, ja si to vzdycky rad precetl :cool:
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Dík za podporu kluci, ale moje důvody jsou příliš čerstvé...
VojtaT

Příspěvek od VojtaT »

Tak já se zdovolením přidám,
zalčalo to slovy od kolegy v práci, když sis pořídil novou tiskárnu proč na tom tu loď nevytiskneš celou:
a já už měl v plánu postavit něco na večerní ježdění co bude na vodě pěkně vypadat osvětlený a tak jsem na thingversu našel data(stl) na Andreu Doriu - čímž jsem si pěkně upletl bič na sebe: když to rovnou shrnu - trup jsem tisknul dvakrát (poprve z PLA a po nabarvení jsem ho nechal venku oschnout na slunku - bohužel svítilo víc než bylo zdávo) - takže z prvního trupu se stal banán - druhý pokus už je z PETG.
přestože je trup celý tisknutý(vlastně uplně všechno na lodi krom elektorniky a hřídelí, stejně jsem se nevyhnul broušení - neboli zas o tolik rychlejší než klasická stavba to není a co se týče materiálu tak odhadem na celou loď padlo něco kolem 3-4kg filamentu a to nepočítám nepovedené tisky a opakované kvuli úpravám.
níže pár fotek včetně dnešního položení na vodu, čimž to samozřejmě nekončí a je na ni dost práce, ale jako projekt už teď i přez komplikace a že po prvním trupu jsem se na to chtěl vykašlat tak můžu říct že to taková tragedie není -zkrátka objevování nové technologie( přece nemůžu stavět pořád stejně).
pro info měřítko 1:150 (143cm)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Vypadá to dobře, to se musí nechat.
Já osobně nejsem úplný fanda 3D tisku ve stavění modelů lodí, ale nejsem ani zarytý odpůrce. Jen bych tuhle technologii asi využil spíš na tisk nějakých opakovaných nebo komplikovanějších detailů než ke stavbě trupu.
Co na Tvém příspěvku oceňuji je to, že otevřeně přiznáváš, že stavba se oproti klasické až o tolik nezkrátí a povrchová úprava je taky nezanedbatelná záležitost. To laborování s tiskem, nějaký ten nesprávně vytisknutý kus, to vše se musí započítat...
Ale jak jsem napsal na začátku: Výsledný efekt je opravdu dobrý. Už jen doladit nějaké ty detaily a bude to paráda!
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

ZBl píše: úte říj 03, 2023 07:27 Vypadá to dobře, to se musí nechat.
Já osobně nejsem úplný fanda 3D tisku ve stavění modelů lodí, ale nejsem ani zarytý odpůrce. Jen bych tuhle technologii asi využil spíš na tisk nějakých opakovaných nebo komplikovanějších...
Já k tomuhle také něco napíši. Ono s tím, že stavba 3D tiskem trvá stejně dlouho jako stavba klasická to není zase až tak pravda, ale zároveň je. V dnešní době se totiž podle mě začíná hodně prohlubovat propast mezi těmi, kdo tisknou na běžných tiskárnách a těmi, kdo mají přístup k profesionálním tiskárnám na statisíce. A to je to, co mě na 3D tisku u modelařiny začíná štvát. Jak jsem kdysi napsal - 3D tisk v modelařině je dobrý sluha, ale zatraceně špatný pán. Brzy se podle mě dočkáme toho, že tituly nebude odvážet nejšikovnější modelář nýbrž ten, jež má přístup k nejlepší tiskárně a to je hrozné.
VojtaT

Příspěvek od VojtaT »

co si budem - já jsem taky zastáncem klasické stavby ze dřeva a laminátu, šlo mi spíš o to vyzkoušet komplet na 3d - z čehož taky vznikají všechny komplikace a bádání ( postavit klasický trup z překližky smrku a balzy je pro mě už dost "nuda").
pro srovnání:
klasika: překreslení vyřezání žeber, slepení kostry, plaňkování, lamino broušení a tmelení (trup na Scharnhorsta tímto způsobem byl do měsíce hotový)-
3D tisk: vytvoření 3d modelu( ja ho sice stáhnul ale i tak jsem ho několik večerů upravoval a to se považuji za poměrně schopného v 3d programech) vytisknutí (i na BambuLab se jen trup bez nástaveb v téhle velikosti bude pohybovat něco kolem 70-100hodin tisku (na prusovy by to bylo alespoň 150) - u těch se samozřejmě nemusí být. stejně jsem výtisk nejdřív celý přetřel epoxidovou pryskyřicí, a pak následovalo tmelení broušení, které nebylo o nic kratší než u olaminované klasiky.

kde ale vidím extrémní výhodu 3d tisku (pokud tedy nemáte k dispozici frézu nebo laser(opět člověk stráví dost času u počítače)nebo člověk není tak levoruký jako já, je nastavba se spousty okýnek které bych ručně rozhodně tak pěkně a rychle neudělal - to samé se dá napsat i o asi 600 okýnkách na boku trupu které jsou díky 3d tisku tam kde mají být.

Klasika vs 3d tisk je asi hlavní otázka v tom jestli chcete strávit víc času u PC modelováním nebo v dílně vyřezáváním (taky jestli vůbec umí něco vymodelovat na pc) - spousty detailu které tisknu na 3d by byl i problém vyřezat/vybrousit natož opakovaně stejně.

klasických staveb tolik nevzniká, co si budem ne každý se pustí do stavby modelu která mu po večerech zabere rok. proto jsem rád za nové způsoby možnosti "stavby"

toho že soutěže bude vyhrávat člověk s nejlepší tiskárnou bych se nebál - i na sebelepším výtisku je ještě spousta práce.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Však to nemusí být jen o soutěžení. Výsledkem je uspokojení stavitele a nebo jeho posunutí. Jako bonus je že se to ostatním líbí nebo že o tom debatuji. Já tisknout neumím a neláká mě to. Z druhé strany, kdyby mi někdo vytiskl něco co se mi líbí jako stavebnici, rád si to koupím a dobrousim.
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

skret píše: úte říj 03, 2023 15:27 ...toho že soutěže bude vyhrávat člověk s nejlepší tiskárnou bych se nebál - i na sebelepším výtisku je ještě spousta práce.
Stačí se podívat na drahé SLA tiskárny, které tisknou z resinu v měřítku 1/72 protiletadlové zbraně i se zábradlím a zaměřovači s přesností na 0,01 mm - to už zkrátka nikdo ručně nepřekoná. A kdo soutěžil ví, že to je především o detailech, ne o tom, zda jsou všechny okýnka v jedné linii..
VojtaT

Příspěvek od VojtaT »

to jde dost mimo mě, soutěžím se vyhýbám jako čert kříže a i když stavím loď podle předlohy - rozhodně je nenazývám maketou - zkrátka duležité je jak píše Roman že mě to baví a že výsledek se líbí mě nebo tomu pro koho to stavím a jestli pak schytám kritiku že něco není přesně, na to se můžu v klidy vy...

k resinové tiskárně u mě ještě nedozrál čas i když už po ní taky pokukuju (zatím mě odrazuje to "patlání se" v rezinech), ale platí u ní úplně to samé, člověk si to musí umět nakreslit (pokud se to nedá stáhnout) a to je v dnešní době už taky součást modelaření...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Když už se to tu rozjelo, také přispěji s vlastním pohledem. Osobně to mám spíš asi jak ZBI, nejsem zrovna nadšený zastánce 3D tisku, ale ani radikálním odpůrcem. Takoví dříve tvrdili že už to není modelařina, proti čemuž bych se zásadně ohradil. Samozřejmě to pořád modelařina je, akorát odlišná od té tradiční, používající jiné metody, postupy a zařízení. Námitky, že už na tom není nic tvůrčího neobstojí, jelikož zdaleka ne vždy stačí pouze stáhnout data a nechat pracovat tiskárnu. Mnohdy potřebná data nejsou, anebo vyžadují úpravy a potom nastupuje tvůrčí práce s PC grafikou (tvorba 3D modelů a příprava dat pro tiskárnu). A jak vidno, ani samotný tisk není zcela instatntní záležitost, ale vyžaduje know-how a zkušenosti, pokud má být výsledek solidní. Přitom ani "tradiční" modelařina už dávno není o tom umět zhotovit úplně vše, ale hojně se využívají různé průmyslově produkované součástky, polotovary včetně všemožných stavebnic a dokonce se nakupují celé hotové modely (ARF apod.). Současné modeláře tak lze jistě škatulkovat do kategorií "stavěčů" a "jezdičů" a rozhodně není na místě ty druhé osočovat že nejsou praví modeláři. Každý je prostě zaměřen jinak a přistupuje k modelření svým způsobem. Zde však zřejmě máme všichni na mysli právě tu tvůrčí modelařinu a řešíme přínos 3D tisku pro stavbu modelů (od základu, ze surovin a materiálů, podle plánů či jiných vhodných podkladů, tedy "scratch building").

Moje výhrady a důvody proč se do 3D tisku nehodlám aktivně pouštět jsou v zásadě pocitového (emotivního) a praktického (ekonomického atd.) důvodu. Odjakživa mám totiž modelařinu spojenou s klasickou ruční řemeslnou prací, líbí se mi ty tradiční metody a materiály a mám k tomu všemu sentimentální a nostalgický vztah. Nicméně také vnímám, že spousta z té tradiční modelařiny je mimo mé možnosti a schopnosti a že moje aktivní modelaření (a jeho dosažená úroveň) bylo umožněno určitými inovacemi. Kromě jiného mě třeba dost omezuje a handicapuje absence patřičně vybavené dílny a jsem nucen modelařit v omezených podmínkách. S takovým problémem jistě nejsem sám a pro takové lidi může jistě 3D tisk představovat zajímavé východisko. Někdo si to tak jistě vyhodnotil a nadšeně po nových možnostech skočil. Osobně však zůstávám zdrženlivější kvůli několika faktorům. Vybavení pro 3D tisk představuje nemalou investici (to ovšem vybavení tradiční dílny také). Navíc samotný stroj je k ničemu, když se neumí ovládat, což je pro mě klíčová překážka. Bohužel jsem se při studiu ani v praxi nikde blíže neseznámil s moderní strojařinou, tedy problematika 3D tiskáren i dalších technologií jako CNC je pro mě španělská vesnice. Nevyznám se v SW řízení strojů, ani neovládám technické kresnení na PC. Pokud bych se chtěl 3D tiskem vážněji zabývat, musel bych investovat hodně času a úsilí do osvojení dané technologie a potřebných dovedností. A to se mi prostě vůbec nechce, což není jen z pohodlnosti, z nedostatku času, či z nedůvěry k novinkám, ale především kvůli mému pojetí modelařiny. Neusiluji totiž o dokonalost a perfektní maketovost (u RC modelů mi přijde podstatnější funkčnost), nesoutěžím, nehraji si tolik s detaily. Modelařím čistě pro odreagování a uspokojení z vlastní (byť nedokonalé) tvůrčí aktivity. Což vnímám zejména fyzicky. Sezení u PC totiž mám v životě nadmíru dost, v práci i doma. Tak to ve volném čase nechci ještě více zhoršovat, ale spíše kompenzovat vhodnými fyzickými aktivitami. Což znamená kromě sportu právě to modelaření v klasickém manuálním pojetí.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Když jsem se poprvé o 3D tisku dozvěděl, jako první mě napadlo, že by se daná technologie primárně hodila na tvorbu všelijakých pracných početných detailů. Jelikož neovládám ani klasické metody jejich hromadné výroby (odlévání), tak je mi celkem jedno jakou technologií je to vyrobeno. Rozhodující kde a za kolik sehnat, co by se mi hodilo. Ohledně tvorby celých modelů (zejména větších rozměrů) jsem byl zpočátku skeptický, ovšem časem technologie dost pokročila a dnes jsou možné i takové věci. I když jak vidno, stále to není zcela dokonalé, viz. poznámky o nutnosti tmelení a broušení. Což je z mého pohledu docela nedostatek a zklamání. Pokud už si mám osvojit novou technologii, potřeba, aby mi přineska nějakou zásaní výhodu proti staré tradiční. A osvobození od (osobně silně) neoblíbeného tmelení a broušení by byl pádný argument.

Nicméně při současném stavu věcí vidím zajímavý potenciál v podobě produkce "stavebnic" větších rozměrů (viz. např. ten torpédoborec prezentovnaý výše). Z důvodu různých omezení se převážně věnuji přestavbám běžných plastikových kitů na RC plovoucí. Ty jsou ovšem vesměs poměrně malé a s omezenou použitelností. Ty větší mají omezený výběr a stejně pořád nejsou dost velké. Líbí se mi tedy myšlenka vytvořit pomocí 3D tisku takový přerostlý "kit", s kterým bych mohl pracovat obvyklým kitařským způsobem (lepení, barvení apod.), avšak výsledkem by byl dostatečně velký model, schopný obstát i v náročnějších podmínkách. Vše ovšem záleží na dostupnosti a ceně. Pro mě osobně zásadní problém, že bych si to nemohl vytisknout (natož nakreslit a vymodelovat), ale potřeboval bych nakoupit rovnou hotové vytisknuté součástky (analogie s běžnými malými kity).

Co se materiálů týče, osobně chovám určitou opatrnost vůči plastům. Přijdou mi zcela adekvátní pro hračky a malé modely, ale pro ty velké spíš upřednostňuji "solidnější" materiály (klasické i modernější) jako dřevo, laminát, kovy. Ovšem jistě není na místě plasty příliš podceňovat, však se z nich dnes vyrábí řada velkých věcí a nejde jen o nekvalitní a spotřební produkty s malou odolností a nízkou trvanlivostí. Když jde o lodě, kdo jezdí na vodu jistě zná jak jsou dnešní plastové kánoe překvapivě odolné, paradoxně více než dřívejší laminátové (časté improvizované opravy v terénu po proděravění na šutrech v řece) či klasické dřevěné (zejména neolaminované). Tedy zřejmě netřeba přílišných obav i z poměrně velkých plastových konstrukcí. Akorát umět zvolit vhodný materiál (druh plastu) a vhodně daný díl navrhnout.

Právě co se materiálů pro 3D tisk týče, nemohu se zbavit obav a nedůvěry k tomu základnímu a nejpoužívanějšímu PLA. Pro nějaké drobností je to zřejmě plně adekvátní, ale pro větší konstrukce již problematické. Sice jsem byl z více míst ujišťován, že to je v pohodě, ovšem z více dalších zdrojů (naposledy viz. výše) jsem zachytil nepříjemné zkušenosti ohledně rizik deformací při vyšší teplotě. Raději bych tedy dal přednost produktům vytištěným z jiných plastů. Subjektivně zejména z polystyrenu (PSH, HPS, HIPS), tedy materiálu, z kterého jsou kity a mám s ním tedy patřičné zkušenosti (lepení, barvení). Což již nemohu říci o řadě dalších druhů plastů.

Rozhodně zajímavé jsou ty zde uvedené zkušenosti ohledně pracnosti. Že ani stavba pomocí 3D tisku není úplně snadná a zadarmo. A kromě dalšího mě nepříjemně překvapuje ta vysoká časová náročnost tisku větších dílů a konstrukcí (tisk na zakázku by se tedy zřejmě dost prodražil). Jinak určitě chápu touhu zkoušet nové věci a nepoužívat stále stejné postupy a technologie. Což má jistě logiku právě při snaze o výstavbu vysoce kvalitních modelů pro soutěže, ale pokud člověk staví jen tak pro radost a nevadí mu případný neúspěch a prošlapávání slepých uliček, tak naopak může najít v rozličném experimentování dostatek tvůrčího uspokojení.

S tím negativním dopadem 3D tisku na soutěžní maketařinu celkem souhlasím (naštěstí se mě to netýká, ale to neznamená že je mi to zcela jedno a že necítím s postiženými). Ovšem všelijaká nerovnost podmínek tu byla vždy (i v klasické modelařině nemá každý přístup k těm nejlepším technologiím) a 3D tisk to pouze ještě více zvýraznil. Obecný souhlas s výrokem dobrý sluha zlý pán, to myslím platí zcela všeobecně (nejen v 3D tisku a nejen v modelařině, ale v mnoha dalších případech). Bohužel i v jiných oborech lidské činnosti (jako různé sportovní disciplíny) dnes bohužel platí, že rozhoduje kvalita materiálu a kdo si může dovolit to nejlepší (patřičně drahé), tak má neférovou výhodu vůči ostatním. Jenže s tím bohužel nic nenaděláme.

Závěrem bych pro inspiraci přidal odkaz na jiné DF. Pokud to již zdejším dávno není známo, tak se již nějakou dobu 3D tiskem zabývá známý modelář (maketář) Jiří Syrovátko. Pár jeho výtvorů jsem před časem zachytil na RC manii, např. http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=3 ... it=3D+tisk
Odpovědět

Zpět na „Obecná modelářská diskuse“