Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Problém s elektronikou - vynechávající regulátor?
-
Chaluparnik
Problém s elektronikou - vynechávající regulátor?
Zdravím modeláři,
v lodním modelářství jsem nový, proto se logicky objevilo několik problémů, se kterými bych potřeboval pomoct.
Stavím model lodi, který je čistě dle mé fantazie, ale stylem, aby nezkušené oko nepoznalo, že se jedná o můj výmysl.
Teď k problému. Konkrétně se jedná o elektroniku. Mám odrušený motor 380, regulátor 10A s bec a napájení pomocí pěti Ni-Mh AA nabíjecích baterek v sérii(tj. asi 6V). Problém je takový:
Vše zapojím, baterky nabiju, na multimetru ukazují okolo 1,4 Voltu. Poté dám lehce na plyn, motor se proto otáčí pomalinku a touto rychlostí se točí jen asi minutu a půl. Poté se motorek zastaví a už nereaguje na žádné pokyny. Servo fungující skrz bec ale pracuje dál. Po restartu celé soustavy se motorek opět rozeběhne, leč jede méně dlouho. Tyto intervaly se opětovnými restarty dále a dále zmenšují, až se jedná jen o pár sekund. Po prvním "vyskočení" nebo "vypadnutí" motorku ukazuje multimetr na baterkách asi 1,2 V (oproti 1,4V předtím). Během chodu motorku se navíc kontrolní dioda na reglu rozsvěcuje a zháší podle toho, jak přidávám na plyn, po vypadnutí začne blikat, jako by nebyl žádný signál. Regulátor je po prvním zastavení také notně teplý.
Já osobně odhaduji, že 10A regl je málo, přesto se ale radši před koupí nového regulátoru (bude 30A stačit?) zeptám, jestli s tím někdo nemá nějakou zkušenost, popř. poradí, co s tím, nebo vyvrátí, že je to způsobené regulátorem. Děkuji předem za odpovědi ;-)
v lodním modelářství jsem nový, proto se logicky objevilo několik problémů, se kterými bych potřeboval pomoct.
Stavím model lodi, který je čistě dle mé fantazie, ale stylem, aby nezkušené oko nepoznalo, že se jedná o můj výmysl.
Teď k problému. Konkrétně se jedná o elektroniku. Mám odrušený motor 380, regulátor 10A s bec a napájení pomocí pěti Ni-Mh AA nabíjecích baterek v sérii(tj. asi 6V). Problém je takový:
Vše zapojím, baterky nabiju, na multimetru ukazují okolo 1,4 Voltu. Poté dám lehce na plyn, motor se proto otáčí pomalinku a touto rychlostí se točí jen asi minutu a půl. Poté se motorek zastaví a už nereaguje na žádné pokyny. Servo fungující skrz bec ale pracuje dál. Po restartu celé soustavy se motorek opět rozeběhne, leč jede méně dlouho. Tyto intervaly se opětovnými restarty dále a dále zmenšují, až se jedná jen o pár sekund. Po prvním "vyskočení" nebo "vypadnutí" motorku ukazuje multimetr na baterkách asi 1,2 V (oproti 1,4V předtím). Během chodu motorku se navíc kontrolní dioda na reglu rozsvěcuje a zháší podle toho, jak přidávám na plyn, po vypadnutí začne blikat, jako by nebyl žádný signál. Regulátor je po prvním zastavení také notně teplý.
Já osobně odhaduji, že 10A regl je málo, přesto se ale radši před koupí nového regulátoru (bude 30A stačit?) zeptám, jestli s tím někdo nemá nějakou zkušenost, popř. poradí, co s tím, nebo vyvrátí, že je to způsobené regulátorem. Děkuji předem za odpovědi ;-)
Re: Problém s elektronikou - vynechávající regulátor?
Ideální by bylo si ampérmetrem změřit odběr. Nebo alespoň připojit akumulátor přímo na motor, aby se vyloučilo, že to není samotnými akumulátory. Podle popisu chování budou příliš měkké.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
A jake napeti je na tech baterkach, kdyz ten motor bezi? Muj tip je ten, ze ten motor si nejaky ampery vezme a ty tuzkovy baterky to nedavaj a klesne jim hodne napeti.
- Karolinus I
Jestli se namýlím, tak baterie AA jsou tužkové. Tak je vyměň za malé monočlánky, nebo Li-pol, Li-on, Li-fe a bude po starostech. 5-ti článek NiMh, nebo 2S (dvoučlánek) ostatní. Na 380-tku by měl regulátor stačit, nesmí mít velký šroub.
-
Chaluparnik
Okej chlapi, moc děkuju za rady.
Ni-mh AA nabíjecí akumulátory jsem v rámci diagnostiky problému zkoušel připojit k motoru na přímo, vše fungovalo, jak má. Proto jsem došel k závěru, že je problém v reglu. Naopak 5ti článkový Ni-mh battery pack spolu s regulátorem projevoval úplně stejné problémy, jako nabíjecí AA akumulátory. Proto jsem poté zkoušel napájení z nabíjecích baterek, místo battery packu.
Takže to k Vašim radám, moc si jich vážím. Někdy po novém roce zkusím změřit ten proudový odběr, abych měl jistotu a dám vědět. Dík a šťastný nový rok!
Ni-mh AA nabíjecí akumulátory jsem v rámci diagnostiky problému zkoušel připojit k motoru na přímo, vše fungovalo, jak má. Proto jsem došel k závěru, že je problém v reglu. Naopak 5ti článkový Ni-mh battery pack spolu s regulátorem projevoval úplně stejné problémy, jako nabíjecí AA akumulátory. Proto jsem poté zkoušel napájení z nabíjecích baterek, místo battery packu.
Takže to k Vašim radám, moc si jich vážím. Někdy po novém roce zkusím změřit ten proudový odběr, abych měl jistotu a dám vědět. Dík a šťastný nový rok!
Snadno se mohu mýlit, ale skoro bych řekl, že problém s regulátorem spočívá v tom, že pracuje přesně tak, jak má. Bohužel, neznáme konkrétní typ regulátoru, ale pokud má BEC, dá se předpokládat, že má také napěťovou ochranu. A nebylo by překvapivé, kdyby napěťová ochrana odpojovala motor při napájecím napětí 6 V (5 x 1,2 V z pětičlánku) - to je obvyklé nastavení pro 2S LiPo. Řada regulátorů to tak může mít napevno, jiné budou vypínat třeba při 5,5 V (kam napětí 5 tužkových NiMH akumulátorů může při zatížení také snadno spadnout) a jiné budou vypínat podle toho, jak je nastavíte.
Kdyby bylo možné prozradit typ použitého regulátoru a také rozměry lodního šroubu, mohli bychom doopravdy radit a ne jen hádat, jestli je problém v napěťové ochraně, jde o přetížení velkým proudovým odběrem kvůli příliš velkému šroubu nebo...
Kdyby bylo možné prozradit typ použitého regulátoru a také rozměry lodního šroubu, mohli bychom doopravdy radit a ne jen hádat, jestli je problém v napěťové ochraně, jde o přetížení velkým proudovým odběrem kvůli příliš velkému šroubu nebo...
na 100% to jsou měkké baterky. NiMh tužky, předpokládám, že to budou nějaké se "super" kapacitou 2300mAh a více jsou měkké, poklesne napětí a regl motor odstaví aby ochránil baterky před vybitím. Tužkové baterky na 380ku motor můžou být málo podle typu. Pokud potřebuješ (z nějakého důvodu...) použít tužkové baterky, podívej se po nějakých tvrdých, co se používaly v rychlících Eco Mini anebo se podívat třeba po velikosti 2/3 SC.
Z toho popisu mě ale zaráží jiná věc. Čekal bych, že když vypne regl na podpětí, tak po chvíli vypnutí a když dám páku do neutrálu, se motor znovu rozběhne, třeba i zmenšenou rychlostí. A třeba zas jen chvíli než poklesne napětí. Ne že vypne nadobro a vzpamatuje se až po resetu (předpokládám, že tím myslíš vypnout-zapnout). Jde o to, abys byl schopen nějak doskákat ke břehu a ne aby loď zůstala uprostřed vody a bylo třeba pro ni plavat. Anebo se podívat do návodu, jestli nejde tuto ochranu vypnout nebo ji nějak nastavit.
Z toho popisu mě ale zaráží jiná věc. Čekal bych, že když vypne regl na podpětí, tak po chvíli vypnutí a když dám páku do neutrálu, se motor znovu rozběhne, třeba i zmenšenou rychlostí. A třeba zas jen chvíli než poklesne napětí. Ne že vypne nadobro a vzpamatuje se až po resetu (předpokládám, že tím myslíš vypnout-zapnout). Jde o to, abys byl schopen nějak doskákat ke břehu a ne aby loď zůstala uprostřed vody a bylo třeba pro ni plavat. Anebo se podívat do návodu, jestli nejde tuto ochranu vypnout nebo ji nějak nastavit.
Je-li použitý regulátor pro RC auta, je docela dobře možné, že pokud napěťová ochrana odpojí motor, opětovné spuštění není možné. U současných regulátorů je docela časté, že regulátor při poklesu napětí nejprve omezí výkon a po nějaké době (řekněme 10-40 s) motor odpojí úplně, bez možnosti restartu. Je to myšleno jako ochrana proti ždímání vybitých akumulátorů jezdci, kteří vidí, že auto se už sotva vleče, ale dál jej trápí, protože jsou líní si pro něj dojít 10 metrů. Pro lodě je u takového regulátoru jediná možnost napěťovou ochranu úplně vypnout.
Ale dokud nám zakladatel vlákna neprozradí typ regulátoru, budeme jen hádat. Potom si budeme moci přečíst návod za něj a poradit
Ale dokud nám zakladatel vlákna neprozradí typ regulátoru, budeme jen hádat. Potom si budeme moci přečíst návod za něj a poradit
-
Chaluparnik
Takže:
(každý si najděte pasáž odpovídající Vašemu příspěvku)
-ŠROUBem to není, protože tyto problémy přetrvávají při chodu motoru, který jede k ničemu nepřipojen, tj. naprázdno.
-S REGULÁTORem se to má takhle. Jakožto chudý studentík jsem chtěl co nejvíce ušetřit (kdo by nechtěl?), proto jsem komponenty nakupoval přímo z Číny. Z toho důvodu mám k regulátoru jen popis, jaké jsou jeho hodnoty (tj. maximální proud, bec - napětí a proud atp.). O napěťové ochraně se ale v popisu produktu nic nepíše. Kdybych měl návod, už bych se do něj dávno v rámci diagnostiky problému samozřejmě sám podíval. A protože očekávám, že další rada bude typu: "kup si jinej regl, kde budeš mít návod", jaký byste mi doporučili (pokud nějaký máte?) osvědčené regulátory pro mé potřeby? Vyhlášené DSYS nejsou na jejich stránkách skladem..., regulátory prodávané na profimodel.cz jsou pro poněkud jiné užití (velmi výkonná auta, kde je proudový odběr motoru trošku jinde), možná by stačil nějakej leteckej? (https://profimodel.cz/cs/letecke/62455- ... 02415.html) a zde (https://www.bighobby.cz/regulatory-otacek/) jsou některé až nápadně podobné tomu mému, pochopitelně také s absencí podrobnějšího popisu (a třeba i s výrobcem CN-racing.... že by China-racing?)
-PROUD a NAPĚTÍ nemůžu zatím změřit, protože multimetr má vybitou 9V baterku. Nebojte, vyřešeno bude co nejdříve.
-Měkké BATERKY/AKUMULÁTORY... No ty moje mají co kus prý cca 1200 mAh, jsou to eneloopy.
Snad jsem na nikoho (nic) nezapomněl, Děkuju za rady, vaše pomoc je pro mě nedocenitelná.
(každý si najděte pasáž odpovídající Vašemu příspěvku)
-ŠROUBem to není, protože tyto problémy přetrvávají při chodu motoru, který jede k ničemu nepřipojen, tj. naprázdno.
-S REGULÁTORem se to má takhle. Jakožto chudý studentík jsem chtěl co nejvíce ušetřit (kdo by nechtěl?), proto jsem komponenty nakupoval přímo z Číny. Z toho důvodu mám k regulátoru jen popis, jaké jsou jeho hodnoty (tj. maximální proud, bec - napětí a proud atp.). O napěťové ochraně se ale v popisu produktu nic nepíše. Kdybych měl návod, už bych se do něj dávno v rámci diagnostiky problému samozřejmě sám podíval. A protože očekávám, že další rada bude typu: "kup si jinej regl, kde budeš mít návod", jaký byste mi doporučili (pokud nějaký máte?) osvědčené regulátory pro mé potřeby? Vyhlášené DSYS nejsou na jejich stránkách skladem..., regulátory prodávané na profimodel.cz jsou pro poněkud jiné užití (velmi výkonná auta, kde je proudový odběr motoru trošku jinde), možná by stačil nějakej leteckej? (https://profimodel.cz/cs/letecke/62455- ... 02415.html) a zde (https://www.bighobby.cz/regulatory-otacek/) jsou některé až nápadně podobné tomu mému, pochopitelně také s absencí podrobnějšího popisu (a třeba i s výrobcem CN-racing.... že by China-racing?)
-PROUD a NAPĚTÍ nemůžu zatím změřit, protože multimetr má vybitou 9V baterku. Nebojte, vyřešeno bude co nejdříve.
-Měkké BATERKY/AKUMULÁTORY... No ty moje mají co kus prý cca 1200 mAh, jsou to eneloopy.
Snad jsem na nikoho (nic) nezapomněl, Děkuju za rady, vaše pomoc je pro mě nedocenitelná.
Dej sem fotku reglu,znalí si VĚTŠINOU podle obrázku umí dohledat typ sami,když ty to nejsi schopnej.
Tužkový Enelopy jako pohoný aku VELMI nevhodný.To bys musel mít nějaký výkonný pro fotáky a jinou náročnou elektroniku.
To už radši Lion aku,zelený či fialový,vypreparovaný z nefunkční aku k noutbuku a udělají víc parády než Enelopy.A máš je zdarma s trochou práce.
10A regl je vcelku na hraně,15A by byl lepší.
Tužkový Enelopy jako pohoný aku VELMI nevhodný.To bys musel mít nějaký výkonný pro fotáky a jinou náročnou elektroniku.
To už radši Lion aku,zelený či fialový,vypreparovaný z nefunkční aku k noutbuku a udělají víc parády než Enelopy.A máš je zdarma s trochou práce.
10A regl je vcelku na hraně,15A by byl lepší.
Čínský 10A regl, moc bych té hodnotě nevěřil. Já bral pro 280ku motor 20A čínu, avšak spokojenost nebyla.
Co jsem ale chtěl říct - například ten 20A regl byl totál stejný jako se prodával i na jiných eshopech (fotka i popisy totožné), takže je možné, že když nám tazatel potvrdí regl podle obrázku, víme o co půjde...
Takže, je to on? https://www.aliexpress.com/item/4000672 ... qg9tNMOZGZ
Co jsem ale chtěl říct - například ten 20A regl byl totál stejný jako se prodával i na jiných eshopech (fotka i popisy totožné), takže je možné, že když nám tazatel potvrdí regl podle obrázku, víme o co půjde...
Takže, je to on? https://www.aliexpress.com/item/4000672 ... qg9tNMOZGZ
-
Chaluparnik
jirkacbx - o svých vyhledávacích schopnostech tady s nikým nebudu debatovat, protože by to bylo jako handrkování malých dětí ve školce. Prostě ten typ neznám a hotovo. Výrobce žádný neuvádí a jak mám vědět, že ten na obrázku, co vypadá stejně na jiném shopu má stejné mikročipy, potažmo hodnoty? Kdybych ho věděl, pochopitelně to tu už bude.
Dejv - Ano, dle obrázku je stejný. Jakými problémy se vykazoval ten Váš?
- Karolinus I
Takový ( z Ali) používám v modelu třetím rokem bez problémů. Délka 450 mm, motor plechovka 380, šroub modela 30 mm a 2x lion baterie. A žádné chlazení.
-
Chaluparnik
@karolinus - Dle Vaší zkušenosti by tedy pomohla jiná baterie? (když motor a regl máme oba stejný)
Vykat si nemusíme...Chaluparnik píše: pon led 02, 2023 21:36 ...
Na co jsem s reglama narazil, hlavně ty levnější pro nižší proudy jsou v 9 z 10 případů všchny stejné a běžně sehnatelné na Aliexpressu.
Ten 20A mě nevyhovoval z důvodu nízké citlivosti na řídící impulsy z přijímače, prostě nějaký jemný rozjezd se moc nekonal. Třeba Dsysy tohle uměly super. A pak tu byly spíše pochybnosti o konstrukci, na chatu jsme diskutovali o tom, že ten regl prostě nevypadá, že by dokázal zvládnout 20A (už jen průřezem vodičů). To jsou ty čínské ampéry: na papíře 20A, v reálu možná 10A
Jinak se choval obvykle - neblbnul.
Proto myslím, že pokud je tvůj 10A podle obrázku podobný/stejný, bude to on. Jeden číňan vyrobí, pak ho najdeš 20x ten stejný na Alíku za různé ceny. A samo sebou i na jiných, evropských obchodech.
Měl jsem to na 2S LiPol baterii, motor 280ka, 30mm šroub.
Pokud máš vybavení na nabíjení LiPol, zkusil bych určitě jít touto cestou, a nebo pokud máš kolem sebe někoho s bateriemi, tak aspoň zkusit chování na tvrdší zdroj - ty LiPolky/LiIonky.
Můžeš mít kliku na vadný regl, to taky nevylučuju, jen to chce zkusit a najít zdroj problému.
-
Chaluparnik
@Dejv:
S ne úplně jemným chodem rozjíždění můžu souhlasit. Naštěstí nestavím maketu, takže toto je mi zrovna vcelku jedno (ještě jsem to ale neviděl na vodě, takže možná nebude). No jako průměr vodičů je taky dost diskutabilní... Měření ukáže, zda jdu k limitu reglu nebo ani zdaleka. To ale až budu mít funkční multimetr
. Co se vlastně stalo s DSYSama?
Holt ani nabíjení, ani nikoho kolem sebe s li-pol věcma nemám
S ne úplně jemným chodem rozjíždění můžu souhlasit. Naštěstí nestavím maketu, takže toto je mi zrovna vcelku jedno (ještě jsem to ale neviděl na vodě, takže možná nebude). No jako průměr vodičů je taky dost diskutabilní... Měření ukáže, zda jdu k limitu reglu nebo ani zdaleka. To ale až budu mít funkční multimetr
Holt ani nabíjení, ani nikoho kolem sebe s li-pol věcma nemám
Dsysy bohužel momentalně nejsou protože ceny součástek během minulých 3 let vylítly tak nahoru, že výsledný produkt by nikdo za ty peníze nekoupil.
Poslední informace byly, že se připravuje 8A regulátor. Měl se objevit během podzimu.
A to kolem není ani nikdo s dronem/autíčkem/letadlem nebo čímkoliv podobným? Nemusí to bejt loďař...
Poslední informace byly, že se připravuje 8A regulátor. Měl se objevit během podzimu.
A to kolem není ani nikdo s dronem/autíčkem/letadlem nebo čímkoliv podobným? Nemusí to bejt loďař...
-
Chaluparnik
Jo, to chápu.
Nene, reálně fakt nikdo. Nedělám si srandu, jinak bych tenhle problém řešil s ním. (Asi nežiju ve správný sociální bublině
)
Nene, reálně fakt nikdo. Nedělám si srandu, jinak bych tenhle problém řešil s ním. (Asi nežiju ve správný sociální bublině
to Chaluparnik:
1) když vlezeš na chat, tak tam něco napiš že jsi aktivní a pokud tam někdo je, ozve se ti... protože když zavřeš stránku bez odhlášení, tak tam dlouho svítíš jako přítomný i když tam už nejsi. To jen tak mimochodem.
2) NiMh Enelop 1200mAh nejsou tužkové ale mikrotužkové akumulátory... velikost AAA .... a ty už budou určitě nevhodné. Enelop AA má 2000 nebo 2100mAh nominálně. Pokud To jsou opravdu AA s nominální kapacitou 2000 a teď už mají změřeno jen 1200 tak jsou zralé na vyhození.
3) DSYS má, jako spousta jiných, problém sehnat procesory. Dodací lhůty jsou teď rok a více. Případně "neznámo".
1) když vlezeš na chat, tak tam něco napiš že jsi aktivní a pokud tam někdo je, ozve se ti... protože když zavřeš stránku bez odhlášení, tak tam dlouho svítíš jako přítomný i když tam už nejsi. To jen tak mimochodem.
2) NiMh Enelop 1200mAh nejsou tužkové ale mikrotužkové akumulátory... velikost AAA .... a ty už budou určitě nevhodné. Enelop AA má 2000 nebo 2100mAh nominálně. Pokud To jsou opravdu AA s nominální kapacitou 2000 a teď už mají změřeno jen 1200 tak jsou zralé na vyhození.
3) DSYS má, jako spousta jiných, problém sehnat procesory. Dodací lhůty jsou teď rok a více. Případně "neznámo".
-
Chaluparnik
1) Aha, já tam vlezl omylem, už bych tedy měl vědět.
2)Máme doma oba typy, spletl jsem si je. Mám na mysli AA nominálně 1900mAh. To tedy znamená, že jsou moc měkké. Problém ale přetrvával i s ni-mh battery packem
3)škoda.
2)Máme doma oba typy, spletl jsem si je. Mám na mysli AA nominálně 1900mAh. To tedy znamená, že jsou moc měkké. Problém ale přetrvával i s ni-mh battery packem
3)škoda.
A nepohybuješ se někde poblíž některého modelářského klubu? Mohli by snad také pomoci. Nebo nějaké DDM...
-
Chaluparnik
No čistě teoreticky bych mohl zajít na nějaké jarní Běchovice a s někým se domluvit, že by to přinesl...
(a samozřejmě by bylo třeba dořešit kompatibilitu káblíků)
(a samozřejmě by bylo třeba dořešit kompatibilitu káblíků)
Teď v sobotu je sraz na Smíchově v Potrefenej Huse, dá se to vzít taky...
+Edit - Kluci lodní z DDM Stodůlky se dají domluvit a lze se tam stavit...

+Edit - Kluci lodní z DDM Stodůlky se dají domluvit a lze se tam stavit...
-
Chaluparnik
Děkuju, ty Běchovice pro mě ale budou nejvhodnější. Já s tím ani nespěchám, loď ještě neopustila suchý dok
Chaluparnik : Nemusíš se hned čertit,stačilo jen vložit fotku reglu.
Podobnej,jen 15A používam v hračkoidní lodičce cca 40cm,2 motory 280,2 x 15A egl,2ks Lion asi 2000mAh a nikdy nic nezlobilo,aku jsem ještě nikdy nezvládnul úplně vyjezdit.
Je pravda,že mam každej regl na jedný páce páčkovky a jeden regl se jeví trochu mín výkonnej.
Takže problém nebude v reglu,jen v tvrdosti aku.
https://jirkacbx.rajce.idnes.cz/S-dee/1523550633
Podobnej,jen 15A používam v hračkoidní lodičce cca 40cm,2 motory 280,2 x 15A egl,2ks Lion asi 2000mAh a nikdy nic nezlobilo,aku jsem ještě nikdy nezvládnul úplně vyjezdit.
Je pravda,že mam každej regl na jedný páce páčkovky a jeden regl se jeví trochu mín výkonnej.
Takže problém nebude v reglu,jen v tvrdosti aku.
https://jirkacbx.rajce.idnes.cz/S-dee/1523550633
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8 Odpovědi
- 4419 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od MB/RomanT
-