Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Jaké použít lišty?

Všechno co nezapadá do předešlých kategorií a přeci jen se to týká modelařiny.
Odpovědět
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké použít lišty?

Příspěvek od ladous »

I po poradě s různými členy DF (Severan a Přema) mám problém vybrat, z jakého dřeva jsou nejvhodnější lišty pro plaňkování trupu, ev. paluby?

Přema má názor, že lípa zahníhá... Co na to řekne ivankap?

Nebo je vhodnější nařezat nějakou dýhu (abachi)?
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

to nejde říci tak jednoznačně, když stavím něco uplně malého ,použiji javorovou dýhu 0,5 nařezanou kotoučovkou na proužky0,3- 2mm.
Když stavím mé oblíbené mikro RC , používám abachi1x1.5-2mm,a na ostatní(normálně velké lodě) smrk i borovici.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Přema

Příspěvek od Přema »

Dovolím si jen upřesnit :lol: - neošetřená bude mít tendenci hnít.Ale to asi každé neošetřené dřevo vyjma exotického.A i to časem také. :D ;)
To hlasování by mohlo být i o více možnostech.Jak říká Petr.H.-jde o to,na jakou lodičku(soutěžní,plachetnici,do vitríny,polomaketu,na ježdění jen tak) a jak velkou a v závislosti na kapse.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Dovolím si jen upřesnit :lol: - neošetřená bude mít tendenci hnít.Ale to asi každé neošetřené dřevo vyjma exotického.A i to časem také. :D ;)
To hlasování by mohlo být i o více možnostech.Jak říká Petr.H.-jde o to,na jakou lodičku(soutěžní,plachetnici,do vitríny,polomaketu,na ježdění jen tak) a jak velkou a v závislosti na kapse.
Kolega má kolekci historických plachetnic kolem 1 m délky starou 30 a více let a nic o zahnívání na nich není vidět. Lípa je vhodná kvůli létům dřeva, které v měřítku lépe vyhovuje.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Zamýšlel jsem to téma s úmyslem, zjistit jaké lišty jsou podle Vás nejvhodnější na obyčejné RC lodě (remorkéry, různé další pracovní lodě...) od 50 cm do 1 m délky 8).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

pak bych použil smrk nebo borovici( ono se to stejně v obchodě zaměňuje a kdo nemá čich , nepozná rozdíl).
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Přema

Příspěvek od Přema »

P.Hájek: pak bych použil smrk nebo borovici( ono se to stejně v obchodě zaměňuje a kdo nemá čich , nepozná rozdíl).:
Přesně tak
Dá se použít i ta nejhorší balsa(lépe se opracovává a vysychá a lépe nasává).Ve všech případech bych dnes už stejne vše finálně potáhl lamin.tkaninou :lol: :lol: :lol:
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Zamýšlel jsem to téma s úmyslem, zjistit jaké lišty jsou podle Vás nejvhodnější na obyčejné RC lodě (remorkéry, různé další pracovní lodě...) od 50 cm do 1 m délky 8).
Na tyto lodě j úplně jedno z čeho budou lišty na potahování, nejsou vidět astejně jsou potaženy ve většině případů tkaninou a několika vrstvami nátěru.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Na tyto lodě j úplně jedno z čeho budou lišty na potahování, nejsou vidět astejně jsou potaženy ve většině případů tkyninou a několika vrstvami nátěru.
Já vím, vidět nebudou. Proto bych se zde chtěl zajímat i o to, které z těchto lišt se nejsnáze opracují? Má někdo zkušenosti a může práci s nimi porovnat?
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Ahoj, všiml jsem si toho až dnes. Já dáván přednost smrku. Borovice maže šmirgl a balza se blbě lepí a ohýbá. Nepoužívám mokrou cestu.
Takže - dobře vyschlý smrk.
Ivan
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

Zdravim,

jak uz tady nekdo spravne napsal, je v podstate jedno, jake drevo zvolite. Vysledna tuhost je dana stejne laminatem. Pouzivam proto abachi, ktere je lehke a snadno se opracovava. Morenim lze pak dosahnout libovolneho odstinu resp. natrit barvou.

Dalsimi mymi oblibenci jsou mahagon a hruska. Oboji hojne pouzivaji kolegove z mini-sail e.V., jeste jsem ale temito druhy trup neplankoval.

Kdyby neexistoval laminat, pouzival bych cerveny cedr. Je jen o malo tezsi nez abachi nebo balsa, avsak mnohonasobne pevnejsi a houzevnatejsi. Ma jeste jednu prednost: muzete pouzit i drevo z cerstve porazeneho stromu, protoze se vysychanim nesmrstuje a nedeformuje.

Zdravim
Borek Dvorak
Přema

Příspěvek od Přema »

Když už jsme u těch exotičtějších dřev-cedr je přímo skvělý(ne nadarmo z něj Féničané stavěli a stali se věhlasnými mořeplavci)
U nás je už konečně dostupný i teak,který ve vodoodolnosti,houževnatostí a pevností těžko naléza konkurenci.A dokonce nemusí být ani tak moc drahý(stavitelé velkých lodí,dřevařské obchody s exotickým dřevem,dodavatelé teras,výrobci zahradního nábytku,.... )
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

U nás je už konečně dostupný i teak ...
Na teak pozor - protoze obsahuje pomerne velke mnozstvi oleje, spatne se lepi a lakuje. Navic prach z teaku pri jeho brouseni/rezani udajne prokazatene zvysuje riziko rakoviny.

Zdravim
Borek Dvorak
Roman Tyll

Příspěvek od Roman Tyll »

teak se používá hlavně na paluby-mokrý neklouže, moc nehnije a nemusí se upravovat.Co mám skušenost z velkých lodí, teak na palubě je vlastně obklad.....
hackmatack

Příspěvek od hackmatack »

Já co vím, tak kluci z C3 používají přednostně lišty z javoru a hrušky ,snad ořech a mahagon,,neboť mají jemnozrnnou strukturu, a jsou na modelu vidět(dají se případně i barevně přimořit),já sám jsem použil na své lodě (remorkér a parník) lišty smrkové, borové a na trup tlustší lipové-i když se špatně ohýbají ,dají se lehce "vyklínkovat"-(dolepit škvíry), a pak jsem použil "rašplovou interpolaci",kterou lípa snese, vybrousil, vykytoval,polaminoval atd. U lodí, kde bude tato obšívka pod barvou,není co řešit. Dražší materiály jsem ale nezkoušel, nemám zdroj po ruce.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Obecná modelářská diskuse“