Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Jaké použít lišty?
Re: Jaké použít lišty?
I po poradě s různými členy DF (Severan a Přema) mám problém vybrat, z jakého dřeva jsou nejvhodnější lišty pro plaňkování trupu, ev. paluby?
Přema má názor, že lípa zahníhá... Co na to řekne ivankap?
Nebo je vhodnější nařezat nějakou dýhu (abachi)?
Přema má názor, že lípa zahníhá... Co na to řekne ivankap?
Nebo je vhodnější nařezat nějakou dýhu (abachi)?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- petr hájek
to nejde říci tak jednoznačně, když stavím něco uplně malého ,použiji javorovou dýhu 0,5 nařezanou kotoučovkou na proužky0,3- 2mm.
Když stavím mé oblíbené mikro RC , používám abachi1x1.5-2mm,a na ostatní(normálně velké lodě) smrk i borovici.
Když stavím mé oblíbené mikro RC , používám abachi1x1.5-2mm,a na ostatní(normálně velké lodě) smrk i borovici.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Dovolím si jen upřesnit
- neošetřená bude mít tendenci hnít.Ale to asi každé neošetřené dřevo vyjma exotického.A i to časem také.
To hlasování by mohlo být i o více možnostech.Jak říká Petr.H.-jde o to,na jakou lodičku(soutěžní,plachetnici,do vitríny,polomaketu,na ježdění jen tak) a jak velkou a v závislosti na kapse.
To hlasování by mohlo být i o více možnostech.Jak říká Petr.H.-jde o to,na jakou lodičku(soutěžní,plachetnici,do vitríny,polomaketu,na ježdění jen tak) a jak velkou a v závislosti na kapse.
-
Návštěvník
Kolega má kolekci historických plachetnic kolem 1 m délky starou 30 a více let a nic o zahnívání na nich není vidět. Lípa je vhodná kvůli létům dřeva, které v měřítku lépe vyhovuje.Dovolím si jen upřesnit- neošetřená bude mít tendenci hnít.Ale to asi každé neošetřené dřevo vyjma exotického.A i to časem také.
![]()
![]()
Zamýšlel jsem to téma s úmyslem, zjistit jaké lišty jsou podle Vás nejvhodnější na obyčejné RC lodě (remorkéry, různé další pracovní lodě...) od 50 cm do 1 m délky 8).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- petr hájek
pak bych použil smrk nebo borovici( ono se to stejně v obchodě zaměňuje a kdo nemá čich , nepozná rozdíl).
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
P.Hájek: pak bych použil smrk nebo borovici( ono se to stejně v obchodě zaměňuje a kdo nemá čich , nepozná rozdíl).:
Přesně tak
Dá se použít i ta nejhorší balsa(lépe se opracovává a vysychá a lépe nasává).Ve všech případech bych dnes už stejne vše finálně potáhl lamin.tkaninou

Přesně tak
Dá se použít i ta nejhorší balsa(lépe se opracovává a vysychá a lépe nasává).Ve všech případech bych dnes už stejne vše finálně potáhl lamin.tkaninou
-
Návštěvník
Na tyto lodě j úplně jedno z čeho budou lišty na potahování, nejsou vidět astejně jsou potaženy ve většině případů tkaninou a několika vrstvami nátěru.Zamýšlel jsem to téma s úmyslem, zjistit jaké lišty jsou podle Vás nejvhodnější na obyčejné RC lodě (remorkéry, různé další pracovní lodě...) od 50 cm do 1 m délky 8).
Já vím, vidět nebudou. Proto bych se zde chtěl zajímat i o to, které z těchto lišt se nejsnáze opracují? Má někdo zkušenosti a může práci s nimi porovnat?Na tyto lodě j úplně jedno z čeho budou lišty na potahování, nejsou vidět astejně jsou potaženy ve většině případů tkyninou a několika vrstvami nátěru.
Ahoj, všiml jsem si toho až dnes. Já dáván přednost smrku. Borovice maže šmirgl a balza se blbě lepí a ohýbá. Nepoužívám mokrou cestu.
Takže - dobře vyschlý smrk.
Takže - dobře vyschlý smrk.
Ivan
- Borek Dvorak
Zdravim,
jak uz tady nekdo spravne napsal, je v podstate jedno, jake drevo zvolite. Vysledna tuhost je dana stejne laminatem. Pouzivam proto abachi, ktere je lehke a snadno se opracovava. Morenim lze pak dosahnout libovolneho odstinu resp. natrit barvou.
Dalsimi mymi oblibenci jsou mahagon a hruska. Oboji hojne pouzivaji kolegove z mini-sail e.V., jeste jsem ale temito druhy trup neplankoval.
Kdyby neexistoval laminat, pouzival bych cerveny cedr. Je jen o malo tezsi nez abachi nebo balsa, avsak mnohonasobne pevnejsi a houzevnatejsi. Ma jeste jednu prednost: muzete pouzit i drevo z cerstve porazeneho stromu, protoze se vysychanim nesmrstuje a nedeformuje.
Zdravim
Borek Dvorak
jak uz tady nekdo spravne napsal, je v podstate jedno, jake drevo zvolite. Vysledna tuhost je dana stejne laminatem. Pouzivam proto abachi, ktere je lehke a snadno se opracovava. Morenim lze pak dosahnout libovolneho odstinu resp. natrit barvou.
Dalsimi mymi oblibenci jsou mahagon a hruska. Oboji hojne pouzivaji kolegove z mini-sail e.V., jeste jsem ale temito druhy trup neplankoval.
Kdyby neexistoval laminat, pouzival bych cerveny cedr. Je jen o malo tezsi nez abachi nebo balsa, avsak mnohonasobne pevnejsi a houzevnatejsi. Ma jeste jednu prednost: muzete pouzit i drevo z cerstve porazeneho stromu, protoze se vysychanim nesmrstuje a nedeformuje.
Zdravim
Borek Dvorak
Když už jsme u těch exotičtějších dřev-cedr je přímo skvělý(ne nadarmo z něj Féničané stavěli a stali se věhlasnými mořeplavci)
U nás je už konečně dostupný i teak,který ve vodoodolnosti,houževnatostí a pevností těžko naléza konkurenci.A dokonce nemusí být ani tak moc drahý(stavitelé velkých lodí,dřevařské obchody s exotickým dřevem,dodavatelé teras,výrobci zahradního nábytku,.... )
U nás je už konečně dostupný i teak,který ve vodoodolnosti,houževnatostí a pevností těžko naléza konkurenci.A dokonce nemusí být ani tak moc drahý(stavitelé velkých lodí,dřevařské obchody s exotickým dřevem,dodavatelé teras,výrobci zahradního nábytku,.... )
- Borek Dvorak
Na teak pozor - protoze obsahuje pomerne velke mnozstvi oleje, spatne se lepi a lakuje. Navic prach z teaku pri jeho brouseni/rezani udajne prokazatene zvysuje riziko rakoviny.U nás je už konečně dostupný i teak ...
Zdravim
Borek Dvorak
- Roman Tyll
teak se používá hlavně na paluby-mokrý neklouže, moc nehnije a nemusí se upravovat.Co mám skušenost z velkých lodí, teak na palubě je vlastně obklad.....
- hackmatack
Já co vím, tak kluci z C3 používají přednostně lišty z javoru a hrušky ,snad ořech a mahagon,,neboť mají jemnozrnnou strukturu, a jsou na modelu vidět(dají se případně i barevně přimořit),já sám jsem použil na své lodě (remorkér a parník) lišty smrkové, borové a na trup tlustší lipové-i když se špatně ohýbají ,dají se lehce "vyklínkovat"-(dolepit škvíry), a pak jsem použil "rašplovou interpolaci",kterou lípa snese, vybrousil, vykytoval,polaminoval atd. U lodí, kde bude tato obšívka pod barvou,není co řešit. Dražší materiály jsem ale nezkoušel, nemám zdroj po ruce.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 22 Odpovědi
- 18073 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Severan
-
- 1 Odpovědi