Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Fairmile D 1:35

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
shark

Re: Fairmile D 1:35

Příspěvek od shark »

Jinak kdybych věděl, co přijde, stavěl bych trup od nuly. Dělám teď ASR člun RAF, ten vznikl na trupu Vospera od Italeri kašírováním a laminováním. Bavilo mě to... ;) Spodek je hotový, nastříkaný, teď udělat nástavby.
A loni v únoru se mi do ruky dostal starý, nedodělaný BR 501, s tím, že ho mám zprovoznit. Trup místy rozeschlý, křivý, rozdílný sklon boků...trochu jsem si s tím pohrál, vzniklo něco úplně jiného, ale duch původního tvůrce zůstal v cca 20cm přídě...

Trup Fairmile se mi ale zdál složitý, tedy dno, boky jsou jednoduché. A když se podíváte na fotky z odkazu výše...kdo by to nebral, že...

Nahřátí funguje, stačila voda z rychlovarky, a bok je měkej jak žvejkačka. Ale je nemožné to ve správném sklonu udžet po celé délce. Tedy nějaké výztuhy, kostra, falešná paluba, nahřát, kostru narvat dovnitř a doufat. Nebo trochu brutálnější postup - naříznout bok v místě přechodu do dna, nalomit, zalepit, přelaminovat, nalepit lištu... Ono to půjde, jen prostě práce navíc :rolleyes:
shark

Příspěvek od shark »

Tak jsem trochu na trupu zapracoval... Vyvrtal jsem dírky na vokýnka a výstupy vody, zalepil pouzdra kormidel, nalepil lišty, na kterých bude sedět falešná paluba, vyřezal přepážky.

Občas se Chrisovi na dálku omlouvám za předchozí zdrcující kritiku, občas nadávám :mad:

Skla je na trupu celkem dost, ta použitá pryskyřice mate. Na povrchu je nějaký ten ...coat, tedy teď už je tam pár vrstev plniče, několikrát přebroušeno. Čekají mě díry pro hřídele, rozmístit vybavení, nalepit oděrky, nakonec nějaké ty přepážky a falešnou palubu.

Mám dvě otázky:

Při lepení oděrek ten ...coat obrousit, nebo lepit přímo na něj? Jasně, těžko radit, když nevím, co to je zač, ale ptám se, no. Je to poměrně tvrdé, matné, předpokládám lepení epoxidem...

Jak na vstupy vody, viz nákres? Vím, že to téma už tu je, ale obrázky z něj zmizely. Nejvíc by se mi líbila jednička, ale netuším, zda to funguje. Nejde mi primárně o chlazení motorů, nejde mi o něj vůbec, ale Fairmile D, které nestříká voda z boků, není Fairmile D :)

Tak nic, přílohu v pdf musím přefotit. alespoň trup...
Hull 6.2.2022.jpg
Hull 6.2.2022. II.jpg
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Před lepením oděrek je dobré podklad (gelcoat) zdrsnit. Rozhodně ho nemusíš odstraňovat. potom samozřejmě odstranit prach z broušení a eventuálně odmastit (to pokud jsi trup už celý nějak neumyl předtím, než jsi začal stavět).
Jinak sis vybral parádní předlohu, takže držím palce, ať se dílo podaří.
Odpovědět

Zpět na „Stavba modelu“