Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Lodní šrouby

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Anonymous

Re: Lodní šrouby

Příspěvek od Anonymous »

Stavím model lodi, která má 2 motory tudíš 2 lod. šrouby. Chtěl jsem se zeptat jestli je nutné mít lodní šroub levý a pravý nebo je to jedno.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

[quote][quote]Stavím model lodi, která má 2 motory tudíš 2 lod. šrouby. Chtěl jsem se zeptat jestli je nutné mít lodní šroub levý a pravý nebo je to jedno.[/quote]
Není to jedno - pokud použiješ dva stejnoběžné šrouby, tak při zpátečce bude loď na jednu stranu zatáčet dobře a na druhou špatně - nebo třeba i vůbec. Rozhodně je lepší použití pravého a levého.[/quote] díky za odpověď
mitom

Příspěvek od mitom »

A keď sú 3, tak aký má byť ten prostredný?...
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Kde v Brně sehnat dvoulistej lodní šroub na M3?Poradí někdo?Šiška Roman.
SH

Příspěvek od SH »

[quote][quote]A keď sú 3, tak aký má byť ten prostredný?...[/quote]

... pravolevý nebo levopravý ... :D
Ne, vážně - pak by to mělo být jedno. Hlavně, aby na krajích byly protiběžné. Ten šroub v ose lodi bude sice také ovlivňovat zatáčení, ale nebude to nijak zásadní. Dalo by se to řešit druhým regulátorem, který by ovládal jen ten prostřední šroub a při couvání by nepracoval. Ale to je fakt extrém, téměř zbytečná věc. Stejně tak je skoro zbytečné vyhazování peněz používat dva regulátory na dva motory a pomáhat si tak při zatáčení. To má význam pouze u krátkých a širokých lodí, kde výslednice tahu každého šroubu leží dál od osy lodi - pak se dá pomocí změny otáček každého šroubu zatočit, ale kormidla jsou stejně mnohem účinnější. U štíhlých vojenských lodí a hlavně u ponorek je to zbytečné.[/quote]

Dovolím si nesouhlasit. Široké lodě zatáčí dobře. Samostatné pohony vnějších šroubů se právě používají u dlouhých a štíhlých lodí (většinou vojenské) protože ty zatáčí špatně a každá, byť malá pomoc do zatáčky je vítaná.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

A ty dva krajni srouby se maji otacet radeji dovnitr nebo ven?

Doufam, ze alespon vetsina z vas pochopi co tim myslim :-)
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

[quote]Kde v Brně sehnat dvoulistej lodní šroub na M3?Poradí někdo?Šiška Roman.[/quote] Myslím, že ho vyrábí vladyka. [url=http://www.vladykamodels.net]www.vladykamodels.net[/url]
Šiška Roman

Vladyka ho má,ale objednávat šroub za 25Kč a dát za poštovné 80Kč se mi nechce.Budu mít cestu do Brna tak jsem myslel,že se podívám tam.Konkrétní typ by nebyl špatný,ať toho nemusím moc objíždět.Šiška Roman.
Šiška Roman

To už jsem zjistil.Jenže hřídel už je zabudovaná a loď nabarvená,tak se mi nechce měnit.Vyzkouším tyto prodejny a dám vědět jak jsem pochodil.Šiška Roman.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

[quote]To už jsem zjistil.Jenže hřídel už je zabudovaná a loď nabarvená,tak se mi nechce měnit.Vyzkouším tyto prodejny a dám vědět jak jsem pochodil.Šiška Roman.[/quote] a co máš za loď?
Šiška Roman

Loď je Pilot od Vladyka models.S tou strunou to není špatné.Nemáte odkaz,kde by to bylo popsané?Jak bude čas tak asi vyzkouším.Šiška Roman.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Stav se v Hulíně, tam Ti je určitě objedná. Je tam ale až od 5.6. asi má dovolenou nebo co. Nebo si ty šrouby udělej, jsi přeci modelář. Teď zrovna začínám nový trup a mám tam zrovna 3 mm hřídel. Šroub budu páchat.

Nechci se zase někoho dotknout, ale připadá mi poslední dobou, že pokud něco není v obchodě, tak je většina "modelářů" v háji s modelařením.

K tomu řízení. Bez kormidla zatáčí asi jen čínské hračky. U těch dlouhých vojáků - . Aby točili, tak se krajní pohon vypíná, je to lepší než jen omezení otáček. Stačí pár mikrospínačů. A ten třetí šroub je dobré udělat do praporu, nebo na jízdu ho vyhodit. Dělám to na PT a krajní šrouby točí dovnitř při jízdě vpřed a samozřejmě opačně při couvání. (To proto aby se mne na to někdo nezeptal 8)

Pěkný den pánové a stavte a jezděte.

Ivan
Ivan
SH

Příspěvek od SH »

[quote]A ty dva krajni srouby se maji otacet radeji dovnitr nebo ven?

Doufam, ze alespon vetsina z vas pochopi co tim myslim :-)[/quote]

Většinou se točí dovnitř, ale viděl jsem i točící se ven. V RCR někdo popisoval problémy s ponorkou, že při točení dovniř to nejelo nebo netočilo, už nevím, ale po přehození šroubů se stav podstatně zlepšil. Asi to souvisí s tvarem trupu v okolí šroubů.
vašek

Příspěvek od vašek »

Zdravím
zkoušelo se co se týče ůspory energie kdoví co. I tvary trupů v místě lodního šroubu, kvůli lepšimu obtékání na lopatky. Při pravotočivém šroubu pravá strana má V tvar a levá S tvar. To kvůli drívějšímu nasávání na pravoboku. Pak nějaký Otto Grim dal za lodní šroub ještě jeden o něco větší bez náhonu. Roztočí se pomocí spirálovitého proudu vody za šroubem. Něco na způsobu turbíny. Přečnívající konce pak vytvoří další přídavný tlak. Nebo na šroubu po obvodě je prstenec s lopatkami, který se točí na opačnou stranu. Vzniklý spirálový proud se tak vyruší. A tak by šlo pokračovat, ale pro modelařinu to nemá valný význam. To jen tak pro zajímavost.
Vašek
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Teď mne napadlo. Jednou jsem to spáchal z několika matek, trochu cínu a mosazného plechu. Konečnou úpravu můžeš udělat nějakým tmelem. A hlavně můžeš nastavovat stoupání, což u těch kupovaných nějak nejde.

Ivan
Ivan
vašek

Příspěvek od vašek »

Při této velikosti modelu není tato rada užitečná, ale při stavbě menšího modelu a použití hřídele /špice z kola/ jako náboj šroubu použil nipl s kola. Tři malé zářezy a malé kousky mosazného plechu a vrtulka jak vyšitá. U hřídelek o průměru 2 mm jsem zůstal i u větších modelů, jen konec redukuji pomocí mosazného šroubku se závitem 4. Šroubek podélně provrtám a nasadím /nalepím/ na hřídel.
Vašek
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

jaký je rozdíl mezi hřídelí prumeru 2mm a 4mm( když odmyslím ten velikostní rozdíl) mam namysli jak to ovlivní třeba výkon nebo zatíženost motoru speed 400 se šroubem 32,5mm?
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

me totiž nekdo tvrdil, že kkyž použiji třeba tu 4mm hřídel tak to ten motor namáhá(jako že je to těžký nebo co) i když je teda pravda že neska jsem do hřídele napral vazelínu a zdálo se mi jako by poklesly otáčky motoru:( ted me mrzí že jsem si nezmeřil odber proudu před a po naplnení hřídele? ted jen me napdá jestli se tam nedává náká speciální vazelína, ja tam dal tu běžnou co se s ní mažou ložiska třeba na kolo nebo na motorku(proste ta běžná ložiska)
Ante

Příspěvek od Ante »

problém muže býti spíše v tom, že je tak té vazelíny moc.
vašek

Příspěvek od vašek »

Při použití slabší hřídele je výhoda v tom, že při drobnější osové nepřesnosti motor přesněji ložiska tak netrpí. Hřídel se mírně prohne. Jen se na tuto vlastnost moc nezpoléhat a dát přednost přesné modelařině :D . A pak je-li hřídel slabší je menší i pouzdro, které má menší odpor.
Vašek
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Kde to pouzdro hřídele klade odpor? Snad jen při couvání. A osová nerovnost se řeší kardanem, ne tenkou hřídelí.
Je také důležité, jestli se řeší pohon nějakého "rychlíku" nebo "makety"
Ivan
Ivan
SH

Příspěvek od SH »

[quote]Kde to pouzdro hřídele klade odpor? Snad jen při couvání. A osová nerovnost se řeší kardanem, ne tenkou hřídelí.
Ivan[/quote]
Zde pouzdrem dotyčný myslí asi ložisko. Předpokládej víceméně stejné tření (to má každé ložisko). s rostoucím průměrem roste moment který potřebuješ na překonání toho tření a tedy i "odpor".

A výhodnost tenkých hřídelí myslel asi u dělaných pouzder kdy se ti nepodaří uložit ložiska 100% dokonale.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

[quote="SH"][quote="ivankap"]Kde to pouzdro hřídele klade odpor? Snad jen při couvání. A osová nerovnost se řeší kardanem, ne tenkou hřídelí.
Ivan[/quote]
Zde pouzdrem dotyčný myslí asi ložisko. Předpokládej víceméně stejné tření (to má každé ložisko). s rostoucím průměrem roste moment který potřebuješ na překonání toho tření a tedy i "odpor".

A výhodnost tenkých hřídelí myslel asi u dělaných pouzder kdy se ti nepodaří uložit ložiska 100% dokonale.[/quote]

Myslet, znamená nic moc nevědět!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vašek

Příspěvek od vašek »

Zdravím pánové,
není myslet jako myslet. Pokud se člověk spoléhá na součástky, které si sám neudělá a jeho modelářská pýcha dovolí si vše kupovat.
Jako ložiska používám teflon s drátěnou vložkou, takže odpor je minimální. Při nepatrné osové nepřesnosti se hřídel mírně prohýbá, než si sedne. Jako spojku mezi motorem a hřídelí to řeším takto. Na hřídel motoru nalepím trubičku. Na konci trubičky a hřídele vyvrtám 0,8 mm díru. Spojení pak spojím ocelovým drátkem a zajistím gumovou hadičkou.
Spojení je to rychlé, bez nějakého nářadí.
Vašek
vašek

Příspěvek od vašek »

Jestli máte pořád dilema jestli silnou nebo slabší hřídel, můžete použít lanko s tachometru :lol: a nebude se nikde křížit.
Vašek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“