Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Dřevěné statické modely plachetnic

Všechno co se týká modelů historických plachetnic v obecné rovině.
Anonymous

Re: Dřevěné statické modely plachetnic

Příspěvek od Anonymous »

Nazdar,
je tu někdo kdo staví výše zmíněnou kategorii lodí? Četl jsem tady na Monaku recenzi Petra Kostky "Stavba Enterprise", ale jiné kontakty nemám. Samozřejmě, že na netu je spousta fór a odkazů, ale chtěl bych kontaktovat někoho u nás a případně se podívat na stavbu lodě osobně. Fotky na netu neukazují vše... (A také zboží z amerických zásilkových obchodů je pro našince poněkud drahé - přitom vím, že při znalosti technologie se loď dá postavit prakticky celá doma.)

Pro představu - momentálně stavím papírový model Revenge z polského Shipyardu [url]http://kartonbau-aktiv.de/wbb2/thread.php?threadid=3666&threadview=0&hilight=&hilightuser=0&page=1[/url], takže o plachetnicích něco vím, a taky mám spoustu (cizojazyčné) literatury a plánů.

Odpovědi bych prosil na rawen_@centrum.cz. Dík
mitom

Příspěvek od mitom »

Ja sa chystam na kupu stavebnice H.M.S. Victory:
[url]http://www.jotika-ltd.com/Pages/1024768/Victory_Front.htm[/url]
Bez stavebnice by to bolo celozivotne dielo a navyse so stavebnicou to bude blizsie k realite ako podla plankov...
Ale kupu planujem az na jesen, zatial setrim...
karaso

Příspěvek od karaso »

Mohu nabídnout knihu o historii plachetního loďstva USA, která zabírá období přibližně od válek o nezávislost do občanské války. Jde o dárek od přátel z USA, který vzhledem ke svému zaměření nevyužiju. Půjčím zdarma. Nejspíš jediný exemplář této knihy ve střední Evropě. :lol: Obsahuje zejména nákresy konstrukčních prvků plachetnic, včetně takeláže a děl. K
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

mitom:
Tvuj prispevek jsem nasel uz driv. Trochu mi neni jasne, jak jsi dospel k vyberu zrovna teto stavebnice - proc ne neco treba od Cejky z [url=http://www.modelylodi.cz]www.modelylodi.cz[/url]? Nechci te premlouvat - chci sam pochopit duvody a kriteria, podle kterych budu v budoucnu vybirat.
BTW: Nedavno jsem byl v Brne nahore u Wagnera v model shopu a nasel tam spoustu stavebnic od Corelu, Amati, atd. ty levnejsi maji nektere dily plastove, ale pokud bych je predelal ze dreva...

karaso:
Dik za nabidku, napis prosim autora a nazev nebo nafot obal, at vime o co jde. Jinak ja spis preferuju starsi lode z doby objevu, tedy pred ustavenim americkeho namornictva :)
mitom

Příspěvek od mitom »

@rawen:
Moje rozhodnutie o vybere lode je jasne - modelarcil som v mladosti a uz odvtedy mam jeden nesplneny sen - model H.M.S. Victory.
Co sa tyka vyberu vyrobcu stavebnice: Cena nie je rozhodujuca - ked rozpocitam cenu stavebnice na pocet dni,ktore nad nou stravim, tak su "denne naklady" na stavbu skutocne zanedbatelne. Rozhodujuca je kvalita a tiez co najvacsi rozmer modelu (nech je to "dominantou" obyvaku).
Co sa tyka kvality, bezkonkurencne najlepsia je prave od JoTiKa (=Caldercraft). Dalej snad Panart/Mantua a Corel. Ostatne podla mna za moc nestoja a su dost daleko od realnej lode. Holt, anglicani si na tej stavebnici dali zalezat - ved maju doma original. Tato stavebnica ma najlepsie prepracovane detaily (najviac je to viditelne v zadnej casti modelu), je rozmerovo najvhodnejsia a je "autenticka". V tomto vybere ma utvrdili aj prispevky v zahranicnych forach (napr.: [url]http://gallery.drydockmodels.com/victory[/url]).
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

@mitom
Mam perfektni knizku z Amazonu: C. Nepean Longridge: Anatomy of Nelson Ships - je to temer cele o Victory.
Jinak polsky Shipyard ji vydal z papiru a na foru [url=http://www.kartonbau.de]www.kartonbau.de[/url] ji staveli soubezne tri lide - vypadala perfektne. Ale drevo je drevo. :)

Jinak, muzu se zeptat, co jsi zatim postavil? Omlouvam se za mozne dotceni tveho modelarskeho ega, ale vubec te neznam. V podstate zjistuju, jestli bys mi byl ochoten radit :) :)

Ja mam v pocitaci nekolik desitek, mozna i stovek, planu. Az dodelam Revenge, chtel bych zkusit Golden Hind, Mayflower nebo jinou galeonu. Ale porad vaham, jestli ze stavebnice nebo od zakladu. Mam urcite zkusenosti s obrabenim dreva, snad krome ohybani planek. A taky vlastnim strojek Unimat 1, ktery umoznuje rezat, brousit, soustruzit i frezovat, takze prvostavba by snad mohla vyjit...
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Dival jsem se na ty stranky - mas pravdu, ze stavebnice od Caldercraftu vypada nejlip. Presneji receno lite a leptane dily - ale stejne, Longridge si to vyrobil vse sam a ze dreva :) (pracoval ve standardnim meritku 1:48).

Taky jsem nekde cetl, ze snad jedna firma prodava mimo celych stavebnic prave jen "bizuterii" - drevena zebra, kyl, obsivku si musi kazdy udelat sam podle planu. O tomto neuvazoval's?
mitom

Příspěvek od mitom »

Takze co som postavil:
Modelarcil som koncom 80-tych rokov, tak tomu aj zodpoveda vyber modelov. Nenapisem vsetko, ale len to, co sa dochovalo do sucasnosti:
Plastove stavebnice: H.M.S. Victory (Revell), Robert E. Lee (Revell), Titanic (Revell), Cutty Sark (nas CS vyrobca, ale uz neviem aky).
Drevenne stavebnice (vsetky nas CS vyrobca, ale uz neviem aky): Golden Hind (moja prva z dreva), Santa Maria, Havets Winthund, Wasa.
Drevenne bez stavebnice, podla plankov: New Orleans (kolesovy parnik), Ares (remorker podla planku z ABC).
A este jedna noname lod len tak z hlavy...

Stavanie od zakladu je najkrajsie a clovek ma z modelu najvacsiu radost. Ale konkretne pri tejto lodi by to bolo skutocne celozivotne dielo a s vysledkom asi nie tak dobrym, ako v pripade tej stavebnice (aj kvalitativne, aj co sa tyka podobnosti s originalom). A tiez je problem so zhananim materialu - takto to mam vsetko v jednej krabici. A kupa stavebnice este neznamena, ze treba ist presne podla navodu. Vela veci sa da urobit inak a detailnejsie (napr. namiesto paluby z preglejky (preklizky) s potiskom ju udobit pekne plankovanim so sparami vyplnenymi ciernym papierom/nitou). To je uz vlastne blizke pouzitiu tej "bizuterie". Pouzijem ju priamo zo stavebnice, ale staviam si po svojom. Pri univerzalnej bizuterii je tiez problem s mierkou (nechcem len kvoli velkosti dela robit lod v danej mierke toho dela) a tiez bizuteria nemusi presne kopirovat original,lebo je univerzalna.

Kto je Longridge? Nejaka www by potesila. :)
Pekne kusky su aj tu:
[url]http://homepage3.nifty.com/shiphome/victory-page.htm[/url]
[url]http://www.victorymodel.com/[/url]
[url]http://www.tallshipmodels.com/victory7.htm[/url]
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Kratce - Longridge je klasik nejklasictejsi. Svoji Victory stavel na kolene nekdy okolo 2. sv. valky. Pokud to myslis s Victory vazne, doporucuju. Ja ji objednaval pres [url]www.ideon.cz[/url] za cca 1800,- Kc. Jeho knizka obsahuje spickove vykresy a ilustrace, kteri dalsi autori bohapuste prebiraji nebo drobne prekresluji.

Odkaz (jsou tam i ukazky v pdf):
[url]http://www.ideon.cz/knihy/modules.php?name=Amazon&asin=0870210777[/url] a klepni na obrazek

[url]http://www.ideon.cz/knihy/modules.php?name=Amazon&asin=0486402207[/url] toto jsem mel jen pujcene
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Máš nějaké zkušenosti s německými modelářskými zásilkovými obchody? Konkrétně s [url]www.moduni.de[/url]. (U nás jsem našel dva, ale mají ... no nic moc.

A ještě, jestli ti něco říká značka KRICK - mají pod ní modely i bižuterii...
mitom

Příspěvek od mitom »

Ta kniha vyzera dobre...
Zatial som zo zahranicia neobjednaval nic, takze skusenosti s tym nemam.
Co som si zistoval u tej JoTiKy, tak na dobierku neposielaju. Prijmaju iba platbu prevodom na ucet a potom zaslu tovar. Tento sposob sa mi ale nepaci. Predpokladam, ze ostatne zasielkove obchody funguju podobne.
Tiez sa mi rysuje sposob "znamy znameho ma znameho a ten zije v anglicku..." tak mozno to skusim tak.
Pozeral som tie krick.de aj moduni.de. Maju pekny vyber a obidvaja maju aj tu moju Victory. Takze dalsia moznost, kde kupovat...
Ta bizuteria ma moc nelaka, lebo potom zhanat material na zbytok lode sa mi nechce a tazko povedat, o kolko lacnejsie by to vyslo a ci vobec.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Tak me napada, kdyz ta tvoje vysnena lod stoji takove penize, nestalo by za to zajet si do Anglie, prohlednout a nafotit original (primo na palube se pri fotit nesmi :cry: ) a odvezt si stavebnici? Samozrejme po dukladne domluve, abys tam nejel zbytecne...
mitom

Příspěvek od mitom »

No, raz tam urcite pojdem (aspon si to teraz myslim :D ), ale traz este urcite nie... To dohovorenie sa v predajni dopredu - trocha problem s jazykovou barierou. Zase tak dobry v angline nie som... Aj preto mi nevonia to objednavanie a platba dopredu. Neverim nasim postam...
Ten zakaz fotenia na palube - to snad nie? Ved som videl kopec fotiek aj z paluby. Za poplatok sa to snad moze. Lozit po strechach okolitych budov a saskovat s teleobjektovom by asi nebolo to prave... :D
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

[url]www.hms-victory.com[/url] asi znas, ze? Je tam vse o navstevach a myslim, ze i tom foceni - ted to nemuzu najit, ale vim, ze jsem to cetl a dost me to nastvalo. Jedna vec je, kdyz si turista udela momentku automatem, a jina, kdyz mas profi fotak se stativem a bleskem a chces fotit poradne...

Ale mozna to bylo u jine lodi - nevim, chtelo by to zjistit.

K tve anglictine - ten Longridge je perfektni, ale cely anglicky :-). Sam mam o svoji (ctene) anglictine vcelku vysoke mineni, ostatne prelozil jsem uz dve knihy, ale odborna terminologie mi dela problemy. Nastesti L. kazdy pojem polopate vysvetluje.
mitom

Příspěvek od mitom »

Citanie angl. textov nie je ziadny problem. Ale komunikacia, to uz problem je...
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Tak to se shodneme :D :D

Ale ta cesta by byla prilezitosti, jak se v mluveni procvicit ne? :D

Jeste bych zopakoval tu otazku na KRICK - zadna osobni zkusenost?
mitom

Příspěvek od mitom »

Nie, ziadna skusenost. Zatial som odnikial nic neobjednaval...
Ked chcem nieco zo zahranicia (teraz nehovorim o modelarstve, ale obecne), tak si najdem niekoho, kto to sem dovaza alebo je ochotny sem danu vec doviezt aj ako jeden kus.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Aha, no ja jsem objednaval akorat ty knizky a v podstate taky pres ceskeho prostrednika.

Bizuterii (lana, vazaci koliky,...) jsem kupoval pres [url]www.modelylodi.cz[/url]. A moc toho teda nema... Ten KRICK vypadal mnohem slibneji. Ja ten zrovna nahanim trojuhelnikove napinaci kladky (deadeyes) o velikosti max. 3mm. Kdybych delal model v lepsim meritku, tak si je vyrezu ze dreva, ale takhle je to neproveditelne uz kvuli vlasnostem materialu... Zkousim uprosit jednoho manika, ktery se to pokusi udelat laserem.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Tak jsem znovu prolezal [url=http://www.moduni.de]www.moduni.de[/url] a nastval jsem se. Uz jsem si chtel objednat katalog a nejake drobnosti, ale platbu berou jen
a) od nemecke banky
b) platebni kartou, a to jim musis rict PIN

Proste na zabiti...
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Nasel jsem jeste cesky PH servis [url]http://www.modelships.cz/[/url], ktery ma sice rozsahlou nabidku, ale nejak nekomunikuje - taky nemas zkusenost?
mitom

Příspěvek od mitom »

add Moduni: nechapem preco beru platby len od nemeckych bank. Ved ked im pride pozadovana suma na ucet, tak im moze byt jedno, odkial to prislo...

add PH-Servis: Mal som s nimi korespodenciu (maily) ohladne Victory od Panart (1:78) a bez problemov... Vraj chodieva aj na Slovensko a aj by mi to doviezol. Ale potom som sa definitivne rozhodol pre tu JoTiKu (Caldercraft). Takze moja skusenost je pozitivna - aspon co sa tyka korespodencie s nimi.
old_Mr_Grim

Příspěvek od old_Mr_Grim »

kolegové, poraďte pls z čeho udělat plachty k modelu plachetnice (HMS Cleopatra) v měřítku 1:100 aby to vypadalo modelově (jedná se statický model)
díky :)
Obrázek
mitom

Příspěvek od mitom »

No, este ked som davnejsie modelarcil, tak sa pouzivalo klasicke platno, ale teraz uz by som sa tiez poohliadol po niecom jemnejsom. Ale neviem com... :(
Alebo lod urobit bez plachiet - to sa tiez dost casto robi.
Este poznamka k plachtam - asi to poznas, ale ak by nahodou nie:
- Ak ich chces "historicky nazltnute", tak ich nechaj chvilu namocene v tmavom caji.
- Aby vyzerali ako nafuknite vetrom, mozu sa naskrobit a susit ich tak, ze sa zavesia za rahno a tie 2 volne rohy a do vnutra sa da pripadne pytlik s pieskom, avy sa spravne vytvarovali.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Ad lanoví plachetnic 1.pol. XIX. stol.

Doporučuji knihu G.Biddlecombe - THE ART OF RIGGING

[url]http://www.amazon.com/gp/product/0486263436/sr=8-1/qid=1143723562/ref=sr_1_1/104-2248250-1731151?%5Fencoding=UTF8[/url]

Naprostá nutnost pro modeláře např. amerických kliprů a plachetnic 1.pol. XIX.stol. Knihu sestavil kapitán Royal Navy George Biddlecombe v r.1848, jedná se o upravenou a "modernizovanou" verzi knihy THE ELEMENTS AND PRACTICE OF RIGGING AND SEAMANSHIP Davida Steela z r.1794.

Kniha obsahuje technický slovník lanoví, popis takelážních prací, a především tabulky s rozměry lanoví a kladek pro škunery, brigy a plnoplachetníky s tonáží od 200 do 1250 tun.

Kniha THE ART OF RIGGING je neprávem opomíjená, je totiž napsána technickým jazykem, pro lajky těžko stravitelná. Kritici si většinou neuvědomují, že se nejedná o knihu pro modeláře, ale o profesionální dobovou příručku!

Pro modeláře lodí XVIII.stol. je nejlepší kniha K.H.Marquardta: Eighteenth-Century Rigs and Rigging (původně vyšla v němčině, nové angl. upravené a opravené vydání je lepší).

[url]http://www.amazon.com/gp/product/0851775861/qid=1143725075/sr=1-1/ref=sr_1_1/104-2248250-1731151?s=books&v=glance&n=283155[/url]

Autor příspěvku je profesí námořní kapitán, plavící se také na velkých ráhnových plachetnicích.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Qte: "Autor příspěvku je profesí námořní kapitán, plavící se také na velkých ráhnových plachetnicích."

Jestli jsi to Ty, Karle, tak se mi ozvi. Díky.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - obecně“