Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
fošna nebo maketa ?
-
Anonymous
Re: fošna nebo maketa ?
Zdá se mi L profil z "tabulky" která má většinou sílu 0,8 - 1 mm pěkná zhovadilost - nerozvážnost. I v měřítku 1:25 je to pak 20 - 25 mm a to není ani na bitevní lodi. :( Nic ve zlém, ale je potřeba se aspoň mírně držet reálu.
- petr hájek
Myslím , že ,,pěkná zhovadilost- nerozvážnost "je spíše kritizovat nějakou snahu i když výsledek nemusí být maketový. A když už jsme u toho , Vážený anonymní Ivane , co takhle rozepsat se poněkud konkretněji o Vašem způsobu výroby maketových profilů . Předpokládám ,že používáte mosazné lepty , nebo profily tlačené z plastu za oceánem, nebo si je vyrábíte z impregnovaného papíru? V tom případě čím impregnujete : polystyrenovým roztokem , epoxydem , polyesterem nebo používáte dvou nebo tří složkové polyuretany? A dále vakuum ano či ne ?Nebo si kupujete uhlíkové či skelné profily ze zahraničí?
Myslím ,že podobné informace by byly podstatně přínosnější pro ostatní skutečné modeláře, než pouhá kritika jakékoli jejich snahy!!!
Problém ovšem spočívá v ochotě sednout si ke klávesnici a napsat pár svých myšlenek ZADARMO. Nebo je problém vůbec nějaké myšlenky mít kromě myšlenek na stupínky vítězů na různých soutěžích!
Váš Petr Hájek KOLÍN
modelarstvi.hajek@seznam.cz
ufon13@seznam.cz
Myslím ,že podobné informace by byly podstatně přínosnější pro ostatní skutečné modeláře, než pouhá kritika jakékoli jejich snahy!!!
Problém ovšem spočívá v ochotě sednout si ke klávesnici a napsat pár svých myšlenek ZADARMO. Nebo je problém vůbec nějaké myšlenky mít kromě myšlenek na stupínky vítězů na různých soutěžích!
Váš Petr Hájek KOLÍN
modelarstvi.hajek@seznam.cz
ufon13@seznam.cz
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
Anonymous
Opravdu jste mi to nandal, stydím se jak mohu. Ale kdybyste trochu sledoval cvkot kolem maket, tak byste věděl, že hnojím rozumem seč mohu. Za peníze v RCM, RCR, MRB, MMI a zadarmo na různých DF. Bohužel ale běhen řádky let jsem nabyl přesvědčení, že většina lidí si mých rad neváží a tak radím už jen těn, kteří o to stojí a jsou ochotni se řídit mými radami.
V dílně mám vrtačku 513 + PICO z NDR + ruční svidřík, pár jehláků, lupemkovou pilku a žiletkovou pilku, kterou jsem dostal od kamaráda. Taky pár štěpařských nožů, které opatruji jako oko v hlavě. To je asi tak vše. No a dvě ruce, ze kterých to pořád padá na zem a dvě oči, které už skoro nevidí (viz. Limonádový Joe)
Profily dělám z hliníkového plechu od tiskařů, anebo z 0,2 mosazi. Jo ještě mám 4 ks páječek o různém výkonu. Jinak využívám krasten o různé síle a když najdu kousek měděného drátku, tak si ho schovám a někdy se hodí, třeba na zábradlí.
Pokud někdo touží po důkladném návodu, tak ať si přečte jak jsem předělal Snowberry nebo St. Canute. Tam je to víc než výstižné. A hlavně chodím mezi modeláře. Tam se toho člověk dozví nejvíc. Nelapím na zadnici a nenaříkám.
Tedy nic z uhlíku ani z lisu. A moje RC má dokonce DVA kanály!!!
Pěkný den.
V dílně mám vrtačku 513 + PICO z NDR + ruční svidřík, pár jehláků, lupemkovou pilku a žiletkovou pilku, kterou jsem dostal od kamaráda. Taky pár štěpařských nožů, které opatruji jako oko v hlavě. To je asi tak vše. No a dvě ruce, ze kterých to pořád padá na zem a dvě oči, které už skoro nevidí (viz. Limonádový Joe)
Profily dělám z hliníkového plechu od tiskařů, anebo z 0,2 mosazi. Jo ještě mám 4 ks páječek o různém výkonu. Jinak využívám krasten o různé síle a když najdu kousek měděného drátku, tak si ho schovám a někdy se hodí, třeba na zábradlí.
Pokud někdo touží po důkladném návodu, tak ať si přečte jak jsem předělal Snowberry nebo St. Canute. Tam je to víc než výstižné. A hlavně chodím mezi modeláře. Tam se toho člověk dozví nejvíc. Nelapím na zadnici a nenaříkám.
Tedy nic z uhlíku ani z lisu. A moje RC má dokonce DVA kanály!!!
Pěkný den.
-
Anonymous
Jo, omlouvám se , ale ve své pýše jsem se nepodepsal. Přeci jen nejsem tak známá persona.
Ivan GRŇA
K. Rudého 3798
767 01 Kroměříž
Ivan GRŇA
K. Rudého 3798
767 01 Kroměříž
- petr hájek
V mém příspěvku mi nešlo o to ,abyste se opravdu styděl jak píšete,ale o to, že podobná reakce na diskusi o daném tematu může v dotazujícím se modeláři, ale i v odpovídajících vyvolat dojem , že všichni jsme poněkud méně na modelářské výši , když se nám nejedná o přesné měřítkové napodobení skutečnosti . Je však mezi námi valná většina těch kteří staví své modely pro radost a ne kůli bodovému zisku.
Jinak si myslím , že modelářská periodika sleduji celkem pozorně už od roku 1978 a dokonce jsem do nich několika příspěvky od roku 1989 i přispěl, pravda ovšem spíše pro běžné modeláře.
Z materiálů používám od dřeva a kovů přes všechny druhy plastů ,pryskyřic a rozpouštědel až po přesátou ornici a prach z cesty, ba i ten Vámi zmiňovaný KRASTEN což je jen obchodní název granulovaného PSH určeného pro lisování plastů v seriové výrobě.
K vybavení dílny mohu podotknout , že jsem vlastníkem malé vývěvy pro výrobu silikonových forem a drobných polyuretanových odlitků, vrtačky Narex z roku 1972 , malé vrtačky se sklíčidlem na zubařské nástroje vlastní výroby, žiletkové pilky vlastní výroby a několika dalších nástrojů nespecifického původu a určení, bez kterých bych ale nemohl některé své výrobky ůspěšně představovat a prodávat nejen v Čechách , ale i v Německu či USA.
I přes velký nápor práce si ale alespoň 1/2 hod. denně najdu a podívám se jestli mohu někomu poradit s řešením něčeho co jsem sám řešil už dříve. Možná to je chyba podělit se s ostatními modeláři o vlastní ,,know how" ,ale nejsem zvyklý , a doufám ,že si ani nezvyknu, čekat s pomocí či radou až se na mě někdo obrátí s prosíkem.
Jsem rád , že už všichni na tomto foru vědí kdo se skrýval za označením Ivan /anonymní/ a mohou si případné vzácné rady vyhledat v tištěných periodikách .
A ještě k plastikové stavebnici - kitu - SNOWBERRY o kterém se patrně zmiňujete v jiném diskusním příspěvku o soutěžních maketách F2 a F4 a v článku na monaku z loňského tuším , že ledna . Ten trup ve kterém tolik ,,rachotí " pohon, není ani z PVC- tedy polyvinilchloridu, ani z bakelitu - tedy z pryskyřice na bázi močoviny , ale právě z lisovaného PSH - tedy polystyren-hard, tedy tvrzený, obchodníky v Čechách nabízeným pod názvem KRASTEN.
A nic ve zlém, ale maketu si představuji jako přesný zmenšený model skutečné lodě a ještě jsem neviděl tak naleštěnou válečnou loď, snad ani když ji spouštěli na vodu.Poněkud bych přidal na patině, něco málo rzi a oděrek z bojových akcí by možná dost pozvedlo autentičnost modelu na fotografiich.To už je ale pouze věcí subjektivního názoru. Zpravidla ,ale teprve jistá ,,nedokonalost" dělá krásu .
Tolik snad na závěr této ,celkem nic modelářsky zajímavého nepřinášející, slovní přestřelky.
Petr Hájek
Na magistrále 799
Kolín 2 28002
P.S.
Hurá koupil jsem si po 17 :mrgreen: letech novou soupravu a héééč ,má dokonce 5 kanálů.Vubec si neumim představit, co všechno budu moci teď ovládat. Možná i preventivní potopení vlastního modelu , abych se nemusel stydět , když bych náhodou potkal na hladině nějakou,, pořádnou maketu"!!!
Jinak si myslím , že modelářská periodika sleduji celkem pozorně už od roku 1978 a dokonce jsem do nich několika příspěvky od roku 1989 i přispěl, pravda ovšem spíše pro běžné modeláře.
Z materiálů používám od dřeva a kovů přes všechny druhy plastů ,pryskyřic a rozpouštědel až po přesátou ornici a prach z cesty, ba i ten Vámi zmiňovaný KRASTEN což je jen obchodní název granulovaného PSH určeného pro lisování plastů v seriové výrobě.
K vybavení dílny mohu podotknout , že jsem vlastníkem malé vývěvy pro výrobu silikonových forem a drobných polyuretanových odlitků, vrtačky Narex z roku 1972 , malé vrtačky se sklíčidlem na zubařské nástroje vlastní výroby, žiletkové pilky vlastní výroby a několika dalších nástrojů nespecifického původu a určení, bez kterých bych ale nemohl některé své výrobky ůspěšně představovat a prodávat nejen v Čechách , ale i v Německu či USA.
I přes velký nápor práce si ale alespoň 1/2 hod. denně najdu a podívám se jestli mohu někomu poradit s řešením něčeho co jsem sám řešil už dříve. Možná to je chyba podělit se s ostatními modeláři o vlastní ,,know how" ,ale nejsem zvyklý , a doufám ,že si ani nezvyknu, čekat s pomocí či radou až se na mě někdo obrátí s prosíkem.
Jsem rád , že už všichni na tomto foru vědí kdo se skrýval za označením Ivan /anonymní/ a mohou si případné vzácné rady vyhledat v tištěných periodikách .
A ještě k plastikové stavebnici - kitu - SNOWBERRY o kterém se patrně zmiňujete v jiném diskusním příspěvku o soutěžních maketách F2 a F4 a v článku na monaku z loňského tuším , že ledna . Ten trup ve kterém tolik ,,rachotí " pohon, není ani z PVC- tedy polyvinilchloridu, ani z bakelitu - tedy z pryskyřice na bázi močoviny , ale právě z lisovaného PSH - tedy polystyren-hard, tedy tvrzený, obchodníky v Čechách nabízeným pod názvem KRASTEN.
A nic ve zlém, ale maketu si představuji jako přesný zmenšený model skutečné lodě a ještě jsem neviděl tak naleštěnou válečnou loď, snad ani když ji spouštěli na vodu.Poněkud bych přidal na patině, něco málo rzi a oděrek z bojových akcí by možná dost pozvedlo autentičnost modelu na fotografiich.To už je ale pouze věcí subjektivního názoru. Zpravidla ,ale teprve jistá ,,nedokonalost" dělá krásu .
Tolik snad na závěr této ,celkem nic modelářsky zajímavého nepřinášející, slovní přestřelky.
Petr Hájek
Na magistrále 799
Kolín 2 28002
P.S.
Hurá koupil jsem si po 17 :mrgreen: letech novou soupravu a héééč ,má dokonce 5 kanálů.Vubec si neumim představit, co všechno budu moci teď ovládat. Možná i preventivní potopení vlastního modelu , abych se nemusel stydět , když bych náhodou potkal na hladině nějakou,, pořádnou maketu"!!!
- Borek Dvorak
[quote]... L profil z "tabulky" která má většinou sílu 0,8 - 1 mm ... v měřítku 1:25 je to pak 20 - 25 mm a to není ani na bitevní lodi ...[/quote]
Davam Ivanovi za pravdu v tom, kdyz upozornuje na verohodnost i ve vztahu k tloustce materialu. I tzv. rekreacni model muze byt proveden verohodne do detailu (pokud to jeho stavitele bavi), a je mozne, ze by si to byl pebe prave takhle predstavoval a neuvedomil si, ze to s prilis tlustym materialem asi nebude tak dobre vypadat.
Zpusob, jakym byla jinak dobra rada napsana, je vsak nejen nezdvorily, ale i odrazujici. Nedivil bych se, kdyby pebe po takto formulovanem "doporuceni" s modelarstvim budto skoncil, nebo svoje nosniky natruc vyrobil z petimilimetrovych drevenych list.
Pravda je jedna z nejkrasnejsich veci na svete, ale v oblasti konicku a volneho casu s ni neni zapotrebi lidem rozbijet hlavy.
@Petr Hajek:
pisete, ze se zivite vyrobou zeleznicnich modelu. Daji se Vase vyrobky najit nekde na internetu? Rad bych se podival, pokud by to bylo mozne.
Zdravim
Borek Dvorak
Davam Ivanovi za pravdu v tom, kdyz upozornuje na verohodnost i ve vztahu k tloustce materialu. I tzv. rekreacni model muze byt proveden verohodne do detailu (pokud to jeho stavitele bavi), a je mozne, ze by si to byl pebe prave takhle predstavoval a neuvedomil si, ze to s prilis tlustym materialem asi nebude tak dobre vypadat.
Zpusob, jakym byla jinak dobra rada napsana, je vsak nejen nezdvorily, ale i odrazujici. Nedivil bych se, kdyby pebe po takto formulovanem "doporuceni" s modelarstvim budto skoncil, nebo svoje nosniky natruc vyrobil z petimilimetrovych drevenych list.
Pravda je jedna z nejkrasnejsich veci na svete, ale v oblasti konicku a volneho casu s ni neni zapotrebi lidem rozbijet hlavy.
@Petr Hajek:
pisete, ze se zivite vyrobou zeleznicnich modelu. Daji se Vase vyrobky najit nekde na internetu? Rad bych se podival, pokud by to bylo mozne.
Zdravim
Borek Dvorak
-
Anonymous
No asi jsem opravdu přestřelil, Bořku dík, ale už takový jsem. A připadám si tady jako teď ve světové politice - Ti hodní a Ti zlí. Já se ale klidně omluvím.
K tomu že někdo to dělá pro radost, někdo pro body. No raději v klidu. Nevím, ale pokud bych cokoliv odfláknul a pak vykládal že jen proto, že jsem to postavil pro radost..... Dost divná výmluva a zdůvodnění. Kam to vede, vidím denně kolem sebe, jsem učitel. A pokud uvidím kus ořezaný fošny, třeba i s padesáti světýlky, zvukovým modulem a řízené třeba tím pětikanálem, tak to bude pořád kus fošny a ne model. A už vůbec ne PRO RADOST, ALE PRO OSTUDU. Pak se ještě mohu tvrdit, že mezi lidi raději ne, protože jsem samotář.
K těm "drahým radám" evidím důvod proč radit někomu, kdo o to vlastně zas tak moc nestojí a jem chce o tom diskutovat. Takže kdo chce poradit ať se klidně zeptá a já mu poradím. (Ale to je většině lidí kteří mne znají známo.) Podle nejlepšího svědomí a vědomí.
Bakelit - občas používám lidovou mluvu, ale zvládám i úřední jazyk.
Závěrem: občas někomu nepadnu do oka, no mrzí mne to, ale utopit se nepůjdu. A to že si občas nevidím do úst, neřešte, nebo to zkuste rozchodit. Pěkný den.
Ivan
K tomu že někdo to dělá pro radost, někdo pro body. No raději v klidu. Nevím, ale pokud bych cokoliv odfláknul a pak vykládal že jen proto, že jsem to postavil pro radost..... Dost divná výmluva a zdůvodnění. Kam to vede, vidím denně kolem sebe, jsem učitel. A pokud uvidím kus ořezaný fošny, třeba i s padesáti světýlky, zvukovým modulem a řízené třeba tím pětikanálem, tak to bude pořád kus fošny a ne model. A už vůbec ne PRO RADOST, ALE PRO OSTUDU. Pak se ještě mohu tvrdit, že mezi lidi raději ne, protože jsem samotář.
K těm "drahým radám" evidím důvod proč radit někomu, kdo o to vlastně zas tak moc nestojí a jem chce o tom diskutovat. Takže kdo chce poradit ať se klidně zeptá a já mu poradím. (Ale to je většině lidí kteří mne znají známo.) Podle nejlepšího svědomí a vědomí.
Bakelit - občas používám lidovou mluvu, ale zvládám i úřední jazyk.
Závěrem: občas někomu nepadnu do oka, no mrzí mne to, ale utopit se nepůjdu. A to že si občas nevidím do úst, neřešte, nebo to zkuste rozchodit. Pěkný den.
Ivan
-
Anonymous
Je asi opravdu pro někoho nepochopitelné, že člověk muže mít opravdu radost i z té ,,ořezané fošny" pakliže si ji ořeže sám proto ,že ho to baví.
No jak vidno diskuse se v tomto tematu dostala uplně někam jinamnež byl původní dotaz.
Jen si tak představuji mladého modeláře , který si přečte v příspěvku od renomovaného modeláře že loď jez bakelitu či pvc a následně jde shánět tmel nebo barvu na pvc nebo bakelit.
No jak vidno diskuse se v tomto tematu dostala uplně někam jinamnež byl původní dotaz.
Jen si tak představuji mladého modeláře , který si přečte v příspěvku od renomovaného modeláře že loď jez bakelitu či pvc a následně jde shánět tmel nebo barvu na pvc nebo bakelit.
-
Anonymous
Stejné je to ale i s tím, když mu řekneme, že stačí ořezat fošnu a že Ti co staví trochu k podobě skutečné předlohy jsou blázni. A že to on nemusí. Opravdu nemusí, ale pak nemusí nic. Třeba si ani umýt ruce.
Původ je ale v tom, že jsem napsal, že síla bortových výztuh je trochu méně než 25 mm. A to je pravda.
Původ je ale v tom, že jsem napsal, že síla bortových výztuh je trochu méně než 25 mm. A to je pravda.
-
Anonymous
[b]Dík, ale vojáci mne zatím nedrží, akorát ty "bakeliťáci", ale jen že to bylo do F 4.
Teď se hrabu každý večer v F 2, sezona se kvapem blíží a nestíhám. Moc detailů a málo ruk a času. Už se vidím jak to dodělávám večer před odjezdem do Polska na ME. Zatím se mi to podařilo před každou velkou soutěží. [/b]
Toto jsem napsal k tomu bakelitu. jen pro pořádek. Pouze bych rád viděl, kdyby na vodě a třeba i ve vzduchu bylo těch ořezaných fošen co možná nejméně. I já jsem s nimi kdysi začínal.
Ivan
Teď se hrabu každý večer v F 2, sezona se kvapem blíží a nestíhám. Moc detailů a málo ruk a času. Už se vidím jak to dodělávám večer před odjezdem do Polska na ME. Zatím se mi to podařilo před každou velkou soutěží. [/b]
Toto jsem napsal k tomu bakelitu. jen pro pořádek. Pouze bych rád viděl, kdyby na vodě a třeba i ve vzduchu bylo těch ořezaných fošen co možná nejméně. I já jsem s nimi kdysi začínal.
Ivan
Jak sleduji příspěvky v tomto tématu, tak mi to nedá, abych též něco nenapsal.
Do diskuze určitě patří všechny příspěvky, i ty kritizující (kvůli tomu diskuze snad vznikla, ne?).
Ve své podstatě se stále považuji za modelářského "začátečníka" (podle čeho to lze určit, ale nevím).
Řadím se k modelářům samoukům. Je velká škoda, že podobné internetové diskuze v mých modelářských prvopočátcích neexistovaly :cry:. O kolik méně zklamání se stavbou modelu bych kdysi zažíval. Když se na své výtvory s odstupem času podívám, tak sám konstatuji, jak málo mi na začátku stačilo k radosti - když trup z "fošny" plaval, tak už jsem byl spokojený, ale dnes už trochu dbám i na vzhled modelu (ale v žádném případě se detaily nechci blížit maketám).
Některé příspěvky v tomto tématu by mě od modelaření snad i odradily, kdybych teprve dnes chtěl začínat. To nejhorší už jsem si snad přetrpěl, tj. že už přeci jen vím, co mohu od modelu očekávat jak během stavby, tak i na vodě... Takže některé příspěvky renomovaného rozhodčího Ivana Grni ještě unesu, i když se opravdu jen "mírně držím reálu" (moje L-profily na metrové plachetnici mají tloušťku 2 mm).
Fandím ale všem lodním modelářům, kteří své poznatky ohledně stavby a provozů modelů kamkoliv zveřejní. I články Ivana Grni o maketách mají svůj přínos, i když se někteří modeláři nehodlají smířit s jejich obsahem. ;)
Do diskuze určitě patří všechny příspěvky, i ty kritizující (kvůli tomu diskuze snad vznikla, ne?).
Ve své podstatě se stále považuji za modelářského "začátečníka" (podle čeho to lze určit, ale nevím).
Řadím se k modelářům samoukům. Je velká škoda, že podobné internetové diskuze v mých modelářských prvopočátcích neexistovaly :cry:. O kolik méně zklamání se stavbou modelu bych kdysi zažíval. Když se na své výtvory s odstupem času podívám, tak sám konstatuji, jak málo mi na začátku stačilo k radosti - když trup z "fošny" plaval, tak už jsem byl spokojený, ale dnes už trochu dbám i na vzhled modelu (ale v žádném případě se detaily nechci blížit maketám).
Některé příspěvky v tomto tématu by mě od modelaření snad i odradily, kdybych teprve dnes chtěl začínat. To nejhorší už jsem si snad přetrpěl, tj. že už přeci jen vím, co mohu od modelu očekávat jak během stavby, tak i na vodě... Takže některé příspěvky renomovaného rozhodčího Ivana Grni ještě unesu, i když se opravdu jen "mírně držím reálu" (moje L-profily na metrové plachetnici mají tloušťku 2 mm).
Fandím ale všem lodním modelářům, kteří své poznatky ohledně stavby a provozů modelů kamkoliv zveřejní. I články Ivana Grni o maketách mají svůj přínos, i když se někteří modeláři nehodlají smířit s jejich obsahem. ;)
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
-
Anonymous
Ten mi řeší převodovka od Horsta. V tom PVC trupu je to hlučnost sama. Pokud bych tam chtěl modul, taj pohon jedinně napřímo.
Toliko citát klasika!
TO jen na okraj , nepleťme si hodinky a holinky i když se oboje natahuje.
Jinak oceňuji , že si pan Grňa konečně vzpoměl na vlastní začátky.
,,Žádnej učenej z nebe nespadl" a o tom by hlavně mělo poradenské forum být.
S pozdravem : zaplať pánbůh za ty fošny , snad se z jejich autorů v budoucnu stanou modelářští reprezentanti třeba i maketáři.
Jen mě udivuje , že to si pan učitel jaksi asi neuvědomuje!
Toliko citát klasika!
S pozdravem : zaplať pánbůh za ty fošny , snad se z jejich autorů v budoucnu stanou modelářští reprezentanti třeba i maketáři.
Jen mě udivuje , že to si pan učitel jaksi asi neuvědomuje!
[quote]... S pozdravem : zaplať pánbůh za ty fošny , snad se z jejich autorů v budoucnu stanou modelářští reprezentanti třeba i maketáři.
Jen mě udivuje , že to si pan učitel jaksi asi neuvědomuje![/quote]
Tak a teď by mě zajímalo, kdo se skrývá pod tímto anonymem? Ivana Grňu už jsme identifikovali, tak bych chtěl mít jasno :evil:!
Jinak všechny pravidelné i nepravidelné pisatele do tohoto DF bych chtěl poprosit, aby se pod svůj příspěvek alespoň nezapomněli podepsat, když už se zde rovnou nechtějí zaregistrovat jako řádní uživatelé ;).
Tak a teď by mě zajímalo, kdo se skrývá pod tímto anonymem? Ivana Grňu už jsme identifikovali, tak bych chtěl mít jasno :evil:!
Jinak všechny pravidelné i nepravidelné pisatele do tohoto DF bych chtěl poprosit, aby se pod svůj příspěvek alespoň nezapomněli podepsat, když už se zde rovnou nechtějí zaregistrovat jako řádní uživatelé ;).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- petr hájek
Ten anonym jsem opět já jen mě bohužel druhý vyhledavač/mozila / odhlásil a v zápalu diskuse jsem si toho vubec nevšiml .Omlouvám se a za své příspěvky se rozhodně nestydím.
- petr hájek
Nezdá se vám stejně jako mě , že podobná diskuse je o něčem uplně jiném než o praktické modelařině ? Což takhle přesunout podobné příspěvky do nové rubriky třeba s pracovním názvem ,,UŽ SE POPRALI?"
-
Anonymous
Vážení přátelé!Mezi modeláři ,kteří jezdí se svými modely na různé soutěže a akce jsem docela znám ,lodičky tak trošku umím stavět i když nepatřím mezi elitu ,občas jsem na nějakou tu příčku dosáhl.Nechci s Vámi všemi dikutovat o tom ,kdo má a kdo nemá pravdu ,jen bych se trošku p.Ivana Grňu zastal v tom ,že to je stavitel lodních modelů na světové úrovni.Pokud jste nikdo jeho modely neviděli mohu Vás všechny ubezpečit ,že je umí postavit.Známe se již patnáct let a za tu dobu si to dovolím tvrdit .Je také pravda ,že řekne o Vaši lodi ,že není pěkná .Stalo se mi ,že mě moji loď zkritizoval ,je to mezinárodní rozhodčí ,jeho slova kritiky já beru ,ovšem asi píchnul do vosího hnízda ,když Vám napsal tak silná slova,ale on je už takový.Pro jeho obhajobu bych chtěl dále říci ,že pokud se někdo z Vás chce zúčastnit soutěže pořádané Svazem Modelářů s maketou lodi ,jsou tam pravidla ,která je třeba dodržovat,takže jestli tam mají být maketové sloupky ,tak by tam měli být ,otázka je ,jestli je uděláte z tlustšího materiálu ,asi dostanete o nějaký ten bodík méně .Ovšem pokud si postavím loď pro moje potěšení a budu jezdit jen na výstavy a propagační akce opravdu tam mohu mít co chci je jedno jestli to je prkno s padesáti diodami.A to si asi Ivan neuvědomil a nebo si to nechtěl uvědomit ,Já v posladní době jsem se uchýlil k variantě výstav a různých akcí pořádaných pro diváky nějak mě ta honba za body přestala bavit,né že bych zanevřel na rozhodčí a nebo na takové lidi jako je Ivan ,vážím si jich že dokáží to co já třeba nedokáži ,neznamená to ale Ivane ,že nejsem modelář
Pepa Darvaš Žireč Dvůr Králové n.L.
P.S. pro p.Hájka "Model posuzovaný rozhodčími na soutěži ,má vypadat tak ,jako když vyjede z loděnice ,tudíž má lesklé zbarvení,po čase zapůsobí mořská sůl
Pepa Darvaš Žireč Dvůr Králové n.L.
P.S. pro p.Hájka "Model posuzovaný rozhodčími na soutěži ,má vypadat tak ,jako když vyjede z loděnice ,tudíž má lesklé zbarvení,po čase zapůsobí mořská sůl
-
Anonymous
hele Fošno (sory Ivane nevíš o té americké kamufláži na Richelieu něco bližšího ?Zdraví tě Pepa Darvaš)
-
Anonymous
[quote]hele Fošno (sory Ivane nevíš o té americké kamufláži na Richelieu něco bližšího ?Zdraví tě Pepa Darvaš)[/quote]
Ahoj Pepo a dík, ale já už jiný nebudu. Neumím lhát lidem do očí a říkat "Je to pěkné, jen tak dál", když se mi to nelíbí.
Vojáky opravdu nedělám, ale mohli by Ti pomoc poláci, zeptej se. Nebo napiš a zeptám se já.
Ahoj Pepo a dík, ale já už jiný nebudu. Neumím lhát lidem do očí a říkat "Je to pěkné, jen tak dál", když se mi to nelíbí.
Vojáky opravdu nedělám, ale mohli by Ti pomoc poláci, zeptej se. Nebo napiš a zeptám se já.
-
Anonymous
[quote]Ten mi řeší převodovka od Horsta. V tom PVC trupu je to hlučnost sama. Pokud bych tam chtěl modul, taj pohon jedinně napřímo.
Toliko citát klasika!
Pro toho co neví jak se jmenuje. Já jsem ty fošny ale řezal ve třetí třídě Základní devítileté školy.
Ale už toho nechme, jestli jsem se někoho dotkl, tak ať promine. Může teď raději sedět u TV a sledovat třeba Jágra, jak mu to jde, místo aby vylezl na led a chtěl se mu vyrovnat. To jde ale jen opravdu pvlastní pílí a učením. Zrovna tak v modelařině.
Toliko citát klasika!
Pro toho co neví jak se jmenuje. Já jsem ty fošny ale řezal ve třetí třídě Základní devítileté školy.
Ale už toho nechme, jestli jsem se někoho dotkl, tak ať promine. Může teď raději sedět u TV a sledovat třeba Jágra, jak mu to jde, místo aby vylezl na led a chtěl se mu vyrovnat. To jde ale jen opravdu pvlastní pílí a učením. Zrovna tak v modelařině.
-
Anonymous
Jo Ivane ,když budeš tak laskav a zeptáš se těch polských kamarádů ,byl bych moc rád.Mylím ,že to bylo v roce 1943 ,kdy vyplula od břehů Ameriky přezbrojená (nebo dozbrojená?)a natřená ,mám několik dobových fotek ,žel jen čenobílých ,jedná se mi o rozvržení kamufláže a o barvy.Předem dík ,vím ,že Ty jný nebudeš ,tak jako já se také nezměním a občas si do někoho rýpnu.Oceńuji však člověka jako Ty ,když vedle sebe postavíme své modely ,máš právo říci ,ano můj model je hezčí.Jsou však tací ,kteří umí jen kecat a kecat ,co a jak dělají oni ,nikdy ale nevidíme co vlastně dokáží.Jeden takový bydlí nedakeko mého města ,přijede koukat na soutěž ,velice se diví tomu ,když se mě moc nedaří ,zkritizuje moji stavbu ,že on to dělá jinak.Naposledy vloni jsem viděl u něj doma asi desátý nedodělaný trup a vždy když jsem přijel ,tak začal jinou loď ,takže po těch deset let ,co ho znám ,má asi deset trupů lodí a žádný hotový.Tak takový lidi mi opravdu vadí.Ale je jich víc a tudíž berme je a počítejme s nimi. Pepa Darvaš
- petr hájek
opět perla,
tak tedy pro toho ,co čte jen některé příspěvky, Mé jméno je Petr Hájek a používám 2 internetové prohlížeče při čemž jeden z nich automaticky odhlašuje účastníka diskuse.Inu stát se to může . Jen nechápu proč se člověk ochotný přispívat do fora vůbec neregistruje.
Zbylou část citovaného příspěvku lze okomentovat klasickou pohádkovou větou ,,MALEJ,ALE ŠIKOVNEJ".
opět perla,
tak tedy pro toho ,co čte jen některé příspěvky, Mé jméno je Petr Hájek a používám 2 internetové prohlížeče při čemž jeden z nich automaticky odhlašuje účastníka diskuse.Inu stát se to může . Jen nechápu proč se člověk ochotný přispívat do fora vůbec neregistruje.
Zbylou část citovaného příspěvku lze okomentovat klasickou pohádkovou větou ,,MALEJ,ALE ŠIKOVNEJ".
Jee tak uz je to tady taky. Prestoze jsem na modelhobby foru pomerne dost nevybirave prosazoval fosnare, doufal jsem ze tady se tomu vyhneme.
Připojuji se k diskuzi jako skutečný diletant. Děti vylétají z hnízda a začínám mít víc času. tak se vracím k modelařině od údržby baráku, výroby nábytku a běžných starostí. Před lety a lety jsem stavěl něco jako makety třídy C. no ale je to dávno. Proto mne lákají makety plachetnic a proto otravuji pana Dvořáka zcela stupidními otázkami. No a dostávám TRPĚLIVÉ odpovědi, které hltám. Nebudu mít asi problémy s technologií okolo "dříví", ale se vším ostatním ano. První produkt asi bude dost otřesný, určitě jako maketa za moc stát nebude. Je to ale důležité ? Asi bude výsledkem řada "fošen". Na druhou stranu mne překvapuje někdy opravdu viditelné odfláknutí ve finiši - hrozné nátěry, chlupaté povrchy apod. Ale zcela určitě nejsem povolán kritizovat. Pro celou řadu modelářů jsou velmi důležité právě chvíle strávené při stavbě, kdy ignorují všechny "vyvolené" apod. No a příště to snad bude ve výsledku lepší. Myslím, že není třeba kazit radost i diletantům jako jsem třeba já jedovkami a promiňte i kastováním na opravdové a neopravdové modeláře.
[quote]Připojuji se k diskuzi jako skutečný diletant. Děti vylétají z hnízda a začínám mít víc času. tak se vracím k modelařině od údržby baráku, výroby nábytku a běžných starostí. Před lety a lety jsem stavěl něco jako makety třídy C. no ale je to dávno. Proto mne lákají makety plachetnic a proto otravuji pana Dvořáka zcela stupidními otázkami. No a dostávám TRPĚLIVÉ odpovědi, které hltám. Nebudu mít asi problémy s technologií okolo "dříví", ale se vším ostatním ano. První produkt asi bude dost otřesný, určitě jako maketa za moc stát nebude. Je to ale důležité ? Asi bude výsledkem řada "fošen". Na druhou stranu mne překvapuje někdy opravdu viditelné odfláknutí ve finiši - hrozné nátěry, chlupaté povrchy apod. Ale zcela určitě nejsem povolán kritizovat. Pro celou řadu modelářů jsou velmi důležité právě chvíle strávené při stavbě, kdy ignorují všechny "vyvolené" apod. No a příště to snad bude ve výsledku lepší. Myslím, že není třeba kazit radost i diletantům jako jsem třeba já jedovkami a promiňte i kastováním na opravdové a neopravdové modeláře.[/quote]
Zdravím,
jsem trochu zklamán z této jakési až "hádky", připadá mi to spíše jak politické harašení než modelářké fórum. Když se fórum otevřelo , bylo plno [b]modelářských dotazů a tím i rad[/b], ale s přibývajícím časem se to nějak zvrhlo do řevnivosti. A zatím co se plní rubriky vším možným, ostatní "o modelařině " zejí prázdnotou. Vypadá to , jakoby zájem o madelařinu klesal s přibývajícím sněhem(nebo na to mají vliv blížící se volby?). Čau.
Zdravím,
jsem trochu zklamán z této jakési až "hádky", připadá mi to spíše jak politické harašení než modelářké fórum. Když se fórum otevřelo , bylo plno [b]modelářských dotazů a tím i rad[/b], ale s přibývajícím časem se to nějak zvrhlo do řevnivosti. A zatím co se plní rubriky vším možným, ostatní "o modelařině " zejí prázdnotou. Vypadá to , jakoby zájem o madelařinu klesal s přibývajícím sněhem(nebo na to mají vliv blížící se volby?). Čau.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1826 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od petr hájek