Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Měřítko

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Odpovědět
Pepa Darvaš

Re: Měřítko

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Mám v úmyslu postavit laminátový trup na TT.Zakoupil jsem si knížku od Jirky Syrovátka,kde nabízí měřítko 1:25.Model vychází na 89cm.Prosím zasvědcené o radu ,zda-li je to nevhodnější měřítko a zda-li by nebylo lepší měřítko 1:30 s délkou modelu 75 cm.Předem děkuji za rady.
duke

Příspěvek od duke »

No když jsem zamýšlel stavbu WG, tak jsem nevolil z rozměrových důvodů měřítko 1:50 ani 1:25, ale zvolil jsem měřítko 1:30, tam mě připadla délka rozumná. No a jak jsem sháněl podklady a další materiál o tomto remorkéru zjistil jsem že tvar trupu v knize je špatně (stačí napsat email Syrovátkovi a on pošle správný tvar trupu) a pak jsem si řekl že ho bude stavět hodně lidí, proto jsem začal shánět jiné podklady. Nakonec jsem narazil na remorkér Brave Heart (http://www.worldwisemarine.com/braveheart.htm), který plně odpovídá mému požadavku na remorkér pro TT (2x šroub v korty dýze, přední příčný pohon, moderní konstrukce).
Keba

Příspěvek od Keba »

duke píše:Nakonec jsem narazil na remorkér Brave Heart (http://www.worldwisemarine.com/braveheart.htm), který plně odpovídá mému požadavku na remorkér pro TT (2x šroub v korty dýze, přední příčný pohon, moderní konstrukce).
To je krásnej kousek ! Jsou k tomu měkde k mání i podklady ?
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
duke

Příspěvek od duke »

Podklady jsou od pana Mikulky, ale trup dělám sám - nevyhovovalo mě měřítko. Takže již mám hotové kopyto pro výrobu formy, tudíž by neměl být problém v budoucnu udělat další trup ;-). Jinak jsem sám navrhl pohony lodních šroubů vlastní cestou, není nutné kupovat drahé pohony od graupnera (na ty má přizpůsobeno měřítko pan Mikulka, ale v jeho měřítku vychází loď již k 1m délky). Foto určitě dodám, ale čekam až bude stavba v určité fázy :-)
Jinak ještě pokud by to někoho zajímalo, tak pan Mikulka chce za trup a podklady 2500,-Kč. Mě se to zdálo dost, proto jsem za 400,- koupil plán (3xA1 (nevim přesně zda to je A1)) a CD s fotem, no kvalita fotek průměrná, ale když se to dá dohromady s fotkama z netu, tak to půjde i použít na maketu.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Pepa Darvaš píše:Mám v úmyslu postavit laminátový trup na TT.Zakoupil jsem si knížku od Jirky Syrovátka,kde nabízí měřítko 1:25.Model vychází na 89cm.Prosím zasvědcené o radu ,zda-li je to nevhodnější měřítko a zda-li by nebylo lepší měřítko 1:30 s délkou modelu 75 cm.Předem děkuji za rady.
Největší odborník na TT, kterého tu máme (pro neznalé Keba), zvolil měřítko 1:30 (75 cm dlouhý model). Já bych se toho držel:
[spoiler]https://www.mo-na-ko.cz/clanky4/153_RemProTT/clanek.htm[/spoiler]
Naposledy upravil(a) ladous dne pát pro 01, 2006 06:54, celkem upraveno 1 x.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Pánové, pokud vlastníte "platoňák" tak klidně 1:10. Jinak si změřte zadní sedadlo nebo vnitřek kufru svého přibližovadla a nezapomeňte si změřit i své síly. Je to většinou potřeba i uchopit a dát na vodu.

Pepo, vím že chceš přjít k nějaké koruně, ale jak to bude vypadat, když na vodě budou maximálně dva druhy remorkérů.

A kapitalisti to jezdí opravdu s MAKETAMA.

A veřte zajet trať není otázka dvou Kortiho dýzen a pomocného motoru nebo i dvou v přídi. Většinou je to v rukách a v dokonalém zvládnutí jízdy. Proč asi zatím Keba s Antem vítězí? S tím s čím momentálně jezdí. Mají to v ruce.
Ivan
Dědek

Příspěvek od Dědek »

ladous píše:
Pepa Darvaš píše:Mám v úmyslu postavit laminátový trup na TT.Zakoupil jsem si knížku od Jirky Syrovátka,kde nabízí měřítko 1:25.Model vychází na 89cm.Prosím zasvědcené o radu ,zda-li je to nevhodnější měřítko a zda-li by nebylo lepší měřítko 1:30 s délkou modelu 75 cm.Předem děkuji za rady.
Největší odborník na TT, kterého tu máme (pro neznalé Keba), zvolil měřítko 1:30. Já bych se toho držel:
[spoiler]https://www.mo-na-ko.cz/clanky4/153_RemProTT/clanek.htm[/spoiler]
Tady se rozepisujete jen o měřítku, ale myslím, že by bylo vhodné uvést pro nováčky této kategorie max. doporučenou velikost(délka,šířka, popřípadě váha), vždyť záleží na předloze jak bude model veliký. V měřítku 1:30-50 může být třeba tak akorát do umyvadla a nebo se nevejde do doporučeného minima. Myslím . že už nějaká vyzkoušená(ověřená), vhodná velikost vyplynula z provozu modelů. Měřítko ať si potom každý zvolí sám, pokud vím není nařízení ani předpis pro volbu měřítka. Nerad bych dělal pracně model v určitém měřítku a pak zjistil, že to nejede.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Pepa Darvaš

máš pravdu Ivane ,dělám to hlavně kvůli penězům ,ale myslím si ,že to je velká pomoc pro nováčky ,když budou mít hotový trup .Je spousta lidí ,které nebaví plaňkovat a mají z toho hrůzu .Dále se domnívám ,že propagátorům soutěže je a nebo bude úplně jedno jestli budou mít na soutěži dva druhy lodí ,když jich bude padesát.Ale je to věc názoru ,je spousta lidí ,kterým stačí jen funkční lodička ,nemusí na ní mít znázorněny kabely a vypínače.Stačí jim ,když bude vhodná na TT.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Myslím, že to zde již zaznělo, ale jedním z nejdůležitějších kritérií pro volbu měřítka jsou vlastní přepravní možnosti.
Pokud se nad tím člověk zamyslí, vychází délka v rozpětí mezi 50 - 100 cm. Dá se to slušně naložit do normálního auta a dá se to i "normálně" unést a spustit na vodu.
Pokud se nepletu, "povolené" minimum pro TT je asi 56 cm. Pro jednoduchost řekněme 60 cm.
Když tak probírám údaje uváděné různými zdroji na internetu, vychází mi, že pokud se pouštím do modernější konstrukce přístavního remorkéru, jejich délka se pohybuje někde řádově od 30 m až do nějakých 50 m.
Pokud jde o model pro TT, já osobně bych viděl optimální rozměr těch tři čtvtě metru, plus mínus. Měřítko volit podle toho, jak velké to chci mít. Rozpětí měřítek je tedy značně rozsáhlé ...
Další názor tu už taky zazněl. Venku se TT jezdí maketami. Ale myslím si, že nějak se začít musí a proto jezděme zatím čímkoliv, co připomíná remorkér. Ať se řady rozrostou. V tomto kontextu není snaha Pepy o výrobu trupů špatná. Taky to pomůže začínajícím adeptům. Nejen kvůli strachu z plaňkování. Dneska je spíš populární rychle to dát dohromady a pak si užívat při ježdění. Tak ať tedy jezdí. Proti gustu žádný dišputát...
A ještě na závěr, taky se na něco chystám...
Zdenek
karaso

Příspěvek od karaso »

Když už jsme u těch zjednodušených staveb lodí pro tug towing, posílal jsem odkaz na link, ze kterého je možné zjistit, jak to dělají jinde. Nelze přehlédnout, že spousta lidí začíná tak, že chtějí něco proklatě jednoduchého, a teprve časem je chytne zápal a dopracují se třeba až k těm maketám. Hlavně mladí chtějí zpočátku něco, co lze rychle a levně postavit, a pak se s tím vyřádit na vodě. V USA vymysleli plastové vakuované trupy se zjednodušenou nástavbou, na standartní remorkéry jak tradičního tvaru, tak tlačné. Nástavby snesou upravování či barvení podle zálib majitele. Bylo by patrně jednoduché zvolit vhodnou technologii, když ne vakuování, tak třeba laminování do negativní formy, a sekat trupy a nástavby pro zájemce. Třeba by na tom někdo mohl založit doplněk sortimentu ( že by Pepa Darvaš ? ) Viz http://www.vac-u-boat.com
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Dědek

Příspěvek od Dědek »

karaso píše:Když už jsme u těch zjednodušených staveb lodí pro tug towing, posílal jsem odkaz na link, ze kterého je možné zjistit, jak to dělají jinde. Nelze přehlédnout, že spousta lidí začíná tak, že chtějí něco proklatě jednoduchého, a teprve časem je chytne zápal a dopracují se třeba až k těm maketám. Hlavně mladí chtějí zpočátku něco, co lze rychle a levně postavit, a pak se s tím vyřádit na vodě. V USA vymysleli plastové vakuované trupy se zjednodušenou nástavbou, na standartní remorkéry jak tradičního tvaru, tak tlačné. Nástavby snesou upravování či barvení podle zálib majitele. Bylo by patrně jednoduché zvolit vhodnou technologii, když ne vakuování, tak třeba laminování do negativní formy, a sekat trupy a nástavby pro zájemce. Třeba by na tom někdo mohl založit doplněk sortimentu ( že by Pepa Darvaš ? ) Viz http://www.vac-u-boat.com
Já si též myslím, že je vhodné pro rozšíření základny TT mít rychle dostupný (levný) materiál, např. trup od někoho, než se s tím celou zimu trápit. Raději koupit trup a ušetřený čas věnovat vybavení a funkčnosti. Jinak dík za navedení k článku TT od KEBY. Snad se do něčeho pustím. Ale počkám co PEPA D. vytvoří a nabídne. Zatím se trápím s novou plachetnicí pro A.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Koukám na měřítko 1:10 a myslím si , že by se taková loď i kdybychom ji k vodě dostali asi nevešla do plavebního kanálu o přístavu ani nemluvě.
Jinak si myslím, že vyrábět asi 3 druhy trupu proTT jako mírně seriovou záležitost by nebylo špatné, mít dostatek prostoru ,šel bych do toho.
Takhle(dílna v sedmém patře paneláku o rozměrech 3x2m) se mohu připojit jen jako případný výrobce detailů z odlitků, ale, to klidně hned, máte li zájem .
Naposledy upravil(a) petr hájek dne sob pro 02, 2006 15:36, celkem upraveno 1 x.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ante

Příspěvek od Ante »

nějaké doplňky na Watergeuse 1:30 bych bral.
duke

Příspěvek od duke »

nebylo by špatné udělat z WG v měřítku 1:30 universální stroj pro TT. Kdyby Pepa Darvaš dělal trupy a Petr Hájek nějaké doplňky, bylo by to super.
Ante

Příspěvek od Ante »

že bychom si udělali takovou modelovou společnost Wagenborg Towing :) mají i jiné remorkéry na které by šel tento trup myslím.
petr hájek

nebránil bych se tomu, jen zatím nemám žádné podklady podle čeho ty doplňky vyrobit.
Můžu zaformovat a odlévat skoro cokoli jen je problém s časem na výrobu předloh.
karaso

Příspěvek od karaso »

petr hájek píše:Koukám na měřítko 1:10 a myslím si , že by se taková loď i kdybychom ji k vodě dostali asi nevešla do plavebního kanálu o přístavu ani nemluvě.
.
Co bys říkal na francouzského modeláře, který si postavil výletní loď Vládce vln jako maketu v měřítku 1:8, takže 38 m dlouhou ???
Čest jeho památce.
karaso

Příspěvek od karaso »

duke píše:nebylo by špatné udělat z WG v měřítku 1:30 universální stroj pro TT. Kdyby Pepa Darvaš dělal trupy a Petr Hájek nějaké doplňky, bylo by to super.
Jsou i tvarově jednodušší trupy a nástavby, které by bylo možno vyrobit jako kopyto a pak zaformovat ( viz odkaz shora)
Čest jeho památce.
Pepa Darvaš

Slíbil jsem ,že do konce ledna příštího roku to uvedu na trh.V současné době jednám s Jirkou Syrovátkem o zaslání lepších podkladů.Z Vašich příspěvků a i z požadavků dalších lidí je zřejmé ,že měřítko 1.30 -tj . 75 cm ,je nejvhodnější a tak se do toho pustím.Děkuji všem (I Ivanovi)
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Že my dovedeme vždy a všemu dát ten potřebný rozměr. A pak brečíme na d fotkami lodí Němců, Číňanů a jiných modelářů jak to mají pěkné. Inu proti gustu...
Ivan
Pepa Darvaš

Přesměrováno na "Aréna"
petr hájek

karaso píše:
petr hájek píše:Koukám na měřítko 1:10 a myslím si , že by se taková loď i kdybychom ji k vodě dostali asi nevešla do plavebního kanálu o přístavu ani nemluvě.
.
Co bys říkal na francouzského modeláře, který si postavil výletní loď Vládce vln jako maketu v měřítku 1:8, takže 38 m dlouhou ???
no takhle dlouhej pracovní stůl by se mi líbil, jen bych ho asi musel objíždět na koloběžce jinak by to bylo o sto jarních kilometrů.
Mám rád super malé modely nebo extrémě velké...Už se těším na dílnu v domě kam se budu stěhovat o délce přes 6 metrů.
Přema

Příspěvek od Přema »

Otázku měřítka jsme tu probírali již při vícero příležitostech.Na první pohled rozdíl měřítka 1:25 a 1:30 není velký.V délce 15 cm,v ponoru cca 10cm.
Avšak zkusme se podívat z druhé strany,když je tu tolik řečí kolem "maket" !!! (trochu teorie a předpokladů,nikoliv dohadů, snad nikoho nezabije a stojí k zamyšlení,když tak dop.přeskočit): ;)
Při průměrné výšce vlny na rybníku 5cm -10cm je 1:25 opravdová vlna od 1-2,5m ; 1:30 1,5-3m.Při tak nepatrném(???) rozdílu ve velikosti modelu se ve skutečnosti dostáváme na 5°Bft a více,kdy končí plavba "malých" plavidel do 6m,atd.atd,... :rolleyes::mad::o
A potom se dosáváme k jádru pudla:při TT bych vlnky 5cm ještě snesl a eliminoval velmi vhodným výběrem místa.Při soutěžích jsou tyto vlny běžné a pak ten počáteční "tzv.minimální"rozdíl se stává existenční pro danou maketu.Tak jako v reále tolik remorkérů na 4m vlny nevyplouvá!!!!!Proto,kdo staví maketu a chtěl by s ní i soutěžit,měl by brát na zřetel,že již tímto výběrem měřítek může vystavit model-maketu neúměrnému riziku.O zdražení projektu k zabezpečení nepotopitelnosti,viz další vlákna,nemluvě.
Pak mi stojí za to,mít loď únosně velikou a odolnou,v tomto případě délka 900mm v měřítku 1:25.Do průměrného kufru vejdou tyto lodě s přehledem 4x.;)
P.S:moc bych se přimlouval za doplňky I v měřítku 1:25,měl bych také zájem :D:D:D
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“