Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stavba první lodě

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
machacek

Re: Stavba první lodě

Příspěvek od machacek »

Podle mě 500 motory jsou zbytečně velké já bych dal tak 300až 400 treba od krik max sped a pod a jaký plánuješ akumulátor pokud nějaký tak ohledne váhy lipol no a rc soupravu jsi se rozšoupl jeti je super
Rado

Příspěvek od Rado »

Ahoj, vďaka že si sa zapojil, trochu som mal obavu či je tak široko formulovaná otázka vôbec zodpovedateľná. Preto som za každú radu, skutočne veľmi vďačný.

OK, takže podľa teba by bolo nutné tie dve 500vky aj s uložením vyhodiť a osadiť tam toto:

2x Micro Pile Getriebemotor 300:1 6V
alebo
2x MAX Power 400 Elektromotor

pokial ide o baterku, Lipol bude určite správna cesta. Otázka je teraz ktorý a s akou kapacitou, prípadne ako ho ochrániť pred skratom ak do lode prenikne voda. Aspoň teda podľa toho čo som sa dočítal, by to v prípade lipolu mohol byť problém. Predpokladám že sa do obvodu zapája nejaká poistka?

doma mám k dispozícii dve nabíjačky, no netuším nakoľko sú pre potreby modelu použiteľné.
Graupner Multilader 6E 230V 1,2-12V/0,5-5Ah
ECTIVE Multiload 20 LFP 20A/12V

Mojim cieľom je na základe vašich rád zostaviť zoznam kompatibilných dielov "od motora po primac" (vlastne nejaký rozumný set), ktorý do lode osadím. V tejto fáze mi skutočne ide iba o základnú funcionalitu.
Naposledy upravil(a) Rado dne pát úno 05, 2021 11:40, celkem upraveno 1 x.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Moc otázek na stručnou odpověď. Prvně, s hmotností vybavení by neměl být zas takový problém, dneska je skoro vše relativně malé a lehké. Přijímače, regulátory, serva to vše obvykle váží pár gramů, potřebné elektrické vodiče také. Trochu hmotnější budou motory a zdroje, ale pořád nic extra těžkého. Ta loď nebude potřebovat extra výkonný pohon (tuším že v kluzu neplula) a i kdyby ano, tak dneska je spousta lehkého a výkonného vybavení do letadel. Akumulátor s ohledem na hmotnost Li-Pol (případně o něco těžší Li-Ion), ostatní druhy by na tom byly hmotnostně hůře. A nepřehnat to s kapacitou (čím větší, tím těžší baterie), raději více sad na střídání. Odhaduji, že moderní RC vybavení bude vážit maximálně několik set gramů, více než kilogram mi přijde jako dost přehnaný odhad.

Co je vidět z fotek, že již prázdný model je prakticky ponořen na vodorysku, což obecně není příznivé. Ale pokud se váha vybavení udrží na přijatelné hodnotě, tak se ponor příliš nezvýší. Ovšem pořád může být zrada ve stabilitě. Možná že nadměrný ponor mnoha pozorovaných stejných modelů byl právě zapříčiněn dovážením kvůli špatné stabilitě. Ta loď má dle plánu ponor docela malý a trup nad čarou ponoru relativně vysoký plus rozměrná nástavba. Což není příznivá konstelace. Takhle na dálku těžko říct, musí se vyzkoušet.

Výběr vhodného motoru by byl na delší debatu (komplikovanější záležitost). Pro začátečníka nejsnazší se přidržet něčeho osvědčeného, co má v takové lodi někdo jiný.

Ze zkratu akumulátoru vlivem vody netřeba mít přehnané obavy. To spíš chyba uživatele (omylem spojené + a - vodiče od baterie či přepólování a následné zničení spotřebiče apod.) čemuž lze bránit vhodnými konektory (vylučující chybné zapojení). Jinak určitě vhodné neinstalovat elektroniku na dno, ale raději někam výše a nenechat vodiče a konektory válet se po dně. Pokud by do lodi nateklo, tak se bude držet na dně, zatímco elektronika zůstane v suchu. Někdy se elektronika ukrývá do vodotěsných obalů, ale obvykle se to nijak zvlášť neřeší a o pojistkách na baterii jsem nikdy neslyšel. Když už, tak jako ochrana obvodu před nadměrným proudem (proti zničení elektroniky nadproudem), ale i to je problematické řešení a obvykle se nepraktikuje. A už vůbec jsem nikdy neslyšel, že by se akumulátor v lodi zkratoval vodou s fatálními důsledky (zřejmě tam v takovém případě nepoteče příliš velký proud, viz. doporučená bezpečná likvidace starých Li-Pol baterií).
SH

Příspěvek od SH »

nepochopil jsem, jestli je druhá fotka s zátěží 1,2kg simulující vybavení nebo ne. Pokud je se zátěží, tak buď v klidu. Takto ponořené to pojede dobře a ve skutečnosti vybavení bude vážit podstatně méně.
Pokud tam máš 2 šrouby, tak bohatě stačí 2 elektromotory velikosti 400 na 7.2V To bude asi ten MAX Power 400.
Podle toho co kupuješ anebo po čem se díváš, řekl bych, že žiješ v zahraničí (anebo tam nakupuješ). To jen proto, že pojem zaužívaný v ČR za hranicema nemusí nikdo znát.

Ta první nabíječka od Graupnera je tak na vysílačku nebo přijímačové baterky... na pohonné nevhodná.
Ta druhá ECTIVE je na LiFePO4 baterky, tady taky známé pod označením A123 (jeden z výrobců.) Pro LiIon/LiPol nevhodná. Předpokládám, že je to k nějakému elektrokolu.
Máš dvě možnosti. Buď si koupit normální modelářskou nabíječku, cena je teď kolem 1000 - 1500Kč anebo jako baterky použít 4článek LiFe a 12V elektromotor. Já bych doporučil koupit model. nabíječku.

Servo jakékoliv standardní velikost, třeba HiTec HS-311, HS422... nešel bych do úplně levných ale taky bych za něj víc jak 400,- nedal...
k tomu obousměrný regulátor pro DC (stejnosměrné, komutátorové...) motory pro proud aspoň 30A, raději něco více.
Akumulátor... buď 2čl LiPol nebo LiIon kapacita tak 3000-4000mAh anebo 6článek NiMh články velikosti SC, kapacita 3000-3500mAh.
LiPol/LiIon jsou lehčí výkonnější, NiMh jsou těžší ale zase neobsahují hořlavé složky a jsou více odolné na nevhodné zacházení. I když špatným zacházením jde zničit oboje a to velmi rychle.
Vysílačku už máš.
Rado

Příspěvek od Rado »

Wow, teda to je presne čo som potreboval, obom vám veľmi pekne ďakujem za obšírnu odpoveď.

Pokiaľ ide o fotografie zanorenia tak druha snímka zobrazuje loď+balast(el. vybavenie) = spolu 3600g

Keď ale vidím hmotnosť konkrétnych produktov, zdá sa že to naozaj nebude také tragické. Stabilitu však samozrejme budem musieť overiť. Vďaka za info ohľadom batérií – že mi model na vode nevzplanie je dobrá správa.

Ešte ma napadlo či v systéme nemá byť nejaký komponent, monitorujúci stav betérie, aby som články nevybíjal pod limitnú mieru, prípadne vedel koľko času na vode mi ešte zostáva, alebo to už je "vyžší dívčí"?

Snažil som sa to hneď dať dokopy, a aj keď sa to zdá byť pomerne jasné, ešte pre istotu pripájam sumár s konkrétnymi produktami:

Motor/ 2x KR42116 MAX Power 400 Elektromotor
Servo/ 2x HS-311
Regulátor/ KR 67055 Fahrtregler Quicrun WP16BL30 Brushless
Baterka/ R 6977 LiPo-Akku ROXXY® Evo 2-4000 20C
Nabíjačka/ Equilibrium 3.5 50W

myslíte že je to takto správne alebo som niečo prehliadol?
Jira01

Příspěvek od Jira01 »

Myslím, že to takhle nejde, protože motory jsou stejnosměrné, ale regulátor je na motory střídavé. Na obr. motorů je klasická "plechovka" na +a-, ale regulátor má tři vývody. Někde je asi chyba.
machacek

Příspěvek od machacek »

já osobně bych dal jen jedno servo a kormidla propojil pákou ten regl bych volil asi dsys nebo činu musí mit pouze dva vývody jak má tři tak je to pro střídavý motor ten krick ještě vyrabi i o neco rychlejši verzi motoru myslím že je to krick speed max ale podobné motory dělá i mega motor a pod .
Rado

Příspěvek od Rado »

Ahoj Jiro, dik za upozornenie - asi máš pravdu. Keďže to je môj prvý RC model, nemám vlastne ani moc predstavu ako sa to spája. Dúfal som že keď to budem mať pred sebou tak na to (so spájkovačkou v ruke) už nejako prídem.

Dsys je super tip – vďaka. Len hľadám niečo s 30A a tu vidím 20 a potom až 70. Pre jednoduchosť sa snažím objednať všetko u jedného predajcu, tak som si vybral nemecky Faber-Modellbau.
https://www.faber-modellbau.de/

Toto by ako rovnosmerný regulátor asi mohlo vyhovovať, (ak som nič neprehliadol), či? SpeedCar 17T Start 35A

Ešte som pri hľadaní narazil na ochranu proti vybitiu akku: G 6495 LiPo Discharge Protection
To by asi bolo čiastočné riešenie na ochranu batérie. Samozrejme stále tak zostáva riziko že mi dojde šťava uprostred jazera.

Takže aktuálna verzia základnej zostavy na LEADERA by vyzerala takto:

Motor/ 2x KR42116 MAX Power 400 Elektromotor
Servo/ 1x HS-311
Regulátor/ SpeedCar 17T Start 35A
Baterka/ R 6977 LiPo-Akku ROXXY® Evo 2-4000 20C
Ochrana proti vybitiu/ G 6495 LiPo Discharge Protection
Nabíjačka/ Equilibrium 3.5 50W

ľudia, ale všetkým vám veľmi ďakujem za pomoc, nečakal som v tak krátkom čase takú odozvu. Je to super!

Obrázek
Naposledy upravil(a) Rado dne sob úno 06, 2021 18:51, celkem upraveno 1 x.
SH

Příspěvek od SH »

ten motor je zajímavý typ - 5pólová kotva to budou nižší otáčky a větší krouťák než u klasické 400ky... trochu drahý ale nebude třeba převodovky pokud by někdo chtěl větší šroub. Tady bych to odhadnul, že 40mm šroub zvládne bez problémů.

Regl - raději zkus ten Dsys... toto je autíčkový regl s brzdou. Takže když dáš zpátečku tak to nejdřív brzdí (= zkratuje motor) a pak musíš kniplem do neutrálu a teprve druhým pohybem dozadu se rozjedeš. A nevyčetl jsem, jestli jde brzdu vypnout.

Baterka nevhodná... to je baterka asi do vysílače, i podle konektoru - typ Futaba. má malý vybíjecí proud, trpěla by. Použij tuto https://www.faber-modellbau.de/katalog/ ... 2-4000-30c

Ochrana proti vybití.. toto bych nepoužíval. Jednak takovou ochranu by měl mít v sobě už regl a hlavně stejnou a lepší službu Ti poskytne telemetrie na JETI vysílačce.

Nabíječka je OK
machacek

Příspěvek od machacek »

ten motor používam na radu borců od 16tinovejch tankistů na spomaleni a zvětšení kroutáku převodovek v tancich
Rado

Příspěvek od Rado »

Ďakujem vám opäť všetkým za rady. Boli podnetom k ďalšiemu krásnemu víkendu strávenému v e-shopoch. Pomaly začínam vidieť svetlo na konci tunelu.

Takto som to zatiaľ "zvizualizoval", prekvapivo to na schémke až tak desivo nevyzerá
(pribudlo do nej aj osvetlenie modelu).

Obrázek
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Též se domnívám, že speciální ochrana proti vybití baterie není třeba. Běžné regulátory takovou funkci mají a uživatele nějak varují, třeba omezením výkonu či úplným vypnutím motoru (dočasné, poté možno dojet ke břehu, viz. manuál). Zmíněná telemetrie je moderní trend, technologie umožňující přenos dat od modelu. Tedy když bude v lodi něco měřit napětí pohonného akumulátoru a data odesílat do vysílače, kde se údaj objeví na displeji. Ovšem byl bych opatrný v jedné věci. Ty pohonné Li-Pol baterie mívají obvykle plochou vybíjecí křivku (viz. datalisty od výrobce). Tedy jejich napětí s vyčerpáváním kapacity poměrně dlouho klesá jen mírně a pak těsně před vybitím náhle rychle spadne. Nechci odrazovat od všelijakých moderních výdobytků, akorát se vše musí umět správně využívat, aby bylo ku prospěchu a ne naopak. Osobně ohledně baterek spoléhám na tradiční prostou metodu. Jestliže znám proudový odběr pohonu (alespoň dle dat o motorech, lépe měření) a kapacitu baterie, tak vím jak zhruba dlouho mohu bezpečně jezdit. Tedy si dokáži ohlídat akumulátor i v případech kdy v lodi nemám regulátor s funkcí ochrany baterie. Ale samozřejmě záleží na každém, jaký přístup preferuje.

Ještě k ovládání kormidla, již se to zde řešilo právě pro tu samou loď, akorát v menších rozměrech https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewt ... d=4756&p=2 Tedy jedno servo pro obě kormidla OK, ale než spojovací táhlo mezi oběma kormidelními pákami, tak lépe použít ke každé páce vlastní táhlo k servu (viz. nákresy v odkazu).
Rado

Příspěvek od Rado »

Ahojte,

medzičasom sa mi podarilo so stavbou postúpiť (pripájam zopár fotiek).

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Elektroniku som bezozmeny zabudoval tak ako tu bola navrhnutá a systém sa zdá byť plne funkčný (testované zatiaľ len "nasucho"). Vynorila sa však ešte otázka otáčania radaru. Tomu by som rád priradil samostatný kanál. Predpokladám však že na jeho zapojenie potrebujem znova nejaký "regulátor" či "spínač" - teda že nieje možné zapojiť motor radaru do prijímača priamo.

K pohonu radaru je zabudovaný motor 6V mini motor (30RPM). Ak by to bolo možné rád by som ho napájal a ovládal priamo vývodom z prijímača (Jeti R5L), podobne ako osvetlenie.
Preto by som vás rád poprosil o radu, aký "komponent" by som mal do zostavy medzi prímač a motor zaradiť, tak aby sa mi motor na povel konštantonu rýchlosťou roztočil?
Vopred vám ďakujem za radu.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Pokud by stačilo, aby se točil stále, stačí ho servokonektorem připojit na libovolný kanál. Je-li požadavek na jeho ovládání na dálku, bude zapotřebí jako mezikus osadit nějaký RC spínač.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Pěkné, akorát bych si dovolil upozornit na problematické ovládání kormidel, jak jsem si všiml na posledním snímku. Jedná se totiž o nedoporučovaný příklad (tzv. Z páka). Něco více k problematice spojení serva a kormidla vyšlo už dávno na starém Monaku https://www.mo-na-ko.cz/lode-paky.htm https://www.mo-na-ko.cz/lode-paky2.htm Zde se způsob ovládání kromidel na Leaderovi řešil relativně nedávno v jiné diskuzi (jak jsem dával odkaz v příspěvku 08-02-2021 17:56:27 ) Řešilo se toho ještě víc, ale zřejmě pouze na chatu, tedy se nedochovalo. Kromě Z páky tam vidím ještě jeden nešvar, konkrétně to dvojité zalomení táhla pro překonání výškového rozdílu. Což se také nedoporučuje, správně má být sklon pozvolný. Kolega ten výškový rozdíl také nějak řešil, tuším nakonec nějak pomocí speciálních vyvýšených kormidelních pák. Nechci ale přehnaně strašit, jistě to neznamená, že to nebude takto fungovat. Potřeba důkladně vyzkoušet a být na pozoru. Případným předěláním v souladu se všemi správnými zásadami se však jistě nic nezkazí.
SH

Příspěvek od SH »

PetrP píše:.... Kromě Z páky tam vidím ještě jeden nešvar, konkrétně to dvojité zalomení táhla pro překonání výškového rozdílu. Což se také nedoporučuje, správně má být sklon pozvolný. ... .
takto to bude pružit.. a pokud něco v kinematice pruží, tak se to může, ale taky nemusí, rozkmitat... vše je otázka sil a tuhosti.

Vidím podstatně větší problém - a to ten kabelový salát kolem kardanů. Je to jen otázka času, kdy se Ti něco na kardan namotá a utrhne nebo vyzkratuje nebo shoří zablokovaný motor.

Řešení je buď udělat rozvody vedené v nějakých korýtkách, chráničkách, vysvazkovat, upevnit... anebo udělat kryty rotujících částí.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

S kabely pravda, to mě přiznám tolik přes oči nepraštilo, i když samozřejmá věc. Zrovna dělám elektroinstalaci v lodi a přitom automaticky řeším fixaci kablíků, aby nepřišly do kontaktu s točícími se hřídeli. Zde má tedy autor podnět k vyřešení. Na rozdíl od předělání náhonu kormidel by to však mělo být podstatně snazší.
Jira01

Příspěvek od Jira01 »

Pro ovládání kormidla - kormidel používám kulové čepy a na nich oka z černého plastu. Do ovládacích pák vyříznu M2 a kulový čep šroubkem M2 do pák zašroubuju. Má to tu výhodu, že v případě nesouhlasné výšky ovládacích pák lze jeden kulový čep zašroubovat shora a druhý čep zdola. Nasazování plastových ok je jednodušší než trefovat čep ve vidličce.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

PetrP píše:Pěkné, akorát bych si dovolil upozornit na problematické ovládání kormidel, jak jsem si všiml na posledním snímku. Jedná se totiž o nedoporučovaný příklad (tzv. Z páka). Něco více k problematice spojení serva a kormidla vyšlo už dávno na starém Monaku https://www.mo-na-ko.cz/lode-paky.htm https://www.mo-na-ko.cz/lode-paky2.htm Zde se způsob ovládání kromidel na Leaderovi řešil relativně nedávno v jiné diskuzi (jak jsem dával odkaz v příspěvku 08-02-2021 17:56:27 ) Řešilo se toho ještě víc, ale zřejmě pouze na chatu, tedy se nedochovalo. Kromě Z páky tam vidím ještě jeden nešvar, konkrétně to dvojité zalomení táhla pro překonání výškového rozdílu. Což se také nedoporučuje, správně má být sklon pozvolný. Kolega ten výškový rozdíl také nějak řešil, tuším nakonec nějak pomocí speciálních vyvýšených kormidelních pák. Nechci ale přehnaně strašit, jistě to neznamená, že to nebude takto fungovat. Potřeba důkladně vyzkoušet a být na pozoru. Případným předěláním v souladu se všemi správnými zásadami se však jistě nic nezkazí.
Ahoj, dlouho jsem se zde nebyl. Musím reagovat tzv. Z páka není absolutně žádný problém, máme je na Broningtnu, Merlinu (odjeto synem x závodů) a budou i na dalších rozdělaných modelech. To zalomené táhlo bych narovnal a jak píše Jira01 dát kulové čepy, jeden dolu druhý nahoru.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Jo ještě jedna věc, místo čokolády bych použil nějaký vhodný konektor :-)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Jira01

Příspěvek od Jira01 »

ObrázekMísto čokolády používám WAGO svorky a to v případě, že potřebuji propojit více drátků při spínání třeba osvětlení. Než bych je letoval nebo jinak spojoval tak použiju dvě svorky, které slepím "zády" k sobě a mám spojení + a na druhé straně -. Do jedné zdířky vstupuje + od spínače řízeného přijímačem a po sepnutí se třeba najednou rozsvítí několik okruhů světel. Mínus vedu na svorku na druhé straně. Výhoda je v tom, že pokud přidělám další okruh světel, pak stačí přidat dráty do svorek.
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Nalim píše:
PetrP píše:Pěkné, akorát bych si dovolil upozornit na problematické ovládání kormidel, jak jsem si všiml na posledním snímku. Jedná se totiž o nedoporučovaný příklad (tzv. Z páka). Něco více k problematice spojení serva a kormidla vyšlo už dávno na starém Monaku...
Ahoj, dlouho jsem se zde nebyl. Musím reagovat tzv. Z páka není absolutně žádný problém, máme je na Broningtnu, Merlinu (odjeto synem x závodů) a budou i na dalších rozdělaných modelech. To zalomené táhlo bych narovnal a jak píše Jira01 dát kulové čepy, jeden dolu druhý nahoru.
Naprosto souhlasím. Ono to co píše SH a PetrP je pravda, tedy že tento typ páky teoreticky není vhodný. To by platilo, když by páka z tohoto drátu měla délku 2 metry. V této délce je drát natolik tuhý, že se nestane absolutně nic. Přesně takovou páku jsem měl v Neptunovi, dlouhou asi 30 cm a krom toho, že se prohýbala jako luk fungovala skvěle...
Ale samozřejmě je super znát i teorii a to, jak by to vypadat mělo. :)
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
SH

Příspěvek od SH »

Nalim píše:
PetrP píše:....
Kdyby jsi napsal, že "Z páka nemusí být problém" tak bych souhlasil... ale tvrdit že "není absolutně žádný problém" tak s tím nesouhlasím. Podstatně rychleji se dostaneš do oblastí, kde může dojít k blokaci. Už jen proto, že správné postavení pák vypadá od pohledu blbě, a to, co vypadá hezky je kinematicky špatně.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Nechci rozjíždět zbytečné polemiky. Mým úmyslem bylo akorát upozornit na možný problém. Dle kontextu jde o začátečníka či málo zkušeného a takoví by se myslím spíše měli držet vyzkoušených, osvědčených, bezproblémových řešení. Kdo má více zkušeností a znalostí, může si více dovolit a občas nějakou tu zásadu porušit, jestliže ví co dělá a co si může dovolit. Netvrdím, že Z páka je absolutně špatně a nemůže fungovat. Sám jsem takové uspořádání kdysi na jedné lodičce z neznalosti použil a dosud s tím problém nenastal. Ale obecně nastat může a spíš bych souhlasil s formulací od SH (dnes 23.4. 08:49:31). Osobně mám s poruchou kormidla jedinou zkušenost za celou kariéru a to z jiného důvodu. Že se mi ohnutý konec táhla procházející pákou serva zasekl o skříň serva (neměl jsem ho zalomený tak jako na fotce zde diskutovaného modelu, ale delší kus drátu prostě vyčníval dolů pod páku). Dlouho to fungovalo bez problémů, ale pak jednou při nějakém zarušení nebo co servo cuklo kus za obvyklý rozsah pohybu a problém byl na světě. Podobně Z páka může normálně fungovat dobře, ale pokud servo z nějakého důvodu ujede, tak se to vzpříčí snáz, než standardní doporučené uspořádání.

K tomu sklonu a pružení. Opět nelze kategoricky prohlásit. Záleží na řadě parametrů a konkrétním provedení. Klidně to může fungovat dobře, ale prostě tu zas je vyšší riziko potenciálních problémů. Že se to táhlo bude nějak kroutit a uhýbat stranou apod. Určitá pružnost v sestavě může být výhodná, když třeba při podvodním nárazu či nešetrné přepravě ochrání převody serva. Ale všeho moc škodí a pokud se táhlo "prohýbá jako luk" tak už to vidím jako nežádoucí.

Ty kulové čepy zřejmě mohou být šikovné řešení. Dosud jsem je nepoužil a neznám jejich přesný limit vychýlení, zda by to stačilo pro aktuální případ. Ty WAGO svorky mi dosud byly zcela neznámé, tedy dobré minimálně vědět že něco takového existuje.
Jira01

Příspěvek od Jira01 »

Kkulový čep od Pecky viz obr. nemá při běžném použití skoro žádný limit, protože při pohybu se koule otáčí kolem šroubu M2 a pokud nejsou konce ve stejné výšce, tak to řeší minimální pohyb po kulové ploše (nahoru a dolů.
Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“